Kafayı yemek üzereyim. Biryanda doğduğumuzdan beri korkutulmuş ahiret, kıyamet, azap. Diğer yanda bunlar mantığa uymuyor düşüncesi. Benim en çok sorduğum soru şu kendime : Allah bize diyorki bu dünyada istediğinizi yapmakta özgürsünüz. ister benim dediğimi yaparsınız ister yapmazsınız. bu sanki bizim 'özgür' olduğumuzu düşündürüyor. evet, öldükten sonra Allahın dediklerini yapmadığımız için azap çekmiceksek özgürüzdür. Ama öyle değil. Neden benim dediklerimi yapmadın diyecek ama dünyada istediğinizi yapabilirsiniz diyordu. Birnevi zorlama , dayatma gibi geliyor bana. Aklınızdaki fikirleri, düşünceleri adam akıllı saygı çerçevesi içinde yazınız lütfen.
Cevabın nedir?
- Diğer konusunda 3,8b cevap paylaştı.
+1 yılSenin kafa çok karışmış bence tam olarak anlatamamışsın derdini. Allah iyiliği ve kötülüğü yaratmıştır. İyilik yaparsan iyilik bulursun kötülük yaparsan kötülük bulursun demiştir. Özgürlük meselesi de adaletin den kaynaklanır. Eğer sizleri programlayıp gönderseydim dünyaya azap çektiğinizde neden bana azap çektiriyorsun sen ne yazdıysan ben onu yaşadım demezmiydiniz diye buyurmuş. Yani ilahi adalet kavramının oturabilmesi için insanlara seçme özgürlüğü verilmiş ama iyi ve kötüyü de işaret etmiştir.
35 Yorumla
Soran+1 yılseçme özgürlüğü orda kısıtlanıyor işte. istediğini seçebilirsin ama Aallahın dediğini seçmezsen cezası var
- +1 yıl
Ben muhasebeciyim şu an şirket kasası önümde en az 100 bin tl nakit var. Sence ben bu parayı alırsam ya da içinden bir miktar tırtıklarsam kendi düşüncene göre bu seçme özgürlüğü mü dür. Hırsızlık mı?
Soran+1 yılcanım benim. az öncede yazdım bunu. bu hırsızlık. başkalarına zarar vericek, onları kısıtlayacak bir şey olursa cezası olmalı. içki içip etrafa saldırmak, başkasının yanında sigara içmek gibi. ama namaz kılmamak başkasını engellemiyor, zarar vermiyor. örtünmek de aynı şekilde. oruçta. demek istediğimi anlatabildim mi?
- +1 yıl
Evet şimdi daha iyi anladım :) Bunun için derin dini bilgi lazım ben bildiğim kadarıyla söyleyeceğim. Ruh bedene üflenmeden önce arş da ruhun boşlukta olduğu söylenir. Buradan melekler Allah için bir şeyler yapmak isteyen var mı diye seslenmiş ve dünya ya gelen ruhların da bunu kabul ettikleri söylenir. Yine hadislere göre biz dünyaya gelmeden önce yaşayacağımız hayat bizlere söylenmiş kurallar belirtilmiş bizlerde kabul etmişiz. Kuran da der ki onlar sözler verip sözlerini unuturlar biz mahşer günü hepsini hatırlatacağız. Ayetlerin sırasıyla aram iyi olmadığı için hangi ayet hangi sure olduğunu söyleyemiyorum kusura bakma :) Dediğim gibi bilgim var ama neyin nerden olduğunu söyleyecek akdar değil Türkçe mealini yazarsan google ye çıkar :)
Soran+1 yıldün gece bu konuyla ilgili yabancı bir hoca ve sorgulayan birinin sohbetine denk geldim. hoca bilgili falandı ama verdiği cevaplar tatmin etmedi. sen inanıyor musun böyle birşey olduğuna? ben eğer seçtiğim şeyler tarafından hesaba çekiliceksem melek olmayı seçerdim. bakıcam bu aradaa :)
En İyi Cevaplar
+1 yılBak Ömer Hayyam'ın çok gzel bir beyiti var bu konuda:
Beni özene bezene yaratan kim? Sen,
Ne yapacağımı da yazmışsın önceden,
O zaman günah işleten de sensin bana,
O zaman nedir o cennet cehennem...28 Yorumla
Soran+1 yılAdamsın. Doğru söylemiş Ömer Hayyam..
- +1 yıl
Ben ateistim ve ateist olduğum günden beri o kadar huzurlu ve mutluyum ki gerçekleri aslında olmayan şeyleri varmış gibi zorla kabul ettirilmişiz bunu anlıyorsun ve sorguladıkça okudukça aslında Muhammed'in çok zeki ve akıllı bir tüccar (!) olduğunu anlıyosun tıpkı bugünküler gibi...
Soran+1 yılöyle bir boyanmışızki. korku var korku
- +1 yıl
Korku var ve ya hissettiğin şeye ya da sadece onlrın istediği şeye inanacksın. Make your choice
Soran+1 yılhissettiğime inanmak istiyorum.. başarabilirsem şayet
- +1 yıl
Hhahahhaahaha cok komikmiş 😀 sen zina et içki iç haraç kes adam doğra sonra allah yaptırdı yemezler
- +1 yıl
Kendin icin en mutlu seyi secmen umidiyle eig icin tskkrler
Soran+1 yılrica ederim :)
+1 yılben hic bir dine inanmiyorum mantik dişi çunku ölduktrn sonra yaşam biticek ve tekrar başka biri olarak dunyaya gelicez boylr bir dongu var kiyametede inanmiyorum soylenenlere gore cuma gunu namaz ezanindan sonra kopucak ama hangi ulkeye gore her yerde saat farkliliklari var genel olarak hic bir din tatmin etmiyorum eğer bizim Allaha uygun yasiycaksak neden bize özgurluk verildi iyi insan olarak yaratsaydi
116 Yorumla
Soran+1 yılbu da kafamı karıştıran sorulardan biri :)
- +1 yıl
daha bunun gibi birsuru şey soyleyebilirim bence sorgula her dini sonra kararini ver bana kalirda hic bir din gercek değil biz amerikada yaşasaydik bizde hiristiyan olcaktik onlarin ne sucu var cehennemde yanicaklar herkesin musluman olmasini isteseydi Allah onuda yapardi her şey onun elinde değilmi
Soran+1 yılaçsana biraz canım aklındaki soruları
- +1 yıl
ya şu an aklima gelmiyo ama düşundukce bir şeyler takiliyo kafana
- +1 yıl
Maşallah süphanallah 😂😂 ne güzel yazı
Şüphesiz her canlı ölümü tadacaktır ve bize döndürüleceksiniz
Bu ölenler madem boşuna mı ölüyor madem inanmıyoraun 😀 o zaman ölme gücün yetiyorsa büyüme yaslanma bilmem anlatabildim mi - +1 yıl
Allaha ibadet etmek için yaşasaydik herkes müsluman olurdu herşeye gucu yeten Allahin buna gücu yetmiyomu
- +1 yıl
Kafa yanmış sizin seçim bize ait 😂 ister inan ister inanma bu konuda özgürsün allah bizi dileseydi
Programlanmış yaratabilirdi
Mesela hayvan doğar doğmaz annesine koşuyor ve yürüyor kokusuyla buluyor nedir bu programlanmış demi
Mesela arı doğar doğmaz çalışmaya başlıyor 😀 insan öylemi istersen çalış istersen çalışma tüm seçim sana ait değil mi - +1 yıl
kardeşim benim fikrim bu benim sorgulamam lazimki inaniyim sorgulamadan inanirsam o zaman robot gibi olurum sorguluyorum ve bugune kadar tatmin edici bir cevap almadim kimseden şu soruma cevap ver biz müsluman bir ülkedeyiz o yuzden inaniyoruz ama amarikada olsaydik şu an hala bu dine inanirmiydin
- +1 yıl
Haha Amerika da olanlar hristiyan olur 😀 ama aramakla olur
- +1 yıl
ya kardeş sen orda olsan sende hiristiyan olursun anliyomusun beni
- +1 yıl
sen niye şu an bir dini aramiyosun buna inaniyosun onlarda orda yaşadiği için otomatik olarak ona inaniyo
Soran+1 yıl@afyonlugenç03 sende Türkiyede doğduğun için müslümansın. ara o zaman?
- +1 yıl
Tamam işte araştırma gereği duymuyor
Neden arastırsın ki 😀bütün sebeb bu mu yani - +1 yıl
ben zaten ariyorum ve sorguluyorum ama hic bir din inandirici gelmiyo
- +1 yıl
Tamam inandığınla devam et ne diyeyim 😀👍
- +1 yıl
evet kardeşim iyi günler☺
+1 yılSeninle aynı düşüncelerdeyim.
Özelllikle kadınlar için geçen ayetler karılarınızı dövün nisa süresi kaçıncı ayet unuttum bunun gibi şeyler.
Neden sınanacaksak dünyadayız oyuncak gibi görüyorum bazen.
Nasıl biz bebeklerimizle oynardık bizde dünyada öyleyiz gibi.
Acaip saçma geliyor.
Nasıl çıkacağız sence bu işten?015 Yorumla
Soran+1 yılçıkamayacağız gibi geliyor bacım :/ beynim falan yanıyo düşünmekten. konuşalım dicektimde ikimizde gizliyiz ulaşamayız birbirimize :D
- +1 yıl
Açtım gelsene
Soran+1 yılistek attım
- +1 yıl
Oyuncak dedin de Omer in karisiylatartisirken ona ne dedigini biliyor musunuz? Siz kadinlar oyuncak gibisiniz sizinle oynar bir kenara atariz
Soran+1 yıl@AristooTalesS daha düzgün yazar mısın kardeş anlayamadım?
- +1 yıl
yorumda oyuncak gibiyiz sanki tanrının nazarında filan demiş oradan geldi aklıma birden koyu dindar erkeklerin gözünde de öylesiniz
Soran+1 yıl@AristooTalesS koyu dindar erkekle de kadınlara öyle mi bakıyor? :/
- +1 yıl
bir çoğu öyle
Soran+1 yılney öyle değil kardeşim
Soran+1 yılagnostik olduğuna emin misin
Soran+1 yılistek yolladim
Soran+1 yılay yani takip ettim sen bana yaz
AI Persona’ya Sor
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
8
Cevap
16Cevap
+1 yılHristiyan olmayı düşünmeyi bir hristiyan olarak tavsiye ediyorum size. İncili okuyun alın. GÖreceksiniz ki cihad yok savaş yok katliam yok din yaymak için savaşlar yok çok eşlilik yok çok güzel b ir kitaptır sadece bir kere okuyun ne olursanız olun isa mesihi araştırın haytını ögretisini hristiyanlar olarak inancımıza yapılan eleştirilere cevaplarımızı okuyun
210 Yorumla
Soran+1 yılokuyucam
- +1 yıl
Emin olun isa ve havarileri çok seviceksiniz gerçekten..
düşünün gerçek yol kimin yolu
SOn nefesini verirken arap yarım adasında 2 din yan yana olamaz diyen din mi ?
yoksa çarmıhta ölürken kendini öldürenleri bağışlayan affeden isa mı gerçek - +1 yıl
Şurda Müslümanların cevaplarını baştan sona okudum da gerçekten dünyada bu din mensupları kadar kendinden olmayana tahammül edemeyen topluluk yok eğer ki ellerinde güç olsa yemin ederim bu ülkede müslüman olmayan herkesi öldürelim bile diyecekler bakmayın bunların senini dinin sana benim ki sloganına ellerine fırsat geçse iki kaşık suda bogacaklar islamdan çıkanları
Soran+1 yılbenim çevremde çok var öyle alışkınım binevi :D
- +1 yıl
Bir sorun olamz gitmende sen istersen her neyse birkaç tane web sitesi atabilirim eğer yazarsan levelim yetersiz link atarım bir incelersin 2 site
- +1 yıl
İncil için hz isa dışında kimse tam anlamıyla ezberleyemediği için birbirinden farklı birçok kitap olduğunu ve o zamanın yöneticisi bu kitapların tamamını toplayıp aralarından 4ünü seçti diye biliyorum yanlısım varsa düzeltin ama o kitaplardan 4ünü ayıranın doğru olanları seçtiğine nerden emin olabiliyorsunuz?
- +1 yıl
@erayuss Söylekdileriniz tamamen yalan ve sokak agzından hristiyan karşıtlarıının iddialarıdır bize göre incil gökten inen ayet ayet bir kitaptır incil gökten inen özel bir kitap adı değildir incilin kelime anlamı müjde demektir ama hemen kendinize yontmayın muhammed müjdelendi diye. gelen müjde isa mesihle ilgili müjdedir daha fazla konuşmak istemiyorum tartışmak vs vs.
- +1 yıl
+1 yılŞimdi iki secim var ya yaparsın iyi biri olursun cennete
ya da kötü birisi olur cehenneme
Yaptığınız her. kadar iyilik ya da kötülük ahiret günü önünüze serilecektir
Dayatılan bişey yok kötüler için azap
İyiler için cennet seçimini yap
Buraya eğlenmek için gelmedik 😀 eğlensen eğlensen 50 sene ya sonrası hiç düşündün mü sonra tövbe ederim diyenleri çok gördüm allahımı kandıracağız15 Yorumla
Soran+1 yılne kadar iyi bir insanda olsan , iman olmadan cennete gidemiyorsun. bende çok iyilik yapan yardımsever bir insanım. sonuçlarımda inanmamayı seçersem cehenneme gidicem islam dinine göre.
Soran+1 yılsen orda burda boş yapıcagına bu yorumuma cevap versene :d
- +1 yıl
😂😂😂 TM vereyim evet söylediğin şeyler doğru haklısın iman yoksa hepsi boş
Soran+1 yılyani islam dinine göre iyilik yapmanın bir manası yok. namaz kıl içki içME, örtün, ama adam kes doğra, cennete gidersin cezanı çekip. ama içki iç örtünme iyilik yap insanlara zarar verme , imanın yoksa fosss ;)
- +1 yıl
😀 orasını allah bilir biz aciz bir kuluz
+1 yılsorgulamak iyidir sorgulanmayan hayat hayat değildir bende çok sorguladim deist olmuştum şimdi ise Hristiyanlığa doğru gidiyorum 😊
214 Yorumla
Soran+1 yıldeistlikten Hristiyanlık :) nasıl oldu düşüncelerin neler :9
- +1 yıl
deist iken kendimi boşlukta hissediyordum bir dine girmem gerektiğini dusundum daha sonra İslam'dan zaten soğudum Hristiyanlığı da arastiriyordum incili de okuyorum şu an ona doğru gidiyorum 😊
Soran+1 yılneden kendini boşlukta hissediyordun? deistlikte yaratıcı var ama dinler yok düşüncesi yok mu? bence gayet mantıklı :)
- +1 yıl
Tanrı şüphesiz vardır fakat bizi yaratıp bir boşlukta bırakmamıştır küçücük bir şeyin bile düzeni var iken yaratılan insanların neden Tanrı tarafından düzeni olmasın işte din Tanrının düzenidir
Soran+1 yılpeki needn Hristiyanlık?
- +1 yıl
bana en mantıklı barışçıl sevgiyi ve kardeşliği emreden en mantıklı din o geldi çünkü
Soran+1 yıltamam teşekkürler :)
- +1 yıl
rica ederim :)
- +1 yıl
senin de arastirmani tavsiye ederim
Soran+1 yılbakıcam mutlaka :)
- +1 yıl
önce ise incili bir okumakla baslayabilirsin
- +1 yıl
İsterseniz bir kiliseye katılabilirsiniz istanbuldaysan yönlendirebilirim
Soran+1 yıl@HristiyanLuterci kiliseye gitmeye henüz hazır değilim teşekkürler :) araştırma aşamasındayım henüz
- +1 yıl
ben gidiyorum kiliseye şehir dışında iken ama kendi sehrimde de keşke olsa ya
+1 yılBurada söylediğinde bir tezatlık söz konusu, orada istediğinizi yapabilmek diye tabir olamaz, seçim yapma "özgürlüğünü" insanın kendi iradesine bıraktığı ve bunun da sonuçları olduğu belirtilir. Bu sonuçların nezdinde yaptırım ya da ödülleriyle karşılaşabilirsin, yani bu dayatmadan dolayı değil yine senin "özgür irade"nin seçtiğiyle sorumlu olduğunu belirtir. Burada tezatlık bu, senin ters düştüğün noktada burada başlıyor.
