Soru
"De ki: "Allah'ın, kulları için yarattığı zîneti ve temiz rızkı kim haram kılmış?" De ki: "Bunlar, dünya hayatında mü'minler içindir. Kıyamet gününde ise yalnız onlara özgüdür." İşte bilen bir topluluk için âyetleri, ayrı ayrı açıklıyoruz."
Hocam bu ayeti göstererek, altın erkeğe helaldir diyorlar. Hatta haram diyenleri de helali haram kılmakla, yani şirk ile suçluyorlar. Kuranda altının erkeğe haram olduğuna dair bir delil yok mu? Bu noktada gelen hadisler mütevatir deniyor, doğru mu?
Cevap
ERKEKLERİN ALTIN ZİNET KULLANIMI-1
Erkeğin altın yüzük kullanmasının hükmünün, son zamanlarda üzerinde hayli soru sorulan meselelerin neredeyse başında geldiği dikkat çekici bir durum. Kaynaklarda bu mesele genellikle altın-gümüş kap kullanımı konusuyla birlikte ele alındığı halde, günümüzde meselenin –yaygınlığı dolayısıyla– "altın yüzük kullanımı"na indirgenmiş olması dolayısıyla bu yazıyı bu noktaya hasredeceğim.
Yazının hemen başında belirtelim ki, mesele birebir Kur'an'da zikredilmediği için, tartışmanın zeminini daha ziyade Sünnet oluşturmaktadır.
Altının erkeğe haramlığı konusu iki cihetten tartışılabilir:
1. "Kur'an Müslümanlığı" denen bid'at cihetinden. Dini kaynaklarından soyutlayarak kendi Kur'an anlayışlarına indirgeyenlerin ortaya attığı bid'atlerden sadece biri, belki de en hafifi, erkeğin altın yüzük kullanması meselesidir. Aslında başta Sünnet olmak üzere "Edille-i Şer'iyye"nin diğer unsurlarını devre dışı bırakmakla bu akımın temsilcileri, Kur'an'a, kendi anlayışlarını söyletmenin, bu suretle de Din'i kendi dar (yoksa alabildiğine "geniş" mi demeliydim?) anlayışlarından ibaret hale dönüştürmenin peşindedirler. Ya da daha doğrusu, aralarında bu amacı gütmeyenler varsa da sonuç buraya çıkmaktadır.
Dolayısıyla bu akımın temsilcileriyle altın yüzük meselesini tartışmadan önce "Usul" meselesinin netleştirilmesi gerekir. "Din'i Kur'an'dan başka delil/kaynak tanımaksızın yaşamak doğru ve mümkün müdür?" sorusu başlangıç noktasıdır.
Ancak yine de burada şu kadarını söyleyelim: Kur'an'da herhangi bir yasak getirilmemiş olması yanında, soruda zikredilen türden ayetlerin genel bir "ibaha" (serbestlik) zemini sağlıyor oluşu, Kur'an Müslümanlığı iddiasında bulunanların bu meselede "cevaz" hükümlerinin gerekçesini oluşturuyor.
Ancak burada önemli bir problem var: Gerek bu meselede, gerekse diğer tekil/parça konularda "hakkında Kur'an'da ayet yok" argümanını kullanarak cevaz kapısı açmak demek, hakkında Kur'an'da özel hüküm bulunmayan her meselenin aynı tarzda çözüme kavuşturulması demektir.
Oysa bu gibi hususlarda Kur'an'ın vaz ettiği genel ilkeler arasında da bir çatışma husule getirmemeye azami dikkat göstermek gerekir. Aksi halde –haşa– Kur'an'ın kendi içinde çelişki bulunduğu gibi bir açmaza sürüklenmek işten değildir.
Açacak olursak, niçin erkeğin altın kullanımı meselesinde "eşyada aslolan ibahadır" genel kaidesinden ve bu kaideye vücut veren ayetten hareket ediyoruz da, Kur'an'ın bizi Sünnet'e ve ululemr'e (bilgi ve yetki sahiplerine) yön17 Yorumla- +1 yıl
Kopyala yapıştır kolay...
"Kur'an Müslümanlığı denen bid'at cihetinden " ne demekdir? Aklıma fettullah gülenin "Kur'an müslümanlığı diye bir sapıklık çıktı" dediği geldi bir anda.
