Veteriner, mama, kum gibi giderleri ne kadar olur ve zorluklarını merak ediyorum.

öncelikle kedi bakacaksan sokak kedisi sahiplenmeni temenni ederek dikkat etmen gerekenleri belerteyim kısaca ;
1- ilk önce kedinizin veteriner gözetiminde olması önemli,
2- Aşıları tam eksiksiz ve zamanında yapılmalı.
3- Eger sokak kedisi alırsanız mama masrafınız yarı yarıya düşecektir çünkü evdeki yemeklerden vs den de rahatlıkla afiyetle yiyiyecektir.
4- Kediler alıngan canlılardır o yüzden işinizin olması onları ilgilendirmez sevgi ilgi ve oyun bekleyişi içerisinde olacaktır sizden :) Göremezse trip atabilir :)
5- Kediler sahiplenirler kıskanırlar
6- Mamasıdır, Kumudur, veterineridir aşısıdır, ortamala yılda 500-800 TL arasında maliyeti vardır :)
Ama maliyetine bakmaz da gösterdikleri sevgi ve ilgiye bakarsanız paha biçilmez dosttur :)
rica ederim :)
9 sene besledim bir kere götürmedim veterinere , haftalık 2 , 4 kg arası ciger ayda 1 kg tereyagı 5 kg yogurt ve 1 biyon yumurta yerdi. Cinsiyeti erkekti yalniź
Hic ası yaptırmadim. bir kac defa hasta oldu antibiyotik igneler vurdum. cok da saglıklıydi öldügünde 8 kg di
Grip oluyo muymuş :(
Kedi bakımı kolay. Mama ve kum çok geniş yelpazeye sahip çok kaliteli mamaların kilosu 200 liraya kadar çıkıyor ama 7 liraya da var. Kumlar da öyle bazı kumların 5 litresi 80 lira bazıları 20 lira. Uzun tüylü bir kediyse bol bol taramak lazım. Veteriner zaten aşı takvimini ayarlıyor. Aşılarda ortalama 40-60 lira arası. Kesinlikle şeker, tavuk (tavuk kemiği özellikle), ekmek gibi gıdalar verme alerjisi olabilir. Tek kedi için aylık 200 lira ayır aşıları bitene kadar.
Maliyetini hesaplamadım ama kedim mama yerken ben doyuyormuşum gibi hissediyorum. Evlat gibi oluyor bir sure sonra
Cevap
23Cevap
Mama büyük paket ama baya büyük paket 150 tl (6 ay gider) kedi kumunu unuttum, mamasıda ucuz 15-20 tl (evdeki yiyeceklerden arada vermeni sayarsak 2-3 ay gider küçük paketi) yıllık aşıları var (200-300 civarı) başkada birşey yok.
Kedi berekettir. Kediyi aldığınızda evinizin şenlendiğini anlayacaksınız. Şimdiden hayırlı olsun :)
Bir kedi manyagi olarak cevaplamaktan zevk duyarim.
Oncelikle kedi daha bebekse anne sutu alacaksin kutusu 35 tl ve tahmini 1 ay gidiyor.
4 ay bunu kullandiktan sonra artik kuru yeme gecilebiliyor.
Bu sure zarfinda kedi zaten pek kuma yapmaz hatta nasil yapilacagini dahi bilmediginden annenin gorevini ustlenip islak pamukla bunu siz yapacaksiniz.
Genc bir kedi oldugunda ic parazit ignesi ve kuduz ignesi ve bir tane daha vardi unuttum onu toplamda 150tl kadar tutuyor yaptiracaksiniz.
Pire icin tasma ya da damla kullanacaksiniz ki buda 2 hafta ancak gidiyor, bir damla 15tl.
Kum 10kg lik 1 ay gidiyor tabi kurekle temizlemek kaydiyla.
Daha sonra asilarini periyodik olarak 3 ayda bir ya da 6 ayda bir yeniliyorsun.
Ekstra bur masrafi olursa oda oyuncak topuydu ya da krom yemek kabi ya da pelus yuvasiydi falan olur baskada bir masrafi olmaz.
Ha birde sampuanida 35 tl:)
Pire damlasi var, ensesine suruyorsun, yalayamayacagi kisima yani.
Pire tasmasi tavsiye etmiyorum cunku aliskin olmayan hayvan onu cikarmak isterken cenesine sıkistirip bogulabilir.
Enguzeli damla.
İyi beslensin maması kaliteli olsun diyorsan değişir. Proplan 3kg mamalar var ben bununla besledim , aylık 1kg yiyordu aşağı yukarı. 90-100TL arası değişiyor bu mamanın fiyatı (5TL'ye 1kg mama da var ama sana kalmış). aylık 30-40 TL mama parası gider. Kumu için 10TL kristal kum paketleri aylık 2 paket gider. Yani benim gidiyordu , temizlik önemli. Aşıları var 3ayda bir iç dış parazit 100TL bunlar. Kuduzu lösemi aşısı var yıllık yapılanlar bunlar da 100TL gider. (Aşı fiyatları veterinere göre değişiyor, İzmir'de böyle)
Yıllık aşıları çıkarırsak. 3aylık aşılar (ay başına 35TL ortalama) + Kaliteli mama (ay başına 35TL ortalama) + Kum (20TL 2 paket ortalama) = Toplam Aylık 90TL ortalama ;)
Kişisel fikrimi söyleyeyim , o mutluluğun değeri ölçülemez. O yüzden bir gelirin var ise düşünme derim. Yine de ortalama maliyeti sana bu şekilde olur aylık bilgin olsun.
Mentollü kumların fiyatı 12 lira falandı (en azından ben öyle alıyordum şimdi kaç bilmiyorum) çoğu kişi ayda 1 falan diyor ama ben 2 kere değıştiriyordum.
Ayda 2 desen 24 25 lira o.
Yemek olmadığı zamanlarda kedi maması falan lazım oluyor ya da tavuk alıp onu ısıtıp veriyordum. bir 20 25 lira da o tutar.( tabi dersen ki onun yiyebileceği yemekler her gün yapılır tamam. Yemeğinden bir kaç kaşıkta ona koyarsın)
Kum için kap lazım. Yüylerini taramak için tarak lazım. Herkes yapmaz ama ağız bakımı için fırça maucun vs var
3 ayda bir parazit hapı vericen. Yine dış parazit için damlası var.
Kısacası ben düzgün bir şekilde bakıcam dersen başlangıçta 100 150 gider. Onadan sonra ki her ay ortalama 40 50 harcarsın.
Bu arada en masrafsız senaryo bu.
Eğer veterine işi çıkarsa masraf yine.
Benim kedim camdan düşmüştü beton zemine. Hemen götürdük. Serumdu muayenesiydi iğnesiydi ilacıydı falan 70 100 lira arası bir şey tutmuştu.
Sonra sürekli tüy dökücek etrafı süpüreceksin. Şifa kapacak dışkısını tutamayacak etrafa attıracak vs vs.
Kedi köpek vs aldın mı direk evlat kafasıyla hareket ediceksin. Çocuğun yerine koyucaksın.
kedi bakımı derken? buyudukce daha rahat gibi... kucukken yaramazlık yapabilir... benim kedinin maması kısır kedi maması.. kilo kontrollu.. 10 kilosu 140 lira.. 2-3 ay rahat gider.. ilk zamanlar tuvaletinde sıkıntı yapabilir.. buyudugu icin takip etmek lazım en iyisi git gide buyutmek kum kabını.. su anda kedim 2 hasında buyuk bir leğen de kul doldurdum.. hem dagılmıyor hem de rahat yapıyor tuvaletini.. aylık ortalamaya vurursan 20 liraya falan gelir ilacları falan.. parazit ilacını kendin verebilirsin bosuna dısarda daha fazla para verme..
