Dinimize göre açık giyinmek, süslenmek, kendine bakmak, saçını boyatmak, makyaj yapmak, oje sürmek, sevgili yapmak, flörtleşmek gibi şeyler günah mıdır? Öğrenmek istiyorum. Aslında internetten de bakabilirdim ama sizin cevaplarınızı merak ediyorum.
Cevabın nedir?
Gizli Üye(30-35)+1 yılgünahdır çünkü açık giyinerek zinaya temel hzırlıyorsunuz erkekleri bastan çıkarıp yoldan çıkarıyorsunuz açık giyinmek süslenmek makyaj yapmak kendine bakmak oje sürmek günahdır çünkü erkekleri kendinize çekiyorsunuz bunları yaparak adamı yoldan çıkarmak haram sevgili yapmak flörtleşmekde haram çünkü her sevgili eninde sonunda öpüşüyor koklaşıyor ele ele tutuşuyor bişekilde seks olsada olmasada öpülmemiş dudak bulmak zorlasıyor kadının el deymiyeni kalmadı bu devire bunun nedeni hep çıkmak flört etmek karma eğitim kadının iş gücüne katılması falan.. kadın dediğin evden dışarı çıkmamalı pazara bile erkek gitmeli alışveriş yapmalı hz davut a. s. karısını eve kilitlermiş dışarı çıkmasın dşye eskiden kadınlar evden dışarı çıkmazmış. sahabeden biri evine öğle vaktinde geldiğinde karısını kapının önünde dışarda otururken görmüş kızmış ne işin var dışarda evine girsene sen kapının önünde ne var oturuyon demiş kızmış tam dövecekken kaıdn demişki eve yılan girdi bende korktum kapının önüne çıktım bekledim biyere gitmedim.. düşünün yanı evinin önünde oturması bile caiz değil kadını eve kilitliycen dışarıadım atmıycak okadar kıskanç adamlar namususa sahip çıkarlar
1229 Yorumla
Soran+1 yılCidden bu söylediklerin kötü birşey tamam teşhir etmek kötü birşey lakin o kadar da yobaz olmaya gerek yok ne yapsın asosyal mi olalım? Bu kadar da sığ beyinli olmayın be. Hepimiz insanız ve eşitiz. Ne demek alışverişe bile erkek gitsin? Ne kadar saçma bir düşünce tarzı ya.
Cevap sahibi+1 yılsana göre saçma olabilir ama bunlar ALLAHIn emirleri kadın asosyal olmalı kadının dışarı çıkması falan fitne fesattır zina neden bu kadar yaygınlaştı neden fuhuş arrttı neden aldatmalar yohunlaştı bunlar hep kadının iş hayatına karışması karma eğitim den dolayı hepimiz insanız ama eşit değiliz malesef. ALLAH kadına ayrı erkeğe ayrı haklar tanımış kadında insandır ama sexden baska bişey anlamaz
Soran+1 yılBu lafından sonra seni kaale bile almıyorum zavallı insan. Sen sözde dindarsın değil mi? Çok bilen çok yanılır. İslam hoşgörü dinidir. İsteyen istediği gibi yaşar. Bundan sanane sizene? Ayrıca dinimizde kadınlara zulüm yoktur. Onları sevip, saymak vardır sahip çıkmak vardır. Sırf dışarı çıktığı için dayak atıp dövmek sövmek yoktur. Peygamber efendimiz s. a. v da kadınlarınızı sevin diyor vurmayın diyor sen Kuran-ı kerimi çok yanlış biliyorsun oku da öyle gel anlama problemli olduğun kesin çok yobazsın ya Çok kötüsün. Dinimizde günahlar var tabi ama asla kadınlar dışarı çıkamaz diye birşey yok olamaz. Gitte araştır bakalım istediğini bulacakmısın ahlaksız. Varya asıl sizin gibilerden korkulmalı çünkü siz sinsi ve saman altından su yürüten tiplersiniz. Dininize düşkün olduğunuzu da sanmıyorum. Dindar olmakla yobaz olmak arasında dağlar kadar fark var be. Neyse çok yazdım oku veya okuma farketmez senin görüşlerin umurumda bile değil. Daha fazla kötü şeyler söylersen eğer seni engellerim.
Cevap sahibi+1 yılkötü bişey söylemiycemde dindarlığımdan yobazlığımdan sanane? ben sana kuranda böyle yazıyor demedim bu sadece eşini sahiplenen insanların kıskanması sahiplenmesi.. kadının gezmesi tozması dışarı çıkması tabiki iyi değildir okadar taciz tecavüz olayları var kadının yeri evidir kadın dediğin çok gezmeci olmamalı dinimiz kadın dışarı çıkmasın demiyor ama sosyal açıdan bu gerekiyor şimdi kızlar çıplak çıplak geziyor sokakda tecavüze uğrayınca manset oluyor herkes namusuna sahip çıkmalı
- +1 yıl
Dinine sahip çıkanlara yobaz ve sığ beyinli muamelesi yapmak ne kadar acı
- +1 yıl
Bu soruyu çok sonra gördüm fakat cevap yazmak istiyorum. Hangi mağarada yaşıyorsun seni zavallı şey? Öncelikle senin gibi kendini adam zannedenler ama erkek olmayı bile beceremeyecek şahsiyetler, kadınlara bakmamayı öğrenecek. Kadın dışarı çıkacak, gezecek, kendisine bakacak, istediği gibi giyinecek, çalışacak, okuyacak ve sen BAKMAYACAKSIN! Herkesin günahı kendine. Sen bir kadına yan gözle bakıyorsan bunun günahı da kendine zira erkeklerin namusu göz kapaklarıdır. Eğer böyle yaşamak istiyorsan Arabistan'a gidebilirsin.
- +1 yıl
ağlicam ne kadar cahilsiniz kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz farkında mısınız ne demek kadın evde kilitli kalıcak asosyal olucak? kadın dediğin özgür ve sosyaldir. onun özgürlüğünü kısıylamak o kişiye yakışmaz zaten böyle bişey yapıyorsa adamlığını sorgulasın. ayrıca hepimiz eşitiz siz cahiliye dönemini anlattınız galiba kimse karısını kilitlemiyor eve ne kadar çirkin bi düşünce.
- +1 yıl
Sen abazasan karşındaki kızın hiçbir suçu yok. Bu islam dininde de şöyle günahtır böyle günahtır diye açıklanmamış. Kadınların oje sürmesi nasıl bir erkeği çeksin allah aşkına nasıl bir mantığı var bunun? Ben kendimi böyle beğendiğim için giyiniyorum süsleniyorum başka erkekler benim umrumda değil. Başka ailelerin huzurunu nasıl bozayım ya ben rşi aldatacaksa o potansiyel varsa her türlü aldatır. Nefisle de alakası yok malum nefsiniz küçücük çocuğa bile kabarıp taciz tecavüz edebiliyorsanız ya da gidip evlenmek falan istiyorsunuz. Bu bizim suçumuz değil sizin hastalığınız bakmazsan görmezsin. Bahanelerin arkasına sığınman çok komik cidden. Kuranda da senin anlattığın gibi bir ayet olmadığını biliyorum yani senin kendi günahını başkasına atman tüm bu yaptığın yorum lütfen yobaz yobaz konuşup beni delirtmeyin.
- +1 yıl
Kimse senin o gereksiz ve aptalca fikrini sormadı. Ahlak diyince kadın hakkında konuşmaya başlayan herkes ahlaksızdır, namussuzdur. Bir de taciz olaylarını kıyafete bağlamışsın, bunun kıyafetle bir alakası yok. Senin gibi bir şerefsiz olmayla alakası var. Eğer sen bu olayları kıyafete bağlıyorsan büyük ihtimal çocuklara da azıyorsundur. Gereksiz ve aptalca düşüncelerini kendine sakla. Hem bu dediklerin 5273 sayılı Türk CEZA kanunun 109'ncu maddesi olan "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" kanununu ihlal ediyor.
- +1 yıl
Nefes almamıza izin var mı? Bu nasıl bir din bakın sizde olan zeka bizde vardır namus iki bacak arası değildir zihindir zihniyetir. Öncelikle Müslüman değilim ama Müslümanlığa ilgim olmuştu senin yazdığın şeyden sonra sizin gibi insanların yaşadığı ülke dinden soğudum
- +1 yıl
Seninle evlenicek ya da eşine acıyorum sana hiç olmadığı kadar lanet ediyorum
- +1 yıl
Gezebilirsiniz.. Ama Açık dolaşmayın. Asosyal olun demiyoruz. Kapanın diyoruz. Adam haklı.. Erkekler istemese dahi zina işlemiş oluyor. Tamam başka yöne baksa olabilir ama, okadar açık giyinen kadın varki.. Erkekler nereye baksın zina işlememek için. Siz açık giyiniyorsunuz diye biz başka yeremi bakalım? Inanın okulda bakmamak için yere bakıyorum. Kendinize gelin. Kuran'da da açık ve net kapanın yaziyor. Bazı kadınlar yok diyor ama var.
Açın ve Okuyun! - +1 yıl
Baştan mi çıkarıyoruz? Sen nefsine sahip çıkamıyorsan biz ne yapalım tas kafa
- +1 yıl
Kadının iş hayatına karışmasına laf edersin ilerde bir gün eşin doğum yapacağı zaman hastanede kadın doktor ararsın cahil insan hangi devirde yaşıyorsun. Peygamber efendimizin eşi bile ticaretle uğraşıyordu. Nefsine sahip çıkmayı öğren ki bizlerde dışarı çıkarken korkmadan çıkalım. Senin gibiler yüzünden korkuyoruz biz
- +1 yıl
@cemreeenazzz tabiki baştan çıkarıyorsunuz
- +1 yıl
Sesini kesersen güzel olur, zinalar kadınlar dışarıya çıkıyor diye artmıyor senin gibi hayvanlar eve kitlenmediği için artıyor burada yalan yanlış şeyler söyleyip milleti dinden soğutmayın, zaten Müslümanlığı işinize geldiğiniz gibi çeviriyorsunuz, ayetleri değiştiriyorsunuz, tanrının emrettiklerini değiştiriyorsunuz, hangi dünyada yaşıyorsunuz, canım mısınız?
- +1 yıl
Bu söylediklerin kötü bir şey ama kadınların tek anladıkları seks falan değil nasıl böyle küstahça bişey söylediğinin farkında değilsin galiba kadın ve erkek eşittir kadınlarda dışarı çıkabilir çalışabilir markete gidebilir bunu senin gibi erkekler ancak döverek uslandırabilecegini düşünüyo ama işler öyle hiçbir kadına böyle küstahça davranılmamalı.
- +1 yıl
Ve ayrıca çok zavallısın sana acıyorum Kur'an-ı Kerim'i bildiğinden de pek emin değilim açıkçası ve dinimizde kadınlara zulüm yoktur Peygamber Efendimiz Hz Muhammed'in (s. a. v.) dediği kadınları sevin ve sayın diyor bir kadına dışarı çıktığı için vuracaksanız eğer erkekliğinizden utanın.
- +1 yıl
Gizli üye kimse artık valla kaç sene geçse bile hâlâ bu yorumun altına yazanlar var
- +1 yıl
@Gamzenurravza biz kadınların namuslu temiz olmalarını islama göre yaşamalarını istiyoruz , siz bizi hep yanlış anlıyorsunuz biz yabancı erkekler gibi rahat geniş gawat değiliz çünkü
- +1 yıl
Bunlar günah mı değil mi bilmiyorum ama erkekler gözünü alamıyor diye günah olmuyor bakmıcaksın demek ki sen her gecen kıza dikdik bakıyosun ve kendi suçunu örtüyosun ilk tesettür ayeti erkeklerin göz kapaklarına inmiştir (Nur Suresi 30). Siz bundan etkilenin diyr yapmıyoruz sizin kendinizi kontrol edememeniz bizim günahımız olmuyor buda kapak olsun
- +1 yıl
Zavallısın yobaz beyinsiz senin sikin kalkmasin diye evde oturucaz oyle mi ahlaksiz pic seni
- +1 yıl
Herşeyin bı üslubu var düzgun yaparsanız günah değil buna en büyük örnek peygamber efendimiz Hz Muhammed sav eşi Hz Hatice de ticaretle ugraşmış
- +1 yıl
@Skulz ne alakası var kaç tana kapalı kadın bu ülkede tecavüze uğrayıp öldürüldü haberim var mı senin azıcık haber izleseydiniz biliridiniz
En İyi Cevaplar
Elbette değil. Yeter ki kalbin karakterin ve ruhun temiz olsun. Kapalı olmak yetmiyor, kişinin Allah için kapanması gerekiyor. Yoksa başını kapatıp da dar kot giymek olmaz. Allah hayırlı kapanmak nasip etsin.
