Hiçbir şekilde caiz değil mi? Nihat Hatipoğlu caiz dedi ama onun haricinde sağlam kaynak olarak kime sorduysam caiz değil dedi :( Mesela şarkı dinlemek de haram ama ben dil öğrenmek için şarkı dinliyorum ve gerçekten çok faydası oluyor, mazeretim olduğu için de haram olmuyor. Piyanoda hiç mı böyle birşey yok :D Piyano çalmak çok istiyorum, onun için para biriktirmeye başlayacaktım ama artık milyoner olsam bile çalamayacağım😔
Cevabın nedir?
+1 yılSarki dinlemek muzik aleti calmak neden haram olsun? Oyleyse Sanat yapmak haram olmuyor mu ? Ve neden kategorize ediyorsunuz mesela ney caizmis ama piyano harammis neye gore bunu soyluyorsunuz? Aciklarsaniz sevinirim
014 Yorumla
Soran+1 yılİlla Kuran'da müzik dinlemek haramdır yazması gerekmiyor haram olması için. Mesela Kuran'da namaz kılın yazıyor ama nasıl kılındığı detaylı anlatılmıyor, Peygamber efendimizden o da Cebrail (asm)'dan öğreniyor. Kuran'da temeller, önemli olanları yazıyor.
“Abdullah İbnu Ömer, bir çalgı sesi işitmişti ki, derhal kulaklarını parmaklarıyla tıkayarak yoldan uzaklaştı.” Bana:
“Ey Nâfi, kulağına hâlâ ses geliyor mu?” diye sordu.
“Hayır.” dedim.
Bunun üzerine parmaklarını kulaklarından çıkardı ve ilave etti:
“Bir defasında Hz. Peygamber (asm) ile beraberdim. Böyle bir ses işitti ve aynen benim davrandığım şekilde davrandı.”13
Soran+1 yılİmran bin Husayn (ra) bildirmiştir: Peygamber Efendimiz (asm) buyurdu ki:
“Bu ümmete yere batma, kılık değiştirme ve taşlanma âfetleri gelecektir.”
Ashaptan birisi:
“Bu ne zaman olacak yâ Resûlallah?” diye sordu. Peygamber Efendimiz (asm):
“Şarkıcı kadınlar yaygınlaştığı, çalgı âletleri türediği ve şaraplar sıkça içildiği zaman.” buyurdu.
Müziği haram sayanlar Peygamber Efendimiz’in (asm),
“İlk ağlayan ve ilk sözü müzikle söyleyen şeytandır.”
“Müzik söyleyerek sesini yükselten kimseye Allah Teâlâ iki şeytan musallat eder. Bu şeytanlar o kimsenin omuzları arasında dururlar ve müziği bitirinceye kadar göğsünü tekmelerler.”
Şeytanın aglamasından kasıt insan üzerine ağıt yakmak- +1 yıl
Ben de size birkac rivayet ekleyeyim :
“Sizden birinizin içinin kusmuk ve kanla dolu olması şiirle dolu olmasından daha hayırlıdır.” (M. Mesabih, 4/4809)
Musiki dinleyen bir kişiye cennette ruhanileri dinleme izni verilmez. (Kurtubi, 14/53)
Şarkı kalpte nifak bitirir. (Ebu Davud)
Allah şarkıyı, onun alışverişini, parasını, öğretmeyi ve dinlemeyi haram kılmıştır. (Muhammed Gazali, Nebevi Sünnet)
Bütün bu mevzu hadislerin aksine, Kuran’da müziğin, dansın ve eğlencenin yasaklandığı tek bir hüküm yoktur.
Bu verilen rivayetlerin aksi yonde muzige iyi yonde ithaf edilmis hadis ve rivayetlerde var onlara ne diyeceksiniz peki?
Aslinda benim demek istedigim sey bizim muzigin haram olup olmama konusunda birtakim rivayetlere ihtiyacimizin da olmadigidir. muzigin haram olmasi akla ve mantiga terstir. kur an da guzel olan her seyi sever. eger ibadetinizi engellemiyorsa baskalarini rahatsiz etmiyorsa muzik aleti calmanin nesi kotu olabilir? Aksine bu iyi bir seydir - +1 yıl
Ornegin Piyano calabilen insanlarin beyinlerinin sol lobu gelistiginden sayisal zekalari yuksektir . Yani faydasi olan bir seye haram demek akil alir gibi degil.