"Kur'an müslümanlığını" sapıklık veya bidat olarak görmek sapıklığın ta kendisidir, daniskasıdır. Bu dinci (dinsiz) lere göre kendi cemaatlerinden ve mezhebinden olmayanlar zaten müslüman değildir ki!
Olayın özü şu; Peygamberlerin dine hiç bir kural ekleyip/çıkarma yetkisi yoktur. Bitmiştir. Artık siz kumda oynayın. - +1 yıl
Buhari emevi yalakası biriydi. Onun yalanlarını bana anlatmaya kalkma. :)
İşte sizin dininiz buharini dediği. Peygamber dedi diye anlatılan yalanlar.
Siz aslen peygambere de iftira ediyorsunuz bilmeden.
Kanıt nerde? "Buhari dedi."
Yahu buhari peygamberi görmüş mü? Kendi kulağıyla mı duymuş? Hayır, oda falancadan duymuş. (Ki görmüş olsa bile ben o herife itimat etmem, ayrı konu.)
Kanıtla desem, kanıtın yok. Benim kanıtım Kur'andır. Siz Kur'anı dışlanmış bir şekilde tutanlardansınız (Furkan 30) - +1 yıl
Kur'anı aç bakalım oku. Peygamberin kendinden hiç bir şey ekleyemeyeceği ve ondan hiçbirşey çıkaramayacağı, aksi halde şah damarının parçalanacağını öğren.
Bu halde, Altım haram kılındı da, neden Kur'anda yazmıyor?
Haşa peygamber görevini mi savsakladı da yazmadı?
Yada Allah eksik bıraktı da Peygamber mi tamamlıyor? E vallahi bu şirk değil ise şirk nedir?
Yada Haşa Allah yasaklamayı unuttu da sizin hadis diye habis üreten emevi dincileriniz mi tamamlıyor?
Belki şimdi anlamışsındır.
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(36-45)+1 yılbulgarlarda çok takar altın kolye
zincir bence hoş durmuyor erkekte ama turalı yüzük ve künyenin hos olabileceğini düşündüm özellikle yüzüğün10 Yorumla
+1 yılHâlis ipek veya malzemesinin çoğu ipek olan giyecekler ile altını erkeğin giyecek, süs ve eşya olarak kullanması haramdır. Hz. Peygamber (s.a.v.) ipeği sağ eline ve altını sol eline alarak «bu ikisi ümmetimin erkeklerine haramdır.» buyurmuşlardır. (Ebû-Dâvûd, K. el-Libâs, 4, 9, 11; Nesâî, K. ez-Zineh, 40, 43, 45; Ahmed, Müsned, 1/96, 4/392.)
Bir miskali (4.25 gr.) geçmeyen gümüş yüzük ile alem (sembol, nisân, rozet vb.) olarak kullanılan ipek ve altına ruhsat verilmiştir. (Fıkıh kitaplarının kerâhiye ve istihsan bölümü, Nişan yüzüğünün cevazı için bak: Kâmil Miras, Buhârî Muhtasarı Tecrîd-i Sarih Tercemesi ve Şerhi 2. B. C. IV, s. 287; c. XII, s. 108.)
İpeğin cilt hastalığı, savaş gibi sebeplerle giyilmesine de izin verilmiştir. (Buhârinin bir rivayetine göre Resulullah (s.a.v.) Abdurrahman b. Avf ve ez-Zübeyr b. el-Avvâm'ın, cilt hastalıkları sebebiyle ipek giymelerine izin vermiştir. K. el-Cihâd, 91; K. el-Libâs, 29.)
Altın ve gümüşü kadının yalnızca ziynet eşyası olarak (Bunları ev eşyası olarak kullanmak kadına da haramdır.) kullanmasına izin veren İslâmın erkeklere bunu haram kılmasının hikmetleri vardır:
a) Bu iki mâden ve özellikle altın asırlar boyu ya doğrudan doğruya para olarak, yahut da para karşılığı teminat olarak kullanılmış, ekonomide büyük rol oynamıştır. Bunların zinet ve eşya olarak kullanılması ekonomiyi menfi yönde etkileyecektir.
b) Bunların zinet ve eşya olarak kullanılması, topluma faydalar sağlayacak olan büyük bir sermayenin âtıl kalmasına sebep olmaktadır.
c) Allah'ın erkekler için takdir ve tensîb buyurduğu fıtrat ve karakter altın ve ipekle süslenmeye muhtaç ve uygun değildir.
d) Üste, başa; ele ayağa; eve-barka serilmiş servetler dikkat, gıpta ve hased celbederler; sosyal adalet duygusunu rencide ederler, fesada sebep olurlar.
e) İslâm insanın maddi hayatı ile ruhi ve mânevi hayatı arasında ideal bir dengeyi hedef almıştır. Dışa bu ölçüde ihtimam ruhî hayâtı zedelemekte, tekâmülü engellemektedir.
Kadına gelince:
Onun fıtratı süse ve zinete daha elverişlidir; diğer vasıflar yanında erkekte yiğitlik, kadında güzellik aranır. Kadını zinetten menetmek onun fıtratına ters düşer ve ağır gelir. Şârî' onlara bu mevzuda ruhsat vermiş, fakat yabancı erkeklerden sakınmalarını emretmiş, zinetlerini yoksullara iyreti vermelerini tavsiye buyurmuştur.
Kaynak : Günlük Hayatımızdan Helaller ve Haramlar - Hayreddin Karaman14 Yorumla- +1 yıl
Yazıklar olsun. Şunlara prim veriyorsunuz ya.
"Allah'ın süsünü haram kılan da kim?". Ayettir.
Peygamber dahi olsa, dine ne birşey ekleyebilir, ne de ondan birşey çıkartabilir.
Aksini iddia ederseniz dini Allah ile peygamber arasında pay etmiş olursunuz ki katıksız ŞİRKdir.
Haram olan ne var ise hepsi eksiksiz olarak Kur'an da yazılıdır. Peygamberin hadisleri (gerçke olanları, buhari gibilerinin uydurmaları değil) ancak o ayetleri açıklar. Yeni bir yasak getiremez. Bir yasağı da kaldıramaz.
- +1 yıl
Erdem Ne alaka kardeşim yazdıklarından bir şey anlamadım..
- +1 yıl
Az yukarı oku anlarsın o zaman arkadaşım.
Uydurulmuş "habis'i şerif" lere kanma. İslam Kur'an da yazar.
Hadisler ayetleri açıklar. Dine bir kural ekleyip çıkarma yetkisi PEYGAMBERLERE VERİLMEMİŞTİR. Bu yetki Allah'ın tekeli altındadır. Aksini iddia etmek şirktir.
Kur'an da altın takmak ile ilgili böyle bir yasak da bulunmamaktadır.
Bu durumda Altın takmak, İpek giymek haram değildir. Olamaz.
Zira cennette yeşil ipek atlaslar giyeceğimizi haber verir Kur'an. Ee hani haramdı?
:) - +1 yıl
Erdem edille-i Şeriyye 4 tür kardeşim.
"Allah'ın süsünü haram kılan da kim?". Ayetti var iken kimse altın takmayı haram ilan edemez.
Peygamber dahi olsa. Çünkü Kur'an da belirtilmemiştir. Peygamber dine kendinden ne bir kelime ekleyebilir, ne de ondan bir şey çıkartabilir. Böyle bir yetkisi yoktur. Aksini iddia etmek, din koyucu olarak Allah ve Peygamber ortaklığını kabul etmek anlamına gelir ki katıksız şirktir.
Bu durumda, altın takmak haramdır demek, eğer Allah'ın dine koyduğu kural ise Kur'an da yazmadığı için Kur'an eksiktir demeye ve Peygamberimiz görevini tam olarak yerine getirmemiştir demeye girer.
O yüzden dini olarak bir yasaktan bahsetmeden önce iyice düşünün derim. Dini Kur'andan açıp okuyup öğrenmeden dedikodu yapmayın. İlk ayet "OKU" diye emreder. O ayetin gereğini yerine getirip mealinden (anladığı dilden) Kur'an emirlerini okumayanlar şu haramdır/bu helaldir demesinler lütfen.
İşin estetik kısmına gelince. Beğenen takar, beğenmeyen takmaz. Altın bence erkekde itici değildir. Ben kullanmıyorum ama ileride kullanadabilirim. Hatta buradaki yobazlıkları görünce kullanmam lazım diye hissediyorum içimden.
Ayrıca "tıbben kanıtlanmış ki dişilik hormonu salgılanmasına sebep oluyormuş" palavralarına ne çabuk inanıyor insanlar. Altın diş yaptıranlar hep i*ne mi olmuş yani? Ayrıca bilimsel olarak bir geçerliliği yoktur o çalışmanın. Doktorlar istedikleri sonucu alacakları bir araştırma yapabilirler. Bilim adamları bu yüzden tarafsız olmalıdır. Test tekniğini bilenler bu durumu iyi bilir.
Östrojen salgılattığı iddiasına gelince. Altın sonuçta metal. Partikül bırakma imkanı yok gibi birşey. Lakin o kadar çok kimyasal madde var ki östrojen salgılatan, özellikle bazı plastik hammeddeleri. Aklınız durur. Madem mertsiniz, önce onlardan başasanıza işe? Ama yoook. Peygambere isnat edilen yalanları aklama peşinde koşmak daha dini gözüküyor gözünüze...
Hadi kaybolun bakalım.41 Yorumla- +1 yıl
Tabiki sağdan soldan öğrenenler..
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
11Cevap
Çok arabesk ve geçkin bir moda. Görgüsüz izlenimi bırakıyor ne yazık ki. Sapsarı altın takmayı bir erkeğe yakıştıramam.
Aç MTV'yi, siyahi rapçilerin kliplerini izle, görgüsüzlük diz boyu, boyunlarında kalın kalın altın haçlar. Ve o dediğin p...venk görüşü Amerika'da bile geçerli, altın dişli, altın aksesuarlı karikatüze ediyorlar kadın tüccarlarını. Anlayacağın sadece Türkiye'de değil, dünyanın geri kalan kısmında da bir erkeğin altın kullanması hoş karşılanmıyor.
Eski Sovyet ülkelerinden gelme insanlar modayı geriden takip ediyor, biraz da parayı sonradan buldukları için gösterişe düşkün oluyorlar.10 Yorumla
+1 yılaltın ve erkek aynı cümlede bile olamaz şuan olduguna bakmayın .d kırolugun daniskası.arabesk dinleyip kamyon şoförleri vardırya sevdigi kızın resmnde arabada aynaya yapıştıranlar gibidir altın takan erkek.tek takacagı alyans ve küpe olabilir onlarda gümüş vs.
03 Yorumla- +1 yıl
kupe takan erkek cool adam.
altin takan erkek kiro. oda guzel :) - +1 yıl
küpe takılabilir dedim herkese küpe yakışmaz ama alyans ve saati herkes takabilir
- +1 yıl
Asıl bir (erkeğin) küpe takmaması Laz'ım. coolu molu geçin.
+1 yılO kadar Kur-an okudum haram olduğunu hiç okumadmım, ben mi eksik okudum diyeceğim her defasında eksik okumadım ya ben. Kadınlaştırıyor falan hikaye, o zaman kızlarda pantolon giyinmesin erkekleştirir falan aman aman..
11 Yorumlaharamdır..da neden?çünkü altın kadınlık hormonu salgılanmasına neden olur
yani dini yasaklar boşuna değil Beyler..
itici,görmemiş demem,doğru değil,takmayın lütfen21 Yorumla- +1 yıl
Yuh arkadaş Yuh kere Yuh. Kadınlık hormonu salgılanmasına sebep oluyormuşmuşmuş...
Kaynak mabadınız mı?
Ayrıca dine alet edemezsiniz bunu.
Kur'an da altın takmayı yasaklayan hiçbir ayet yoktur. Ama Kur'an "Allah'ın süsünü haram kılan da kim?" diye sorar.
Dininizi dedikodu ile değil Kur'an okuyarak öğreniniz! İlk ayet OKU diye emreder. Müslümanlık orada başlar. Sizde oradan başlayın derim.
- Moda & Stil konusunda 1,9b cevap paylaştı.
+1 yılErkeğin altını kadındır :D takmayın altın maltın kolunuza molunuza hiç yakısmıyır be.. neyse sana göz kırptım gittim takma takma :DD
20 Yorumla ben de haram olup olmadığı konusunu çok araştırdım, ancak Kuran-ı Kerimde böyle birşeye rastlamadım.. genelde hadislere atıf yapmışlar, onlarında sahih olup olmadığı belli değil... zaten hadisleri kanıt gösterenler de rivayete göre ya da anlatılan göre şeklinde, ben haram olduğunu düşünmüyorum, mekruh belki..
00 Yorumlabende askere gıtmeden once altın zıncır takardım ınce kıbar bır seydı,sonra haram dedıler cok ustume geldıler nalet olsun dedım altına:)
01 Yorumla- +1 yıl
İşte "dediler". Dedikodu dini arkadaşım o. Kur'anda, İslamda öyle bir yasak yoktur.
Zannımca erkeklerin üzerindeki altını soymak için uydurma bir hadis ile böyle bir operasyon yapıldı. Zevk olarak pek beğenmesemde haram olduğunu kimse söyleyemez. Peygamber dahil. Zira haram olsa Kur'an da yazması gerekirdi. Yazmıyorsa ve dinen haram ise ya Kur'an eksik demektir, ya da peygamber Allah yetkisi kullanarak dine ekleme yapıyor demektir ki şirke girer. Yani iki türlüsü de mümkün değil.
Gizli Üye(30-35)+1 yılBenim için su yönden uygun değil dini açıdan haram olarak karşılanıyor.
Ve peygamberimizin söylediği şeylde vardır hayır diyorum.
Ve hatta tıpta da ispatlannmış bu. Altın takan erkeğin sperm sayısı azalıyor ve bazı cinsel açıdan zarra veriyormuş.03 Yorumla- +1 yıl
Alakası yok. Uydurma. Tıbbi olarak istenilen şey de kanıtlanır. Doktorlara sor söylesinler. Amacın ne ise testten o çıkartılır. Tarafsız bilim adamlarının yapmadığı her sonuç şaibelidir.
Ayrıca peygambere ithaf edilen yalanları dinlemeyiniz. Dinin gerçeği Kur'an da yazar. Peygamberimiz bizzat Furkan 30. ayette ümmetinin Kur'anı dışladığından yakınıyor.
Ha yakışmıyor dersin, ayrı konu saygı duyarım. Ama dini olarak yasak falan yoktur. Tıpda ispatlanmış bir olgu da yoktur.
Cevap sahibi+1 yılAslanım sen ister inan ister inanma bu böyle.
- +1 yıl
Geçen takside gidiyorum, oruç tutamayanların, güç yetiremeyenlerin fidyesini verebileceğini söylediğimde taksici itiraz etti. Olmaz öyle şey dedi. Kur'an da yazıyor dedim. Yanlış okumuşsun dedi. 10 kere okudum ben amca, sen ne yanlışlığından bahsediyorsun dedim... İnerken "ben okumadığım halde senden iyi biliyorum" dedi.
Bende İlk ayet "OKU" diye emreder. Sen müslümanlığa oradan başla amca dedim. İndim.
Buradan sana çok dersler çıkar da. Biz anlatmayalım. Sen çıkar o dersleri...
Burada taktiğin yuzugun degerini soylediginde aaaa kim demis p.. lik oldugunu tabiki guzel durur diyecek bayanlarin cikacagini dusunerekten mi yazdin?
Modadan once gercek olan birsey var Erkegin altin takmasi HARAMDIR..!26 Yorumla- +1 yıl
ben kalinligini gozunuzun onune getirin diye soyledim onu .
senin iicinde fesatlik varmis ki baska yerinden anlamisin , ne diyim :)
p**evenklikle alakası yokki bikere islamda altınn erkeğe haram kılınmış birşey bunu herkes bılıyor
04 Yorumla- +1 yıl
Ben 10 kere okudum Kur'anı. Senin gibi, yani Kur'an okumamış bir taksici ile benzer bir konu hakkında tartışmıştım.
"Ben okumadan senden daha iyi biliyorum" demişti.
Bende "İlk emir OKU dur, müslümanlığa oradan başla sen." demiştim.
Sana da aynını diyorum.
Bu arada özelden cevap atmışsın ama cevap kabul etmiyorsun ayarlardan. O yüzden buradan cevap vereyim dedim. Ben sana senin dediğin gibi "salak" falan da demeyeceğim. Sadece okumamışsın Kur'anı. O yüzden cahilsin. Okuduğunda anlayacaksın... - +1 yıl
Aynen pezevenklikle alakası Yok. Küpe takan erkekte ozmn or*spu ç*cuğu sizler çok abartıyosunuz küpe filan erkek adama yakışmaz he altınada gelince maço ağa tipi oluşturur kroca ama ben severim bende altın koleksyonu var.
+1 yılBen her nedense feminen buluyorum erkekde kolye yüzük küpe falan sevmiyorum bir erkeğin en güzel aksesuarı beyaz gömleğidir
02 Yorumla- +1 yıl
Garson?
- +1 yıl
çok datlular :D
Moda & Stil konusunda 4,9b cevap paylaştı. düşüncem yok yakışan değil olan takar
11 Yorumla- +1 yıl
+1
+1 yılTakmam, takana da karışmam, ancak bana göre erkeğin aksesuarı saattir.
10 Yorumla
+1 yılBence sen gezme:(
Rusyada işler ne durumda bilmem ama bana göre çok kıro geliyor..00 Yorumlatakam takanada pek sıcak bakmam.evlilik yüzüğü bile zor gelir bana
00 Yorumla
+1 yılAltın bencede itici gümüş künye falan daha güzel duruyo
10 YorumlaModa & Stil konusunda 8,9b cevap paylaştı. Müslüman isen takamazsın değilsen de keyfin bilir.
212 Yorumla- +1 yıl
muslumanlik altinla olmaz be maydanoz bacim :)
sokakta kari kiza bak , alkol ic , zina yap , ota kubara takil , disco disco gez.
namaz : Yok
oruc : Yok
zekat : verilmemis
- Ama altin takmiyorum... MUSLUMANLIK bununla tanimlanmamali.
- +1 yıl
o ayri tabiki maydanoz ama simdi altin takarsan musluman olmazsin a baglamak biraz sert sadece
- +1 yıl
peygamber efndilerimizin sozleri basli basina sunnettir.
fakat kuranda yazilanlar farzdir. bir peygamber 30 yasindan sonra Allah(cc) nin vahilerini soyler.
30 yasina kadar her yaptigi kendi sahsi hareketi soyledigi her soz kendi dusuncesidir.
- +1 yıl
Yahu ne kıt düşüncelisiniz!
Peygamberin sözü olduğuna kanıtınız var mı? YOK.
Falanca yazmış filanca öyle dedi demiş. Arkadaşım sizin dininiz kulaktan kulağa oyunu mu?
Haram olan birşey nasıl olur da Kur'an da yazmaz? Kur'an eksik mi? Allah onu tamamlamamış mı? Eee Kur'an tas tamam tamamlanmıştır diyen ayetler yalan mı?
Peygambere iftira at, mümin inanmayınca da sözlerini inkar mı ediyorsun diye zırla.
Getirin kanıtınızı. Elinizde var ise. Benim elimde Kur'an var. Kesin kanıt. Hadi kumda oynayın
birde şu gömleği giysin pezemenkin daniskası :D link
01 Yorumla- +1 yıl
pezemenklikten anliyosun anlasilan :)
fotografları olsaydı daha iyi degerlendire bilirdin ama spor diyosan guzel duruyodur
00 Yorumla
+1 yılAltin Takan Erkektir benim gözümde bişey düşünemm
20 Yorumla
+1 yılTürkiyede kimse bişey demez de yakışmıyor hacı
11 Yorumla- +1 yıl
gümüş daha iyidir hacı
ıgrenc durur takma :D
00 Yorumla
+1 yılaltın hoş fdurmaz erkekde
10 Yorumla- Moda & Stil konusunda 311 cevap paylaştı.
+1 yılgümüş daha çok yakışıyor bence.
10 Yorumla bence çok itisi erkek altın takmamalı
00 Yorumla
+1 yılaltın bana çok kro ve saçma geldi şuan :D
00 YorumlaModa & Stil konusunda 682 cevap paylaştı. erkeğin vücut dengesini bozduğu için
02 YorumlaModa & Stil konusunda 323 cevap paylaştı. Bi ara seni kaldıralım biz..
00 Yorumla
+1 yılDinimizce erkeğin altın takı takması haramdır.
01 Yorumlatek kelimeyle kırooooo
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılaltın erkeğe haram kadına helaldir dinimizce ..
02 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılkardeşim hadis var git hangi hadis kitabına bakarsan bak hangi fıkıh kaidesine mezhepe bakarsan bak , sor efendimiz asm ipekle altını eline alıp bu ikisi Ümmetimin erkeklerine haram kadınlarına helaldir diye ferman etmiştir , senin gibi kendi kafamdan uydurmuyorum ..
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar