Türk kahvesi filtre kahve farkını bilmiyorum. Filtre kahve ile Türk kahvesi arasındaki fark nedir, bilen var mı? Yani şu marketlerde satılan nescafe gold, classic, jacobs gibi bildiğimiz kahveler mi , onlardan mı yapılıyor , yoksa onun özel bir kahvesi var onlardan mı yapılıyor? Makinesine bu dediğim herhangi bir kahveden mi kullanılıyor yoksa ayrı bir kahvesi mi var?
Filtre kahve nasıl yapılır?
Filtre kahve makinesi ile de ilgili bilgi verir misiniz? Çalışma prensibi falan hiç bir şey bilmiyorum ya :)) Filtre kahve kağıdı falan varmış bunlar ne işe yarıyor? Yani bu filtre kahve normalde içtiğim fincana 1,5 tatlı kaşığı nescafe koyup, üzerine su ekleyip içtiğim kahve mi? Eğer öyleyse filtre kahve makinesi ne işe yarıyor?Filtre kahve
Filtre kahve nedir? Bildiğimiz normal kahve mi, yoksa farkı nedir?
Yurdum insanı daha çok çaya düşkün olsa da, son yıllarda yeni nesil kahvecilerle birlikte Türk Kahvesi dışındaki kahve çeşitleri de fark edildi, hatta özellikle gençlerin vazgeçilmezlerinden oldu. Filtre kahvenin farkı yapım şeklinden kaynaklanıyor. Türk kahvesi filtre kahve farkı öğütülme şeklinden demlenme şekline farklılıklar gösteriyor.
Filtre kahvenin farkı, Türk kahvesi filtre kahve farkı
Kahve çeşitleri içinde en bilineni elbette Türk Kahvesi, bunun ardından da Instant Coffee denilen granül kahveler geliyor. Gerek pratikliği, gerekse ekonomik ulaşılırlığı halkın Nescafe, Jacobs, Davidoff gibi kahvelerin geniş kitlelere yayılmasının ardından pazar büyüdü ve sıra Filtre Kahve çeşitlerine geldi.
Kahve Dükkanları
Özellikle Starbucks ve Kahve Dünyası tarzı modern cafeler bu tarz kahvenin hayatımıza girmesinde önemli rol oynadı. Sadece filtre kahve değil, filtre kahve makinesi, filtre kahve makinesi filtresi, çekirdek kahve, kahve değirmeni, hediyelik fincanlar, termoslar, hediyelikler derken pazar payları iyice arttı.
Filtre kahve nedir, filtre kahve nasıl yapılır? Filtre Kahve Nasıl Yapılır?
Filtre kahve yapabilmek için Kahve değirmeninden geçerek öğütülmüş, kavrulmuş kahveye ihtiyacınız var. Bu kahve ile birlikte kahveyi demleyecek bir elektrikli kahve makinası ya da French Press gerekli. Kaynamış suyun da varsa hepsi bu :) Kahveden gerekli miktarı french presse ya da makinaya koy, suyunu ekle ve kahvenin demlenmesini bekledikten sonra afiyet olsun. İzleyerek öğrenmek isteyenler için de bir video linki bırakıyorum ;)
ben yardimci olayim sana arkadasim.. senin marketlerde alip sruya karsitrigin nescafe turu seyler kahve artigidir.. kahve artigindan hazirlanir ve gercek kahve degildir... kisa sureli kahve olarak dusunulmusudur.. filtre kahve ise turk kahvesi gibi tozdur.. ve sicak su uzerine dokulerek bekletirlir ( cay gibi demlenir ) .. ve filtreden gecirilerek telvesinden arindirilir ve oyle icilir... kahveyle ilgili baska sorun varsa sora bilirsin... filtre kahveyi filtresiz demlemek icin cogu kafelerde camdan filtreli caydanliga benzer seyler vardir.. icinde demlenir.. makinasi da cok pahali bir sey degil