1. Tüy dökmesi,
2. Tuvalet sorunu,
3. Çiftleşme zamanı evden kaçma isteği,
4. Tırnak bilemek için koltukları ve halıları tırmıklamaları,
5. Evde olur olmaz yere girip çıkması
6. Kısırlaştırıldığı taktirde yaşama sevincini kaybetmesi.
Ne yazık ki bunlar evde beslenen kedi için sorunlar.
Başta aşıları var. Bir tanesi 30 tl filan. (3 tane sanırım.) İlk ay için bu. Daha sonra yılda bire düşüyor aşı.
Mama masrafı da aldığın mamaya göre değişir. Ortalama kalitede bir mama da fazla zorlamaz çünkü hemen bitmiyor. Kum da aynı şekilde. Bakımda zorluk yok sadece ilgi isteyen bir hayvan.
bahçemde var, yemek artıklarına banamısın demiyor, yakın bir market var ise devamlı rica edip et artıklarını alabillirsin, maliyeiti ise sevginin ölçüsü kadardır
eve sıctımı kokusu her yere dağılıyo :D kumu vardı benmkinin ama patilerine boku bulasıyodu üstüne evin her yerinde geziyodu sonra gelip yatagıma yatıyordu güzel kedimi özledm ha o patileriyle bir de suratıma dokunuyordu bok
gibi kokuyordu üstelik
Yılda 5 aşı 30-50 arası
3 ayda 1 iç dış parazit 40 lira falanda o
Ortalama iyi bir mama kg 45 lira yaşına göre tüketimi değişiyor
Kum 10-20 arası
Vitamin kullanıyorum 18lira o 2-3 ay gidiyor
Ekstra bir hastalık çıkmazsa bunlarla aylık 100-200 ₺ arası
oncelikle para ile kedi asla alma; sokak kedisi sahiplen yavru olabilir yemedigin ya da sevmedigin seyleri onune koyup yemesini bekleme asiri sevgili ilgi goster ama fazlaya kacma bunalir terkeder seni; her veteriner hekime gitme rant kapisi gozuyle bakiyorlar bir cogu ;
bir 100 milyonu gözden çıkar bide bakımı çok ilgi isteyen bir hayvan kılları filan dökülüyo evde beslersen eger
Kedi bakmak cok kolay ve zevkli
2 kedim var hastalıkları dışında hicbir sey zor gelmiyor. Cok açıklayamıyorum ama cok eğlenceli asklarim onlar benim
Oo bana sor en masrafsiz olani kedi köpek cok besledim yillarca. Köpeğin aşıları yap koy kapiya ne versen yer zaten. Kediyide eve sal ihtiyaci gelince miyavlayip kapıyı tirmalar hepsi
tahmini gider kumu ve maması var kumu tek kedi ise haftada değiştirirsin 8 kullanımlık çıkar o 15 tl yemi en büyük boy alsan 15 kg tahmini 6 ayda o yeter 220 tl veteriner düzgün aşıları yıllık 110 tl
Ev yemeği kesinlikle verme mamaları da aylık 50 tlyi bulur en kalitesi büyük boy alırsan
yıkarken dikkat et tüm tırnaklarını sana geçirir. Ben yıkarken tırnaklarını bana bir geçirdi dört ayanda ne kadar pence varsa kolumda..
dünyadaki çelişkiler işte biri asgari ücretle yaşamaya çalışsın diğerinin kedi köpek masrafı aynı
veteriner sürekli götürülmez. toplam masrafın aylık 150-200 olur. ama fazlasıda abartırsan olur. :)
Sigarası, alkolü, arkadaşlarla dışarı çıkıp eğlenmesi, giyim kuşam ve ayakkabı seçimi tabi pahali olur :D
Yani aylik bir 100 lira falan tutar heralde
Tavşan al bence daha güzel
Bakmayı dusunuyorum köpek seviyorum
100 lirayı gözden çıkar.
400tl falan
Hiç bilmiyorum :/
Hiç uğraşamam
Bakımı zor
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar