Arkadaşlar uzun süredir Osmanlıyı araştırıyorum. Nedense bana o zamanlar aşırı güzel geliyor. İnsanlık daha güzelmiş sanki, örf adetlerini bilen kişilermiş. Şimdiyse teknolojiinin gelişmesiyle beraber durumumuz ortada. Tüm örf, adetlerimizi unuttuk, dini olsun veya hoşgörü olsun kaybettik. O zamanlar da yaşayıp bir Valide olmayı falan çok isterdim. Peki siz ne düşünüyorsunuz? Osmanlı tarihini seviyor musunuz?
Cevabın nedir?
+1 yılBen zaten bu çağın adamı değilim... Bu hız bana fazla... İsmail Kılıçarslanın sevdiğim bir yazısından alıntı yapayım... Ortaçağ’da bir insan teki, -tüccar, gezgin ya da asker değilse hayatı boyunca 900 civarında insan görüyormuş. O şanslı civanmertin gördüğü insanların tamamıyla ‘ilişki’ye girmediğini de hesaba katalım lütfen.
https://www.youtube.com/watch?v=1ysmlBPy-m0
Soru şudur değil mi: Hangi ilginç çağa erişmiş olmalıyım ki telefonumda iki bin beş yüz elli dört insan tekini barındırabiliyorum? Bunca insanı hangi aralıkta, nasıl biriktirdim? Daha da acıklı olanı ise şu: Bu kadar insanla nasıl sahici, hakiki, birbirine temas eden bir ilişki düzlemi kurabileyim?
Eşyanın ve insanın tabiatına aykırı bir ‘ilişkiler çağı’ bu. Durmaksızın iletişim halinde, durmaksızın ilişki içerisindeyiz. Günün sonunda muazzam bir yorgunlukla, akıl almaz bir kederle pelteleşiyorsak bunun en büyük suçlusu işte bu düzenektir.
Sorunun diğer kısmını ise şununla cevaplamak istiyorum. Şunu yapan bir millet sevilmez mi ya? Bu kadar naif olunur mu?13 Yorumla
Soran+1 yılBenim gibi düşünen birisi daha :) Bende sürekli olarak kendime bu devirin insanı değilim diyorum. Huzursuzum, sevmiyorum bulunduğum ortamı. İnterneti, telefonu, televizyonu her şeyi çok gereksiz buluyorum ancak hayatımıza öyle bir işlemiş ki bu illetler sigara gibi bırakamıyor insan.
- +1 yıl
Aynen öyle... İsterdim telefonsuz, internetsiz bir dünyada yaşamayı o zaman yap diyenler olacaktır ama sosyal bir varlığız... Bugün telefonumu atmak demek bir tane arkadaşımın olmaması demek... Nasıl buluşucam mesela bir çoğunun evini bilmiyorum... Siz kullandığınız sürece bende kullanmaya mecburum. :)
Soran+1 yılGit gide kendi özümüzü de unutuyoruz. O zamanki yapılanmaları, Atalarımızı. Hele şu yeni nesil beni çileden çıkarıyor. Amerikan gençliğine özenme çabasında hepsi. Ne saygı ne hoşgörü kalmış. Üzülüyorum yahu cidden gönülden üzülüyorum. Sonumuz iyi değil
En İyi Cevaplar
Diğer konusunda 413 cevap paylaştı. Tabikide seviyorum.
Sorarım sana Osmanlı tarihi kadar geçmişi şanlı ve düzgün olan kaç devlet var?
Atalarıyla gurur duyması gereken tek ülkeyiz.
Onlardaki incelik , kişilik şuanda tamamen yok oldu.14 Yorumla
Soran+1 yılHer yönüyle mükemmel bir devletti. Çok yanlış bir zaman da doğmuşum. İçim içimi yiyor bu sebepten dolayı.
- +1 yıl
Ama onların torunusun.
Onların görevi başkaydı , senin görevin başka.
Senin şu an ki görevin, inançlarını yerine getirmek, iffetli ve ahlaklı bir şekilde bekleyip sonundada güzel bir yuva kurmak. Böyle dikkat edersen inşAllah nasibinde senin gibi iffetine, ahlakına dikkat eden biri olarak çıkar karşına.
Böyle bir yaşam sürersen, en başta Rabbine layık bir kul, peygamberimize layık bir ümmet, atalarına layık bir evlat olmuş olursun inşAllah dimi :)
Soran+1 yılAynen öyle. şu an da onun için çabalıyorum. Kendimi geliştirmeye çalışıyorum bu yönden. Umarım istediğim gibi bir geleceğe sahip olurum. Sizde öyle :)
+1 yılO dönemde doğsaydın valide sultan değil Anadolu’da 13 yaşında daha tek kelime okuma yazma öğrenmeden kendinden yaşça büyük çifçinin tekiyle evlendirilmiş, tek işlevi çocuk ve temizlik yapmak olan kölenin teki olacaktın. İnsan değil, damızlık olacaktın yani.
Osmanlı Ailesi de periyodik aralıklarla zaten fakir olan kocanı vergilerle sömürecek, siz kuru ekmekle doymaya çalışırken sarayda ziyafet çekeceklerdi.10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılEvet halk sadece çiftçilik yapıyormuş açlıktan nefesleri kokuyormuş. Birde saray her baş inekten vergi aliyormuş. Sadece zanaat yapan küçük esnaf varmış buda yabancıların elindeymiş. Saray halka çalışması için bir alternatif sunmuyor işyerleri açmıyor sadece halka hayrina Çeşmler camiler yaptiriyormuş.
02 Yorumla
Soran+1 yılOsmanlının da dönemleri vardır. Senin bu bahsettiğin olaylar yıkılış aşamasında yaşanan olaylar. Yanlış kişiler gelmiş başa, yolsuzluk yapılmış.
Cevap sahibi+1 yılTabi öyle yoksa öncesi ticaret çok gelişmişti. :D Topraklari genisletip ganimetleri saraya doldurmaktan zevk sefa sürmekten fırsat bulupta halk icin ne yapmislar. Gelişen tek birşey var askerlik ve savaş. Yabancılar kendi sorunlarını halledince ganimette gelmez oldu saraya. Halk hergün ayaklanip bir padişahı linç ediyormuş. İsyanlar niye oluyormuş hiç kendine sordunmu. Halk aç çünkü. Lale devri o devir bu devir. Ekmek yemek için ya asker olacaksın ya da sarayda calisacaksin. Halk icin nasıl bir iş ortamı varmış sen anlatta bilelim.
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
18
Cevap
46Cevap
- Diğer konusunda 5,4b cevap paylaştı.
+1 yılOsmanlı'yı araştıranlar, bir zahmet top cezasını falan da araştırsınlar, celaliler niye isyan ediyordu öğrensinler, Anadolu'nun fakirlik ve cahillik batağında boğulduğunu, Osmanlı'nın iki imaret, bir kaç medrese dışında hiçbir yere çakılı çivisi bile olmadığını, bugün islam dünyasının bu kadar geri olmasının sebeplerinden birinin Osmanlı'nın devlet yönetme anlayışı olduğunu bilsinler.
Ha bana sorarsan çok büyük, tarihe damga vurmuş efsanevi bir imparatorluk, nizam, iltizam, dönemine göre kanun yürütme falan becerisi çok iyiymiş özellikle 15. ve 16. asırlarda.
Ancak özenilecek, 'Keşke öyle olsaydık' denecek bir devir değil, hoşgörü falan kaybettik diyenler o devirde hakiki atalarımızın Osmanlı Hanedanı'na kul olarak görüldüğünü ve herhangi bir biçimde karşı çıkma hakkının bile olmadığını göz önünde bulundursun önce.
Ne meraklısınız bir adamın kulu olmaya. Şu zikindirik Muhteşem Yüzyıl'da bile iyi kötü anlatıldı o devirde Anadolu halkının ne kafada olduğu, daha geçen hafta Kuyucu Murat Paşa'nın milleti diri diri kuyulara gömdüğü ki sayıları nerdeyse yüz bine yakındır- isyanı anlatıyorlardı.
Bizzat Osmanlı kaynaklarında bacak kadar bir çocuğu babası celaliye şeştar çalıyordu diye kendi elleriyle öldürüp kuyuya atmışlığından söz edilir o herifin.126 Yorumla- +1 yıl
@bySeyo Nere var la söylesene? İstanbul'daki camiiler ve imaretler (ki çoğu yıkıldı), bir kaç köpri ki hepsi Avrupa'da, dışında ne var? Ne yaptılar? Yemen'de ne yaptılar mesela? Mısır'da askeri karakoldan başka yaptıkları ne var?
Yaptıkları genelde medrese, camii, külliye. Çoğu da birbirinin aynı şeyler. Medreseler de boş beleş adam yetiştirmekten başka işe yaramıyordu, medreseden çıkanlar eşkiya oluyordu sonradan. - +1 yıl
https://arsiv.ntv.com.tr/news/130254.asp
al bak, kaç bin tane olduğunu hesaplayabilirsen gel...
Ula o işe yaramaz dediğin medresede eğitim gördü bütün o korkusuz, dünyayı titreten askerler...
İnsan yazmadan önce düşünür biraz.
Linke gir , oku ve sus ! - +1 yıl
oryantalistlere fazla kapılma.
Soran+1 yılMedreselerden çıkan kişiler devlet adamı oluyordu diye biliyorum ben. Ayrıca o dönemin yapıtları da camii, külliye gibi şeylerdi. Adamlar napsınlar tuvalet mi diktirsinler?
- +1 yıl
@bySeyo Dünya'yı titreten askerler, Enderun'da eğitim görür benim canım, ne konuştuğundan haberi olmayan dangalak arkadaşım.
Soran da katılmış bu goygoya, medrese kadı, taşra memuru yetiştirir, devlet adamlarının medresede işi olmaz.
Devlet adamı Enderun'dan çıkar. halkla bir alakası yoktur, Anadolu halkı Enderun'un kapısından giremezdi türk olduğu için. - +1 yıl
Kendini beğenmiş herif. Neden hakaret ediyorsun. Çok mu bildiğini sanıyorsun. Enderun daha ötesi Birun evet sarayda devlet adamı yetiştiriyordu ancak üst yönetim. Ama Medreselerden de Kadılar yetişiyordu. Kadılarda bir şehri yönetiyordu. Devlet adamının hasıydı. Osmanlıda sivil eğitim kurumları gelişmişti. Ahiler sonrasında loncalar. Sadece esnaf teşkilatları değildi. Ayrıca benzeri birçok kurum vardı ve hiç kimse açta açıkta değildi. Zengin zekatını tam verirdi ve Anadolu da her yer imarethane ve vakıflarla soluyudu. Kendi özünden utananlar asla bir şey oalmazlar
- +1 yıl
@dost_acı_söyler Kadı dediğin şehir yönetmez, şehirlerin kaymakamı gibi işlerler, şehirler sancaklara bağlıdır, sancakları da sancak beyleri yönetir sancak beyleri de paşalardan seçilir paşalar da enderundan çıkar. Kadı dediğin memurdur, kafasına göre şehir idare edemez. Kadı bir hukukçudur. Devlet adamı değil. Devlette gelebilecekleri en tepe nokta Kazaskerliktir.
Osmanlı'da kimsenin aç ve açıkta olmadığını iddia eden insan da alenen yalan söylüyordur, şehirlerdeki teşkilatlanmaların taşrada işlediğini sanmayın bir zahmet.
@bySeyo Klasik dönemde zaten devlet erkanı komple devşirmelerden ibaretti. Bir örnek, Kanuni'nin erkanında devşirme olmayan kaç paşa vardı? - +1 yıl
Ragnar_Lodbrok bir kere kadıyı şimdiki hakimlerle karıştırıyorsun. ilber ortaylının kadılık hakkında sayfalarca yazısı birçok makalesi vardır. kadı sadece hukuk adamı değil bulunduğu şehrin mülki amiridir. şimdiki vali gibi hatta kaz askerlerde bulunduğu yerde kadıya bağlıdır. Yani ayrıca emniyet müdürünün yetkileri de ondadır. Osmanlıda taşrada insanlara sahip çıkılmadığı yönünde sen yalan söylüyorsun. Devşirmeler konusunda da devşirmelik kötü bir şey gibi anlatıyorsun. Devşirmeler adından belli artık devşirilmiş ve kendini Osmanlı hisseden Müslümanlaşış kişilerdir. Mimar Sinan devşirmedir. Bozulmalar başlamadan evvel yeniçerilerin hepsi devşirmedir. Sokullu Mehmet Paşa devşirmedir mesela. En has hizmetleri onlar yapmıştır. Şimdide bizi devşiriyorlar. Avrupalı oluyor kendi aslımızdan nefret ediyoruz.
- +1 yıl
@dost_acı_söyler Devşirmeliğin kötü bişey olduğunu söylemedim çarpıtma söylediklerimi.
Yahu, sancaklar idareden sorumludur, bugün emniyet müdürü şehir idaresini mi sağlıyor? Hakimler mi yönetiyor şehri? Şehri valiler yönetiyor devlet erkanı açısından, orda da valilik makamını paşalar işgal ediyordu. Kadılar bu paşaların emrindeki görevlilerdi, hiyerarşi belli, kim kime hesap verir belli, kim kimin buyruğunda belli, sen halen daha 'Şehirleri kadılar yönetirdi' diyorsun.
Kadılar idari memurlardır, şehir yönetmezler. Şehrin yönetim işinin yürütmesinden sorumludurlar. Devletin, kamudaki aracısıdırlar, her işin takibini paşanın yapacak hali olmadığından davaları, asayişin fıkha uygunluğunun takibini falan yaparlar. Buldukları pürüzleri falan rapor ederler, sancak beyleri de bu sorunlara göre kendi tedbirlerini alır ve yahut padişaha danışır.
Usül böyle işler yani. - +1 yıl
Ragnar_Lodbrok İşte adamlar süper teşkilat kurmuş adam yetiştirmiş. Enderunuyla, medresesiyle; sende kabul ediyorsun. Yani atalarını sev biraz.
- +1 yıl
@dost_acı_söyler Tamam da, yaptıkları bir sürü yanlışı görmezden gelmenin hiçbir anlamı yok, ki bizim atalarımız değildi bu adamlar, atalarımız diyince niye bir devlet kurumunun yöneticilerini anlamamız gerektiğini ben idrak edemiyorum.
Bir ingiliz 8. Henry'e 'Ecdadım' demez hayatta mesela.
Bizim atalarımız bunların düzeninde kul olan adamlardı, niye celaliler bizim atamız değil? Niye isyancılar bizim atamız değil de bunlar bizim atamız oluyor acaba?
Osmanlı'ya bir garezim yok, ama devrinin sömürgeci imparatorluğuydu, Roma özentisiydi, bir sürü yanlışı, eksiği kafasızlığı vardı, niye özel olarak kendilerine özenmemiz falan gerekiyor?
Şu Osmanlı aşkınız insanı Osmanlı'dan soğutuyor resmen. - +1 yıl
@bySeyo öncelikle o degerli yapilarin cogu devsirme olan avrupanin baska yerlerinden gelen cocuklarin yapitlari, örnegin mimar sinan. bir de arkadasin özetledigi gibi, tarihe damga vurmus dönemleri var evet. kisacasi guclu oldugu dönem, ama buyume askeri bir buyume idi. O topraklarda yasayanlar asla zenginlikler icin yasamadi.
- +1 yıl
@robbaggio Millet fakirlikten isyan edip duruyordu, Osmanlı da kimsenin isyan etme sebebiyle ilgilenmiyor 'Devlete ve padişahımızın hükmüne asilik ediyor bu münafıklar' diyor, önüne geleni katlediyordu. Sonuç? Çok değil dört, beş sene sonra gene isyan çıkıyordu, gene bir paşa geliyor katledip bastırıyordu, sonra gene isyan çıkıyordu gene katliam.
Hatta 17. yüzyılda isyanlardan devletin Anadolu'da otoritesi kalmamıştı. - +1 yıl
- +1 yıl
@robbaggio Paris mesela Roma şehri, İngiltere'de bile kalıntıları vardı, bugünkü İspanya'da da bir sürü kalıntıları var, İstanbul'da yaptıkları Ayasofya hala ayakta falan.
- +1 yıl
@robbaggio Ki zaten medeniyet sanatla falan ölçülür, askeri başarılarla ve medreselerle falan değil.
- +1 yıl
Ragnar_Lodbrok Siz sevmeyin tamam. Biz sadece devlet adamlarıyla değil. Kendini Osmanlı diye tanımlayan tüm unsurlarıyla seviyoruz. Bunun içinde Sultan Selimi de var. Hacı Bektaşi Veli gibi Yesevi erenleride. Evet aşığız kardeşim. Sen soğumayı baştan kafana koymuşsun. Dış tahriklere kapılıp isyan edenlerle bugün bir bağımız olmadığı gibi geçmişteki türevleriyle de olamaz zaten. Hayırlı geceler diliyorum.
- +1 yıl
@dost_acı_söyler Olay sevmek ya da sevmemenin ustunde. Olay ne olursa olsun yanlislari görebilmek. Köru körune her seye taparcasina baglanirsan, elestiriden kacarsan hic bir zaman duzelmez. Turkiye modern haline de bir baskaldirisla geldi, muhtemelen guzel gunlerine de baska bir baskaldirisla dönecek. Yanlis onlanlari görebilmek gerekiyor bazen.
- +1 yıl
@robbaggio Yanlışları yoktur demiyorum. Ancak iftira başka bir şey Birde oryantalizm diye bir kavram var. Sömürgeci batı medeniyeti sadece bize değil Japonlara Araplara da yaptılar ve yapıyorlar aynısını. Geçmişinden nefret etmesini sağlayacak şekilde işlenmiş bilgilerle özümüzden koparılarak tamamen Avrupa dan başka alternatifi olmayan bir dünya görüşüne sahip oluyoruz. Ve bizi kişiliksizleştirerek sömürmeye devam ediyorlar.
- +1 yıl
@dost_acı_söyler bu biraz propaganda oldu. Ben turkiyede de okudum yurtdisinda da. özunu turkiye kadar öven baska bir ulke daha görmedim. Avrupada her zaman tarihlerine utancla bakarlar. Bu arada edward said'in oryantalizm kavramina tekrar bakmani öneririm, yanlis anladigini dusunuyorum onu. Ben nazileri öven alman egitim kurumu, sezarlari öven italyan, vikingleri öven iskandinav ya da ingiliz kraliyetinin iskoc ve irlandalilara yaptigini öven ingiliz görmedim.
- +1 yıl
@robbaggio Çünkü söylediklerinin övülecek bir tarafı yok. Hepsi barbar veya faşist diktatör. Aynı eksende Padişahları yorumlayamazsın. Oryantalizm zaten adından belli batıyı değil doğuyu hedef alan sosyolojik bir kavram. Sömürülen doğu olunca. Neticede adamlar daha süslü kelimelerle evet kabul ediyorum yerine göre objektifler ve kavramsal ilerliyorlar. Ancak sebep sonuç bağlamında kibirleri ve sömürü zihniyetleri devam ediyor. Neyse paylaşımların için sağol sağlıcakla
- +1 yıl
@dost_acı_söyler Ee? Onlar barbar faşist diktatör, Rodos'u kuşattığında 'Eğer şehri adam gibi teslim etmezseniz içeri girdiğimde diri kedi bile bırakmam' diye ültimatom gönderen Kanuni falan barış güvercini mi?
- +1 yıl
O devirlerde herkes barbardı, onu anlamıyorsunuz işte, sanıyorsunuz ki Osmanlı gül atarak aldı o kadar toprağı.
Diğer konusunda 627 cevap paylaştı. Osmanlı neden bu kadar büyüdü vede önemli hale geldi bunu düşünmek lazım önce.
İlk olarak Osmanlı Avrupada iç savaş varken bundan faydalanıp topraklarını genişlettide genişletti.
2. Ne zaman Avrupada düzen kuruldu. Osmanlı artık avrupada gerilemeye başladı.
3. Taht kavgaları vede Arap özentiliği.
4. İmparatorluktan padişahların Türk hanımlarla değil yabancı hanımlarla evlenmesi
5. İlimde gerçekten ilerdeydiler ne zaman din ilimin önüne geçti o zaman Osmanlı tam anlamıyla bitti.
Şimdi ben bir Türküm vede büyük büyük dedemden kalan miras ile bizim soyumuzun Osmanlı defterdarlarından olduğunu biliyorum. Diyeceksiniz ee neden böylesin o zaman. Bakın ben Osmanlı gibi Göktürkleride seviyorum. Karahanlılarıda seviyorum. Ama tutumlarına karşıyım Osmanlının.02 Yorumla
Soran+1 yılBende Göktürkleri falan çok seviyorum. Ben sanırım Türk tarihinin hepsini seviyorum :D Elbette her tutum doğru değildi yanlışlarda vardı zaten bu yüzden yıkılış süresine geçmedi mi? Avrupaya Rönesansın ve reformun gelmesiyle beraber Osmanlı bitik bir hal aldı haklısınız. Aslında onların gelişmelerini coğrafi keşifleri yapmalarınıda bizler sağladık. Bizlerden gördüler pusulayı, kağıdı...
Gizli Üye(36-45)+1 yılkimsenin kölesi olmak istemem kimse de benim kölem olmasın. cumhuriyet varken padişahlık eksik kalsın. valide olmayı bırak değersiz bir cariye olma ihtimali de var ya da binlerce kilometre uzaktaki evinden ailenden zorla alınmış hadım edilmiş bir hizmetçi. köyünde takılırken bir grubun gelip seni ya da çocuklarını zorla alıp gittiğini düşün. bir daha görme imkanın da yok. ne hissederdin. şu an adamın birinin yolda giderken seni kaçırdığını çok lüks bir havuzlu bahçeli evde her türlü teknolojinin kitapların olduğu büyük bir arazide hapsettiğini düşün. şikayet etme imkanın yok kaçma imkanın yok ama bana çok iyi davranıyo ya esirim ama olsun zarar vermiyo diye mutlu olur muydun.
20 YorumlaDiğer konusunda 18,4b cevap paylaştı. Ben Osmanlı değil Türküm.. Osmanlı sarayda yaşıyan, Sırp, Rum, Ermeni ve Rus orospuları ile evlenerek neslini bozan ve sarayda Yahudi,
ermeni ve Rum dönmelerine iş yaptırarak Türkleri tarikat şeyhlerinin eline terk eden padişah denilen müsveddelerdir.20 Yorumla- Diğer konusunda 7,5b cevap paylaştı.
+1 yılsevmıyorum. şarapçılıkları, oğlançılıkları, haremleri, çocukları hadım edip harem ağası yapmaları, diğer müslüman olmayan ailelerin çocukları alıp yeni çeri yapmaları, kardeş katlini uygulamaları... ayrı bır alem.. padısah kıyafetlerı basında 5 kıloluk sarıgı, kethudaların yenicerılerın kesekagıdı gıbı baslıkları ayrı bır alem. turk ırkının en cok osmanlı ıle asımılasyon edıldıgını dusunuyorum (ırkcı degılım)
21 Yorumla - Diğer konusunda 21,5b cevap paylaştı.
+1 yılAtatürk Türkiyesini daha çok seviyorum. Türk-İslam sentezi benim için daha önemli. Osmanlının sadece din üzerinden büyüdüğünü düşünüyorum. Ne Mutlu Türküm Diyene
11 Yorumla
Soran+1 yılATATÜRK'ü ve yaptıklarını, büyük başarılarını elbette bende çok seviyor ve destekliyorum. Hiç Osmanlıyı dini bakımdan düşünmedim. Sadece örf ve adetlerine büyük önem veren bir insanım. ATATÜRK Türkiyesinde de elbette uyuldu buna. Ancak maalesef ki şu an durum ortada herkes yoldan çıkmış vaziyette.
Teknolojiden vazgeçemem ama o zamanı keşke şimdiye getirebilsek. Bir evde rahmetli varsa camın önüne çiçek koyulurmuş. Evin önünden geçen herkes sessizce geçermiş. Çocuklar bile oyun oynamazmış... O kadar ince atalarımız vardı işte...
04 Yorumla
Soran+1 yılHer yönüyle küçük ama sıcacık diye nitelendirdiğimiz ailevi bir ortam varmış. Herkes bir aradaymış sürekli olarak. Benim istediğim de bu. Yıllar geçtikçe insanlar da değişiyor. İleri de halimiz ne olacak kim bilir.
Soran+1 yılAynen öyle. Aşklar temiz ve saf bir biçimde yaşanmış o zamanlar. Şimdiyse çıkma diye bir şey var herkes hafta da bir sevgili değiştiriyor.
+1 yılHalkını cahil bırakan saray dışından olan tebaya reaya yani ikinci sınıf vatandaş statüsünde değerlendiren kibir abidesi bir anlayış hakimdi o yüzden sevmiyorum.
Benim için sadece Selçuklu var33 Yorumla- +1 yıl
Osmanlı ile asimile olduk.
- +1 yıl
sen dogru dıyoree
- +1 yıl
@illalazımmıki evet diyore
+1 yılOsmanli tarihin en guzel ve en hosgörü lü devleti idi eskiden ebnde osmanlida yasamak bir osmanli erkegi gibi olmak isterdim simdide aslina bakarsan osmanli erkegi olmaya cok calisiyom ama malum hayat iyice yobazlastirmis bizi
02 Yorumla
Soran+1 yılAynen öyle. O dönemin fikirlerini veya yaşam tarzını hayatımıza soksak geri kafalılar diye çevremizde ki insanların ağzına düşeriz. Ama ben inanıyorum. Bir gün olduğumuz yere geri döneceğiz. Umarım.
- +1 yıl
Aynen öyle oysa ne guzel insanlarmis en azindan insanlara sagsi var mı edebi adabi biliyorlarmis zannetmiyorum dönusumuz ancak ahirette olacak gibi
Osmanlıyı sevmiyorum koca bir ülkeyi bir aile yönetmiş bunun çocuğuda gelmiş deliside taht uğruna evlatlarını katletmişler ama o zamanın insanlarını birşeye değişmem masum saygılı namuslu saymakla bitmez
00 YorumlaDiğer konusunda 1,1b cevap paylaştı. Osmanlıyı seviyorum açıkcası o zamanlar gerçek adalet vardı, insanlar daha edepli, daha ahlaklıydı şimdi batı özentiliğiyle insanlar bozuldukça bozuluyor
04 Yorumla
Soran+1 yılAynen öyle. Kendi özümüzü yitiriyoruz yobazlaşıyorz.
Soran+1 yılAynen öyle. Ben geçen bu fikirlerimi bir takım arkadaşlarımla paylaştım ve bana direk " geri kafalı " damgası koydular.
+1 yılTürk e idrakı olmayan diyen bir devletin neyini seveyim? türklüğü bitirdiler, örf adet dediğin arap kültürü türk kültürü değil. arap olmak istiyorsan o ayrı konu.
20 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılTeknolojinin olmamasi bu kadar telefonlara bagli hayat olmamasi insanlarin daha dindar ve orf adetlerine bagli olmasi acisindan osmanli ama kadinlara verilen hak ve ozgurluklet acisindan Cumhuriyet
21 Yorumla
Soran+1 yılOrası öyle tabii ki. Kadınlarımıza şimdi ki kadar değer verilmiyordu
+1 yılBir erkegin 4. O.. pusu olmayi cok mu isterdin yani?
13 Yorumla
Soran+1 yılBöyle düşünmek çok yanlış bana göre. Elbette çok eşlilik kötü bir vaziyet ancak o zaman tahta oturan padişahın bir şekilde soyunu devam ettirmesi gerekiyordu ve bunu bu yöntem ile sağlamışlar. Yıllar geçtikçe bu kötüye kullanılmış ancak kuruluş amacı budur.
- +1 yıl
Hayir zatwn bir padisah oluyor tek eşten bir çocuk olabilirdi hem taht kavgasida olmazdi ulke bolunmezdi
Soran+1 yılAma işi şansa bırakmamalıydık değil mi? O tek bir çocuk sakat olabilirdi, veya ileride hastalıktan ölebilirdi, akli dengesi bozuk olabilirdi en kötü güçsüz olabilirdi. Bunları engellemek için zaten Osmanlı padişahlarının bilmem kaç tane çocukları var.
+1 yılKadınlara tecavüz edip, cariyesi yapan, erkekleri devşirip askeri yapan, kimine oğlancılık yapan, halka koyunum diye hitap eden osmanlıyı mı? Sen seviyor musun?
20 YorumlaTabiki seviyorum.. Ve mümkün olsaydı o dönemde yaşamak o öz kültürle yetiştirilmek Osmanlının en görkemli zamanlarında ölmek isterdim
00 Yorumla
+1 yılDevlet-i Âli Osman
dünyaya tekrar adaletin gelmesi için yeni bir Osmanlı gerek. İngiliz dışişleri bakanı. Osmanlıyı cumhuriyetle karalama kampanyasıyla kültür ve inanışından uzaklaştırmaya çalıştılar...00 Yorumla
+1 yılHer zaman derim keşke osmanlı zamanında yaşasaydım, hainlere yolsuzluk yapanlara, ahlaksızlık yapanlara karşı dimdik duran liderlerle aynı dönemde yaşasaydım.
01 Yorumla
Soran+1 yılAynı şeyi sıklıkla bende düşünüyorum vallahi. Keşke teknoloji bu kadar gelişmeseydi de şu an ki olduğumuz noktada olmasaydık. Memnun değilim. O dönemin asilliği hiç bir devlette yoktur muhakkak. Bunu giyilen kıyafetlere yapılan sanatlara baktığımız da bile çok iyi anlıyoruz.
he he süper zaman köle zamanı oldunu bil orada okudun halkı değil paşalar sultan lar vali filan. ekmek elden su gölden ama basıt halk için nasıl bir zaman oldunu bir bilsen acaba bukadar hayran olurmu dun acaba
11 Yorumla
Soran+1 yılDediğim gibi Osmanlı'nın tüm dönemleri mükemmel gibi bir cümle kurmadım ben. Yıkılışa yakın zamanlar da ülke isyanlara boğulmuş, açlıktan sefillikten ölecek hale gelmiş. Ancak öncesinde rivayete göre zenginler zekat verecek fakir insan dahi bulamazlarmış. Ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum ama çıkan tarihi eselere bakılırsa halkta bir zamanla gayet iyi bir durumdaymış.
Gizli Üye(36-45)+1 yılOsmanlı özümüzdür. 500 yılı aşkın sürede ancak yıkabilmişlerdir. O da tank tüfek falan içat olduktan sonra olmuş. Yoksa kılıç kalkanla bizi yenemezlerdi. Bir Osmanlı beyi olmak isterdim.
00 Yorumla- Diğer konusunda 669 cevap paylaştı.
+1 yılBen sevmiyorum önüne gelen idam mi edilir bir insanın canına koymak çok basit birseymis sanki o zamn
12 Yorumla
Soran+1 yılÖnüne gelen idam edilmiyordu ki. O zamanın hukuku idamdı. Eğer devlete ihanet edersen idam edilirsin ki maalesef o dönemler rüşvet olayları fazlaca mevcuttu.
- +1 yıl
Sucsuz olupda idam edilen cok fazla var tarihimizi arastirinca
+1 yılSevdiğim yanları var, sevmediğim yanları da.
O dönemde yaşamak istemezdim.00 Yorumla
+1 yılosmanlı kültürün zerafetin nezaketin hitebetin merhamet ve adaletin en üst seviyesidir bana göre
00 Yorumla
+1 yılEvet. Ama bazı dangalaklar Osmanlı DÖnemi zihniyeti ile bugünkü zihniyeti aynı kefede tutuyor. Geçmiş, bugünün şartlarına göre ele alınamaz.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılValide olacağını mı sanıyorsun cidden fakir köylü olurdun alt tarafı kumalarınla çocuk büyütürdün ben cumhuriyetin ilk zamanlarında olmak isterdim
00 YorumlaO zamanlar da yaşayıp bir Valide olmayı falan çok isterdim kısmında sonrasını okumayacaktım baktım az kalmış okudum :P
00 YorumlaAllah'a şükür atalarımızı reddedecek kadar kansız değiliz. her türlü kabulümüzdür. severiz sayarız.
00 Yorumla
+1 yılşu an laiklik denen b*ktan bir zihniyet var. Kanser gibi mk kurtulamıyoz şundan
01 Yorumla
+1 yılŞanlı tarihimi tabikide seviyorum sevmemek mümkünmü.
00 Yorumla
+1 yılAtalarımızın tarihi sevilmez mi :) ama o devrin imtihanı başka bu devrin başka
00 Yorumla- Diğer konusunda 311 cevap paylaştı.
+1 yıltekonolojiyle bunun bir ilgii yok. sadece toplumumuz kimliksizleşti
02 Yorumla
Soran+1 yılİnsanlaar kimliksizleştiği içinde teknoloji kötüye yorumlandı. Böyle de denilebilir ama baştan aşağı teknoloji düşmanıyım. Mecburiyetten kullanıyorum.
- +1 yıl
teknoloji 5000 yıldır var
Gizli Üye(25-29)+1 yılBende osmanli tarihine bayilirim ozellikle 4. Murat donemi
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılosmalı devleti Kur anı Kerim alınarak yönetilmiş yıllarca dünyaya hükmetmiş onlarca farklı milleti bünyesinde barındırmış bir cihan devletidir sevilmez mi arkadaşım
00 Yorumla
+1 yılosmanlı demek adalet ahlak düzen saygı herley demek
00 Yorumla
+1 yılSeviyoz tabi osmanli torunuyuz
02 Yorumla
Soran+1 yılÇok merak ediyorum cidden. Benim atalarım acaba Osmanlı da hangi mevkide insanlardı..
- +1 yıl
Orta saha
nefret ederim
24 Yorumla
Soran+1 yılPeki neden?
- +1 yıl
birçoğunun gurur duyduğu şeyler , benim midemi bulandırıyor çünkü. Talan ederek, yağmalayarak toprak genişletip adına fetih demişler. Girdikleri topraklardaki adamları öldürüp, eşlerini kendilerine alıp, çocuklarını orduya katmış tipler bunlar. Sürekli birbirni boğan psikopat herifler. Hepsinin canı cehenneme
Soran+1 yılAhahahaa :D Aslında hepsinin bir nedeni var. Dış ülkeler gelip ilk olarak bizim kadınlarımızı hamile hamile tecavüz etmeyip vs. işkenceler çektirmeselerdi insanlarımızı elbette bizde hoşgörülü yaklaşırdık diye umuyorum. Bilemedim bak şimdi :D Boğan heriflerden kastın kardeş katli sanırım :D
- +1 yıl
dış ülkeler osmanlının en güçlü olduğ dönemde gelip kadınlarımıza tecavüz mü etmiş ilginç. Diyelim ki buna inandım, osmanlı gibi şeriat ile yönetilen, sürekli iyiliği yeğleyen ve intikamdan uzak durulmasını tavsiye eden bir dinin hüküm sürdüğü topraklarda, bu imaratorluğun başındakiler elalemin karısına kızına nasıl tecavüz edebilirler?(Dediğin çok saçma, sadece mesela olsaydı gibi varsayımla cevap verdim.)
+1 yılOsmanlı tarihini çok seviyorum.
00 Yorumla- Diğer konusunda 4,3b cevap paylaştı.
+1 yılSeviyorum en azından dan insanlar insanmış
00 Yorumla - Diğer konusunda 1,4b cevap paylaştı.
+1 yılosmanlıdır bizim soyumuzda
02 Yorumla
Soran+1 yılBir üyeye daha söyledim bunu. Ciddi anlamda çok merak ediyorum atalarım acaba Osmanlı da hangi mevkiiye sahiptiler. Keşke öğrenmemizin bir yolu olsa. Kim bilir belki de padişah torunu falansındır :D
- +1 yıl
Padişah torunları İngiltere'de şu an. Atalarınız köylüydü.
+1 yılBirileri tarih filmi izlemis
03 Yorumla
Soran+1 yılEvet sık sık tarih filmi izlediğim doğrudur. Ancak maalesef Osmanlı hakkında çok fazla bir yapıt bulunmuyor. Varsa da hepsi aşk saçma sapan şeyler zira diziler de öyle.
- +1 yıl
1987 yapimi kurulus dizisini izledi iz mi. cihan unalin osman beyi oynadigi 12 bolumdu galiba
- +1 yıl
1987 yapimi kurulus dizisini izlediniz mi cihan unalin osman beyi oynadigi 12 bolumdu galiba
+1 yılEvet ileride tarihçi olmayı planlıyorum hatta 😊
00 Yorumla
+1 yılOsmanlı gerçeğimizdir gurur duyuyorum
00 YorumlaATA'sını bilmeyen it peşinde koşarmış
02 Yorumla
Soran+1 yılBuyrunuz şimdi ki nesil...
- Diğer konusunda 4,1b cevap paylaştı.
+1 yılSanlı bir geçmiş nasıl sevilmezki
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılseverim özellikle tasavvuf anlayışını severim
00 Yorumla
+1 yılallah için hareket ediliyordu o zamanlar
00 Yorumla
+1 yılsevmekten nefret ediyom :D
00 Yorumla
+1 yılOsmanli tarihi mukemmeldir..
00 Yorumla
+1 yılsevmiyorum
00 Yorumla- Diğer konusunda 5,6b cevap paylaştı.
+1 yılEvet severim, candır
00 Yorumla
+1 yılI ❤ osmanlı
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılevet ben de çok severim
00 YorumlaATA'larımı severim
00 Yorumlahayır nefret ederim.
00 YorumlaDiğer konusunda 8,5b cevap paylaştı. Seviyoruz tabi
00 Yorumla
+1 yılAhlakını seviyorum
00 Yorumla- Diğer konusunda 17,6b cevap paylaştı.
+1 yılÖyleydi zaten 😍😍
00 Yorumla
+1 yılEvet severim
00 Yorumla- Diğer konusunda 918 cevap paylaştı.
+1 yılSeviyorum
00 Yorumla sevmiyorum
10 Yorumla- Devamını Gör (4)
Devamını Gör(49)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri