Sıradışı mı sıra dışı mı? Sıradışı mı sıra dışı mı? Sıradışı mı sıra dışı mı?
Bitişik
Ayrı
Dur bende merak ettim
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Türkçe’de doğru yazımı karıştırılan birçok sözcük bulunmaktadır. Özellikle ikilemeler ve yapıların kullanımı bazen kafa karışıklığı yaratabilir. Ancak, bu sözcüklerin yazım kurallarına uygun şekilde kullanımı, doğru cümleler oluşturmak açısından önemli bir yere sahiptir. Sıra dışı kelimesi de yazımında sık hata yapılan birleşik kelimelerden biridir.
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre, "sıra dışı" kelimesi ayrı yazılır. Yani, doğru yazımı "sıra dışı" şeklindedir.
"Sıra dışı" kelimesi, iki sözcüğün birleşmesinden oluşan birleşik bir kelimedir. Farklı anlamlara sahip "sıra" ve "dışı" kelimeleri bir araya gelerek farklı bir anlam ifade eden "sıra dışı" kelimesini meydana getirir. Bu nedenle de doğru yazımı ayrı şeklinde yani 'sıra dışı' olarak kabul edilir. Bu kelimenin telaffuzu birleşik bir kelime gibi duyulsa da, 'sıradışı' şeklinde yazılışı yanlış bir ifade olmaktadır.
Birleşik kelime olduğu için bitişik yazmalıyız tıpkı 'kadınbudu, balköpüğü, fildişi' vb gibi..
Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb. Sıra dışı olacak
Sıradışı bir aşk bir anda yayıldı hücrelerime.
Sen ağlarken yalnızlığın tedirginliğinde,
Başını çevirp bir anda bakınca gözlerime
Elif'i korumak ve sevmek oldu yaşamamın nedeni ömrümce.
azelcan. Ayrımı? Bitişikmi?
Cevap
17Cevap
Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb. TDK
sıradışı yazdım, imla denetimi altına kırmızı çizgi çekti..
demek ki doğrusu sıra dışı..
bitişik yazılır ayrı yazıldığı zaman anlamı bozulur
daha dün bu konuyu dinledimm ayrı çünkü anlam değişmemiş
tamlanmış kelime bitişik :\
Yunus mu hıdır mı yunus mu hıdır mı yunus mu hıdır mı yunus olan yunus 😃😃
Merak ettim baktım TDK'ya ayrı yazılırmış.
İçi sıra dışı sandalye. Sıradışı bir hikaye.
Ayri yazılır kanka dil bilgisi görmedin mi hic
Bitişik diye biliyorum
Bitişik yazılır
Sıra ve dış kelimelerinden türemiş bir sözcüktür bu yüzden farklı bir anlamı karşıladığı için bitişik yazılır
Bitişik
ayrı yazılır
bitişik
Ayri yazilir
ayrı yazılıyor...
bitişik :P
bitişik
ayrı yazılır
Ayrıdir herhalde
Ayrı
S ıradışı.
İç dış sıra hep ayrı yazilir
bitişik.
Bitişik yazılır
Bitişik hocam..
1 özel cevapSadece soran ve cevap paylaşan üye bu paylaşımları görebilir. Daha fazla bilgi için tıkla!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?