Arkadaşlar şimdiki İstanbul'daki evlere bakıyorum İstanbul'daki çoğu ev plansız gelişti Evler gelişi güzel plan yok çarpık kentleşme had safhada araba park edecek yer yok vs. Sizce İstanbul neden plansız gelişti bunun sebebi nedir?
İstanbul sizce imar yönünden neden plansız gelişti?
Çünkü devletin bu konuda ciddi derecede bir eksikliği söz konusu. Önüne gelen müteahhit ev yaparsa olacağı bu. İmarların çoktan çizilmiş ve düzenli olması gerekir. Amerika'da ev yapmak istediğinde nerelerden izin istediğine şaşırırsın. Evinin önüne duvar yapmana bile izin vermiyorlar, kafana göre iş yaptırmıyorlar. Maddi yaptırımları var ve çizilen planın dışında bir değişiklik yapmak için izin almak zorundasın.
@korkakishot bence hükümetlerin de etkisi var zamanında plan yapılmadı Mesela bu ülkede kaç tane hükümet değişti ama düzgün bir plan yapamadılar herkes boş araziyi kafasına göre kullandı bence İstanbul toplu konutlarla gelişmesi lazımdı yani siteli olması lazımdı eğer olsaydı çarpık kentleşme olmaz ara sokaklar küçücük değil geniş olurdu insanlar arabalarını rahatça park eder kaldırımlara park edilmezdi
DOstum İstanbul'un yüzölçümüne bir bak çoğu şehirden daha küçük bu şehrin normalde ortalama nüfusu 5 milyon civarında olması lazımken şu an 20 milyon belki küsürüde var daha nasıl gelişmesini neyin planını düşünüyorsun? Türkiye'nin çeyrek nüfusu burda toplanmış durumda.
plan derken nüfus planlaması değil kardeşim o ayrı bir konu soruyu dikkatlice okursan anlarsın kardeşim plan derken imar yönünden diyorum Mesela ben Arnavutköy'e bağlı Hadımköy'e gittim oranın gelişimine baktım orada hep toplu konut var ve siteli apartmanlar var (aynı zamanda güvenlikli kafana göre girip çıkamazsın) Bide benim oturduğum Yeşilpınar'a bakıyorum evler allak bullak toplu konut yok yani site yok denecek kadar az Mesela benim benim çocukluğumun geçtiği yer Gaziosmanpaşa'ya bağlı bilir misin bilmem ama Komşum Sitesi güzel bir yer aynı zamanda Nur Sitesi oraları güzel gelişti ama Yeşilpınar ve Alibeyköy semtleri pek güzel gelişmedi bir kere park edilecek alan yok millet sokaklara araba park ediyor sokaklar daracık geniş değil Aynı Fatih gibi daracık keza benim çocukluğumun geçtiği Çıksalın da aynı şekilde sokakları daracık eğer gelişi güzel ev yerine toplu konut ve siteli apartmanlar yapılsaydı belki de Trafik sorunu sokaklardan araba zor geçmesi gibi sorunlar olmayacaktı :(
@karadenizli52 zamanında kaç tane hükümet değişti ama bir tane hükümet doğru düzgün imar planı yapmadı herkes kendi kafasına göre bina dikti eğer zamanında geçmiş hükümetler planlı imar yapsalardı şimdi daha güzel bir İstanbul olurdu bence
@karadenizli52 bencede Ankara biraz daha planlı ama buna da şükür en azından yeni yeni de olsa bir şeyler yapıyorlar şimdiki yeni yerleşim bölgelerinde çarpık kentleşme az Esenyurt gibi Beylikdüzü gibi Hadımköy gibi semtlerde çarpık kentleşme yok denecek kadar az :)
Kontrolsüz göç, imar ve iskan planlarının yetersizliği ve bunu yapanların yetersizliği, belediyede çalışanların 3-5 uğruna güzelim şehrin içine etmesi.
Dikkat edersen İstanbul şehrinin yerleşim planı ile insan yapısı birbirine benzer. O kalitesiz nüfusun yerleşmesi sebebiyle böyle olmuştur.
@SchindlersTits evet haklısın çarpık kentleşmelerin olduğu yerlerde genelde kalitesiz ve kültürsüz insanlar oturur Mesela Beylikdüzü ile Gazi Mahallesi arasında çok fark var Beylikdüzü gibi Ataşehir gibi ilçeler planlı geliştiğinden insanları kültürlü oluyor bide Gazi Mahallesi gibi Okmeydanı gibi yerlere bak çarpık kentleşme had safhada bu yüzden buralarda fazla kaliteli insan yoktur Oradaki çoğu insanda solcu kafası ve direniş kafası vardır Okuyan kültürlü insanlar pek fazla yok senin dediğin gibi yerleşim planı ile insan yapısı birbirine benzer
@SchindlersTits hepsini kastetmiyorum tabii onu da söyleyeyim bazı komünist solculardan bahsediyorum yani marjinal sol gruplardan bahsediyorum bir nevi sol terör örgütü diyebiliriz yoksa ben normal solculara karşı değilim taki teröre destek verinceye kadar teröre destek verip insanların huzurunu kaçırıp ortalığı yakıp yıkarlarsa o zaman sevmem Mesela Trakyalıların çoğusu CHP'lidir yani sol partiden ama ona rağmen terörü sevmezler ve teröre bulaşmazlar yani Milliyetçi ve Atatürkçüdürler bide Gazi Mahallesinde solcu gruplar var ama ordaki gruplar başka yanı Trakya gibi Milliyetçilik yok tam tersi Komünizm var direniş var yani bir anlamda aşırı sol var yani Solculuğun radikalleşmiş hali buda ister istemez terörü ve anarşiyi doğurur ben bunları sevmem bunlardan hayır gelmez ama Milliyetçi ve teröre karşı olan solcuları severim onlardan zarar gelmez ama komünist ruhlulardan pek hayır gelmez senin dediğin gibi
@SchindlersTits yoksa her solcu terörist ya da anarşist değildir onu demek istiyorum kurunun yanında yaş da yanmasın sonuçta bizim memlekette az da olsa sol partileri tutan kişiler var ama onlar milliyetçidirler sol terör örgütlerine destek vermezler yalnızca ufak bir kısmı komünist görüşe sahip onun dışında aşırı solculuk bizim memlekette yok Allah'a şükür Tunceli gibi değiliz öyle olsaydık memleket cehenneme döner herkes bize komünist gözüyle bakardı komünist görüşlüler bakmazdı ama sağ görüşte olanlar bizden nefret ederdi :)
@Ehlivukuf gerçi o da doğru Türkiye'nin hemen hemen her bölgesi plansız ama İstanbul daha plansız sokaklar daracık bazen bir araba bile zor geçiyor park edilecek alan yok insanlar kaldırıma park ediyor vs. mesela Tekirdağ Çorlu gibi planlı yani toplu konut şeklinde gelişiyor olsaydı şimdi bu sorunlar olmazdı bence ama işte o hükümetin suçu kaç tane hükümet değişti bu ülkede ama adam gibi plan yapan yok zamanında plan yapılmayıp gelişigüzel konut yaptığı için bu sorunlar var
En İyi Cevaplar