arkadaşlar artık üç yıldır yeni sistem uygulanıyor bu sınavlarda eskiden almayanı dövüyorlardı simdi bu oran artık % 50 ler seviyesinde.. bizde sınavlara katılıyoruz bazen ve Allaha emanet hissediyoruz hakkaten bazen kendimizi :)).. siz de ne zaman ehliyet aldınız , kaçıncı girişinizde aldınız. kaza tehlikesi atlattınızmı ve neler hissettiniz sınav anında ve alana kadar yorumlarınızı alalım?
Hollandada yaşamış biri olarak, otada ehliyeti ilk seferde alan çok az insan var (almaya çalışmak 6 ay alıyor.) En az 20 ders almalısın direksiyon başı. Araba kullanan kişi, otoban, şehir içi, şehir dışı, köy yolları, karlı hava, yağmurlu hava, sisli hava... Hepsinde araba kullanması gerekiyor. Annem, babam, ablam hepsi 2 seferde alabildi. Çünkü en minik hatada seni bırakıyor hoca. O yüzden o kadar düzen var zaten. Neyse biz temelli döndükten sonra ehliyete başvurdum. İlk başta klasik olarak sistem değişmişti ve hiç kimsenin bir zıkkımdan haberi yoktu. Klasik Türkiye sistemi... Araştırdım. Yok efendim tek başıma araba süremeyecekmişimde bilmem nede falan filan. Girdim sınava. Hollandada 3 ya da 4 üncü sınıfta öğrendiğim sağlık ve trafik dersleri bilgileriyle. Kazandım 74 puanla kazanmıştım. Sonra direksiyona geldim. Adam demesin mi hız sınırın 50 eğer aşarsan iptal olur. Yuh ya dedim kendi kendime. Sonra ben bekliyorum tabi oraya sür buraya sür demesini. Ama yok. Belli bir rota varmış ordan çıkamıyormuşuz. Lan dedim yapacağınız sisteme... Gittim 10 ders aldım birde. 20 saat orda aynı yolda dön dur. Sınav günü geldi. Sınavda 2 şeritli 82 lik yol vardı. Orada tabi 50 yi geçemiyorum. Kafayı yedim hocaya şikâyet ettim. Anlattım avrupada nasıl olduğunu falan. Hadi ya dedi biraz muhabbet oldu. İşte numaramı aldı oğlum ingilizce öğrenmek istiyor yardım et diye. Tamam dedim o an (bir daha dönmedi bana Allahtan). Hız tutkunu olduğumdan ve güzel sürdüğümden 15 dk ya bitmişti. Gittim aldım ehliyeti. 1 kere ceza yedim şimdiye kadar. Oda 5 şeritli havaalanı yolunda (82 lik yolmuş. Ben hep 120 lik sanıyordum çünkü herkes 130-140 gidiyor) bana denk geldi yedim cezayı. Şu ehliyet sisteminde berbat sürücü çıkması çok normal. Hadi herşeyi geçtim. 5 şeritli yola 82 vermek hangi mallığa hizmet? Sevmiyorum şu Türkiyenin sistemini yemin ediyorum.
10 yıla anca gelir ordaki sistem.. insanların böyle şeylere uyum sağlaması kolay olmuyor ama malesef kolay olmamalı tabi her şartta sınanmalı sürücüler
2 kerede park etse ne olacak 3 de 4de etse ne olucak kişi sonuçta doğru park ediyor manevra sayısı önemli değil 2 kerede girince herkes doğrumu park ediyor sanki geçene kadar snra devam kaldığın yerden kim kimi düşünüyor kim imi takıyor ki
En İyi Cevaplar