Soran+1 yılSenin görebildiğin kadarıyla müzik iyi birşey. Arkasında yatanlari bilmiyorsun. Ayrıca bu rivayetlerin aksi yönde olanları da var diyorsunuz ya, o ilahiler ve ney gibi helal kılınmış müzik aletleri için geçerli. Mesela Mevlana hazretleri çok güzel ney çalırmis ilahi aşkla ve bunu öven rivayetler var cennetteki çalgıların sesi gibidir diye buna benzer bir söz var. Bu sözü olduğunda müziğin ovuldugunu sanıyordum ama aslı daha farklı
Soran+1 yılEvet dediğiniz gibi. Mesela santranc oynamak caiz değil deniliyor çünkü o oynattigimiz heykeller put hükmünde oluyor. Ama eğer kişinin zihnini gerçekten aciyorsa alimler helal kılmıştır. Mesela Osmanlı padişahları santranc oynardı. Bu gibi durumlarda hükümler değişir. Mesela icki haram ama eğer bulunduğumuz yerde aç susuz, çaresiz kalmissak ve sadece içki bulmuşsak onu icmemiz helaldir. Yani içki güzel seydir, bizi mutlu eder, kafamizi dağıtır öyleyse içkinin haram olması akla ve mantığa terstir diyemeyiz ;) Ben de çok önemli bir yerden hüküm almıştım İngilizce şarkılar dinlemek konusunda ve gerçekten benim dil ogrenmemi sağladığı için İngilizce şarkı dinlemem sorun olmuy ve ben bunu diyince buradan kaç kişi kendi kendine hüküm veriyor falan diye gülüp geçmişti 😋
Soran+1 yılBende ileri derecede dikkat eksikliği var ve ilaç kullanıyorum ama hiç fayda etmiyor. Ama piyano çalabiliyorum ve piyano çalarken çok fazla odaklanmam gerekiyor, dikkatimi kuvvetlendiriyor. Bu durumda piyano calmamdaki hükmün ne olduğunu birazdan diyaneti arayıp sorucam
- +1 yıl
Verdiginiz icki ornegi uygun bir ornek degil ickinin zararlari zaten bilinen bir gercek. Eger piyanoyu dikkatim artsin diye caliyorsaniz zaten kendinizi aldatiyorsunuz. Piyano dikkat arttirsin diye calinmaz cunku. bu aslinda sizin caiz olsun diye kilif uydurdugunuz bir bahaneniz . İngilizce sarki da oyle.
Halbuki boyle bahanelere gerek yok cunku kendinize faydasi oldugunu bildiginiz bir seye haram diyemezsiniz. ornegin muzigin insana psikolojik olarak ve ruhsal olarak faydasi oldugu bilinen bir gercek o halde ben de bunun icin muzik dinliyorum derim ve muzigi caiz yapmis olurum iste boyle dusunmenize gerek yok dedigim gibi kendinize faydasi oldugunu bildiginiz bir seye haram diyemezsiniz zaten benim faydasini soyledigim sey sizin yapmaniz icin bir "kilif" oluyor halbuki buna gerek yok zaten helaldir. muzikte bunun bir ornegiydi tesekkurler sohbet icin
Bu arada "satranç" ogrenmenizi tavsiye ederim. cok faydali bir spordur
Soran+1 yılSize göre helal o. Ayrıca ben dinlediğim şarkıdaki cümlelerin birebir aynısını sınav kağıdına yazdığımı bilirim. Piyano çalmanın dikkati nasıl güçlendirdiği de bilinir gerçek. Bunun nesi kılıf uydurmak? Asıl kılıf uydurmak, kafana uyan şeye bu yararlıdır o halde bu helaldir demek hatta bu kılıf uydurmak değil kafana göre hüküm vermektir. Bunun daha fazla tartışılacak tarafı yok
- +1 yıl
Tamam iste sizde bilimsel olarak ispatlanmis seyleri yararli diye caiz diyorsunuz o halde muzikte ayni sekilde psikolojik ve ruhsal faydasi kanitlanmis neden haram diyorsunuz o halde?