5
11 Yorumla
Soran
+1 yıl
Vay be... hocam çok teşekkür ederim ya bayağı bilgilendirdin saolasın teşekkürler fakat, yine tam manasıyla kapmış değilim bu olayı : -'''kahveyle ilgili baska sorun varsa sora bilirsin...'''' demişsin ya çok teşekkür ederim hocam yardım edeceğin için yani bende böyle tecrübeli deneyimli birinden yardım istiyorum internette cevap bulamıyorum çok bilimsel anlatıyorlar :)) neyse tekrardan teşekkür ederim , evet kahveyle ilgili 1 ton başka sorularım var ama sıkılabilirsin :)) yani soru işaretleri kalmayana kadar A dan Z ye her şeyi sorarım bak :D :)) ya da neyse 2-3 tane aklımda takılan soruları sorarım yeter :)) tekrardan teşekkür ederim hocam gerçekten yararlı oldu bu bilgiler :))
Yalnız kahveyle ilgili başka sorun varsa sorabilirsin demişsin ama zaten hâli hazırda bulunan "filtre kahve kağıdı falan varmış bunlar ne işe yarıyor" sorununa cevap vermemişsin.
Ne tutkusu abartmayın ya altı üstü bir içecek... Ben anlamıyorum şu çay tiryakilerini, kahve tiryakilerini. Hadi sigara tamam da... Onun da belli bir içiş usulü falan yok zaten.
@rapper256 Eğer gerçekten aynı yıl ikinci hasattan elde edilmiş bir kaç kahveyi bu şekilde denersen, nescafe (aslında granül kahvedir) denen o çöpü asla kullanmazsın.
@experienced16 Kullanırım merak etme sen ben kahveyi zaten sevmem, 40 yılda bir anca içerim, istediği kadar güzel olabilir, damak zevkime hitap etmeyen bir besindir kahve. Ve bir şey için de o kadar çaba harcamaktansa kalitesiz olanı tüketmeyi tercih ederim. Pratiklik + lezzet akar. Gelmiş değirmen al diyor ya te allam.
Zamanında ben de merak edip araştırmıştım anlatıyım hatırladığım kadarıyla. Aslında bütün kahveler çekirdek kahveden üretilir. Üretim şekli ve çekirdek türü değişir. Yani Türk kahvesi diye ayrı bir çekirdek tipi yoktur mesela. Pişirme şekilleri, çekirdek türleri, kavurma miktarı vs kahveyi farklı yapar. Nescafe dediğimiz çözünebilir granül kahveler aslında kahve değildir. Kahvenin posası gibi düşün. Üretim bandının en kalitesiz ürünleridir. Çekirdeğin işe yarar kısmı alındıktan sonra kalan kısım endüstriyel şekilde demlenir ardından kurutulur. Bu şekilde suda çözünebilir bir kahve elde edilir. Fakat dediğim gibi bu kahve değil posasıdır.
Kahvenin lezzeti demleyerek alınır. Bu filtre kahve olmak zorunda değil. O sadece bir pişirme şeklinin ürünüdür. Filtre kelimesi de içerisine konulan öğütülmüş çekirdeğin kağıt bir filtre vasıtasıyla süzülerek bardakta çer çöp olmaması anlamındadır. Alman gereken kahveler farklıdır bu iş için öğütülme şekli bakımından.
Filtre kahve makineleri pahalı makinelerdir. İlk etapta buna gerek yok. Alacağın bir french press ile çekirdekleri suyun içerisinde 4 dakikayı geçmeyecek şekilde bekletip süzerek benzer bir tat yakalayabilirsin. 4 dakika meselesini de anlatalım. Kahve suyun içerisinde ne kadar kalırsa yağını o kadar salar. Kahveye lezzetini veren budur. Ama ne kadar uzun kalırsa o kadar da zararlı olur. 4 dakika optimum süredir. Geçmemeye çalış.
Umarım cevaplayabilmişimdir istediğin gibi. Merak ettiğin başka şeyler olursa onu da sor anlatırım. İleride üçüncü dalga kahve, kişiye özel kavrulmuş kahve gibi kavramlar da öğretiriz. :)
3
11 Yorumla
Soran
+1 yıl
Hocam çok çok teşekkür ediyorum süpersin :) çok yararlı oldu bu bilgiler , evet merak ettiğim çok şeyler var her şeyi sorabilirmiyim :D :))
Hocam ilk okuduğumda , iyyghhh midem bulandı :// , şimdi gerçekten benim o marketten aldığım nescafe gold , kahvenin en berbat kalitesiz yeri mi oluyor ya :O :? gerçekten öyle mi nasıl oluyor bu? o kahve değilse gerçek kahve nasıl bir şey? gerçek kahve nerede kullanılıyor? o filtre kahve suda çözünmüyor mu? bunun için ayrı kahve mi almak gerekiyor yani nescafe veya benzerleri olmuyormu? french press deki su kaynamaya yakın sıcak su mu olacak? bide anladığım kadarı ile özetleyeyim filtre kahvenin mantığı şu mu ; kahve kağıt filtrenin içine konulur , üstten sıcak su filtrenin içinden geçip alt hazneye kahve dolar böyle mi?
Evet nescafeyi şey gibi düşün. Hani talaşları presleyip sunta yapıp kullanıyorlar ya öyle aşağı yukarı. Diğer kahveler daha yağlıdır lezzetlidir. Ben iş yerimde mecburen nescafe içiyorum mesela 6 tane falan içiyorum ama o kahve içmiş hissiyatını vermiyor.
Filtre kahve değil diğer tüm kahveler suda tam olarak çözünmez. Türk kahvesi gibi kalın bir tabaka kalır dibinde.
Evet farklı kahve alman lazım. Yani nescafeyi makineye koyarak yapamazsın. Doğru mu anladım soruyu bilmiyorum ama.
Kaynamış, balonları geçene kadar beklemiş olması yeterli suyun. Aksi halde kahve çok hızlı pişeceğinden tadı bozulabilir.
peki hocam mesela nescafeninde filtre kahveleri yok mudur? onlarda lezzetlimidir diğer nescafelere göre? yani nescafenin hem filtre kahvesi hem normal kahvesi varmı? varsa filtre olanı daha lezztetli demi? filtre kahveyi nereden alacağız internetten mi yoksa jacobs un falan var mı? ama hocam kahveler çözünmez demişsinde ben nescafeyi 1 veya 1,5 tatlı kaşığı nescafeyi bardağa koyup üzerine sıcak su eklediğim zaman hafif karıştırdığım zaman çözülüyor yani su gibi oluyor altında bir şey kalmıyor ki?
İşte o nescafe olduğu için çözünüyor. Normalde bu bahsettiğimiz kahveler çözünmüyor. Baktığında nescafe gibi de değil görüntüsü. Türk kahvesine benziyor daha çok. Nescafenin yoktur diye düşünüyorum. Ben internetten ya da yurt dışından gelen olursa onlar vasıtasıyla alıyorum. Ama artık burda da birçok yerde bulunabiliyor bu şekilde kahveler. En son davidoff denedim mesela. Baya beğendim yumuşak içimli çok güzel bir tadı vardı. Ucuzdu da 40 lira falandı yani.
Evet anladım , yani filtre kahve çekirdeği , hazır kahve çekirdeğinden daha kaliteli. Birde internetten baktım da bir sürü daha hiç duymadığım markaların filtre kahveleri var bir sürü yani bunlarda kaliteli midir , jacobs dan falan :))
Herhangi bir kahve bu nescafe, jacops falan bu granüllerden daha kalitelidir. Evet çok fazla marka vardır. İleride farklı çekirdekler öğreneceksin, az öğütme çok öğütme falan gibi şeyler, denedikçe kavurma miktarını, pişirme sıcaklığını demleme süresini falan değiştirerek farklı tatlar yakalıycaksın.
ohha bee (pardon) :)) hocam bu kahve ne imiş böyle ya :o kahve bilimi yani resmen , farklı çekirdekler öğreneceksin derken? zaten bir tane çekirdek yok muydu bütün kahveler işte türk kahvesi espresso nescafe aynı çekirdeklerden yapılmıyor muydu? az öğütme çok öğütme derken? :o öğütme işinide mi ben yapacağım makinesi falan mı var? -- '''' kavurma miktarını, pişirme sıcaklığını demleme süresini falan değiştirerek farklı tatlar yakalıycaksın.''''' derken hocamm... yani hazır kahve alıp ya da filtre ben mi kavuracağım , pişirme sıcaklığını demlenme süresini benmi yapacağım :O zor işmiş ya bu kahve işi :((
+1 şimdi farklı bir konuya soruya geçiyorum :)) : hocam şimdi bende nescafe vardı adı markası nescafe yani bildiğimiz hazır çözünebilir kahve onun kahveleri çekirdekleri yani biraz kalındı iri iri yani çok da değilde orta iri yani birde suda tam çözünüyordu , birde jacobs un kahvesi vardı poşette paketliydi alırken hiç okumadım eve geldim açtım nescafe gibi değildi çekirdekleri böyle türk kahvesi gibi de değildi yani kum gibi bişeydi yani nescafeden inceydi yani filtre kahve mi oluyor? böyle tadıda farklıydı sanki birde suda tam çözünmedi hafif tortu kaldı bardağın altında filtre kahvemiydi bu
Öğütüşmüş kahve çekirdeğidir. sıcak olarak demlenir ama hazır kahveler gibi suda çözünmez. genel olarak kağıt ile süzülürek demlenir. isteğe göre süt ve şeker eklenir. aroması yetiştiği ülkeye göre değişlik gösterir. kahve tanesinin öğütülmeden önce kavrulur isteğe göre az kavrulmuş ya da fazla kavrulmuş olarak üretilip satılır. Türkiye'de çok olarak tüketilen acı kahve ile benzer yapıdadır. Kahve çekirdekleri kolombiya kenya Brezilya gibi afrika ülkelerinden ithal edilir. Büyük kahve zincirlerinde istediğiniz kahve çekirdeğini toz olarak alabilirsiniz. ve size birde demlemek için süzgeç kağıt filtre ve demlik (adına başka bir şey deniyordu hatırlayamadım) lazım olacak.
İçmeden önce "demlemen" gereken kahve türüdür. Ufak makinalarda manuel de demlenir; büyük cihazlarda profesyonel de demlenir. Araştırıp detaya ulaşabilirsin internetten; tadı da kalitelidir ve kesinlikle şu an içtiğin kahvelerden açık ara daha kalitelidir. Has kahve odur; taneli kahvelerden.
Tamam da elli çeşit makine var piyasada. Bazıları ayrıca filtre gerektiriyor kullanırken, bazıları gerektirmiyor, bazıları kahveyi direk çekirdekten kendisi öğütüyor, diğerinde öğütülmüş gerekiyor vs.. vs..
O filtre kağıdı makinelerde olur filtre kahve aslında haşlanmış kahve diyebilirsin onu suzdurmek için ayrı sürahi benzeri bir el makinesi mi diyim artık aparat mı ondan var onunla gayet yapabilirsin normal nescafelerle olmuyor diye biliyorum neden dersen onlar suyla beraber eriyor filtrede biraz daha iri kıyım bir kahve kullanıyosun
benim vazgeçilmez tercihim. şu farkı var tam anlamıyla çözülmüyor ve filtre ağızda daha kalıcı ve daha aromalı bir tat bırakıyor. yoğunluğu kendini daha içilgen kılıyor..
En İyi Cevaplar