275 Yorumla- +1 yıl
elbette değil dediğin an dinden çıkarsın çünkü günah olduğu kesindir kesin hükme değildir demek dinden çıkarır tövbe Edip şehadet getirmesi gerekir ve benim kalbim temiz diye diye insanları Kandıra Kandıra Müslüman ları ne hale getirdiniz Allah sana da hidayet nasip etsin
Aile & Toplum konusunda 641 cevap paylaştı. Açık giyinmek evet günahtır. Bunun o bu şusu yok zaten. Süslenmek, saç boyatmak, kaş aldırmak, makyaj yapmak, bunlar nıyete göre. Sen dışarı çıktığımda herkes bana baksın cok güzel olim diye yaparsan evet haram günah ama bunları dışarısı için değil kendin için ve özellikle eşin için yaparsan günah değil. dedimya niyet önemli :) Ojeye gelirsek günah değil mekruhtur oje. Abdesti engeller ha dersen ben siler sürerim amenna ama iğne ucu kadar yer kalmamasından bahsedılır abdestte ojenın tam cıktıgından emın olamazsın surmemen daha ıyıdır senın ıcın :) Tabiki flörtleşiceksin sevgili yapıcaksın gözün kapalı seç birini git diye birşey yok ama ahlak cercevesı ıcınde. Herkesin içinde öpüşerek ya da el ele kol kola degıl. Oturursun bı masada konusursun ne bılım daha klasık doğal şeylerle. Şimdi buraya bukadar yazabılıyorum ama baska ogrenmek ıstedıgın varsa mesaj kutuma dusebılırsın senı sıkmadan anayabılcegın sekılde sana anlatmayı cok ısterım :)
103 Yorumla
Soran+1 yılBu anlattıklarını en uygun şekilde anlatmışsın çok teşekkürler :)
+1 yıl"mümin kadınlara da söyle: gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. baş örtülerini, yakalarının üzerine (kadar) örtsünler. kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kendi kadınları (mümin kadınlar), ellerinin altında bulunanlar (köleleri), erkeklerden, ailenin kadınına şehvet duymayan hizmetçi vb. tabi kimseler, yahut henüz kadınların gizli kadınlık hususiyetlerinin farkında olmayan çocuklardan başkasına zinetlerini göstermesinler. gizlemekte oldukları zinetleri anlaşılsın diye ayaklarını yere vurmasınlar (dikkatleri üzerine çekecek tarzda yürümesinler). ey müminler! hep birden allah'a tevbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz."
(bkz: nur suresi, 31)182 Yorumla- +1 yıl
Bende tam bunu diyecektim.
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
24
Cevap
29Cevap
+1 yılÖnemli bir husus da şudur ki: Allah insanlar için de hayvanlarda olduğu gibi tabii bir post yaratabilirdi. Bu bir bakıma daha az masraflı bir yoldur. Ancak Allah insanı çıplak deriyle yaratmış ve ona özel elbise için gereke ham maddeleri yaratmış ve bunu dokuyup giymesini emretmiştir. Elbette bunun bir hikmeti olmalıdır. O da şudur ki: İnsan yeryüzün halifesidir. İnsanların hilafet makamına uygun üniformalar giyinmeleri “mükerrem insan” kavramıyla ötüşmektedir.
Demek ki erkek ve kadınıyla, örtünme adı altında -hayvanlardan farklı olarak- yapay bir üniforma giymeleri, onların hilafet makamlarına daha uygun ve insanlık onurlarıyla daha fazla örtüşmektedir.
- Ailenin huzur ve barışı karşılıklı sevgi ve saygı temeline dayanır. Bu sebeple her kadın kocasının yanında güzel görünmek ister.
Ancak şu da bir gerçektir ki, kadınların birçoğu başka kadınların güzelliği yanında çirkin görünebilir.
Açıklık-saçıklık, kocaların karılarından daha güzellerini gösteren bir faktördür. Bu ise ailenin içten dinamitlenmesi demektir. Bu sebepledir ki, her kadın fıtratı örtünmek ve diğer kadınlara göre çirkin düşmemek ister..
Bunları daha fazla uzatmak mümkündür.20 YorumlaAile & Toplum konusunda 2,7b cevap paylaştı. Kardeş şöyle eğer acayip açıksan günah neden erkeği tahrik ettiğin için yok açıksın adabıyla o günah değil bence kanaatimce benim ablamda annemde açık giyinir ama minik etek değil veya mini şort bunlar günahtır tabi biz bunları diyince hemen yobaz damgası yiyoruz. Ama bende kadın olsam bu böyledir sende oda buda şuda Allah kadını erkeği cezbedecek şekilde yaratmış yoksa ilgi duyup erkek kadına yanaşmazdı çok açık giyinen bir bayan işte Allahın yarattığı bu sistemi tetikliyor yani adamın ilgisini üstüne çekiyor halbuki doğru olansa sadece sevdiğine yakın olmak bunu diyincide siz bakmayın diyorlar bak kardeşim evet nefsini terbiye eden bakmaz ama şunu unutma nefsini terbiye eden bakmaz dedim ya o bakmayanın mukafatıdır sen yine suçlusun yani bakarsa ikinize günah bakmazsa sevabını alır sen günahını işlemeye devam edersin tabi bunları çok açık giyinene dekolte, mini etek göbek açık felan filan bunlar için söylüyorum adabıyla giyinip açık olan çok insan tanıyorum kalpleri çok temiz olan
426 Yorumla
Soran+1 yılKeşke eig seçseymişim ama canın sağolsun. Çok doğru anlatmışsın kesinlikle :)
- +1 yıl
Çok güzel anlatmışsın, fakat bazı yanlışların var, tesettür farzdır yani açıklığın boyutunun fazla olmaması onun açıklık olduğu gerçeğini değiştirmez. Evet belki bir kısa kollu tişört bir mini etek kadar tahrik etmez fakat bu kısa kollu giyen kadının tesettür emrine uyduğu anlamına da gelmez. Tesettür kadının el ve yüzü dışındaki bütün vücudunu örtecek şekilde olmalıdır. Yani benim bilgim bu şekilde, yanlışım varsa düzeltin lütfen
- +1 yıl
İslam senin düşüncene göre olmuyor ne yazık ki, düşünceye göre değil doğru bilgiye ulaşıp ona göre yorum yapalım lütfen.
- +1 yıl
- +1 yıl
@KıssiloPhon Burda şu soru akla gelir neye göre doğru kime göre doğru. Bilgi demişsiniz bilgi yani somut olan , aslında her bilgide bir düşüncedir. Düşünülmeseydi var olmazdı düşünüldü ki var oldu ve biz ona bilgi diyoruz. Bilgiyle düşünceyi burda ayırt etmeye çalışmışsınız ki bu bana göre yanlış. İslam senin düşüncenle olmuyor demişsin ben islam benim düşünceme göre şekilleniyor demedim bayan arkadaş inandığı bildiği bir konuda bilgilendirme yaptı bende düşüncesine bilgisine saygı duyduğumu fakat benim bilgim öğrendiğim şeyin yukarıda yazdıklarım olduğu şeklinde bir yazı yazdım. Benim tek prensibim şudur; ''Oku araştır bilgi edin farklı kaynakları kullan her bilgiye açık ol ardından düşün ve düşündüğün doğrultusunda iradenle doğru bildiğini yap ve yaşa sonucu iyi veya kötü kişi sonuuçlarına kendi katlanır inanç kişi ile Allah arasındadır diyip sonladırmak istiyorum.
- +1 yıl
Tabii ki öyle fakat bilgi sadece düşünce değildir. Bilgi aynı zamanda nesnel bir kavramdır. Örneğin bir bilimsel kaynağı okurken aldığın bilgi sadece bir düşünceden ibaret değildir, düşünce sadece var olan mevcut bilgiyi işlemek için kullandığın bir araçtır. Düşünce bir bilginin ürünüdür, ama bilgi sadece bir düşünceden ibaret değildir. Bazı değiştirilemez gerçekler vardır, kalbin yapısının düşünceyle bir alakası yoktur, bu bir bilgidir ve sen ancak bu bilginin üzerinde düşünebilirsin. Bu da aynı şekilde. İslamın temeli Kur'an ve sünnettir. Bunlar mutlak bilgidir ve senin düşüncen ancak bu bilgi üzerinedir. Düşüncenle bu bilgiyi hayatına uygularsın ya da uygulamazsın, o sana kalmış fakat var olan bilgiyi değiştiremezsin.
- +1 yıl
Bakın bu çok ince bir nokta, mesela tesettür emrine uymayan bir kadın kafirdir diyemeyiz, evet günah işlemektedir fakat tesettürün farz olduğuna inandığı halde uygulamıyorsa bu onu kafir yapmaz, çünkü inancı vardır fakat uygulama konusunda eksiktir, tövbe edip bu eksiğini tamamlayabilir ya da tamamlamayıp sonucuna katlanmayı seçer. Fakat bir kadın tesettürün gereksiz olduğunu savunuyorsa, hatta ve hatta farz olduğunu, yapmak zorunda olduğunu reddediyorsa Allah korusun ama bu, kadını bilerek ya da bilmeyerek dinden çıkarabilir. Çünkü açık açık bir ayeti, yani bir farzı reddetmektedir. Oysa Kur'an bir bütündür, müslümanlık O'nu her şeyiyle bir bütün olarak kabul edip inanmak anlamına gelir. Ne eksik ne fazla, ne olmayan bir şey ekleyebilirsin, ne de var olan bir ayeti çıkarabilirsin. Umarım açıklayıcı olmuştur. 😊
- +1 yıl
@Gonnnca İman eden kadınlara da de ki: Nazarlarını sakınsınlar (cinsel arzuyla bakmaktan kaçınsınlar) ve cinsel organlarını korusunlar ve zinetlerini, ondan zâhir olan müstesna, açığa vurmasınlar. . . Hımarlarını (başlarına örttükleri örtünün arkaya sallandırdıkları uçlarını, göğüs açıklıklarını kapatacak şekilde) öne getirsinler. . . (Allâh'ın bahşetmiş olduğu) zinetlerini göstermesinler. . . Ancak (şu kimseler hariç): Kocaları yahut babaları yahut kocalarının babaları yahut oğulları yahut kocalarının oğulları yahut erkek kardeşleri yahut erkek kardeşlerinin oğulları yahut kız kardeşlerinin oğulları yahut kendi kadınları yahut sağ ellerinin mâlik oldukları (cariye) yahut ricalden erkekliği kalmamış ihtiyarlara sahibinden başka tâbileri (hizmetçileri) yahut kadınların avreti üzere erkek çocuklar. . . Göğüslerine dikkati çekmek ve erkekleri tahrik amacıyla, yürürken ayaklarını vurmasınlar. . . Ey o iman edenler, hepiniz topluca Allâh'a tövbe edin ki kurtuluşa eresiniz.(en-Nûr, 31)
- +1 yıl
@Gonnnca Bu ayete kapanma ile ilgili çok açık bir hüküm var. Fakat bu kapanma günümüzdeki kapanma anlayışımı? burda 10 tane hüküm var fakat bu ayet sadece kara çarşafa girmek gibi lanse ediliyor burda Allah'ın istediği benim akıl edebildiğim anlayabildiğim kadarıyla kişinin nefsine hakim olması ve karşı cinsin cinsel dürtülerinin sebebi olmaması. Bunun içinde gerekenleri yapması. Soru inceden geliyor şimdi :) Kadınlar için başörtüsü veya kapanmak amaç mı araç mı? Eğer hükmü anlıyorsanız hüküm nefsi terbiye edip başka nefis sahiplerinide tahrik etmemek amaç bu, bunun için araç ''kapanmak''. Kapanmakta kara çarşaf ile olmuyor. Bir çok hükmü var örneğin gözünü sakınması baş örtüsünün uçlarını gögsünü kapatacak şekilde kullanması gibi bir çok hüküm var ben bu ayetten şu an ki günümüzde ki kapanma anlayışı ile bağdaştırmıyorum. Zaten böyle anlayamadıkları için kapalı insanların durumu ortada genelleme değil gerçekler doğru yolda olanlar tenzih ederim.
