Merhaba, ben kaç gündür bunu düşünüyorum. Atatürkü seviyorum ve saygı duyuyorum. Artık anlamaya başladım. Aatürk neden o müslüman din adamlarını asmış? Ben de müslümanım. Bunun mantıklı bir açıklaması vardır diye düşünüyorum ama yok işte bulamıyorum.Çoğunlukla etrafımdaki bazı kişiler onun ateist olduğu için böyle birşey yaptığını söyledi fakat benim aklım ermiyor. Kime inanacağımı şaştım doğrusu. Lütfen bana Mantıklı bir açıklama yaparım. Eğer Müslüman oldukları için astıysa pek birşey demem saygı duyarım ama bence başka birşey için. Umarım mantıklı ve doğru bir açıklama yaparsınız. Dürüst olun Lütfen
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Gündem konusunda 5,2b cevap paylaştı. ben yazıcam ama bodoslama bana güvenmeden kaynağı aç oku (turgut özakman) başbakanlık osmanlı arşivleri açık cumhutiyet arşivleri açık tegraf yazışmalarını bulabilirsen o dönemde orta ölçekli mahalli idarelere ve taşralara inkılaplar dönemi bir dizi yaptırım telgrafı gitti şimdi şu var ki istiklal mahkemelerinde alınan idam kararları sadece din adamlarına değildi amaç asker kaçaklarını cepheye döndürmekti Ancak ağır suç işlemiş olanlar, askerden firar etmeyi alışkanlık haline getirenler ile firarları teşvik edenler ve yardım edenler suçlarının ağırlığına göre cezalar alıyorlardı. Sadece birkaç kez kaçmış askerlere halka açık bir yerde ve doktor gözetiminde 40-100 değnek cezası veriliyor, künyelerine de kaçak olduğu tekrar kaçması halinde idam edileceği yazılıyordu. bunun yanısıra iskilipli atıf, sait molla şeyh said ve bir dizi din adamı idam edildi evet ama sanki istiklal mahkemelerinde sadece din adamları asıldı gibi davranıyor bazısı buna ayar oluyorum ayrıca bu hocalar inkılaplara içten içe karşı gelip ama vatanın selamneti için susalım müritlerim diyenlerden değildi özellikle iskilipli atıf teşklilatlanma ile teal-i islam cemiyeti (isyancı cemiyet) nin kurucusudur ve bu cemiyetlerde sözde ilim tedarik edilcekken aramalarda camilerde medreselerde telgraflar cihazatı bulunmuştur ingilizlerle işbirliği yapan sait molla gibi olduğu zabıt edilir. zaten araştırdığında görürsün cumhuriyet dönemi ibadethanelerde iletişim aygıtları yasaktır teal-i islam cemiyetinde milli mücadeleye aykırı aleyhine bir beyanname çıkarırlar ve bunları çoğaltıp anadolu üzerine yunan uçaklarıyla atarlar ve bu da infaz kurulunca delil olarak zaptedilir. isklipli atıfın idamının nedeni sadece şapka değil o mevzu mahkemedeki hakimle konuşmasından efsaneleşmiş. gerçek nedeni halkı yönetime karşı inkılaplara karşı isyana teşvik edecek ilanlar yazıp kitap bastırıp bunları dağıtması Frenk Mukallitliği ve Şapka adlı risalesi buna delildir. şimdiki gardaşlarım haini savunduklarını bilmezler ne yazık
490 Yorumla
En İyi Cevaplar
Şimdi şöyle açıklayayım. O zamanlar ''yüzelliliklere'' yalnızca belli isimler dahil edilebildi yani hepsini süremedi ülkeden. Bu neden ile bir çözüm bulmak gerekiyordu.
Konuyu daha iyi anlaman için örnekli açıklayacağım. Bugün cüppeli ahmet hocanın gücünü görüyorsun. İnsanları etkileyip kontrol edebiliyor. Fetö'nün gücünü görüyorsun. Fetö'nün amacı neydi ülkeyi ele geçirip yönetmek öyle değil mi? O zamandaki hocaların içlerinde de aynı bu düşünceye ve kitleye sahip hocalar vardı. Atatürk'te bunu engellemek için bu kişileri astı. Hapishaneye atsan arkasındaki kitle inanmaya devam edecek. Bknz. Öcalan. Öcalan'ı assa idik kürtlerin şevki kırılacaktı belki pkk bu zamana kadar gelemeyecekti. Fetö'yü asabilse idik bugün cemaat tüm gücünü kaybedecekti bize tehdit oluşturmayacaktı. Gibi gibi örnekler ile tarihi anlayabilirsin.
Atatürkü suçlayıp karalamaya çalışıyorlar çünkü bu sayede bu topluluklar ya da cemaatler var olabilme şansı buluyorlar. Bunlar tehlikeli ancak ülke için. Yani sıkıntı dini falan değil amaçları.430 Yorumla
+1 yılArkadaşlar bende bu konuyu bu gün 91 yaşında bir dede den dinledim sorduk öğrendik. Diyor ki ben çocukken bir hoca vardı köyde, sürekli İstanbul'a gidiyormuş ve başına bir olay gelmiş ; bir zaman Atatürk kuranı yere koymuş ve teker teker hocaları çağırmış bizim hoca odaya girmiş yerde kuranı görüp kaldırmış sonra Atatürk geri yere koy demiş hoca da koymam demiş ısrar etmiş falan... Atatürk bunu yanına oturtmuş ve söylemiş "benim senin gibi hocalara vs. İhtiyacım var " işin aslı Kur'an'ın uzarinden atlayıp geçenleri artırmış diğerlerina bir şey yapmamış anladığım kadarıyla konunun gerçekliğinden tabiki emin değilim , bu kadar biliyorum.
340 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılDin'e karsiydi, dini isleri ulkeden cikartmak icin, osmanli ile gurulu degildi, bati ozentiler oldugu icin.. Bu yuzden de SAPKA devirde asilan cok oldu..
Bu yuzden de "yobaz"lar veya inancli muslimanlar sevmiyor onu..166 Yorumla
Soran+1 yılYobazlar mı? Ciddimisin bunu yaparak neyi kanıtlamaya çalışıyosun anlamış değilim? Seni ciddiye alamayacağım.
- +1 yıl
Bunu yazanın 10 yaşı civarında bir çocuk olduğunu düşünüyorum yoksa bu tarz bir cümle kuramaz. Bak çocuğum MÜSLÜMAN kişilere yobaz tabirini kullanmak ne kadar haysiyetsizce bunu düşündünmü bilmem ama senin Mustafa Kemale taptığın belli ve bunu anlaşılan pek araştıramamışsın git araştır velet insan ki İNANÇLI MÜSLÜMANLARA bu ifadeyi kullanman birçok kişinin hakkına girmene sebep olacaktır. Sürünmen umuduyla.
- +1 yıl
@cevaptangıcıklandım sana aptalmetre puanim 8/10. Kız zaten Atatürku sevmiyor ve yobaz derken tirnak içine almış. Ayrıca şopko dovro gibi salak bir tabir de kullanmış. Yani bariz çomarın teki. Sen kendi tarafindakine vurmuşsun, Friendly fire. Zaten böyle böyle biteceksiniz.
- +1 yıl
Dine karşı felan değildi. hocaları asma sebebi gerçekten hoca olmamasiydi hocayım diyip zina olan bı çok şey yapan din adamlarını aşmıştır
- +1 yıl
Şimdi şöyle açıklayayım. O zamanlar ''yüzelliliklere'' yalnızca belli isimler dahil edilebildi yani hepsini süremedi ülkeden. Bu neden ile bir çözüm bulmak gerekiyordu.
Konuyu daha iyi anlaman için örnekli açıklayacağım. Bugün cüppeli ahmet hocanın gücünü görüyorsun. İnsanları etkileyip kontrol edebiliyor. Fetö'nün gücünü görüyorsun. Fetö'nün amacı neydi ülkeyi ele geçirip yönetmek öyle değil mi? O zamandaki hocaların içlerinde de aynı bu düşünceye ve kitleye sahip hocalar vardı. Atatürk'te bunu engellemek için bu kişileri astı. Hapishaneye atsan arkasındaki kitle inanmaya devam edecek. Bknz. Öcalan. Öcalan'ı assa idik kürtlerin şevki kırılacaktı belki pkk bu zamana kadar gelemeyecekti. Fetö'yü asabilse idik bugün cemaat tüm gücünü kaybedecekti bize tehdit oluşturmayacaktı. Gibi gibi örnekler ile tarihi anlayabilirsin.
Atatürkü suçlayıp karalamaya çalışıyorlar çünkü bu sayede bu topluluklar ya da cemaatler var olabilme şansı buluyorlar. Bunlar tehlikeli ancak ülke için. Yani sıkıntı dini falan değil amaçları. - 1 yıl
Bellikli hayatında hiç Atatürk'ün din hakkındaki düşüncelerini okumadın bi okumanı öneririm
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
26Cevap
Çünkü yeniliği reddettiler kılık kıyafet kanununu sabote ettiler din elden gidiyor diye (Şeyh Sait gibi) isyan çıkarttılar, Kubilay Asteğmen' i şehit ettiler daha saymama gerek var mı?
Din eskiden ve şu an ülkemizde en çok kullanılan siyasi malzeme yapılan alandır210 Yorumla
+1 yılolay şu o zaman öyle bir devirdi ki din adamları halk üzerinde çok etkiliydi medreseler falan hep devlet işlerine karışmıştı hatta Genç Osman ın ölmesine yol açan yine İstanbul kadısıydı Atatürkte bunların çok sorun çıkaranlarını ortadan kaldırdı. Hepsi bu sığ beyinli insanlar yapar ancak işte o Müslümandı ondan yaptı diye bir kere kendi hazırladığı anayasada madde var devletin dini İslamdır diye
130 YorumlaAtatürk din adamlarını degil vatanhainligi yapan düşmanla calışan dini kullanan dinle alakası olmayan kişileri astı. Atatürk vatansever ve islam ı seven deger veren bir lider. Ama Atatürk ün partısıyız dıye gecinenler Atatürk düşmanı gibi. Hep tersini yapıyor Atatürk ilkelerinin
330 Yorumla
+1 yılyakintarihimiz.org/...istedigimi-anlayacaksin.html buradaki makaleyi oku. Allah'a ve kanunlarına avaş açmış kişileri araştırırsan daha çok bilgi edinirsin.
40 YorumlaDini olmadığı için bence dini olan birisi alfabe yi değiştirmez duan kuranı Kerim'i ne güzel okucaktık ama onun yüzünden Arapça öğrenmek gerekiyor bnce bir dine bağlı degil dinine bağlı bir adam bunları yapmaz o kadar din adamlarını da asmaz dı daha bilmediğimiz çok şey var
1914 Yorumla- +1 yıl
yahu sen Arapça yazsan ne olacak. Osmanlı Türkçesi dediğin olay Arapça, Farsça, Türkçe karışımı bir dil. Bugün İngilizce ile Türkçeyi karıştır sonra git bakalım İngilizce konuşabiliyor musun :D Kaldı ki Kuran Arapça olarak yazılmış bir kitap değil zaten. Eski Arapça olarak yazılmış bir kitap. Yani bugün Arapça okuyanlar kuranın orjianal halini okumuyor. Araplar da eski arapçayı okuduğunda çat pat bir şeyler anlar. Eski Arapçayı okuyabilen sayısı baya azdır dünyada.
- +1 yıl
dil sürekli değişir ki benim torunlarım yine benim yazdıklarımı okuyamayacak :D en basitinden yeşilçam filmlerini izle konuşmalar, davranışlar, kelimeler çok farklıdır. Bugün git birine beni müşkil bir durumda bırakıyorsunuz de bakalım sana ne cevap veriyor :D Osmanlı Türkçesi ile kuran okuman içinde tercümeye ihtiyacın olurdu yani yine. Dil kökten değişmese bile zamanla değişiyor. Toplama bir dilin ne kadar değişeceğini sen düşün. Bugünde ingilizce ile karışık bir toplama dil kullanıyoruz. Arapça, farsça, türkçe, ingilizce karışık bir dilimiz olacaktı :D Osmanlı döneminde kuran okunur çünkü çoğu arapça biliyordu zaten boş adamlar değillerdi ki. Ama köylü okuyamazdı mesela. İstanbul da okunurdu sarayda okunurdu.
- +1 yıl
Kardesim sen Latin alfabesini biliyorsun diye ingilizce, fransizca ya da almanca okuyabiliyormusun?
Osmanlida, Osmanlica alfabesi vardi buda Arapca ve Farsca alfabesinin karisimidi. Halk Arapca bilmedigi icin, Kurani zaten okuyamiyordu. Yani kurani Arapca bilenler okuyabiliyordu.
Anlamadiysan tekrar anlatarim. - +1 yıl
Osmanlı devleti resmi dili arapçamıydı ebu-cahil 😂allah bilir belki bi kere açıp kuran okumuş biri değilsin
+1 yılyokk Atatürk hiç bir zaman ateist olmadı şöyle açıklıyım sana din adamları yapılan devrimlerden sonra din elden gidiyor diye ayaklandırma başlatıyo atatürkte bunu durdurmak için yapıyor diye biliyorum... işte bazıları mesela suikast düzenlemekten işte bazıları mecliste milletvekli olup din üzerinden propaganda yapıp eski düzeni getirmeye çalışmak istiyo
bu yüzden50 YorumlaCumhuriyet zamanında, sahte hocalar milleti galeyena getirmek istemiştir. Bunun için birçok alim asılmıştır. Kurunun yaninda yaş fazlaca gitmiştir. Bu iyi mi, kötü mü bilemeyeceğim. Bize anlatılan budur. Detayli bir araştırma yapabilirsin.
40 YorumlaVatan haini olanları astı. Fetö gibi olanları hani. Yoksa din düşmanı adam kuran ı türkçeleştirip diyanet işleri bakanlığını kurup imam hatip okullarını açar mıydı?
140 Yorumla
+1 yılAtatürk sadece vatan hainliği yapan din adamların astı
160 YorumlaKardeşim Atatürk gerçek hocalarla sahte hocaları ayırt etmek için onlara oyun oynadı kuranı kerimi ortaya koydu bunun üstünden geçenler yasicak gecmeyenler ölecek dedi yarısi geçti yarışı geçmedi geçenler sahte dinsiz hoca olduğu için asıldı gecmeyenler camilere gerçek hoca olarak atadi Atatürk okadar büyük biriydiki şuanda ülkemizi bölmeye dini ayaklar altına alan bu hocalarida gorseydi inan onlarida asardi
61 Yorumla- +1 yıl
Aynen öyle olay
Kur'an'ı Kerim'i paspasin altına koydu. üzerine basıp içeri girenler idam edildi ama paspasin altında Kur'an'ı Kerim olduğunu bilen gerçek hocalara bir şey yapılmadi.
Şu an tayyip neden fetoyu asmak istiyosa aynı sebepten
140 Yorumla
+1 yılbende Müslümanim ama Atatürk ateistse bile sırf o düşünce ile asabilcek kadar zekasız bir insan değil düğün 5 yıl önce herkes feto hocamız Fethullah hoca efendi diyordu şimdi hepsi öldürmek istiyor o dönemde böyle insanlar olması gayet normal
40 YorumlaAtatürk bu vatan için ve bu millet için en doğrusunu ve en yapılması gerekeni yapmış emin ol tarihin belgeleri ile haşır neşir olan biriyim güven bana , tabi arastirdikça farklı bir şey goremeyeceksin , sadece asılsız belgesiz nefretle yazılmış hatıra ve neşriyatlar bulacaksın ama dediğim gibi birilerinin kuyruğuna basması gerekti, onlarda bu nefretle karalayan iftiralar atan yazılar yazdı elbette
00 YorumlaYani benim de kesin bir bilgim yok fakat Atatürk zaten ülkemizi daha modern bir ülke yapma çabasındaydı daha doğrusu bizi diğer ülkeler gibi özgür yapma (?) çabasındayMIŞ din adamlarını asmasının asla mantıklı bir cevabı yok zaten şimdi ona yapılan şarkılara bak “Mustafa Kemal paşam ne istersen iste bizden istersen ayıralım Sibel devlet işlerini istersen asalım bütün hoca ve müridleri istersen kapatalım bütün imam hatipleri “ sonuç olarak bu sorunun bence mantıklı bir cevabı olamaz …. !
