Tanrı neden kutsal kitaplarda farklı isim kullandı?

"Musevilik, Hiristiyanlik ve Muslumanlik Allah'in gonderdigi dinler fakat insanlar bunları degistirdi. Ne kadar degistirilirse degistirilsin Tanrinin isminin degismesi mumkun mu?
Hepsi Allah'in diniyse neden tum kutsal kitaplarda kendini Allah olarak tanitmadi?

Allah özel isimdir. Müslümanlığa göre Tanrı'nın adı Allahtır. Allah birdir ve tüm dillerde adı aynıdır.
YHWH (Yehova) da özel isimdir. Hiristiyanlik ve Museviliğe göre tek, eşi benzeri ve ortağı olmayan yüce Tanrı'nın ismidir.
Biz Tanrı deriz, Araplar İlah/Mabud, İngilizler God, Fransızlar Dieu, Almanlar Gott... Bunlar lisandan lisana değişir ama özel isimler değişmez. Bir mektup yazdığınızı ve bunu farklı ülkelere gönderdiğinizi düşünün. Mektupları farkli dillerde yazsanız da altına aynı imzayı atmaz mısınız? Değişmeyecek tek şey göndericinin ismidir.

"Ben Allah'ım, benden başka ilah yoktur." -Taha 14

"Ben YHVH'yım adım budur. Onurumu benden başkasına, övgülerimi putlara bırakmam." -Yeşaya 42

"Benim adımla yalan yere ant içmeyeceksiniz. Tanrınızın adını aşağılamış olursunuz, YHVH benim." -Levililer 19

"Sonsuza dek adım bu olacak, kuşaklar boyunca böyle anılacağım." -Mısırdan Çıkış 3

Eğer şu dünyada en keskin, en tartışmasız en mutlak söz Allah'ın kelamıysa ve bu kelamda o kendini tanıtırken Allah diye tanıtıyorsa onun için başka bir isim kullanılamaz. Hele de tevhid inancına göre. Peki en çok bir olmasından bahsettiğimiz Allah neden her peygambere farkla adla kitap indirirdi?
Güncellemeler
+1 yıl
Kafam karıştı
Güncellemeler
+1 yıl
Bilen yok mu
Güncellemeler
+1 yıl
Güncel
Tanrı neden kutsal kitaplarda farklı isim kullandı?