10 YorumlaBende sana Kuran'ı Kerim okumanı tavsiye ediyorum orda geçmişten geleceğe kadar herşeyin açıklaması var islam demek barış demek o tv de ki ya da sağında ki solunda ki hocalara bakma Türkçe mealini oku... senin dediğine gelince kuran da bu dünya da istediğini yapmak da özgürsün diye bir ayet Yok kimi ne dediğine bakma aç bak oku
00 Yorumla
+1 yılAllah sana akıl vermiş irade vermiş aynı zamanda kitaplar peygamberler göndermiş doğru yolu bulasın diye iyiye gidersen ne olacağını kötüye gidersen ne olacağını söylemiş sonra da istediğimizi seçme hakkı vermiş sen zaten eğer inanmıyosan bunları umursamaz ve kendi bildiğini okursun
Ama eğer "ben kötü yoldan gider allahın istemediği şeyleri yaparsam yanarım" diye düşünürsen zaten sende allah korkusu vardır demektir. Dayatma zorlama falan yok yani. Çok düşünme sen00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılŞüphesiz Allah, işitendir, görendir. O uyumaz, çocuğu yoktur, cinsiyeti yoktur
Dünyada yaşadıgım herşeyin kendime bir imtihan olduğunu bilerek yaşıyorum isyan etmiyorum. O an yerin dibinede girsem etmem. Ben bir Aleviyim fakat Allahın varlığını hiçbirzaman sorgulamadım beni rencide eden kalbimi kıran kim varsa başına kötü bir hadise geldi kimsenin kötülügünü istemem fakat etme bulma Dünyası derler baştada yazdıgım gibi O herşeyi görür ve işitir.10 YorumlaDiğer konusunda 541 cevap paylaştı. Sen adam oldurmekte hirsizlik yapmaktada ozgursun oldur ama ceza evine girecegini biliyosun ondan oldurmuyosun azabida bilecen yapmiyacan yaparsan ceza evi yerine azabi cekiyosun ayni mantik degilmi😂😂😂
13 Yorumla
Soran+1 yıladam öldürmek , hırsızlık başka birinin özgürlüğünü kısıtlamaya girdiği için cezası olmalı. aynı şey değil. namaz kılmamak başka birinin özgürlüğünü mü kısıtlıyor , hayır. ozaman kılmamanın neden cezası var?
+1 yılsorgulaman normal zaten araştırdıkça neyin mantıklı olduğunu daha iyi anlamış olacaksın.
10 Yorumla- Diğer konusunda 1,9b cevap paylaştı.
+1 yılIstediğini yap ye iç ama yasakladıklarını yapınca da cezasını çek
02 Yorumla
Soran+1 yılsen öyle yaparsın :)
- +1 yıl
Yapıyorum
İstediğinizi yapabilirsiniz demiyo nerden uydurdun onu?
00 Yorumla
+1 yılSeni Yok dan var eden sahibin bırak da birşeyler beklesin senden
13 Yorumla
Soran+1 yılnasıl?
- +1 yıl
Diyorsunuz ya yapmadıklarından dolayı beni cezalandıracak o kadar da söz hakkı olsun üstünde demek istiyorum.
Soran+1 yılçocukların oldugunda neden olsa babası olucaksın ya sende cezalandırırsın okadar söz hakkın olsun üstlerinde.
- Diğer konusunda 522 cevap paylaştı.
+1 yılYaratıcımız bizden 24 saatin 1 saatini bana ayır ibadet yap diyor çok değil bence 🙂
02 Yorumla
Soran+1 yılDinin içeriğini sormadım ama :)
- +1 yıl
Neyini soruyorsun pekim
+1 yılçıkmak zor işin içinden
12 Yorumla
Soran+1 yılsorgulamayın, düşünmeyin dinsizliğe kadar gider diye diye geldik bu zamana kadar
- +1 yıl
aynen öyle
+1 yıltüm dinlere inanıyorum
18 Yorumla- +1 yıl
he yae
- +1 yıl
Işı sağlama alanlardan
- +1 yıl
yeahh
- +1 yıl
Fakof
- +1 yıl
hadi ordan oççç
Soran+1 yıl@Şirin-Baba işi sağlama alanlardan mı sdgdfhdkdf
Srn Allah ın yolundan şaşma. Sen iyi şeyler yaptığın sürece özgürsün emin ol kimse com özgür bir insan değil. Islam dinin de zorlama yoktur
00 Yorumla
+1 yılBen de baya sorguladım
Her dinde kafada soru işareti kalıyo yapcak bir şey yok00 Yorumla
+1 yılÖnce özgürlüğün tanımını öğren
03 Yorumla
Soran+1 yılsen anlatsana nedir özgürlük?
- +1 yıl
başkasının sınırına dokunduğun yerde biter özgürlüğün bir de böyle düşün
Soran+1 yılsorumda buna tezat birşey göremiyorum. aynı özgürlük tanımından bahsediyormuşuz :)
dilesem bana da mesaj atar mısın ^^
00 Yorumla
+1 yılkendi varlığını da unutma
00 Yorumla
+1 yılSorgulamak iyidir gel beraber sorgulayalım
00 Yorumla
+1 yılŞirin babaya inaniyorum
00 YorumlaEstağfurullah tövbe getir bacım
13 Yorumla- +1 yıl
bu nasıl bir yobazlık tır bir kez de saygı duyun be
Soran+1 yıl@Darkness_1998 boşver sal :)
- +1 yıl