00 Yorumla
+1 yılGüzel kardeşim asılan hocaların din ile alakası olmadığı için asılmıştır bizler bu hikayeyi çok dinledik bu başları vurulan hocaların hepsi ajan mış içimize yerleştirilmiş gazi MUSTAFA KEMAL ATATÜRK te anlamak için Kur'an-ı Kerim'i ortaya koymuş üstünden atlayanin boynu vurulmayacak demiştir ve 4.5 kişi hariç hepsi üstünden atlamış geçmiş onların da boynu vurulmuş bunlar sahte hocalar miş o 4.5 kişi öpüp alnına koyarak geçmiş anlamışsındır umarım kardeşim
10 YorumlaBugün Fetullah gülenin aşılmasını herkes ister değil mi bu ülkeye yaptığı inanan herkesin inancını sarstığı için. Mustafa Kemal Atatürk de o zamanlar İngilizlerle iş birliği içinde olan ajanlık yapan din hocalarını astırdı o yıllar Amerikan okullarını da kapattırdı. Şimdi soruyorum bizler Fetullah’ı astırmak istediğimiz için din düşmanı mı oluyoruz?
60 YorumlaAtatürk din kisvesi altin da hainlik yapan serefsizleri asti. Seyh sait gb...
82 Yorumla- +1 yıl
@özgün1994 Bir de gelir böyle cahiller Atatürk neden din adamlarını astı diye sorar...
Gizli Üye(36-45)+1 yılAtatürkün astıkları yobazdır, dini sömürüp ülkeyi bölmeye, geri götürmeye çalışan adamlardır, şu anda da çok var öyle adamlardan ama atatürk yok şimdi işte
70 YorumlaGündem konusunda 710 cevap paylaştı. mutlaka başka bir açıklaması vardır din düşmanı değildi
20 Yorumla- Gündem konusunda 3,2b cevap paylaştı.
+1 yılBu hale gelmeyelim diye (ek bilgi: sofulai asmistir, aydin din adamlarina dokunmamistir. Bakiniz: il meclisin sariklilari. 1'i buyuk dedemdir)
00 Yorumla Gündem konusunda 9b cevap paylaştı. Müslüman lari değil dini kullanarak ülkeyi bolenleri aştı her hocayı müslüman sanmayın her hoca müslüman olsa kardeşine tecavuz etmezdi
70 YorumlaÇünkü şimdikiler gibi dini kullanan insanlardı. 1 kereden birşey olmaz diyenler gibi
20 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılmüslüman olmalarından değil. din adını kullanan yobazları aşmıştır. keşke temizleseymiş.
60 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılSüveyda filminde bu çok güzel anlatılmıştı ona bir bak bence
10 Yorumla
+1 yılDin adamları halkı ayaklandiracakti çünkü cumhuriyeti istemiyorlardi Atatürk ye gereğini yaptı iyi oldu çünkü onlar gerçek din adamı değil kendi çıkarlarını düşünen kuklalardi
10 Yorumlaşu an oldugu gibi dini kendi çıkarları için kullandıkları için
00 YorumlaAtatürk gerçek din Adamlarını değil sahte Din Adamlarını astı bu kadar basit
20 Yorumla
7 ayİslama Karşıydı dini sevmiyordu masum hocaları astı mezarında Allaha hesap veremiyor şu an
00 Yorumla
+1 yılsenden duyuyorum valla :) bilmiyorum açıkçası.
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılBunu anlamak zor değil
00 Yorumla
Devamını Gör(15)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri