Evet bilimsel, belirli kaynaklara dayanan cevaplar istiyorum sizden. Bu konu son günlerde kafamı kurcalıyor...
Atatürk ateist miydi?
Beğen
Paylaş
Takip Et
2 kişi beğendi
Cevabın nedir?
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Evet öyleydi Mustafa Kemal’in agnonstik mi, ateist mi olduğunu bilmiyoruz ama dinsiz olduğu ve bir yaratıcıya inanmadığını gösteren pek çok metin mevcut elimizde. İsterseniz bu noktadan sonra sözü ona bırakalım.
Mustafa Kemal’in yaratılış ve evrim üzerine görüşleri:
“İnsanlar, sürfeler gibi sulardan çıktılar ilk önce... İlk ceddimiz balıktır. İşler daha ilerledikçe o insanlar, primat zümresinden türediler. Biz maymunlarız; düşüncelerimiz insandır.” (Ruşen Eşref Ünaydın Atatürk T. ve D. K. H)
“Hayat her hangi bir doğa dışı etkenin müdahalesi olmaksızın dünya üzerinde doğal ve zorunlu bir kimyasal ve fiziksel olaylar dizisi sonucudur. Hayat sıcak, güneşli ve sığ bir bataklıkta başladı. Oradan sahillere ve denizlere yayıldı; denizlerden tekrar karalara geçti.” (Afet İnan Atatürk hakkında Hatıralar va Belgeler 1968)
Bir çok din adamını da astırdığı yazar eğer tarih kitabı okumuşsanız ama o kitaplar da artık kaldırıldı insanlara göstermemek için
"Türkler Arapların dinini kabul etmeden evvel de büyük bir millet idi. Arapların dinini kabul ettikten sonra bu din Arapların (..) Türklerle birleşip bir millet teşkil etmelerine hiçbir tesir etmedi. Bilakis Türk milletinin milli rabıtalarını gevşetti; milli hislerini, milli heyecanını uyuşturdu. (..)
"Türk milleti birçok asırlar, (..) bir kelimesinin manasını bilmediği halde Kur'an'ı ezberlemekten beyni sulanmış hafızlara döndü. (..)
"Türk milletini Allah için, Peygamber için topraklarını, menfaatlerini, benliğini unutturacak, Allah'la mütevekkil kılacak derin bir gaflet ve yorgunluk beşiğinde uyuttular. (..)
Onun kitapları sayılı zaten onlarda kendisi Hakkı'nda bilgi içermiyor insanlar onun Hakkı'nda yazmıştır o dönemler sen yazar falan mı sanıyorsun Atatürk ü :d
Kendi kitaplarını biliyormuşsun ya sence orda kendiyle ilgili kötü şeyleri yazar mı akıllı bize mükemmel gösterilmeye çalışıyor hiç bir hatası şu ana kadar okullarda falan anlatıldı mı? Hep ne kadar iyi biri diye saf saf gezdirdiler çocuklara
Ay biktim valla oyle ya da boyle adam herkese ozgur inanc alani sunmus mu sunmus. Kimi ilgilendirir ne oldugu dininin? Yani namaz kiliyorum ayagina domalirken poz veren devlet buyugu (?) adamlarin inancini sorgulayin
Kanaldan dan öncede özgür inanç ve yaşayış vardı Osmanlı'da birsürü millet birsürü farklı dine mensuptu yani sizin Kamal yanlış batılılaşmış bir devlet kurdu ve devletin kurulduğundan beri hali lrtada sağcı solcumu dersin şuanda eski anayasa mı dersin Ergenekon mu dersin fetö mü dersin CHP AKP HDP falsnmı dersin
Genelkurmay arşivlerinde S. Arabistan kralına mektubu var Hz. Muhammed Mustafa'nın (S. A. V) mezar yeri değiştirilecekmiş, eğer ki bir taşına dahi dokunursanız ordumla aşağıya inerim diye.. Sence böyle bir adamın ateist olma ihtimali % kaçtır
@akifum61 Çok bilen susar. Sen burda polemik yapıyorsun sadece. Duzgun yorum yapsaydın saygı duyardım ve sana şu an öyle şeyler söylerdim ki Atatürk hakkında... Neyse kafan almaz.
“Dini ve namusu olanlar kazanamazlar, fakir kalmaya mahkumdurlar! Böyle kimselerle memleketi zenginleştirmek mümkün değildir. Bunun için önce din ve namus anlayışını değiştirmeliyiz. Partiyi (CHP'yi) bunu kabul edenlerle kuvvetlendirmeli ve bunları çabuk zengin etmeliyiz!”»
KAYNAKLAR (Kazım Karabekir - Hatırları - Kızıl Pençe - S. 86 - Mustafa Armağan) (Bkz. Kazım Karabekir, Paşaların Kavgası: Atatürk-Karabekir, Yayına hazırlayan: İsmet Bozdağ, Emre Yayınları, Aralık 1991, s.143.)
(Bkz. Kazım Karabekir Anlatıyor, Yayına hazırlayan: Uğur Mumcu, Umag Vakfı Yayınları, 1996, s.75-76.)
(Bkz. Atatürk Din ve Laiklik Üzerine, Derleyen: Doğu Perinçek, Kaynak Yayınları, 3. Basım: 1999, s. 251-252.)
“Medineniler ile Mekkeliler arasında derin bir düşmanlık ta vardı. Muhammet te Mekke’den kalkıp Medine’ye kaçtı. Buna Hicret denildi.” – Kaynak: ATATÜRK, 1931, Lise için yazdığı Tarih kitabı Türkler , Arapların dinini kabul etmeden evvel büyük bir milletti. Arap dinini kabul ettikten sonra Türk milletinin milli rabıtaları gevşedi ; milli hisleri ve heyecanı uyuştu. Bu pek tabii idi. ÇünküMuhammedin kurduğu dinin gayesi bütün milliyetlerin fevkinde bir Arap milleti siyasetine müncer oluyordu. ( Medeni Bilgiler ve Atatürkün el yazıları Prof Dr Afet İnan –Türk Tarih kurumu basımevi –Ankara 1969 sayfa 364-365) Evet Karabekir Arapoğlunun (Muhammedin) yaveleri türk oğullarına öğretmek için Kuranı Türkçeye tercüme ettireceğim ve böylece okutturacağım ta ki budalalık edip de aldanmakta devam etmesinler.. ( Atatürk- Kazım Karabekir- Paşaların Kavgası syf 159)
Benim bir dinim yok ve bazen bütün dinlerin denizin dibini boylamasını istiyorum hükümetini ayakta tutmak için dini kullanmaya gerek duyanlar zayıf yöneticilerdir adeta halkı bir kapana kıstırırlar. ( Kaynak : Andrew Mango , Atatürk Syf 447)
Atatürk Hz. Muhammed için Arap oğlu derdi. Son dönemlerde kendine kamal derdi ki Kamalizm diye bir gerçek sözkonusu hayatında. Hatta imzalarını araştırırsan Kamal yazan bir imzası da var. Kamalizm elçilerin ve kitapların olmadığı, gerçeklerin sadece hayatla ve doğayla ilgili olduğunu savunan görüştür. Deizmle de örtüşür.
Sence bu mektup gerçek olsaydı Atatürk neden hocaları asardı neden şeriatı kaldırıp cumhuriyet kurardı neden batıya özenirdi ve yanlış batılılaşmış bir devlet kurardı?
Ateist olması mümkün değil. Dine zarar veren tarikatları kapattı. İnsanlar daha iyi anlasın diye Kuranın türkçe meallerini bastırdı. Dinin temiz anlaşılması ve uygulanması için mücadele vermiş birisi ateist olamaz.
kuranı türkçe mi bastırdı.. o zamanlar kaç kişi latin alfabesini türkçeyi okuyup yaza biliyordu kardeşim.. birşeyi biliyorsanız konuşun kulaktan duyma şeyleri paylaşmayın..
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
11
Cevap
28
Cevap
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Tabiki deildi Hatta İslam Ümmeti ile ilgili şöyle bir açıklaması var..
- "ey millet! Allah birdir. şanı büyüktür. Allah'ın selameti, sevgisi ve hayrı üzerinize olsun. peygamber efendimiz hazretleri, Cenab-ı hak tarafından insanlara dini hakikatleri duyurmaya memur ve elçi olmuştur. koyduğu esas kanunlar cümlemizce malumdur ki, kur'andaki anlamı açık olan ayetlerdir. insanlara feyz ruhu vermiş olan İslam dinimiz son dindir. en mükemmel dindir. çünkü dinimiz akla, mantığa, gerçeğe tamamen uyuyor ve uygun düşüyor."
Ateistti. “Medineniler ile Mekkeliler arasında derin bir düşmanlık ta vardı. Muhammet te Mekke’den kalkıp Medine’ye kaçtı. Buna Hicret denildi.” – Kaynak: ATATÜRK, 1931, Lise için yazdığı Tarih kitabı Türkler , Arapların dinini kabul etmeden evvel büyük bir milletti. Arap dinini kabul ettikten sonra Türk milletinin milli rabıtaları gevşedi ; milli hisleri ve heyecanı uyuştu. Bu pek tabii idi. ÇünküMuhammedin kurduğu dinin gayesi bütün milliyetlerin fevkinde bir Arap milleti siyasetine müncer oluyordu. ( Medeni Bilgiler ve Atatürkün el yazıları Prof Dr Afet İnan –Türk Tarih kurumu basımevi –Ankara 1969 sayfa 364-365) Evet Karabekir Arapoğlunun (Muhammedin) yaveleri türk oğullarına öğretmek için Kuranı Türkçeye tercüme ettireceğim ve böylece okutturacağım ta ki budalalık edip de aldanmakta devam etmesinler.. ( Atatürk- Kazım Karabekir- Paşaların Kavgası syf 159)
Dini ve namusu olanlar kazanamazlar, fakir kalmaya mahkumdurlar! Böyle kimselerle memleketi zenginleştirmek mümkün değildir. Bunun için önce din ve namus anlayışını değiştirmeliyiz. Partiyi (CHP'yi) bunu kabul edenlerle kuvvetlendirmeli ve bunları çabuk zengin etmeliyiz!”»
KAYNAKLAR (Kazım Karabekir - Hatırları - Kızıl Pençe - S. 86 - Mustafa Armağan) (Bkz. Kazım Karabekir, Paşaların Kavgası: Atatürk-Karabekir, Yayına hazırlayan: İsmet Bozdağ, Emre Yayınları, Aralık 1991, s.143.)
(Bkz. Kazım Karabekir Anlatıyor, Yayına hazırlayan: Uğur Mumcu, Umag Vakfı Yayınları, 1996, s.75-76.)
(Bkz. Atatürk Din ve Laiklik Üzerine, Derleyen: Doğu Perinçek, Kaynak Yayınları, 3. Basım: 1999, s. 251-252.)
Değildi ama bunun çok önemi var mı? Hayır olsa ne yazar. Kötü insan mıydı , değil miydi ona bakmak lazım. Her ne kadar iddia edilse de tam tersine masonlara savaş açmış bir liderdi kendisi. Bu bile yeterli. Bütün müminlerin ortak düşmanı masonlardır. Savaşımız şeytan ve şeytana tapanlarla. Genelleyecek olursak yani...
kardeşim şöyle birsey var mason localarını kapattı da neden tekke zate cami medrese kapatıldı burada kapatıldı bunlarda masondu ezan niye Türk ce okundu neden ilk fabrika bira fabrakasiydi neden milletin parasıyla banka kurup birdan gelen gelirleri kendisine aldı birmemlekette ustune hiycek ceketi yokken kemal paşa bizon manto giyordu ayağında ayakkabı olmayan bebe nin yanında zimeleriyle nasıl durdu bak araştır Mustafa kemal paşa gay olduğunu belirten bikac kaynak da var onada baka bilirsin kızmak yok kardeşim sadece araştırmak lazim
@İtachiTr Umm nasıl diyeyim. Bak şöyle yapalım. Genelleyelim. Diyelimki Atatürk hata yaptı dini yönden bazı uygulamalarda. Peki kim şimdiye kadar doğru yolda gitti doğru şeyleri yapabildi? Kumar , içki haram ama hala satışı ve oynanışı serbest ve üzerinden vergi kazanılıyor. Haram şeyin vergisini kazanmak ne kadar tatlı. Bankalar neden hala iş yapıyor ülkede gibi gibi... Din çok önemli bir kavram ve muhakkak olması ve öğretilmesi gerekiyor ama ne yazıkki zamanında kötü insanların tekeline geçer ve başka şeyler yapılır diye önlem alınmış. Bunun dozajını ayarlayabilen bir lider yok şimdilik. Yiğidi öldür hakkını yeme demişler. Kimse 4 dörtlük insan değildir bu dünya da. Bunu demem yeterli sanırım her ne kadar Atatürkçü olsam da dediğim gibi kimse 4 dörtlük değildir...
amanne kardeşim onda hem fikirim balık başta kokmuş artık istesekde fayiz labilerininbi anda kapatılması imkansız Allah bize yardım etsinde hakkıyla işini yapan ondan korkan haram yemeyen bir idareci getirsin başımıza
Deist biri olarak söylüyorum; Atatürk Müslümandı. Ve bir ''maalesef'' eklemek isterim. Maalesef Müslümandı.. Ama biz onu diniyle değil yaptıklarıyla ilgileniyoruz.
Dünyanın en büyük insanı Hz Muhammed'tir Bizim Dinimiz Akla ve Bilime Uygun Bir Dindir Öyleki Son Din Olmuştur Diyen Atatürk mü? cCc Başbuğ Atatürk cCc
Değildi tabii ki, ateist insan camii yaptırmazdı sanırım değil mi? Hem ateist bile olsa kime ne? Adam camii de yaptırmış, senin özgürce yaşamanı, hatta istediğin dini yaşamanı da sağlamış.
Kızların hepsi aynı düşünüyor ama hiçbiri de kalkıp araştırmıyor cami yaptırmış diyorsun o dönem kapatılan camilerden haberin yok özgürce yaşamanı sağlamış diyorsun ondan önce de özgürdü insanlar istediğin dini yaşayabilirsin diyorsun ondan önce istediğin dini zaten yaşayaniliyordun hatta ondan sonra müslmanlığı daha zor yaşadın exanın Türkçe okunması harf inkılabının gelmesi vb
Hiç zoraki yorum yapmayın. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK EVET ATEİSTTİ. Ama bu onun kendi inancı, kimse Mustafa Kemal'i dini inancı icin sevmiyor, zaten herkesin inancı kendisine (laiklik tam da budur.) Ama bugun
İslama dair çalışmalar dediğin şeyler Turkceye cevirilerden ibaret. Çeviriyi de halkı anlayarak okusun diye yapmış, dindar oldugu icin değil. Sanki gidip de şer'i hükümler vermis bir adamdan bahsediyoruz da "islama dair çalışmalar" dedikleriniz 3-5 tefsirden ibaret.
Genelkurmay arşivlerinde S. Arabistan kralına mektubu var Hz. Muhammed Mustafa'nın (S. A. V) mezar yeri değiştirilecekmiş, eğer ki bir taşına dahi dokunursanız ordumla aşağıya inerim diye...
Yok öyle bir sey, o asparagas bir haber. Eger varsa buyur at görelim buraya. Bakma buraya yazanlara , araştırdım ben bunu. Suud krallığı 1939'da kuruldu bir kere baştan başa yalan.
Bu da konuyla ilgili Murat Bardakcinin açıklaması:(bu konuyu bir daha gercekmis gibi yazan birini gormek istemiyorum. M. Kemal ateisttir bitti , nokta! Mustafa Kemal'in 1930'larda Suudi Kralı İbn Suud'a "Hz. Muhammed'in türbesini yıkmaya kalkarsan ordumu tepene gönderirim" diyen bir mektup yolladığı yolundaki balon: İddiayı bundan birkaç sene önce bir iktisat profesörü ortaya attı, Dışişleri Bakanlığı'nda hadisenin orijinal belgesini gördüğünü ama kopyasını almasına izin verilmediğini söyledi. İbn Suud'un peygamberin mezarını yıkmayı düşünmesinin imkânsızlığını bir tarafa bırakın, Türk birliklerinin tâââ Mekke'ye kadar nasıl gidecekleri, İngiliz idaresindeki Irak ile Fransız mandası altındaki Suriye'den nasıl geçecekleri düşünülmeden, özellikle o dönem Türkiyesi'nde din ile ilgili uygulamalar bile hatıra getirilmeden ortaya atılan bu tuhaf iddia da palavradan ibarettir. Üstelik, arşivlerde de bu konu hakkında tek bir belge yoktur!
Müslümansa neden din adamlarını astı ezanı türkçeye çevirmeye çalıştı medreseleri kapattı din ile ilgili çoğu şeyi yok etti sonra da millete din özgürlüğünün olmadığı "laik devlet" adını verdi mükemmel devam gençler zaten geçmişle şimdiki inancımız ortada artık insanlara sır tessettürlü diye iş vermiyorlar okullara girdirmiyorlar ne kadar laik bir devlet
Belki belli bir kesimde dinini kaybetmiş olabilir bilmiyoruz ama ölürken müslüman olarak öldüğü söyleniyor. Ölürken yanında olan kişi Aleyküm Selam diye öldüğünü söylüyor. Hasan Rıza Soyak'ın anılarında var.
Ulan gosteris merakindan gebereceksiniz alistiniz tabi camiye giderken cebinizden calanlara. Hani ibadet gizliydi hani ibadet allah ile kul arasindaydi? Niye illa magazin ekine malzemelik gibi camide fotograf nedir
Icki icmenin gizli tutulmasinin kutsal dediginiz bir kitapta yazdigini hatirlamiyorum ama ibadetin gizli yapilmasi gerektigi her yerde soyleniyor ne sacmasiniz
En İyi Cevaplar