Hac'a gidip geldikten sonra kapanmak ve 5 vakit namaz kilmak zorunda miyiz?
Yoksa diger tum gunahlardan uzak durup kapanmasak da olur mu?
Yoksa diger tum gunahlardan uzak durup kapanmasak da olur mu?
Hac ibadeti İslam'ın beş temel esasından biridir. Yapılması farzdır; lakin yapılabilmesi için maddi anlamda kişinin yeterli seviyede olması gerekmektedir.
Şu açıdan düşünmüşsünüz; Hac ibadeti manevi derecesi yüksek olduğundan gidip geldikten sonra Namaz Kılmak ya da diğer dini vecibeleri yapmak mecburi midir?
Hayır, değildir; ancak yapılırsa çok bereketli olacağı aşikardır.
Hac manevi bir temizliktir, hem bedenen hem de ruhen bir arınmadır.
O haliyle insanın Allah-u Alem'e şayet ibadetlerini yapmıyorsa orada söz verip "nasuh" tövbesi yapması hoş bir davranış olacaktır.
Ama bu tamamen kişinin kendi iradesine bırakılmıştır.
Yani Haccın ehemmiyeti budur anlayacağınız.
Size tavsiyem, bol bol Dua ederek bu "farz" olan ibadetleri yerine getirme hususunda Allah-u Alem' den Hayr dileyerek istemenizdir.
Kuran'ı Kerimde açık olarak beyan edilmiştir ki: Bayanların kapanması farzdır, dolayısıyla siz bu hükmü kalben tasdik edip kabul ettikten sonra, Nefsinize söz geçiremediğinizden dolayı "açık" gezmek isterseniz günahkar olursunuz.
Açıkça mevzu budur hanımefendi.
Allah şüphesiz en doğrusunu bilir.
Vesselam.
Tessekur ederim beyefendi :)
EIC secmis olmasaydim seni secerdim. Cok aciklayici ve guzel bir dille gorusunu belirtmissin.
Rica ederim hanımefendi.
Görüşü, soran istifade etsin diye yazıyoruz Eig olmuş olmamış ne önemi var.
Selam ve Dua ile :)
kapanmanı zorunlu kılan sey hacca gitmen değil Allahın emretmesi.. yoksa hacca gittin diye kapanmak diye bir kural yok
Anladim aciklayici bir cevap olmus tessekur ederim
rica ederim
Dinen Hacca gitmeye imkanı olan kişinin gitmesi farzdır. Gitmediği takdirde farzı terketmiş olur. Kadının başı açık olması onun Hacca gitmesine engel olmadığı gibi Hac dönüşünde başı açık olması da Hacc ibadetini iptal etmez. Kadın başı açık diye Hacca gitmemesi doğru değildir.
Bu açıdan hacca gitmenin sevabı ayrıdır, başı açmanın günahı ayrıdr. Hac sevabını almakla beraber başını açmanın da günahı vardır. Her ibadetin sevabı ve her haramın günahı ayrı ayrı değelendirlmelidir. Bir günah işliyor diye yaptığı ibadetleri geçersiz saymak asla doğru değidlir.
Tesekkur ederim sana bana cok guzel acikladin. Gorduklerim hep kapaniyordu bende oyle bir mecburiyet var yoksa hac sevabin iptal edildigini dusunuyordum.
Eyvallah Allah razı olsun kardeşim ✋
Herkes öğrensin şunu artık, her ibadetin sevapları ile işlenen günahlar ayrıdır.
Ayrıca Allah ile pazarlık yapamaz kimse. Hepimiz namaz kılmak zorundayız. İslamda her kız tesettürlü olmak zorunda.
Günahlar, yaptığın ibadetleri silmez. Bunu da öğrenin artık. Küçük kardeşim bile bilir bunu kusura bakmayın da.
Ogreniyoruz iste?
Cevapin ve bilgilendirdgin icin tessekur ederim
Cevap
14Cevap
hacca gitmek için o verdiğin binlerce lira ile daha çok sevap işleyebilirsin. yoksul doyurup, giyindirerek vs.
O da cok onemli tabi. Ikisini de icimden ve elimden geldikce yaparim desem?
kişisel tercihtir tabiki kimse karışamaz. ben sadece fikrimi beyan ettim.
Guzel ve mantikli bir dusunce zaten.
bence var ya bu kapanma türban filan degil o anlamda değil arap uydurması bence got baş açık olmayacak o anlamdadir
Benimde kafa yapim senin gibi
yani mantıklı dediğim
hayır. alakası yok. hac da ibadet. namaz kıldıktan sonra ne yapıyorsan yine aynı.
Evet haklisin :) sagol
sana kalmis diye birsey yok.. hacc a gidip gelenlerin mini etek ve dolastigi nerde gorulmus. hacc kiyafeti olan ihram bile bildirilmis.. emredilmis kapanmak Gerekir.. sana kalmis bana kalmis yok oyle sacmalik
kapanmak, namaz kılmak, insanın içinden gelmesi gerek, biri dedi diye yaparsan kabul olmaz, bizim dinimiz güzel dindir. Hiç birşeyde zorunluluk yoktur.
Senin kafanı yaşamam için neye sahip olmam gerekli?
Sen benim kafami yasayamazsin 😄😉
Neden ki?
Ne özelliğin var?
Yikici degil yapici olun
Sana kalmış bir şey bu, içinden kapanmak gelmiyorsa kapanmazsın
Anladim sagol...
Hacc'tan sonra değil, Kur'an-ı Kerim'e göre hemen kapanmalısınız. Setr ayetini yok sayamazsınız.
Hacdan önce de kapansbilirsin 😊 kapanmak hâlâ bağlı bişi değil
Hakıyla kapanmak pek kimseye nasip olmuyor şimdi herkes moda yolunda
Soru sormak içinmi sordun. Zayıflamak için önce şişmanlamak lazım der gibi
Yooo cok ciddiyim
Dinin şartlarını yerine getirmek zorundasın her zaman öyledir bu hacca gitsende gitmesende. Yine de sen bir uzmana sor
Yani hac ile bir baglantisi var mi hac'a gitmeyi gecersiz kilar mi gibi sorularimin cevabini bulabilmekti amacim
Normal bir müslüman hacca gitmiş gibi yaşar zaten. Kapanmak konusuna gelince kendini sıkıntıya koyma. seni gören bir erkeğin etkilenmiyeceği bir şekilde giyin kapanmış olursun zaten
Gitmeden de yapmak zorunda yız
Onu sormadim
istediğini yaparsın herşeyin günahı sevabı ayrı
Anladim sagol
sende
ondan once sankı zorunda degılsın
Sorum bu degil!
Hac ile ilgili sorum hac ibadetini sevabini iptal eder mi.
Hacdan donenler hep kapandi bende de kucuklukten itibaren kapanmanin hacin bir parcasi diye bir algi olustu..
Gitmeye durum varsa mecburi degil mi? Cunku islamin 5 sartlarindan biri diye biliyorum. Hani sey gibi mesela sagligin yerindeyse oruc tutmanin farz oldugu gibi.
Durumun yoksa istesende gidemezsin zaten :) Araplar sanki isi ticarete donusturmus gibi ya
Biliyorum
Anlamadim?
tabıkıde
değilsin
Anladim sagol..
zorunda değilsin
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar