Vücudumuz neden terler?

Sorunun cevabını biliyorum belki bilmeyenler vardır diye can sıkıntısından soru sorup paylaşayım istedim. Bu tür konular bana daima ilgi çekici gelmiştir, belki size de gelir. Bir başka soruda biri yazmış vücut hareket veya koşu esnasında yağ parçacıklarını atabilmek için terler ve idrar yoluyla yağ parçacıklarını atar ve zayıflarsın falan diye. Öyle bir dünya yok.

Deri altındaki yağ dokuları vücudun olası bir besinsiz kaldığı bir anda yakılıp enerji kaynağı olarak kullanılmak için ileriye dönük depolanır, vücutta yağ depolanmasında başka bir amaç yoktur, sadece yakılıp enerji kaynağı olarak kullanılır. Vücudun terlemesinin sebebi ise, vücuttaki harareti yani sıcaklık artışını düşürüp vücut ısısını dengede tutmak için sıvı olarak ter bezleri vasıtasıyla deri dışına atmasıdır. Deri dışına atılan sıcak sıvı ter anında üstündeki sıcaklığı dışarıya hava moleküllerine aktarabilmek için buharlaşarak vücuda ısı kaybettirir ki vücut sıcaklık kaybederek soğur. Terleme kısaca bir soğutma sistemidir aslında, çünkü terleme olmazsa hareket/koşu esnasındaki yangı ile vücutta sıcaklık artışı olacak ve ateşlenme gibi bir durum söz konusu olacak. Bu yangıya sebep olan şey ise hareket ettikçe kalp kan pompalaması ve kas dokusundaki hücrelere sürekli kan yoluyla oksijen ve besin gönderiyor ki kas dokusundaki hücreler beslenebilsin ve besinler enerjiye dönüşsün diye. bu esnada da hararet oluşuyor çünkü trilyonlarca hücre kas kütlesini kastırabilmek için oksijeni ve besini yakıyor ortaya ısı açığa çıkıyor.

Tıpkı bir makine gibi çalışıyor aslında vücudumuz. Yani terlemek pis bir şey değil. Boşuna sıkmayın o kimyasal deodorantları daha kötü edersiniz vücudunuzu :D Ben böyle biliyorum siz de bildiklerinizi yazarsanız veya hatalarımı düzeltirseniz sevinirim.
Güncellemeler
+1 yıl
benden size bir tavsiye, kol altına limonun suyunu sürün ve kurumasını bekleyin. 2 gün ter kokusuna etkilidir. kimyasal deodorantları kesinlikle kullanmayın onlar gözenekleri tıkıyor. kanser bile olursunuz. terlemek normaldir. kokuya neden olan ter değil, terlemeyle birlikte aşırı üremeye başlayan derideki mikroorganizmalardır. Limon antiseptiktir ve limonun suyunun olduğu yerde bakteri/mikroorganizma üreyemez ve dolayısıyla terleseniz bile ağır koku oluşmaz.
Vücudumuz neden terler?