İlber Ortaylı dinlere inanıyor mu? İlber Ortaylı'nın dini görüşü nedir?

İlber Ortaylı dinlere inanıyor mu? İlber Ortaylı'nın dini görüşü nedir?

Ünlülerin siyasi görüşleri, inançları her zaman merak konusu olmuş. Nedense insanlar aynı görüşte ve inançta insanlara kendini daha yakın hissediyor. Bakalım İlber Ortaylı'nın dini inancı neymiş.

İnternette aratınca İlber Ortaylı'nın ateist olması, İlber Ortaylı Yahudi mi? gibi birçok başlıkla karşılaşıyorsun ancak net bir bilgi yok. Bir yerde Müslüman olduğu, hatta biri İlber Ortaylı ile yanyana namaz kıldığını yazmış.
İlber Ortaylı dinlere inanıyor mu kesin olarak bilinmez. Ama İlber Ortaylı'nın dini görüşü kesin olarak bilinmemekte.
yaniii defayetle söyledik biz bunları zamanında,
Dinler insanların hayatları boyunca inanma iç güdüsü ile yaptıkları şeylerden ortaya çıkmıştır, yaaaniii defayetle söyledik dinleseydiniz anlardınız :)
yaaniiii Son Hak Din İslam Olduğuna göre tabi ki İlber hoca da islamı seçmiştir diye düşünüyorum ben yaaniii :D
İlber hocanın dinini biliyorum en azından kendi söylemesiyle. baş başa uzun konuşma imkanlarımız oldu sağolsun.
ancak insanların benim için dini görüşlerinin önemi olmadığı gibi, diğer şeylerinin de önemi yoktur. benim için insani duyguları önemlidir. çok severim kendisini ve Allah uzun ömürler versin diyorum
tam olarak söylemek istediğim
Eleştirmek için vs değil, sadece merak ettiğimden soruyorum, dini neymiş? Bu arada konuşmaları bana müslüman gibi hissettirmişti biraz ama ateist de olabilir tabi, önemi yok
Bir dini inancı olduğunu düşünmüyorum ama çok zeki bir insan
@Doruto youtube.com/shorts/HC6mxGBqRY8?si=NBYlQPGuOV9Xvfga
Müslümanlığı öven bir insanın Müslüman olmama ihtimali?
Cevap
27Cevap
Bence İlber Ortaylı dinlere inanmayacak kadar zeki bir insan.
Tıpkı Celal Şengör ve Üstat Aziz Nesin gibi.
Aşağıda da tatlı su müslümanının biri benim yazdığımı çalmış :D
O dediği kişiler zeki oldukları için değil, yok olmaktan korktukları için dine inanıyordu 8)
hocam biz müslüman olmaya razıyız sıkıntımız yok ta siz müslüman olmaya razı değilsiniz. zaten müslümanlar zeki olamaz hiçbir zaman nerde dinsizler var onlar zeki zekiliklerinide şurdan anlayabiliriz adamlar dinsiz bu yüzden zeki :) sizin zekilik mantığınız bu maalesef neyse bence sizde zeki olmalısınız mantığa göre. :)
Zeki insanlarda müslüman olur ama öldükten sonra yok olma korkusu yaşadıkları için müslüman olurlar.
Bende öyle düşünüyorum
bence var olan gerçeği bildikleri için...
Puhahaaahh çocuk çocuk emojiler kullanmandan -3 IQ olduğunu belli ettin. Ha bu arada Celal Şengör ahmağın teki. Dine inanmanın zekilikle alâkası olsaydı koskoca NOBEL ÖDÜLÜNÜ alan Aziz Sancar da Müslüman olmazdı :D O söylediğin isimler Aziz'imin yanında bir hiç. Doğru düzgün başarı elde edememişler. Tam cahilsin lan. Demek kendini zeki sanıyorsun -3 IQ puhahaaahh yazık kafana beyin yoksunu. Bahanen bu mu cidden -3 IQ? -3 IQ ateistlerden ne beklenir ki. Gerçeği bildiğimiz için Müslümanız. Siz de anca kendinizi kandırın sağda solda havlayın :D
İlk yorumunla çelişecek kadar seni bu şekilde yorum yapmalarını sağladılar müslümanım sadece ölüm korkusu yüzünden değil müslümanım çünkü Allahın bize kuran da verdiği açık delillere
İnandım sizin çok fazla öne sürdüğünüz bilim de bu ayetleri destekledi Müslümanlık sadece ölüm korkusu değildir gerçekleri bilmektir doğru olan şeyi inkar etmeyip devamını da istememektir.
@Silentdeathfactt 'Yüksek IQ varsa müslümanlar'da düzgün bir müslüman ülkesi göster? MAL boş insansınız! Çelal Şengör'un okuduğu kitab kadar saç yok boş beyninin üstünde😀
Dine inanan zeki olmuyor mu... Boş sıkma.
@Silentdeathfactt bir hiç dediğin adamın başarılarından bir tutam yazayım;
Bigsby Madalyası (1999)
Gustav Steinmann Madalyası (2010)
Arthur Holmes Madalyası (2018)
Collège de France Madalyası
Rammal Madalyası
Robert Koleji (Lise)
New York Eyalet Üniversitesi (Lisans)
Houston Üniversitesi (Doktora)
İstanbul Teknik Üniversitesi (Emekli)
Oxford Üniversitesi (Misafir Prof.)
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Misafir Prof.)
Salzburg Üniversitesi (Misafir Prof.)
Collège de France (Misafir prof.)
Şengör yer biliminde özellikle yapısal yerbilim ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile ün yapmıştır. Bu konuda 17 kitap, 395 bilimsel makale,[17] 217 tebliğ özeti, 74 popüler bilim makalesi; tarih ve felsefe ile ilgili popüler 13 kitap ve 500'ü geçen deneme yazısı yayımlamıştır. ResearchGate verilerine göre makaleleri 37,863 kez alıntılanmıştır.[17] Bunların 1997-1998 yılları arasında Cumhuriyet Bilim Teknik dergisindeki “Zümrütten Akisler” köşesinde çıkmış olanları Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları tarafından 1999’da Zümrütnâme başlığı altında kitaplaştırılmıştır.
@Silentdeathfactt gerçeği mi biliyorsun? 🤣 Gerçekten bu müslümanlarda beyin eksikliği var, acıyorum hepinize. Bir öte dünyaya inanıp olmayan varlıklara tapıyorsunuz, üstelik bunu 21. Yüzyılda yapıyorsunuz. Gerçekten acınası...
@Silentdeathfactt ulan sırf sizin gibi bir canım cevap vermek için üye oldum bu nasıl bir gerikafalılık? Aziz Sancar'ı biraz tanısanız böyle konuşmazsınız adam tek başına mı nobel aldı? Hayır. Yurt dışında baş üstünde tutulan iki büyük cevhere sahibiz geri kafanız anlamaz diye açıklayayım İlber ve Celal Hocamız. Bir insanın dini görüşünün olup olmaması ne beni ne sizi ilgilendirir. İnanıyorsa zeki değildir aynı inanmadığında zeki olmadığı gibi. Saçma dapan konuşup insanı tahrik etmeyin lütfen lakin böyle konuşmalarınız ancak sizin aptal olduğunuzu gösterir ne kadar saygım kaldıysa artık saygılarımla...
@Silentdeathfactt -3 IQ olan biri yazı yazamayacak durumdadır. Ha bir de şu gerçek neymiş onu bir söylesene. İnandığınız Kitabın Defalarca bugünkü bilimle çelişmesi mı? Ya da o zamanın bilim insanlarının düşündüğü ve sonradan yanlış olduğu yeni buluşlarla kanıtlanmış onlarca yazı mı? Çocuk çocuk emoji diyorsun kendin emoji kullanıyorsun. Belli ki Çocukluğunda ve İş hayatında oldukça eziklenmişsin. Zira bu "öbür dünyada ben kazanacağım" gibi zayıf bir felsefeden başka bir şey değil.
Zeka şu dünyadaki düzeni ve sonsuz güzel işleyişi görüp de bir yaratıcı olduğunu aynen beyan anlamaktır.
@Kanjimaforyou kuranla bilimin celismesine örnek verebilirmisin
@Ajansmirh en basitinden Tarık Suresi 5,6,7. ayetler. Spermin'in kaburgalardan, belden ve omuzlardan çıktığından bahsediyor. Ve bu durum o zamanların alimleri arasında kabul edilen bir gerçek. Fakat sonradan yanlış olduğu kanıtlanıyor.
@Kanjimaforyou bunları çok güzel şekilde cevap veren bilim alimleri var (kuranın bilimle celişkileri din ve mitolojiye cevap) yazarak bakabilirsin yolun daima açık olsun
@Kanjimaforyou senin sorduğun soruda takıntı,(soru) 12 de bulunmaktadır inşallah iyi bir şekilde okuyup iyi bir şekilde anlaman dileğiyle
@Kanjimaforyou kardeşim ve bu kurandaki hataların çoğu tercüme edilirken oluyor malum Türkçede 75 bin kelime bulunurken Arapça'da 12 milyon kelime bulunuyor hatada kaçınılmaz oluyor eğer bidahikine yine böyle hatayla karşılaşırsan arapca mealinde bakmaya unutma derim ve tekrardan yolun açık olsun
@AMNEZIA celal şengör müslüman değil diye mi müslüman değilsin tek argümanın bumu cahil herif. Celal şengör müslüman değilse onun zekasına sahip müslümanlar da var, ha diyelim ki olmasın bu neyi değiştirir?
Sen kendin okican o kitapları önce
Sonra konuşçan. El alemin bilgisiyle boş laf yapmican
@Domatez adama argümanlarını sormamışsın ve adam da celal şengör ateist diye ateistim dememiş. ikincisi insan islam inancı ve Kuran'da bahsedilenlere göre kendi zihni ve aklıyla etrafındaki herşeyin uyumu dolayısıyla yaratıcının varlığını anlayabilir. bak ben buna katılmıyorum ama İslam'a göre bu. Dolayısıyla bir insanın Tanrıyı reddettmesi için de çok kitap okuyan biri olmasına gerek yok. zeki insanlar da müslüman olabilir fakat yukarıda da bahsedildiği gibi yok olma korkusundan olurlar. Ha sen buna katılırsın ya da katılmazsın o ayrı bir mesele.
İlber Hoca babamın hocasıymış ve bildiğim kadarıyla Müslüman yalnız cidden dini mi önemli ya İlber Hoca her türlü örnek biri liyakatsizliğe sıfır tahammüllü, etiğe önem veren ve ahlaklı bir insanken adamın dininden bize ne? Kimsenin özel hayatı, dini kimseyi ilgilendirmemeli, yok hangi dine inanıyorsun gibi sorular kadar saçma şeyler yok...
Bence İlber Ortaylı dinlere inanacak kadar zeki bir insan.
Tıpkı Mehmet Akif Ersoy ve Üstad Necip Fazıl Kısakürek gibi.
Kadınların bacaklarına şiir yazıp, kumarhane baskınlarında defalarca yakalanan üstat mı?
@Adamın-Birisi üstad öyle der benim geçmişim çöptür ve çöpleride kedi köpekler karıştırır. her insanın geçmişinde yaptığı hatalar oluyor maalesef ben başka kişilerde yazabilirdim aklıma bunlar geldi bunları yazdım size dini büsbütün yaşayan insanda yazabilirim
Üstat diyeceğin zaman, bu sıfatı hak edecek biri olmalı. Geçmişim çöptür, çöpleri de bilmem ne karıştırırmış... Mazlum edebiyatının, demagojinin en basit hali.
@Adamın-Birisi artık bilemicem hocam mazlum edebiyatımı yapıyor yapmıyor ayrıca üstad denmesinin sebebi edebiyat alanında yaptığı şeylerden ötürü bunu dinle bağdaştırmayın. evet daha üst düzey insanlarda var ama benim aklıma bu geldi yani... neyse hocam seversiniz sevmezsiniz size kalmış...
Kuduruk ateistler eksilemiş :D Boşver ateistler geri zekâlı ve cahildir. Bu arada keşke Aziz Sancar'ı da örnek verseydin. En önemli Müslümanlardandır ve Nobel ödülünü almıştır. Hep Allah'tan bahseder, Müslümanlığımla övünüyorum demişti hatta Aziz'im.
@Silentdeathfactt 🤣🤣🤣. Max müslüman kafası gerçekten. Gerçi arapların dinine inanan, 9 yaşındaki bir kıza tecavüz eden bir seks makinesi mühimmata inanan aciz, arap zihniyetli, olmayan canım varlıklara tapan sizin gibi zavallı homo araphienslere anca bu yakışırdı. Saygılar, peçeni takmayı da unutma allahın kızar bak!
Politik görüşü olduğuna bile inanmam. Hemşehrim ama tırsıklık adına doğruları bile kabul edemeyebilir hattı zatında. Dürüstlük cidden yakut değerinde...
dini olup olmamasının önemi yoktur insan olmasının önemi vardır şahsen laik bir ülkedeyiz bunun kapsamında bir sorun yok benimde dinim yok bu benim kendi sorunum kimseyi alakadar etmez ama dininin olup olmaması sorun değil her kesin kendi düşünce özgürlüğü diye bilirim
İlber Ortaylı bir konuşmasında Fatih Sultan Mehmet'in müslüman olması niye bu kadar zorlarina gidiyo diye bir konuşma yapmıştı bı konuşmasında da elhamdülillah müslümanız demişti ve camiden falan çıkarken görülmüş burdan müslüman olduğu kanısındayım. Yani bizi pek ilgilendirmez ama bilgi küpü bir adam.
çok saçma bir soru olmuş. İlber hoca bildiğiniz klasik osmanlı müslümanıdır ama dindar yaşantıda değildir...
İlber Ortaylı'nın dini görüşünü açıklıyorum : SANANE
Ben ateist veya baska bir dine mensup olupda kolay kolay İslamı savunan nerdeyse hic gormedim fakat İlber Ortaylının İslam lehine aciklamalarını çok gordum din dersi dahil
ODTÜ seminerine katılmıştım cümle arasında panteist olduğunu söylemişti
Sanane... ateistse gomucen muslumansa goklere mi cikirican
sanane
Asıl sanane...1 ay onceki attigim yorumu mu buldun
yeni gördüm cevap verdim balım. sanane
@meymenetsizgoril soru senin sorun mu da cevap verme geregi duydun
yahu o nasıl mantık soru soran cevabı bilse zaten bizlere düşüncelerimizi sormaz :)
@meymenetsizgoril ne alaka ya
boş ver sen takma kafana hatalıyım haklısın
@meymenetsizgoril yani biri de su hatasini kabul etti ya 😂 sondaki kufurumu geri alayim bari
gerçek yaşta 26mı bu arada hanımefendi
bize ne kız. neye inanırsa inansın. Adam kendi alanında gelişmiş bi yerlere gelmiş
bir insanın dini rengi vatandaşlığından ziyade insanlığı dürüstlüğü ve bilgisi ile alakadarım
Artık bırakın insanların Allah'la olan ilişkisini. İsterse çiçeğe tapsın, bizi niye ilgilendiriyor? Türkiye'de bunu anlamıyorum. Bizi ilgilendirmeyen konulara burnumuzu sokmayı çok seviyoruz
Öyle. Tahminin var mı senin peki?
Ben kimseye tapmıyorum başta desene 😂
Belki onu örnek alacağız?
nonteist olduğu apaçık. musevi dinlere inanıcak kadar da aptal değil. ateizm kadar rasyonel bir bakış açısı yok. agnositzm deizm ignostizm arası karma bir inanç olabilir.
Harbiden ben de çok merak ettim :)
Kitaplarında islami bazı kelimeleri kullandığını görüyorum
"İlber Ortaylı'dan Müslüman Dünyası Tanımı" youtube yazıp bakabilirsiniz
Fatih camiisinden çıkarken görmuştum (avlusundan)
Ona bile gerek yok, onun içine girmeyecek kadar akıllı ve bilgili biri...
@Adamın-Birisi Gördüm yalan söylemiyorum camiden cikti
Keşke gitmeseymiş, sevmiyorum artık onu o zaman.
@Adamın-Birisi Insanlarin inançlarını benimsemiyor olabilirsin saygi duymak zorundasin.
Ben bir şey demedim, saygısızlık da yapmadım.
@Adamın-Birisi Dine inananlari akilsiz olmakla sucladiniz. Ilk yazdiginiz yorumu okuyun insaAllah.
@Adamın-Birisi o da sana meraklıydı salak ateist hwkabjsbskab hep de kudurmuşsun. Müslüman diye sevmeyecek misin? Komik. İnsanları dini inanışına göre mi seviyorsun ya da sevmiyorsun? Max ateist zekâsı. Aziz Sancar da Müslüman. En bilgili ve akıllılar Müslüman ağlayabilirsin😊
@Silentdeathfactt hem adamın dediği şeyle dalga geçiyorsun hem de kendin adamı dini inancına göre zeka seviyesi ile yargılıyorsun. En bilgil ve akıllılar Müslüman mı? Bunu yazarken kullandığın cihazı yapanlar da mı Müslüman. En basit şekilde senin cahil ve asimile olmuş canım çoklu kişilik bozukluğu yaşayan bir insan olduğunu kanıtladım.
@Kanjimaforyou knk her ikiside hata yapmış sen niye o adamı savunurken bu kadını küçük düşürüyorsun
@Kanjimaforyou ve evet müslümanlar
dolaylı yoldan olmasada telefon değil teknoloji aletlerin yapılmasını katkı sağlamıştır bi de ateist olacaksın
@Ajansmirh birincisi kadını küçük düşürmedim. yorumu ayık kafayla yazmadığını kanıtladım
@Ajansmirh insanların herhangi bir konuya dair bilgi seviyesi hangi dine inandığına göre değişebilir. eğer böyle bir durum varsa konunun ayrıntılarını öğrenmek isterim. ha bir de sen de kendinle çelişiyorsun. az önce müslümanları küçük düşürdün
İslam diye biliyorum.
5 vakti de camide eda ediyor.
Çok tatlı adam
Harbi
İlber hoca yeni din çıkarsın müridi olalım
bırakın dinini ne dediğine bakın bilgisine bakın
Sadece dini görüşüünü merak ettim bu kadar zeki bir . insan inanıyormu diye
adam o kadar biliyor bir zahmet egolu olsun
Firavunun cesedi bizim için ibret değilmi kardeşler. Allah büyüklük taslayanlara Firavunun cesedini örnek göstermedi mi? Ne egosu? Sen neyin egosundan bahsediyorsun? Allahın, dünyasında ego yapmak bize mu kaldı? Kimse ego yapamaz
@Islamıyet1 ben yaparım
Sanane banane onane kime ne?
müslüman bence ama değilse de beni alakadar etmez
%70 agnostişizmdir bence
Deist gibi geliyor bana.
Size ne adamın dininden
ateizm bence
Dinini bilemem ama kibirli ve egolu
Olsun o kadar
Kibir ve ego yu hiçbir insana yakıştıramıyorum
Şüphe yok ki Allah, kendini beğenen, çok övünen kimseleri sevmez. Nisa Suresi 36. Ayet
Aynen. Aziz Sancar bile egolu değil. Röportajlarını izledim çok mütevazi çok tatliş. Adam koskosa Nobel ödülünü aldı sanki bunlar ne başarmış yazık cidden. Kuduran ateistler de eksilemiş sanırım.
@Silentdeathfactt ayy çok tatlişmiş. Acaba Aziz Sancar gibi nezih bir insan şu yazdığını görse sana nasıl tepki gösterirdi çok merak ediyorum.
Bence yoktur.
Dininden bana NE? Fikirleri önemli benim için
Belirsiz
Ne bilelim biz bunu
Müslüman
Çok cahilsin.
Hahahahahahahs peki hocam
Banane sanane bizene
müslüman
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?