- +1 yıl
@Gonnnca Kapanma anlayışı sizin görüşünüzle eşdeğer toplumda bunu 10 kişiye sorun 9'u aynısını söyler fakat eşdeğerse neden o zaman bu konuyu tartışıyoruz tartışıyoruz çünkü bir yanlışlık var ya bizde ya da ayeti anlayış biçimimizde. Ki bence ayeti anlamakta zorlanıyoruz bana göre bu ayet hükmü sadece heryerinizi kapatın tamamdır değil. Örneğin erkekler bilir bazen adabıyla giyinen bir bayan görürsünüz yürüyüşü konuşmas hepsi edeplidir ve sen ona karşı bişey hissetmezsen tam tersi türbanlı bir bayan görürsün konuşması gözleri davranışı ile karşı cinsi tahrik eder. Ozaman ilk dediğim yere geliyoruz hangisiydi amaç nefse hakim olmak bana göre bu açık bayan kapalı bayandan üstündür. Kapanmadan nefsine hakim ve davranış bakımdan karşı cinsi tahrik etmiyorken diğeri Allahın kapanma hükümlerden sadece birini kulanıp kullandığı halde nefsini izzetini koruyamıyor. Dini konuda kapanma ile ilgili bu ayetten anladığım kısa ve öz son şey şudur:
- +1 yıl
@Gonnnca Kapanmak %100 bir bütünse bunu uygulayabilidiğin kadar uygular sevap alırsın uygulayamadığın kadar günahtasın. Sevap senin nefsini terbiye edip Allaha ulaşmandır günah ise seni Allahtan uzaklaştırandır. Şimdi herkes kendini koysun teraziye ben ne kadar kapalıyım iffetliyim. Bu sorunun kıstaslarıda ayette açık bir çok hükmü var koy teraziye kaçını hakkıyla yapıyorsan okadar kapalısın. Kıstas sadece bedeni örtmek değildir aslında yazıp yazıp döndümü benim değindim tek noktanın bu olduğunu farkediyorum ve kapanmak ile ilgili bildiklerim düşündüklerim okuduklarım bunlar diyip sonlandırıyorum. Gelelim bilmek? düşünmek? :D
- +1 yıl
@Gonnnca Bilgi sadece düşünce değildir demişsin. Bilgi nedir bu soruyu sormak gerek? Şimdi tasavufta bir görüş vardır iki kişi aynı şeye bakarsın o aynı şey hakkında farklı şeyler söylersiniz ve hepside doğrudur :) Nasıl yani, baktığın şeye bakış açın ilmi derecen bilinç durumun nefsi merteben vasıtasıyla senin ak gördüğünü o kara görebilir ne sen ak gördüğün için o aktır nede o kara gördüğü için o karadır sadece birşeyin farklı açılardan yansımalarını ikinizde ki mevcut ilmi veritabanıyla dile getiriyorsunuz. Şimdi bilgiye nerden bakıyosun sen Allah bütününde bakıyorsan düşünceden bahsedilmez çünkü sadece var olan odur bizleri kendi ruhunda yaratmış biz ancak onun bize ilim (bilgi) öğrettiği kadarıyla onu tanıyabiliyoruz. Fakat ben kendimi burdan bakabilcek kadar nefsini terbiye etmiş üst makamlarda görmüyorum burdan bakabilmek için Allahın zatını kavrayabilmiş olabilmen gerek ki oda bende yok berki sen bu açıdan üstünsündür burdan bakıyorsundur ki Allah bizede nasip etsin
- +1 yıl
@Gonnnca İnsani boyuttan baktın mı bilgi düşünceden ibarettir nokta. İnsani boyuttan baktımı bütün bildiklerimiz zihnimizde var olmuş düşüncelerden oluşmuş ve sonra biz ona bilgi demişizdir. Örneğin televizyon bir bilgi ama ne zaman bir kişi onu düşünüp icat ettiği andan itibaren insan dünyasında var olduktan sonra bilgi diyoruz. Kalp demişsin şunu hiç duydun mu? ''Kalbi düşünce nefsi düşünce akli düşünce '' düşünce sadece tek bir merkezden olmaz nefsin mertebeleri vardır bu mertebelere göre senin düşüncelerin o nefs mertebesine göre şekillenir. Senin bilgi dediğin birinin zihninde , düşüncesinde açığa çıkan şey. Allah indide Kuran ilim (bilgi) ona mahsus fakat insan hayatına uyarlarsan kuran peygamber efendimizimin zihninde açığa çıkarılmış bir düşünce ama ince nüans insanı düşünce değil nefsi değil bilgi olarak geliyor düşüncesinde zihninde beyninde kalbinde herneyse açığa çıkıyor açığa çıktıktan sonrasına biz ilim yani (bilgi diyoruz).
- +1 yıl
- +1 yıl
Ben de teşekkür ederim. Saygı çerçevesinde tartışabilmek ne güzel, bu herkesle mümkün olmuyor maalesef ki. Şimdi, dediğiniz gibi kapanmak bir bütündür, sadece bedenle alakalı değildir icabında gözkapakları da bir tesettür aracıdır. Kapanmak amaç değil araçtır, bu sözünüze de sonuna kadar katılıyorum, fakat Allah bize bu aracı nasıl kullanmamız gerektiğini belirtmiştir, biz amaca ulaşırken bu belirtilen ölçüye de liyakat etmek zorundayız. Ha elbette eksikliğimiz olabilir, fakat o zaman da bu eksikliğin farkında olmak zorundayız. Bu eksiklik de dediğiniz gibi kimi zaman bedeni örtmede oluyor, kimi zaman hal ve hareketlerde, kimi zaman bakışlarda, konuşma tarzında, yaptığı topuzda vs. Fakat biz nasıl ki bedenini örtüp örtüsüyle tahrik etmeye çalışanları tesettür emrine tam olarak uymuş göremiyorsak, bedenini tam olarak örtmediği halde tahrik etmek gibi bir amacı olmayanları da tam olarak olarak uymuş göremeyiz. Çünkü bu tahrik sadece örtünen kişinin niyetiyle alakalı değildir.
- +1 yıl
Size şöyle anlatayım, ben eskiden, ergenlik çağındayken, örtünmenin amacını bilmiyordum. Çevremde kapalı insanlar vardı, bunun Allah'ın emri olduğunu söylüyorlardı, fakat cinsellikten de, kadın erkek ilişkisi gibi kavramlardan da bihaber olduğum için bu emrin sebebini tam olarak kavrayamıyordum. Halbuki ergenlik çağındaydım ve kapanmak bana farzdı. Benim hiçbir tahrik aracı olarak görmediğim, normal gündelik kıyafet olarak giydiğim şeylerin erkeklerin bakışlarını üstüme çektiğini farkettiğimde ise lisedeydim. Burada bırakın tahriki cinsellik hakkında bile bilgisi olmayan bir çocuk var karşımızda. Fakat ne yazık ki benim bilgisiz olmam, benim niyetimin tamamen masum olması, tahrikin ortadan kalkması için yeterli değildi. Şimdi geriye baktığımda anlıyorum ki bu konuda ne kadar da az bilgilendiriyoruz çocukları. Ya kapanmayı "Allah'ın emri" diyip kestirip atıyoruz, ya da daha küçük büyüyünce kendi düşünüp karar versin diyip üzerinde durmuyoruz.
- +1 yıl
Oysa ergenlik çağında bir insana yapması gereken ibadetleri, farzları ve haramları bilmek de farzdır. Ama toplum olarak onları çocuk olarak görüyoruz, bedenen yetişkin oldukları halde. Zaten bu tesettür eksikliklerinin çoğunun da bu sebeple ortaya çıktığı kanaatindeyim. Kapanmak farz diyip hiçbir açıklama yapılmadan aile baskısıyla zorla kapatılan kızların hal ve hareketlerine dikkat etmeden kendilerini tesettürlü sanması da, kapanmanın amacını bile bilmeyen kızların kapanma adına bir adım atmaması da. Tabi bu erkekler için de böyle. Fakat kadına ayriyeten bedeni örtmek farz olduğu için ne yazık ki toplumumuz dilini buna uzatabiliyor. Kimse yolda yürürken gözlerini kızlardan alamayan erkeğe dikkat etmiyor, fakat kızın kıyafeti her yerde tartışma konusu oluyor. Bu da zaten tesettür kavramının tam olarak kavranamadığını net olarak gösteriyor. Aslında her şey Kur'an da net olarak belirtilmiş, nasıl uygulanması gerektiği de peygamber efendimiz tarafından belirtilmiş.
- +1 yıl
Bizim tek yapmamız gereken bize belirtilene elimizden geldiğince en doğru şekilde uymak ve yanlışlarımızın da farkında olmak. "Ben şundan daha doğruyum" diyip doğruya doğru bir adım atmamak bize ne gibi bir ilerleme kazandırır ki? Sonuçta o kişi de bir başkasına göre daha doğrudur ve bu düşünceyle hep birlikte yerimizde saymaya devam ederiz. Halbuki bizim kıstasımız Kur'an ve sünnet olmalıdır. Bir başkası bizi ancak tebliğ edip doğruya çağırabilmemiz için ilgilendirir, kendimize kıstas almamız için değil.
- +1 yıl
Bilgi ve düşünce ayrımını da tam olarak bu noktada dile getirdim. Önümüzde açık ayetler ve sünnetler var. Ve bizden istenen belli şeyler var. Bir başkasının bu ayeti "kendi düşüncesiyle" yanlış yorumlaması bizim için bir şey ifade etmez. Mutlak bir bilgi vardır ve bu yorumlama işin ehli kişiler tarafından yapılmalıdır. Ben de kendimi işin ehli olarak görmediğimden "benim düşüncem" gibi bir kavramı kullanmaktan sakınıyorum. Onca ilim adamı, onca âlim tarafından yazılmış onca tefsir varken benim bu konuda yeterli ilmim olmadığım halde sadece kendi yorumumla hareket etmem doğru olur mu? Ben eskiden kendi bilgimle (daha doğrusu bilgisizliğimle) hatta sizin deyiminizle düşüncemle tesettür gibi bir kavramın gereksiz olduğunu düşünürdüm. Herkes istediğini giyebilirdi bunda ne vardı ki? Sonuçta dünyaya gelmişiz hepimiz özgür olmalıydık öyle değil mi? Öyle değilmiş. Çünkü bilmiyordum. Çünkü bilgim yoktu ve düşüncelerim bilgi olmadan bir işe yaramıyordu...
- +1 yıl
@Gonnnca Aslında benden daha deneyimli ehil kişiler varken demişssiniz şimdi birincisi bana göre islamda şu an en büyük yanlış geçmiş bazı kişilere koşulsuz şartsız inanmaktan geçiyor benim kanaatimce. Burda kastım Peygamber efendimiz ve onun ashabı değil, diğer kişiler şu an islamı yönlendirmeye çalışan kişiler gerçekten tam anlamıyla doğru yoldaysa şu an ki yerli yerince ehil dediğimiz kişiler tarafından yorumlanıyorsa neden bu durumdayız? şu an sokağa çıksan 10 kişiden 9'u islam ülkelerinin durumunun farkındadır. Bilim de geriyiz bana göre ilimde geri değiliz ilimde yozlaşmışız yani elimizde kaynaklar var fakat sorgulamıyoruz anlamaya çalışmıyoruz. Sürekli ehil kişiler diyip köşeye atıyoruz o ehil kişiler bir zamanlar bizim gibi diğer ehil kişiler diyip geçmedikleri için ehil oldular. Yani burda sorgulamak anlamaya çalışmak ve sadece elindiklerle yetinmemek lazım. Biz müslümanlara hep söylenen elindeki ile yetin en büyük problem bu bence yetinmemeliyiz daha iyi olmalıyız
- +1 yıl
@Gonnnca Müslümanıda geçtim herhangi yaşayan bir insana bildiklerin yeter elindekiyle yetin demek sen sorgulama demek bence bu insanlığa hakarettir. İnsanı diğer varlıklardan ayıran en büyük özellik sorgulamaktır. Sorgulayan insan her daim bulunduğu durumun bir tık ötesine geçer gelişir değişir olgunlaşır pişer ve doğru yolda olur. Yani ben ayetlerin yorumlanması kısmında size bir tık katılıyorum yani çok ciddi birşey çünkü yapacağın bir yanlış yorumlama bir yanlış kelime bile seni yolundan saptırabilir ayetler yoruma açık değildir. Bu konuda ehil kişiler lafzınıza katılarken , bu ehil kişi dediğimiz bir çok kişiyi ise ben şahsi olarak red ediyorum. Eğer gercekten şu an toplumun arkasından gittiği birçok ehil diye hitap ettiğimiz kişi doğru yolda olsaydı bizler toplum olarak bu durumda olmazdık. Ben her zaman sorgulayan biri oldum ve dört dörtlük bir yaşam sürmesemde şundan eminim ki en azından neyi niiçin yaptığımı anlayarak sorgulayrak severek yapıyorum
- +1 yıl
@Gonnnca Ben sorgulamaya ailemden başladım. Benim ailem alevi inancına sahip hiç bir zaman atam dedi annem dedi ben bu ailede doğdum diyerek ehil diye hitap ettiğinizin kişilerin yanlışlarını onaylamadım. Bugün zaman zaman ailemle bazı konularda karşı karşıya geliyorum yanlış gördüğüme yanlış doğru gördüğüme doğru diyorum. Şimdi soruyorum size kaç tane sunni alevi şii caferi hristiyan yahudi musevi hernyese tanıyorsun kendi bulunduğu toplumun yanlışlarını gören ve bir insanın hayatında en büyük yere sahip ailesine karşı çıkabilen işte bunlar hepsi sorgulayan beyinlerle oluyor. Ben kendi adıma söylim benim benimsediğim tek birşey var islam nokta. İslam inancına sahip islamın son kanunu diye nitelendirdiğim müslümanlığı tercih etmiş onun peygemberi Hz Muhamed sav. inanan aynı şekilde ehlibeytini seven bir şahsiyet olarak hayatımı yaşıyorum. Benim gözlemlediğim en büyük sorun her toplumun kendini ehil sanıp gitti yola at gözlüğü takarak bakması
- +1 yıl
@Gonnnca Bugün tanıdığımız bütün toplumların ehil alimleri var bütün ehiller doğruysa niye herkes birbirini suçluyor? Eğer doğru değilse neden biz sorgulamıyoruz? Bir gün yanlış yolda ölürsem en azından Allahım naptım ettim araştırdım senden istedim verdiğin aklı kullanmaya çalıştım kuranda ki hüükümleri yapabildiğimce yaptım atamdır diyip yanlışlarına göz yummadım insani aklımla düşüncemle en azından benim insan vasfıyla yarattın beynimi kullanıp sorguladım diyebileceğim. Peki kendini çok beğenmiş bütün ehilller ne diyecekler? Veya onların arkasından gidip herkesin kendini doğru yolda sandığı kişiler? Olay farklı konulara doğru açılıyor çünkü hepimiz yanlışların farkındayız sadece bunun için sorgulayacak sorgularken saygı duyacak saygı duyarken bildiklerini anlatıp muhabet edebilecek kapasite %1 -%2 herkesin kendini bulunduğu toplumu cennetlik görmesinin sonucunda beklenen ne olabilirki kibir hatsafada Allah bizi ''Sıratı müstakim'' üzere eylesin.
+1 yılKendine bakmak neden günah olsun? Tabi bahsettiğin bakım; makyaj ve vücuda yapışan şeyler giymek değilse. Nedendir bilinmez hemen herkes makyajı bakım yapmak zannediyor ama alakası yok. Hatta birbirine zıt şeyler ikisi de.
Açık giyinmek, makyaj ve sevgili yapmak haram. Çünkü hepsi Allah'ın emirlerine karşı olan şeyler. Nisa suresinde kadınların tesettüre girmesi emrediliyor ve açık giyindiğinde de bu ayete karşı gelmiş oluyorsun. Makyaj yapmak ve sevgili olmakta zinaya götüren şeyler. Zinaya yaklaşmayın diye bir ayet varken sevap olmasını beklemek pekte normal olmaz ¢
50 YorumlaAile & Toplum konusunda 775 cevap paylaştı. öncelikle makyaj bir bakım değildir ve kendine bakmak ta günah değildir bunların hepsi detaylı olarak Kuran-ı kerimde yazıyor evet kadınlar cilbab giysin yazıyor. yüz el ayak hariç kadınların diğer yerleri haram dinimizde dikkat çekecek hal hareket süs püs de iyi değildir.
50 Yorumlasaç boyatmak günah değildir. kadınlarda el yüz ayak hariç her yer, erkeklerde de göbekle diz arası kapalı olmalıdır. makyaj yapmak, oje sürmek günah değil ama mekruhtur. sevgili yapmak ya da flörtleşmek de günah değildir fakat nikah bağı omayan biriyle cinsel anlamda bir şey olursa günahtır.
21 Yorumla- +1 yıl
Neye göre?
+1 yılDinimizde herşeyin ayrı günahı sevabı ve yükümlülüğü var. Lütfen arayıp yetkili mercilerden bilgi edininiz; yoksa gördüğüm yorumlar epey şaşırttı beni.
Alo fetva; 190. Farklı yerlere de sorulabilir...50 Yorumla
+1 yılYani ben kıbrıs'ta doğdum çok dindar bir ülke değil kıbrıs'ta Türkiye gibi kapalı kadını nadiren görürsünüz herkes açık giyiniyor bende giyiniyorum günah olduğunu biliyorum ama ben bunu erkeklerin dikkatini çekmek için yapmıyorum ama erkeklerin dikkatini çekiyorsam orasını bilemem ama sadece yaz aylarında açık giyiniyorum kışın ztn hava soğuk olduğundan uzun giyiniyorum yani bide dinime inançlı biriyim mesela ramazan günlerinde orucumu tutuyorum, bazen yatmadan önce dua ediyorum, yemeğe başlarken besmele çekiyorum ama nereye gideceğimi Allah bilir.
20 Yorumla
+1 yılGenellikle insanlar aa bu gunahdır der ama aslında cevabi zaten cok Bellidir GÜNAH DEİL sana şunu söylemek istiyorum Başı Kapalı Ama Elinde dovme insan olan insan alimde var başı açık ve 16 yaşında evlenen var ailemde şu an kuzenimin sevgilisi var ve TABİKİDI BAŞINI KAPATMAK GÜNAH DEİL NEDENİDE KAPANMAK ASLINDA DİNİ GOREVİNİ YERİNE GETİRDİĞİN ZAMAN KAPANMAK GEREKİR KADINLARIN KISA KOLLU TSHİR NAMAZ KILARKEN VEYATTA KURAN OKURKEN GIYEMEDIĞI GİBİ AMA NORMAL HAYATTA NİYE KIZLARDA KISA KOLLU TSHİRT GİYMEK GİBİ KAPANMAKDA GÜNAH OLSUN KAPANAN INSANLSRI ALDIRIŞ ETME GENELLIKLE FAZLA BOŞ KONUŞUYOLAR ;)
10 Yorumlayok yaaa öyle birşey raht ol öyle bişey olsa dünya nüfusnun hepsi cehennnemlikti =)
33 Yorumla
Soran+1 yılKuran-ı kerim'de yazılmış birşey ama her kadın bunu yapıyor.
Aile & Toplum konusunda 6b cevap paylaştı. Bilekten sonra acmak gunah. Saclar falan kapali olmali.
Cok dikkat çekmeyecek şekilde az makyaj yapılabilir. Oje yasak değil.
Temaslı flört haram41 Yorumla- +1 yıl
Neye göre?
+1 yılDinin kuralları ilahidir.
Aklî değil.
Akıl, varolan emir-nehiyleri anlamak için vardır.
Yeni kural koymak için değil.
Kapanmanın kuralı ve usullerini islamiyet belirlemistir. Tâbì olmak isteyen uyar.
İstemeyen de işine bakar...30 Yorumla
+1 yılEvde kocana değil, onun bile bir ölçüsü var, çünkü insan yalnız değil. Öte yandan, diğer erkekler için açık giyinmek %100 günah. Hem de katmerli günah, çünkü erkeği de zıvanadan çıkarıyorsun. Günah x erkek sayısı
50 Yorumla
+1 yılDikkat çekip erkeklerin seni arzulaması günah kısaca özet bu yani
30 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılGünah. Ama erkeğe değil. Donla denize girebilir, Facebook'da önüne gelen kızı ekleyebilir. Sonra duvarında dua paylaşır, dinden bahseder. Bizim insanımız böyledir. Sen kendi inancına göre yaşa buradakilere bakma.
20 YorumlaÜstada sormuşlar mutluluğun formülü nedir diye cevap vermiş cahil insan ile tartışmayacaksın...
Ama üstad o kadarda olmaz demişler
Peki demiş 🙂00 YorumlaAslında şöyle ben günah olmadığını düşünüyorum. Arkadaşlar karşı çıkabilir, eleştiriye açık bir insanım. Sadece günah olan şu; eğer kapanıp açılırsan günaha girersin. Bunun nedeni biraz karışık boş ver. Oje abdest alma mevzusu dışında günah değil. Saç boyası başın kapalıysa günah değildir. Çünkü saçlarını kimse görmemekte, sıkıntı yok. Makyajın da günah olduğunu düşünmüyorum.
20 YorumlaAilemden öğrendiğime göre göbek açık giyinmek veya mini şort ya da etek giymek günahtır fakat isteyen giyebilir bunda bence sorun yok kimsenin giyimine kuşamına karışamayız ama makyaj yapmak, saç boyatmak, oje sürmek falan bence ne haram ne de mekruh fakat sevgili ve flört için bir şey diyemeyeceğim pek bilgim yok çünkü ☺
10 YorumlaEvet söylediklerinin hepsi de günah. Her ne kadar nefsimize yenilsek de...
30 Yorumla
+1 yılevet günah tabiki ama bu devirde kimse önemsemiyo maalesef
20 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılohoo Müslüman aleminde çok günah var.. matematik çalışırken bile dikkat edeceksin klips diye birşey vardır mesela.. klips cavur icadı.. bizde efekare mübah :)
10 YorumlaGünah değil her insan süslen bilir flörtleşe bilir isterse sevişede bilir bence bunun günahı yok
11 Yorumla- +1 yıl
Günahı var cahilsin
Aile & Toplum konusunda 22,4b cevap paylaştı. Dünya erkekler üzerine kurulu o zaman.
34 Yorumla
Soran+1 yılGaliba, hadi açık giyinip flörtleşmeyi anlarım da bakımlı olmak kötü birşey değil ki
- +1 yıl
En haklı yorummmmmm
- +1 yıl
Senin gibi izmirli birisinin dinle allahla işi olmaz zaten
Gizli Üye(36-45)+1 yıltabi günah dinin ölçüleri var bayanda yüz ve el dışında her yerin kapalı olması lazım elbisesi de sade ve hatlarını belli etmeyecek derecede olmalı
20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılTabiiki hepsi günah sen bilmiyo musun bunları uzaydan mı geldin naptın
01 Yorumla
Soran+1 yılOff sg
+1 yılAbls çok istiyorsan suriye iran afganistan kapıları açık su almak için markete bile gidemezsin kadın olarak bunları dile getirmen iğrenç ve utanç verici senin adına ben utandım
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1b cevap paylaştı.
+1 yılGünah ama napalım kapanamyrm
22 Yorumla
Soran+1 yılKapanmamanın bir sebebi varmı?
- +1 yıl
Dinim Müslümanlık değil.. ya da bazı şeylere inanasım gelmiyor böyle iğrenç insanları görünce özgürce yaşamak istiyorum artık cidden nefes almamıza bile günah diyen iğrenç yaratıklar var
+1 yılEvet vücudunu başkalarına gösterdiğin için günahtır
10 Yorumla
+1 yılIciniz belli olmasin yeter
12 Yorumla
Soran+1 yılTam olarak anlamadım içimiz nasıl belli olmasın?
- +1 yıl
Giyinme konusunda yani iciniz belli olmasin giydiginiz kiyafetlerde yeter flortlesmek gunah degil seviyeli bir sekilde tabi
+1 yılŞort giymek günahmi kızım var 12 yaşında şort giymek istiyor 😊
01 Yorumla- +1 yıl
Abla kızını bir her hangi gibi bu soruyu sorma kızını mutlu et yeter ve iyi bir insan yap. Çok tuhaf kötü nefes almamıza bile günah diyen insanlar var bırak kızın özgürce istediği gibi yaşasın ama her zmaan kızınızı koruyun. Elbiseler şortlar ya da sevimli makyaj mazemeleri.. Bir kız bir kadın bunların hepsini hakkeder
Gizli Üye(36-45)+1 yılGünah tabi, doğrudan cehennem bence.
13 Yorumla
Soran+1 yılCehennemlik olmak için baya ağır günah işlemektir. Ülkemizde, dünya da o kadar kötü insanlar varken neden bunun gibi şeyleri yaptığımız için cehenneme gidiyoruz?
Cevap sahibi+1 yılherkesin kendi cehennemi farklıdır.
Soran+1 yılAllah cehennem ateşinden bizleri korusun Cennet'e gitmeyi nasip etsin. Dinimi seviyorum ve bunları dikkate alacağım.
Aile & Toplum konusunda 5,9b cevap paylaştı. yok sevap :D aşırısı günah
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılAçık giyinmek saç boyatmak sevgili yapmak günah
25 Yorumla
Soran+1 yılDiğerlerinin de pek farkı yok gibi
Cevap sahibi+1 yılKendine baksın yani kılları alsın etsin :)
Soran+1 yılİnsan bazen özeniyor özgür olmaya da işte günah. Mesela dizilerdeki kadınlar çok güzel giyiniyorlar
Cevap sahibi+1 yılBu dünya geçici be güzelim yarın sonumuz musalla taşı kara toprak olacak
+1 yılgünahtır. ilmihal okuyunuz...
20 YorumlaKendine bakmak bi ölçüde günah değildir
00 YorumlaGünah tabi hepsi günah
20 YorumlaDinimizde büyük günahtır
20 Yorumla
+1 yıldolaylı yoldan olabilir
10 Yorumla
+1 yılevet
20 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yıl@barkooo kardeş engellemek ne alaka anlamadım?
00 Yorumla
+1 yılGünah sdfsdf
30 YorumlaCaiz değil
20 Yorumla
+1 yılgünah
20 Yorumla
+1 yılBence günahtır.
10 Yorumla
+1 yılEvet günah.
20 Yorumlae yani :)
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılEvet oyle
20 Yorumla
+1 yılEvet
20 YorumlaAile & Toplum konusunda 4,2b cevap paylaştı. günah tabi.
20 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılevet gunah
20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılEvet
20 Yorumla
+1 yılElbette günah.
10 YorumlaEvet günahtır
10 Yorumlasevap
00 Yorumla
Devamını Gör(38)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz