Bu yazı aklımı karıştırdı.
Doğru mu değil mi anlayamadığımdan soruyorum. Kesin net bir şey yok o zaman
blue çağına ermemiş çocuklar.. bebekken ölenler .. kısacası çocukların hepsi cennete gidecektir.. bu birincisi.. onlar da cezai ehliyetten muaftır ve iman etmemişlerdir mesela.. ama masumdurlar.. kafir çocukları da dahil buna..
gelelim , tebliğ ulaşmamış kavimlere.. benim de öğrendiğime göre toprak olacaklar.. ama bu konuda bir hadisi şerif okumadım ya da duymadım.. bu insanlar mahşer günü Allah a sorabilirler, ey rabbimiz, bizi insan olarak yarattın bizim neyimiz eksikti ki, bize elçi göndermedin ve bizi neden hayvanlar gibi toprak ediyorsun , bize elçi gönderseydin biz de iman ederdik.. suçumuz nedir ,,, deme şansları var.. Allah ın buna karşılık vereceği cevabı ya da uygulayacağı şeyi yalnızca kendisi bilir.. Bu konuda kesin bir bilgiye ulaşamadığım için benim itikadi bilgim bu şekilde olabilir diye düşünüyor. Tabii ki Allah bilir orasını.. gelelim zeka engellilere.. ben zeka engellileri cennet ehli olarak biliyorum.. hayatları hiç kolay değil çünkü o insanların.. ve hemen hiç biri tamamen düşünemiyor değil.. şunu deme olasılıkları var mahşerde.. Rabbimiz.. bize engelli olarak can verdin dünyada, ve ömrümüz boyunca türlü acılar çektik.. büyük çile öektik.. bizleri dünyaya, işkence çektirip sonra toprak etmek için mi gönderdin diye sorma olasılıkları var.. bizim neyimiz eksikti... gibi.. ben bu yüzden, engellilerin hem şefaatçi hem de cennet ehli olabileceğini düşünüyorum.. ki sanki öyle de okumuştum bir yerlerde.. belki aralarında farkları vardır ,, engeline göre zekasındaki.. derecesine göre yani o engelin.. ama şunu net olarak biliyorum.. engelli bir evladı sabırla ve iyi muamele ederek, bıkmayıp usanmayıp, isyan etmeyip ömür boyu bakan anne babalara, Allah ın direkt cennet sözü vardır..
kimlerin cennete girip kimlerin toprak olacağı konusu derin bir konudur.. ve aslında bizi bağlamaz.. alimlerin işidir.. ama şu hakikattir ki , her şeyin en doğrusunu Allah bilir. Onu bağlayıcı bir şey yoktur..
hayvanların toprak olup gitceğini kim söyledi?
Engelli kardeşe bir sınav var tabi ama sorumlu oldugu kadar
mesela engelli olana arkadaşın aklı yerinde mi normal insan gibimi belkide isyan ediyodur dinden cıkıyodur kısaca insan yapabildiği sorumlu ooldugu şeylerden sınava girer
"Vahşi hayvanlar bir araya toplandığında…" (Tekvir, 81/5)
ayeti, hayvanların da mahşer meydanına çıkarılacaklarını haber vermektedir.
"O öyle bir gündür ki, insan kendi eliyle işlediklerine bakar. Kafir de, 'Ne olurdu, ben bir toprak olsaydım.' der." (Nebe, 78/40)
ayeti ise hayvanların mahşer meydanında karşılıklı olarak hesap verdikten sonra bedenlerinin toprak olacağını haber verir.
Hiçbir şeyden sorumlu olmaması onu nasıl cennetlik yapıyor onu anlamıyorum.
bilemem artık
cennet ile cehennem arasında biyer yok o zaman yeni doğan bebekler nereye gidiyor
Allahında merhameti burda zaten
Ne yani, özürlü diye cennete giremeyecek mi? Anneannen kardeşini orda görmek istemez mi? Sence bu adil mi? Hayvanlar cennette olmayacak mı? Madem hayvanlar melek, neden cennette olamayacaklar? Madem cennet ödül, ben orda hayvanlarla iç içe olmak isterdim. Sizin dediğinize göre hayvanlarda da iman yok bitkilerde de. O zaman cennette sırf insanlar olacak. Sence?
kendinde diyosun aklı ermiyor bu yüzden tabi yine allah bilir ama cehenneme gitmeyecekler. Ama ruhu olan herkes cennet veya cehenneme gidecek toprak olmak yok islamda
Hayvanlarında bir ruhu var onlar toprak olucaklar akıllı olmadıkları için
“Yerde yürüyen hiçbir hayvan ve iki kanadıyla uçan hiçbir kuş yoktur ki; onlar da sizin gibi bir ümmet olmasınlar. Biz, kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Sonra onlar Rablerine toplanırlar.” (En’am, 38)
"Vahşi hayvanlar bir araya toplandığı zaman." (Tekvir, 5)
İbn-i Abbas (ra) derki: “Her şey Rabbinin huzurunda toplanır.” (İbn-i Kesir)
Cevap
4Cevap
Sinavi yok mu? Hayattaki zevklerin hicbiri tatmayacak o cocuk. Asla aşık olmayacak, asla bir sosyal hayati olmayacak, asla gibi davranamayacak. O zaten sinavini verdi.
Nasıl ki ölen bebeklerin Peygamber Efendimizin havzı başında ellerinde bardaklar anne babalarını bekleyecekleri geçiyor onlar da öyle bir şeydir belki.
sınavsız geçiş hakkını kullanıcak onlar hop cennete
Bildiğim kadarıyla insanlar toprak olmaz.
:) Doğuştan cennetlik kişiler onlar işte
aslında hiç ölmeyiz hiç yok olmayız
allah günah yazmaz onlara
cennetlık çünkü
Tabii ki. Ama sevap da yazmak olmaz, neye göre sevap kazanacak iman etmiyor ki 🙍🏻
Aklı olmayanın dini de olmaz
https://youtu.be/BK076b2Q_xg
Hicbir gunahlari olmaz. Melek binevi..
Allah bilir fetva makamına sahip değilim.
Belki bunun hakkında bir şey geçiyordur Kur'anda diye merak etmiştim
Cennettir
Cenettlik tabiki
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar