Merhaba arkadaşlar... :) Akvaryum benim için 5 yaşından beri vazgeçilmez bir hobi ve vazgeçilmez bir güzellik olmuştur. Akvaryum hobisinin verdiği mutluluk benim için çok ayrıdır. Akvaryum ve balıklarımla uğraşırken o kadar içimden gelerek ve isteyerek uğraşıyorum ki size anlatamam. Hele o güzel varlıkların suda salınmasını, süzülüşünü izlemek yok mu? Milyarlık terapilere bedel. Su beni öyle rahatlatıyor ki arınmış ve dinlenmiş oluyorum karşısına geçip seyrettiğim süre içinde...
Sizlerden bu konudaki görüşlerinizi paylaşmanızı;akabinde de beslediginiz balıkları eklemenizi rica ediyorum.
Benim beslediğim balıklardan bazıları:
Neon Tetra: Lepistes: Pengasus köpek balığı:
Vatoz:
Tetrazon:
Ve etçil bir balık olan favori Amazon balığım;beni kendine aşık eden, elden yem yedirdiğim akvaryumun köpeği :) Astronot balığı:
Evet söz şimdi sizde... :)
Akvaryum hobisiyle uğraşıyor musunuz? Ve şimdiye kadar hangi tür balıkları beslediniz?
Alışveriş & Hediyeler konusunda 417 cevap paylaştı.
Soruyu soralı baya olmuştur ama üç sene fanusta bir japonu yaşatmıştık oysa benim ile birlikte alanlar bir günlük en fazla bir haftalık etmiştir iki tane almıştım biri iki sene yaşadı atladı dışarı ölmüş diğeri de eceli gelmiş demekki neden anlamadım boyutu da normal idi bilinmez hastalık da yoktu oysa kader diyelim işte sonra amcam akvaryum vermişti lepistes besledim baya sonra halama verdim akvaryumumu iki tane akvaryumu kırdım en son beslediğim lepistesti yavruları oldu baya elimde doğum yaptı dişi sonra bazıları yaşadı bazıları öldü ilk başta ne bileceksin gerçi şimdi de fazla bilmiyorum ama en sevdiğim lepistesti büyük balıkları sevmiyorum nedense bir de plati besledim bir lepistes yavrusunu bir ay yaşattım geri ortadan kayboldu ne oldu ben de anlamamıştım sordum soruşturdum kayboldu gitti yine alsam bir akvaryum lepistes beslerdim tam donanımlı almayı düşünüyorum ama nakit sıkıntısı var
En sevdiğim balıklardan biri ciklet balıkları. yavrularını diğer balıklardan korumak için herşeyi yapıyor. ağzına alıp kaçıriyor, kavga ediyor. ağzıyla yemi parçalayıp çocuklarına kusması paha biçilemez bir güzellik 😀
Kesinlikle katılıyorum özellikle green terror, malawi ve tanganyika cikletleri efsane cikletlerdir. Ben dediginiz üzere pet shopta yeni yavruları olmuş bir green terror gördüm. İnanır mısınız Akvaryuma yaklaşmamla jet hızıyla hamle yapması bir oluyordu. Camı kıracak nerdeyse kereta :) yavrularına o kadar düşkünler.
Alışveriş & Hediyeler konusunda 849 cevap paylaştı.
Balik zor bence ya ben kaplumbaga beslemistim ama cok vahsi olmustu bir kere misafirin parmagini isirdiydi bir parca koparmisti resmen :D sonra dere kenarina birakmak zorunda kaldik elinden gelse bizi yicekti cunku :D o kadar emek verdim her gun dis fircasiyla kabugunu yikadim yaptigina bak ayip bee :D
Evet ama bende Kaplumbağadan hiç zevk almadım valla kardeşimin de vardı 2 tane singapur cinsi kaplumbağası ve onlara da müthiş emek vermiştik en son ne oldu biliyor musun? Erkek olan kaplumbağa dişi olanın kafasını yemişti aynen sizin olay gibi :) Kardeşim korkmuştu ben gidip el attım tecrübeli olarak :D
Ben daha küçükken birsürü balık almıştık içinden en çok kayıp balık nemonun cinsinden olan palyaço balığını seviyodum :D şu an ve bayadır balıklarım yok
Evet palyaço balığı tuzlu su akvaryumu isteyen bir balık. Bende tuzlu su yani deniz akvaryumu kurmak istemiştim 2 3 kere ama 1 2 saat sonra hep vazgeçmiştim :)
Evet tuzlu su için özel akvaryum almıştık, kolay balıklar seçmediğim için :D kayıp balık nemodan etkilenip zorla aldırmıştım ve yanındaki mavi balığı ve başka başka birsürü balık
Alışveriş & Hediyeler konusunda 380 cevap paylaştı.
Bizim vatozumuzun kenarini bildigin oyup yemis diger baliklar 😭 ya da belki diger vatoz yapti bilmiyoruz ama goruntu cok kotuydu valla baliklardan sogudum😒
Çok ilginç yorumlarla karşılaştım gerçekten bu da bir diğeri :/ Vatoz yapısı itibari ile derisi çok ama çok sert bir balıktır ve vatozu o hale ancak etçil bir tür olan Nattereri cinsi piranhalar sokar. Beslediğiniz tür Piranha değildi galiba değil mi? :)
Hayir bizde sari prenses, yunus birde beyaz bir balik var ama sakin bir seyler oyle pirana gibi falan degil😂 birde bir tane daha vatoz var bir de. Kan da yoktu bildigin oyuk olmustu yani ya gorunce cok kotu olmustum. Birde 5 6 senedir vardi ayrilik koydu😅
Şimdi daha da şaşırdım 😮 yunus sarı prenses falan imkansız vatoza zarar veremez. Büyük ihtimal iç parazit veya mantar da kapmış olabilir ondan da olmuş olabilir yani...
Dimi yani sakin sakin baliklar. Diger vatoz yapmis olabilir mi acaba ya. Cunku mesela balik oldugunde bizim rehmetli vatoz hem gidip yapisirdi emerdi baligi
Aaaa evet ben böyle bir şey duymuştum tecrübeli olan üreticilerden. Bazı dönemleri var balıkların da niz insanlar gibi. Ve o dönemlerde barışçıl bir balık bile agresif olabiliyor. Siz de bu durumu farketmeyip önlem almadıysanız yapmış olabilir. Ben hiç böyle bir şey yaşamadım ama gidip türdaşına yapışan kavga eden vatoz örneklerini tecrübeliler tarafından duymuştum. Belki de ben her an ilgileniyordum ve gözetliyordum ondan olmadı... Sizin adınıza üzüldüm gerçekten umarım bu son olmuştur :/
Ben Japon besliyorum japon sevdalısıyım adeta bugünlerde de bir aslanbaş arıyorum yalnız bu tetrozonda çok hoşuma gitti besleme konusunda bilgi verebilirmisiniz?
Japon benim ilk göz ağrımdı 5 yaşında beslemiştim. Ama seviye atladım epey ilerleyen yıllarda :) Tabii bilgi verebilirim: Tetrazonlar çok ama çok hareketli sürü psikolojisiyle hareket eden, sürü halinde gezen balıklardır. Yani en az 6 lı halde beslemelisiniz. Eğer 3 4 tane alırsanız Akvaryumdaki diğer balıklara zarar verip;rahatsız edeceklerdir. Ne kadar fazla olursa görselliği o derece gösterirler. Hacim olarak:Tecrübelerime dayanarak 150 litrelik bir Akvaryumda son derece rahat edeceklerdir. (15-18 adet sürü için) Beslenme şekli:Hem etçil hem otçul beslenirler. Yani omnivor sınıfındadır. Kaliteli kuru Yemleri seve seve yerler. Yem konusunda pek sorun çıkarmazlar her yemi yiyor keratalar :) Ama güzel renkler için soyulmuş bezelye, haşlanmış havuç ve patates verebilirsiniz. Ben ton balığı ve tavuk göğüs etinin yanında haşlanmış ciğer, karides vs de veriyordum ve sürü halinde kapışmaları görmeye değer :) Zaten bu balıklara küçük omnivor piranalar denmektedir :) Bence gayet de doğru :)
Astronot zaten aşık olunası bir balıktır ama bakması zordur. Epey emek isteyen bir balık olduğu için çoğu birey bakamıyor. Ama bunun dışında dediğiniz gibi malawi cikletleri olsun diğer güney amerika cikletleri olsun veya tanganyika cikletleri olsun daha az ilgi isteyen türlerdir :)
Evet evet bende onu diyordum. Lakabı Akvaryum köpeğidir zaten :) Bendeki astronotlar 121 litrelik Akvaryumdaydı ve 6 cm iken almıştım 3 adet. Öyle alıştılar ki bana beni görünce kapıda çocuk gibi şımarıyorlardı, kur yapıyorlardı :) sonra iyi bakmam 15 cm e ulaştılar ve Akvaryumda eziyet çekmesinler diye elim gitmeye gitmeye vermek zorunda kaldım. Hatta 2 saat pet shoptan ayrılamadım :( Malum 35 cm boya kadar ulaşıyor ve eziyet çekecekti akvaryumumda. 400 litrelik bir Akvaryum kurmayı düşünüyorum ilerde ve bir çift Astronot beslemek istiyorum. Yavrudan alıp 35 cm e ulaştırmak istiyorum :) :) Astronot amazon nehrinde yaşayan etçil bir balık olsa da en akıllı ve en güzel balık benim için :)
akvaryum, eşimin de çok sevdiği bir hobidir. bizde de 130 ve 250 litrelik iki akvaryum var. hatta akvaryumlardan birinin içine özel olarak kum şelalesi bile yaptı. büyük olanda discus beslemeyi düşünüyor küçük olanda ise malawi cikletleri var. cikletler önceden büyük akvaryumdaydı, ama dekoru çok sevmiyorlar, devamlı bozuyorlar. kum şelalesindeki kumları tükürüyorlar. eşimin yaptığı mağarayı zapt ediyorlar. o nedenle eşim sadece arka planını yaptığı küçük akvaryuma cikletleri geçirdi. arka plan, mağara, kum şelalesini eşim hep straforla yaptı, kendi tasarladı. :)
Ciddi mi ya çok güzel bir çalışma yapmış eşiniz ve bu hobiyi çok severek yapıyor belli ki... :) Kum şelalesi fikri hiç fena değil aklıma yattı. Discus a gelince discus için yüksek ve enli Akvaryumlar gereklidir ve discus çok ama çok tatlı bir amazon balığıdır. Aynı zamanda da pahalı malesef ben bu yüzden besleyememiştim.1 tl büyüklüğündeki discus 60 70 tl den başlıyordu sorduğum yerde. Hemde çok nazlı balıklar en ufak bir pH değişiminde hemen strese girip ölebiliyorlar. O yüzden ben vazgeçtim şimdilik :) En iyisi yine malawi, tanganyika, orta ve güney amerika cikletleri şu an beslediginiz türler güzel yani :) Güzel hobiler dileklerimle...
Evet bende öyle duymustum. Sadece bakterileri temizler diye cama yapışıp. Birden deli oldu. Balıkların kuyruğundan tutup koparmaya başladı. Bizde anlamadık sonra nefret ettik şişko çirkin balıktan:(
Şaşırtıcı gerçekten. Akvaryumda alg, yosun, bakteri ve kalan yem artıklarıyla beslenen bir balıktır vatoz. Yem vermesen dahi ölmez yani ama böyle çıldırmış olmasına anlam veremedim :/
Aynen bizde korktuk. İlk sadece sabahları fark ediyorduk bir balığın olduğunu. Sonra diğer gün bir balık daha derken ablam artık nasıl baktiyse vatosun yaptığını görmüş çığlık atmıştı heheh
Çok geçmiş olsun onların da bir Dünyası var haliyle ve bazen anlamak zor olabiliyor. Ne düşünüp de birbirlerine giriyorlar anlamak kolay olmuyor bazen.
Ben pek balık kaybetmedim ya hayret :) çok iyi baktığımdan mıdır sevdiğimden midir anlamadım ama genelde balıklarımı tür değiştirmek istediğimde takas yapardım. Ölmezdi yani hiç istisnalar dışında :)
@tintinhanim astronotlara pek bitkilendirme yapılmıyor çünkü çok güçlü balıklar 35 cm e kadar büyüyorlar ve etçiller o yüzden kök, kaya ve dal uygun daha çok. :) ben dostlarımı ciğer, karides, yürek, tavuk göğsüyle besliyordum ayrıca bayılıyorlardı :)
Çok zararlı fanusta beslemek. Işığı tam kıramadığı için kör olma ihtimalleri var. Hayvan için yeterli yüzme alanı yok ve o hayvanın filtre ısıtıcı gibi gerekli ihtiyaçlarl fanusta karşılayamazsınız. Balığınız yaşar ama ömrü kısalır
Yani bir nevi doğru ama Akvaryum seviyesine de geçersiniz inşallah. Çünkü insanı öyle mutlu ediyor, huzur doluyor ki anlatamam. Anlatırken bile içim gidiyor :) minnak tatlı japonunuzla şimdilik güzel hobiler diliyorum ;)
@tintinhanim vay be bitkili beta harika gerçekten. Beslediğiniz canlıyı önemsemek ne kadar da güzel. Sonuçta o da can ve bunun farkında olacak sekilde beslenmeli dimi :)
Son balık dediğiniz Astronot mu? O benim aşkım ya elden yem yediriyorum ben ona, kafasını sevdiriyor bana kur yapıyor, ilgilenmediğimde küsüyor hatta. En güzel balık benim için :)
En İyi Cevaplar