"Güzellik görecelidir" diye bir söz var herkesin dilinde. İnsanların karakterleri itibariyle birbirinden farklı zevkleri olacağını savunuyorlar. Bana güzel gelen sana o kadar da güzel gelmeyebilir vs.
Bana göre güzellik dereceleri var ve alt seviyelerde herkesin farklı düşünmesi normal. Fakat güzlelik seviyesi arttıkça güzel bulan insan oranı da artıyor. Bu durumda herkesin onay vereceği ortak bir güzellik olmalı.
Neyse görüşlerde anlatın düşüncenizi arkadaşlar. Şimdi birkaç güzel paylaşayım.
olga k. anna k. jane b. şimdilik bu kadar yeter. :/
Güzellik göreceli midir yoksa herkesin kabul edebileceği bir güzellik ölçütü var mıdır?
Felsefe dersi anılarım canlandı. Güzellik fikirdedir bence. Genelde anılarla oluşan düşüncelerde. Bana göre mavi göz ürkünçtür mesela. Bazıları muhteşem bir güzellikte olduğunu düşünür. Ufak parçalarda çoğu kişi fikir ayrımına düşebilir ama bütüne bakıldığında geneli sevebilir de. Yüz kişi bir binanın dıştan, bütün olarak görünümünü beğenebilir. İçeriye girip baktıklarında yirmi dördünün, birkaç odayı sevmemesi olasıdır. Kalanlardan bazıları o sevilmeyen odalarda bir güzellik bulabilir. Yirmi dört kişiyi tekrar dışarı çıkarsak ve binayı hala güzel bulup bulmadıklarını sorsak dokuzu sırf içerideki odalar sebebiyle çirkin bulduklarını dile getirebilir. Yani güzellik bakış açısında, fikirdedir.
kişilere dair fikrimiz onları tanıdıkça değişiyor. duygusal bağ kurdukça çirkinleri güzel bulmaya başlıyoruz, bu malum.
fakat gene de asla güzel bulmayacağımız nitelikler de var.
o niteliklere dair fikrimizi de bir birikim sayesinde ediniyoruz.
o sebeple bana kalırsa, kişi mutlak olgunlukta herkeste bir güzellik fark edebilir fakat gene de az buçuk değil fakat yüksek oranda veya tamamen güzel olanı da kendi yanıltıcı yargıları olmadan tespit ve takdir eder.
Bu da doğru. Her zaman değil fakat toplumun ortak bir şekilde bir güzel veya çirkin belirlemesi mantıksız değil. Sonuçta daha yeni yeni oturan bir çocuk dahi kendince güzeli veya çirkini seçiyor. Yani bu da bir çeşit kod gibi aktarılıyor olabilir.
Güzellik farkındalıktır diye düşünüyorum önce özgüven şart bakımıyla alımı bakışı ve duruşuyla dikkat çeker sonra.. fotoğrafta ki kızlar tatlı ama ahh çok güzeller diyemeyeceğim sıradanlar😕 (senden benden bir farkı yok bunların😎) dedim görünce ve bir özgüven patlaması😅😄
En İyi Cevaplar