Bıçak konması vücudun şişmemesi içindir, peki merak ettinizmi atalarımız neden çatal ya da kaşık değilde bıçak koymuş?
Cevap veriyim : Bir kişi öldüğü zaman musalla taşına kafası değene kadar bu durumun farkına varmaz, vede bu yaşam ekseninden çıkmış olmanın bazı avantajları vardır, Örneğin gözünüzdeki perde kalkar, aynı şekilde kulağınızdaki perdede kalkar, o güne kadar görmediğiniz varlıkları hissetmeye başlar vede görmeye başlarsınız. Pek tabiki bu noktada bedendeki gözünüz değil ruhunuzdaki gözünüz açıktır. Bu varlıklar çoğu zaman yeni ölen kişiyi korkutur, ve ruhunu kaçırabilir. Oysa dinimizde ölü mezara ruhu ile birlikte girip hocanın talkım vermesini beklemek zorundadır. Ancak talkımdan sonra diğer aleme ait melekler gelip size bazı temel sorular soracaklardır.
İşte bıçak kişinin ruhuna diğer alemin varlıklarının yanaşmasını engeller. Benzeri uygulamalara başka örneklerde vereyim.
Örneğin yeni doğum yapmış kadının yastığına çengelli iğne koyarlar, başınada kırmızı bir eşarp bağlarlar (al basmasın diye), Yeni sünnet olmuş çocuğun yastığınada çengelli iğne koyarlar. Kabus görmüş kişinin yatağının altına bıçak koyarlar. Bunların hepsi diğer aleme ait canlıların sizinle uğraşmasına engel olmak içindir. Çünkü iğne Bıçak gibi kesici deliciler diğer alem canlılarını öldürebilir. Bu yüzdendirki makası boş yere açıp kapatmayı bıçağı rastgele etrafa sallamayı pek hoş karşılamazlar.
alıntı diye belirttiğin için tebrik ederim.. daha önce bir forumda okumuştum çünkü aynısını. bir taraftan cevabını okurken diğer taraftan da hangi sitede gördüğümü hatırlamaya çalışıyordum, bu zahmetten kurtardığın için de teşekkür ederim :)
Birisi şu arkadaşa, bahsettiği taşın musalla taşı değil, saptırma taşı olduğunu... talkım dediği şeyin, Telkîn olduğunu söylesin. Ayrıca birde; mesela uçurumdan düşüp parçalanarak ölmüş bir insanın cenazesi kaldirilamadiginda, başı saptırma taşına değmeyecek ve hoca telkîn veremeyecek, bu durumda ne olacağını sorabilir misiniz lütfen?
Anlatim cok guzel insan kendini mitolojide gibi hissedior yalniz bunu gelde yabancilara anlat :)) Ne anlatiyor bize derler, biraz batil inanc biraz belki orf ve adetler.. hele hele kucuk bebegin altina cengelli igne koysam hemen yurt disinda sosyal merkezden gelip cocugu elimden alirlar :D yani bu bicak igne kesici alet vs konulmasini ilk defa duydum.
metalin verdiği serinlik etkisi. sıcak döşeğe de konmaz mesela. yere serin bir zemine konması gerekir. bıçak şart değil. tencere tava da olur. bıçak çok dehşetli görünüyor ya kim bulduysa
Çerkez bir ağabeyimin anlattığına göre; Önceden hıristiyanlar ortaçağda ölen kişinin ruhunun anüsden çıktığına inanırlarmış. Zamanla kültür seviyeleri arttıkça "olmaz böyle şey"deyip, ruhun kolay çıkabilmesi için meftanın karnını BIÇAKLA yararak ruhun buradan daha kolay çıkabileceğini düşünmüşler... Zaman içerisinde, bizim cahil müslümanlar veya bilinçli bir şekilde birçok batıl hurafenin dinimizin bir esasıymış gibi "ölünün karnının üstüne bıçak veya kesici alet"koyarak şişmesini engellediklerini düşünmüşler... Çerkez ağabeyimin anlattığı bu anektodun doğru olabileceğini düşünmekle beraber, dinimizde böyle bir uygulamanın olmadığını ve tamamen batıl bir inanç olduğunu düşünüyorum. Saygılarımla...
fizik bilgisi sıfır yemin ederim metalin verdiği serinlik etkisimi :D metal sadece ısıyı hızlı ilettiği için serin ortamdan sıcağa gelirse serin gelir güneşin altına metali koyda göreyim serinliği hmen ortamın ısısını alır metal soğuk ortamlarda metalin serin gelmesinin sebebi dışarısı zaten soğuk ve senin vücut ısında fazla metalde deyince haliyle ısıyı hızlı ilettiği için serin gelio
bu durum batıl inançtır metal sözde cinleri falan kovar doğan bebeklerede bu koyulur böyle tahmin ettim doğan bebeklere yapıldığı için ama serinlik diye yapıyorlarsa işte benim memleketim ne diyeyim kaşıkla bıçakla adamı soğutuyorlar
Hurafe olduğuna inandığım bir davranıştır. Amaç ise ölünün vücudundan daha soğuk olan bir cisim üzerine konularak şişmesi engellenirmiş yani metal birşey karnına konularak vücuttan daha soğuk olacağı için ölünün şişmesini engelliyormuş felan. Osmanlı döneminde bu elbette daha yaygınmış ve ecdadımızdan gelen bir gelenek olarak devam etmiş. Soğuk zemine yatırmak eyvallah ama bu çok ilginç ve batıl geldi bana aranızda gönüllü varsa bir denemek lazım 😂
şişmesini felan engellemiyor! ölü toprağa gömülmesse her türlü şişer bıçak felan hikaye eski zamanlarda savaşta ölen kişilerin üzerine kılıçları konurmuş zamanla böle olmuş başka açıklaması yok kardeşim
Karnı şişmesin diye babamda unutmuşduk karnı çok şişdi o anki telaşla bir anda ölünce aklımıza gelmedi ve şehir değiştirmek zorunda kaldık o gün bu yüzden baya kötü oldu sakın unutmayın derim inanın çok şişiyor ve korkacak duruma geliyorsunuz
Ruhani varlıklar gelir o an. Onu cehenneme götürmeye kalkarlarsa bıçağı alıp onlara saldırmak için konur. Fantaziye göre makas da olabilir. Hala okuyor olamazsın bunu demi 😅😅
Şeytan ölüye gelmesin diye bıçak koyarlar öyle hatırlıyorum ama dini bir yönü var mı yoksa hurafe mi O kısmını Hiç bilmiyorum Muhtemelen hurafe dini bir tarafı olduğunu zannetmiyorum
Cunku tamamen sacmalik. Ayrica her ölünün uzerine bicak koymazlar. Hastanede olen biri oldugu gibi morga iner. Evinde ölen biri varsa eger cevresinde ki batil inanclara sahip insanlar bunu yapar.
Eski bir Türk geleneğidir diye biliyorum. Eskiden kılıç hançer koyarlardı şimdi bıçak koyuyorlar. Şamanizmden bir çok gelenek günümüzde hala yaşatılıyor
O zaman ben ev de kılıç kalkan oynayım hatta ekip kuralım öyle oynayalım ben samurayların ninjaların kılıçlarına bayılırım yüz tane alalım bulunsun yanımız da onunla da dövüş okulu açarız :D :D
Karnı şişiyor yani çoğu insan batıl inanç gibi görsede gerçek şu ki batıl inançda görseler yanlış olarakda değerlendirseler o bıçağı eğer karnının üstüne koymadığınız zaman nasıl bir karın şişer davul gibi olup patlıcak duruma gelir deneyin görün derim gerçekden korkutucu birşey yanlış ya da doğru beni alakadar etmez ama gerçek şu ki hamile bayanlar gibi o karnın şişip büyüdüğü muhakkak görürsünüz tabi tercih size kalmış
En İyi Cevaplar