- +1 yıl
Kendinizi asilsiz rivayetlerin neden haram oldugunu soyleyemediginiz seyleri yapmayarak sinirlandirmayin cikin dogaya doganin bile bir muzigi var gunahsiz kuslar bile birbirlerine sarki soyluyorlar insanlara neden haram olsun?
Soran+1 yılVerdiğiniz kuş örneği çok iyiymiş 😂👍
- +1 yıl
m.facebook.com/story.php
Haram dedigin seye donup de bakmani istedim :D
Soran+1 yıl😂😂😂Yaaa içim gidiyor böyle dinleyince 😌
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(25-29)+1 yılHiçbir çalgı caiz değildir, musiki haramdır;
https://www.youtube.com/watch?v=3YRNHLGQ2UY
https://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=4032
www.hakikatkitabevi.net/books.php04 Yorumla
Soran+1 yılHiçbir çalgı mı? Ney ve zilsiz def hariç hepsi caiz değil, ney ve zilsiz def helal olarak geçiyor başka kaynaklarda ve her iki zıt görüşün de kaynakları hemen hemen aynı ama hep çelişiyor. Hangisine inanicam?
Cevap sahibi+1 yılLinklerde detaylı bilgi var
Soran+1 yılKonu o değil, kaynakların çekişmesi
Cevap sahibi+1 yılNasıl yani?
Piyano çalmak veya müzik dinlemek neden günah olsun? 😒🔫😒🔫😒🔫
Kafana göre takıl, müzik güzeldir, ruhunu besler..
Nihat amcayı da fazla ciddiye alma.😒110 Yorumla
Soran+1 yılBen kuran'a ve dinimize göre yaşıyorum, asıl sen istediğine göre takıl ama başkalarının dinine muhatap olma
- +1 yıl
O adam yüzyılın trollerinden biri lord of the rings'e hz. süleymanın hayatından esinlenilmiş dedi ya dicek söz bulamiyorum okumuş cahil desem yeridir
Soran+1 yılO muhabbeti bilmiyorum ama kendin bilmediğin ve tahmin edemediğin birşeyi ortaya çıkarınca kendi cahilliğinizi başkalarına yüklemeyin. Tam tersi şekilde başka dindeki insanların İslam'ı küçümsemek ve onunla dalga geçmek için yaptığı o kadar çok şey var ki bu verdigin örnek basit kalıyor. Mesela birçok oyunda kullanılan zarın 6 yüzünün olması ve imanın 6 şartı, peygamber efendimizin kızının ismiyle alakasız bir şekilde kara Fatma diye dalgageçmeleri, insanların ibadetlerini engellemek için başka dindekilerin el çırpıp ıslık çalıp onları engeemesi.. daha bilmediğimiz o kadar örnek var ki bu dediğin tuhaf kalmıyor yani
Soran+1 yılOnu dinlemiyorum zaten, bu saydıklarımı kitaptan okudum :)
- +1 yıl
Ben yorum yapmaktan birşeyler anlatmaya çalışmaktan cidden yoruldum eski hevesimde yok artık içimden susmak geliyor
keşke dünya sizin hayal dünyanızdaki gibi pespembe hayallerle dolu olsa, kim bilir ne zaman gerçek dünyaya uyancanız belkide hiçbirzaman
Soran+1 yılYa şimdi dini hükümlerle pespembe hayaller ne alaka😂😂 :) Bence de susalım, daha iyi olur
- +1 yıl
Dediğim gibi yoruldum susucam artık anlamanıda beklemiyorum zaten iyi geceler ✋
+1 yılbgbcdvfg mazeretin olduğu için haram olmuyor demek iyiymiş o da
13 Yorumla
Soran+1 yılHangi bilginle gülüyorsun?
- +1 yıl
bu kadar sığ bakmayın olaylara.
Soran+1 yılCidden ne biliyorsun da bu dediğimi yargılıyorsun? O kadar okuyup, ders veren, senelerce ömrünü kitaplara adayan o insanlardan daha çok şey biliyorsundur umarım
AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
2
Cevap
14Cevap
İslam dini müzik konusunda ayrıntılı ve özel hüküm koymak yerine genel ilke ve amaçları belirlemekle yetinmiştir. Buna göre İslam’ın ilke ve esaslarına aykırı, günaha sevk eden, haramı teşvik eden müzikleri yapmak ve dinlemek günahtır. Dinimizin temel inanç, amel ve ahlak ilkelerine aykırı olmayan, haramların işlenmesine sebep olmayan müzik türlerini dinlemekte ise dinen bir sakınca yoktur.
Kur’an ve sünnette müzikle meşgul olmanın, müzik dinlemenin mutlak anlamda günah olduğunu gösteren deliller bulunmamaktadır. Aksine, Resûlullah’ın (s. a. s.), ilke olarak müziğin caiz olduğuna işaret sayılabilecek nitelikte ifadelerinin bulunduğu bilinmektedir. Nitekim o, nikâhın duyurulması için def çalınmasını öğütlemiştir (Tirmizî, Nikâh, 6). Yine bir bayram günü Hz. Âişe’nin yanında def çalıp türkü söyleyen iki cariyeye çıkışmak isteyenlere “Bırakın bu gün bayramdır” diye uyarıda bulunmuştur (Müslim, Îydeyn, 17).
Müzik yapmanın ve dinlemenin hükmünün ne olduğu konusu İslam bilginleri tarafından çokça tartışılmış, lehte ve aleyhte çok şey söylenmiştir. Tarafların ileri sürülen görüşleri, gerekçeleri ile birlikte değerlendirildiğinde müziğin mutlak anlamda yasaklanmadığı, aksine ilke olarak mubah kılındığı sonucuna ulaşılır (Bkz. Zeylaî, Tebyin, IV, 222).00 YorumlaMuzik, çalgı, caiz değil diye biliyorum. Düğünlerde davul boyle günlerde caiz veya ramazan ayında insanları uyandırma nedeniyle. Müziği sanat olarak görüyorsünüz ama fark etmediniz mi? Isyan veya kötü sözler oluyor, siz yok beni etkilemiyor desenizde bak kuranı dinleyin nasıl etkileniyorsunuz fark etmeden. Aynı şekilde muzik de sizi değiştiriyor. Piyanoya gelince, muzik aletler şeytandandır. Senin Kuran dinleyecegin veya kuranı öğrenmeye harcayabilceğin zamanı piyanoya harcamak hoş değildir. InshaAllah doğru anlatabilmişimdir, anlamışsınızdır.
00 Yorumla- Kültür & Sanat konusunda 10,6b cevap paylaştı.
+1 yılmüziğin uyuşturucu kadar etkisi ve bağımlılığı vardır. bunun bilimsel olarak ta kanıtı mevcut. kaynak isteyen de kaldırsın kcını kendi araştırsın.
müzik te haramlar arasında. buna 'haram değil' demek dinden çıkarır çünkü haram. nihat hatipoğlu şov adamıdır. prof. dr falan hikaye.00 Yorumla
+1 yılşarkı dinlemenin piyona vb. alet çalmak niye haram olsun buna haram diyen cahil grubu haşa allahtan teminat mı almışlar kuranda nerde yazıyor müzik haram diye
30 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılNe günlere kaldık? birileri saçma sapan fetwa gibi düşünceler ortaya sawuruyor we bilgisi zayıf olan toplumumuz bunlara inanıyor bence piyano çalmayı ögrenicek imkanın warsa ögrenmelisin bunu denemekten sakın wazgeçme
05 Yorumla
Soran+1 yılBen fetva savurmuyorum, fetva aldım :)
Cevap sahibi+1 yılYapma böyle koyun gibi inanma herseye lütfen yıl 2017 we hurafeler ya da napıyosan yap
Soran+1 yılYa Allah aşkına bu nasıl bir zihniyet çözemiyorum? Dinler o zaman varoluşundan en fazla 300-400 yıl sonraya kadar var, ondan bu Kur'an'ı Kerim'ler, sahih kaynak denmesi, hurafeden ayrılması dimi?
Cevap sahibi+1 yılSen dogrulara göre degil denilene göre hareket etmek istiyosan yol senin
Soran+1 yılBen doğru denilenlere göre hareket ediyorum
+1 yılYaşın cidden 18-24 arasıysa yakın zamanda intihar et bu kafayla bir yere varamassın
11 Yorumla
Soran+1 yılHerkes seninle aynı dini görüşe sahip olmak zorunda değil, ayrıca bunun yaşla da bir ilgisi yok
+1 yıluzun zamandır piyano çalıp şarkı söylüyorum günah olduğunu zannetmiyorum
26 Yorumla
Soran+1 yılPiyano çalıp şarkı söylediğin için mı? 😂
- +1 yıl
bak bu iyiydi 😊günah olduğunu duymadım desem daha sağlam olcak sanki
Soran+1 yılOlabilir :) Bilmeden yaptığımız hiçbir şeyden sorumlu değiliz. Ama bende mesela ileri dikkat eksikliği var ve piyano bunu çok önlüyor, bu gibi mazeretlerle caiz olabilir diye tahmin ediyorum. Senin de öyle bir mazeretin varsa?
- +1 yıl
walla caiz mi değil mi bilmem ama sadece hobi amaçlı olduğu için kulaktan duyma olan şeyleri pek de umursamıyorum herşeyi anlık yaşarım bu daha mantıklı 😉
Soran+1 yılSen bilirsin, bu senin hayatın
- +1 yıl
teşekkürler 🙂
+1 yılMüzik aleti cinselliği çağrıştırmayacak. ve alkollü içkili ve türevi mekanlarda çalınmayacak. (saz gibi, gitar gibi)
10 Yorumla- Kültür & Sanat konusunda 18,9b cevap paylaştı.
+1 yılçalgının her türlüsü dinimzce mekruhttur . yapışmaması gerek
03 Yorumla
Soran+1 yılNey ve def caiz, diğer enstrümanlar caiz değil diye biliyorum. İleri dikkat eksikliği var bende ve piyano dikkat eksikliğine süper geliyor. Bu sebeple piyano çalmam caiz olur mu?
- +1 yıl
sen detay da dini baştan yazmışın zaten :D bence sorun olmaz buda :>) iyi geceler
Soran+1 yılBu söylediklerimi araştırdım ve sordum emin ol. Sana da iyi geceler
Kim diyo mesela piyano çalmak caiz değil diye bana delil getirir misin
08 Yorumla
Soran+1 yılDelilim olsa neden burada sorayım. Ben sağlam kaynaklardan aldığım yanıtları söylüyorum
Soran+1 yılBana inanın diye söylemiyorum, soru soruyorum. Dini kaynaklarda ney ve def hariç diğer enstrümanlar nefse hoş geldiği için caiz değil olarak geçiyor. Onlar da bunu savundu. Tabi bazı durumlarda bu geçersiz olabiliyor, mesela ben yabancı şarkı dinleme örneğini verdim ya
- +1 yıl
Nefse hoş gelen şey eğer def sesi ise oda haramdır şehvetini kabartıyorsa def sesi oda caiz değildir ben gitar dinlerken bende bir etkilenme olmuyorsa o esnada o müzikle tefekkür ediyorsam o sese haram denilemez olayın aslı bu piyano çalmayı bende öğrenmek istiyorum gidip o sesle milletin şehvetini kabartmıcam sadece sanat icabı öğrenmek istiyorum yeterli mi
Soran+1 yılBen de böyle düşünüyorum ama bizim düşüncelerimiz değil, dini hüküm önemli olan. Ama zaten dediğin gibi şehveti kabartan seyler haram ya da caiz olmadığına göre def de şehveti kabartsa (ki sanmıyorum ama :D ) o da haram olur. Fakat piyano için bir bilgim yok
Soran+1 yılHafız mısın 😳? Ne güzel..
+1 yılBunlar tamamiyle uydurma şeyler yüce Mevlam böyle bir şey isteseydi müzik aletleri olmazdı inanmayın dini saptıran soysuzlara
01 Yorumla
Soran+1 yıl😂😂 ya bu nasıl bir mantık? Yüce mevlam içki icmemizi istedi öyleyse?
Gunah gunah calma sen.
10 YorumlaBen piyanoyla ezan çalıyorum o ne olacak?
08 Yorumla
Soran+1 yıl👏👏😂 ben de trolleyecek yorum arıyordum🤣👍?
- Kültür & Sanat konusunda 566 cevap paylaştı.
+1 yılevet çalgı aletleri haram
00 Yorumla umarım trolldür. :'(
00 Yorumla
+1 yılole bsy yoktur yaa
00 Yorumla
Devamını Gör(1)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!