- Aile & Toplum konusunda 7,5b cevap paylaştı.
+1 yılGeleneksel iddianın söylediklerinin aksine, Hz. Âişe’nin doğumu, nübüvvetten (Hz. Muhammed’e peygamberliğinin bildirilişinden) 4 yıl sonra değil, nübüvvetten 6 yıl öncedir.
Anlaşılan o ki, geleneksel Emevî tezgâhı, Hz. Âişe’nin yaşında, daha baştan on yıllık bir küçültme yapmaktadır.
Kesin olarak bilmekteyiz ki, Hz. Âişe, peygamberimizin kendisiyle evlenme iradesini ortaya koyduğu tarih, peygamberliğin gelişinden tam on yıl sonradır. Peygamberimiz bu isteğini, Âişe’nin babası ve peygamberimizin yakın dostu Hz. Ebu Bekir’e açtığı zaman, Ebu Bekir ona şunu söylemiştir:
“Ben, Âişe’yi akrabamdan Mut’ım’in oğlu Cübeyr’e söz verdim. Eğer onlar bu isteklerinden vazgeçerlerse, Âişe’nin sizinle evlenmesini ancak o zaman düşünebilirim.”
Kaynakların bu konu ile ilgili kayıtlarını izlemeye devam edelim:
Mut’ım ailesi, Müslüman olmamış bir aileydi. Hz. Peygamber’e ve İslam’a karşı idiler. İslam öncesi dönemde kızını istedikleri Ebu Bekir, İslam’ın gelişi üzerine bu dine girmiş, Hz. Muhammed’in yakın dostları arasında yer almıştı.
Putperest kalmayı sürdüren Mut’ım Ailesi’nin hanımı, oğullarının Müslüman bir kızla evlenmesine karşı çıkıyor, şöyle diyordu:
“Bu Müslüman kız evime girerse oğlumu dininde eder. Buna izin veremem.”
Hz. Ebu Bekir’in, putperest akrabasına kızını gelin olarak vermeyi kabulünün, Ömer Rıza’nın da belirttiği gibi, onun İslam’a girişinden sonra olabileceğini kabul mümkün değildir. Ebu Bekir gibi bir peygamber dostunun, kızını bir putperest aileye gelin göndermesini düşünemeyiz.
O halde, Âişe ile ilgili verilen evlilik sözü, Ebu Bekir’in Müslümanlığı kabulünden öncedir ve bu da gösterir ki, Âişe, daha babası Müslümanlığa girmeden, birileri tarafından gelin olarak istenecek bir yaştadır.26 Yorumla- +1 yıl
Ebu Bekir ailesi, putperest akrabalarına İslam öncesi devirde verdikleri sözün geçersiz kılınması için, akrabası Mut’ım’ın bir adım atmasını beklemiştir.
Ve o adım, Mut’ım ailesinin hanımı tarafından atılmış, Âişe’nin serbest kalması bu sayede gerçekleşmiştir.
Kısacası, tarihsel belgeler gösteriyor ki, Hz. Âişe, Peygamberimiz tarafından eş olarak istendiğinde, en az 14, 15 yaşındadır.
2. Hz. Âişe’nin Peygamberimizle nikâhlanması, Peygamberimiz tarafından istenmesinden üç yıl sonradır.
Bu noktada ittifak var.
O halde, Âişe’nin, Peygamber evine eş olarak girdiği sırada 18-19 yaşlarında olması gerekiyor.
Gerçek budur. - +1 yıl
kaynak:Hz. Âişe’ bahsinde (sayfa: 29-65), müfessir Ömer Rıza Doğrul
- +1 yıl
Karılarından Aişe, Muhammed'e şöyle diyor:
-"Ma era rabbeke illa yüsariu hevake" (Bkz. Buhari, e's-Sahih, Kitabu't-Tefsir/33/7, Kitabu'n-Nikah/29;Diyanet yayınlarından Tecrid, hadis no:1721;Müslim, e's-Sahih, Kitabu'r-Rıda/49, hadis no:1464;İbn Mace Sünen, Kitabu'No:-Nikah/57, hadis No: 200; Ahmed İbn Hanbel,6/134,158)
Nedir bu sözün Türkçesi?
"Vallahi Rabbinin, senin arzunu hemen yerine getirdiğini görüyorum." (Ahmed Davudoğlu, Sahih-i Müslim Terceme ve Şerhi. 7/402)
"Rabbin Teala (kadınlarının değil) ancak senin arzunun tahakkuna müsaraat ediyor. (Çeviri: Kamil Miras, Diyanet Yayınlarından)
Aişe'nin sözü dilimize şöyle de çevrilebilir:
"Bakıyorum da, senin Efendi Tanrın , yalnızca senin şeyinin keyfini (hevanı) yerine getirmek için koşuyor."
Hadiste, efendi tanrının yalnızca Muhammed'in hevası için koştuğu açıkça belirtiliyor. - +1 yıl
Aişe neden böyle diyor?
Muhammed'in çok karısı var. Yaşlanmış olan Sevde Bint Zema'nın dışında hepsi genç, hepsi güzel. Ve hepsi de cinsel istekli. Adalet olsun diye, Muhammed'in bunlarla cinsel birleşmesi sıraya konmuştur. Sevde'nin dışında kimse, sırasını başkasına kaptırmak istemiyor. İşte bu böyleyken, "ayet" geliyor; durumu değiştiriyor:
Muhammed'in "heva"sı, "adalet"in önüne geçiyor:
-"(Ey Muhammed!) Onlardan (yani karılarından) dilediğini geriye bırakır, dilediğini öne alabilirsin..." (ahzap suresi 51. ayet) - +1 yıl
bırkere Muhmmed degıl Hz Muhammed ıkıncısı yolladıgınız gorus gayet taraflı. ucuncusu Hz Muhammedın hanımlarından Hz Aise haric cogu dul ve yaslı ıdı.
su yazdıgınız,"Bakıyorum da, senin Efendi Tanrın , yalnızca senin şeyinin keyfini (hevanı) yerine getirmek için koşuyor."
Hadiste, efendi tanrının yalnızca Muhammed'in hevası için koştuğu açıkça belirtiliyor. bu ne demektir? bunu alıntı yaparken dahi edebınızı takınmanız lazımdır. ıftıranın sınırı yok tabı. ama beyın sınırlı olunca gayet sınırsız seyler yapılabılıyor.. - +1 yıl
Helal olsun sana biri bu konuyu acti bende bilmedigim ve aklim almadigi icin baska sebeple istemistir ve gelin etmemiatir konuyu bilmiyorum ama peygamberde olsa 9 yasinda bir kizla iliskiye girilmez diye not dustum insanlar ki 9 yasinda buluga erer kucaga ailinip sevilmez olgundur namaz farzdir konularini evlilige tasiyor bence cok guzel aciklama tesekkurler eline emegine yuregine saglik
En İyi Cevaplar
+1 yılSenin kafan çok karışmış arkadaşım ne desek kabul etmezsin sana tavsiyem saglam kaynaklardan oku araştır Peygamber efendimizin evliliklerinin sebepleri. Hz Peygamber dünya zevklerinde gözü olan biriymiş gibi değerlendirme. Hz Aişeyi sever ama bu sevgi sevgili sevgisi mi insan sevgisi mi iyi araştırıp karar vermek lazım. Pişman olacağın şeyler söyleme bnce
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılwww.resulullah.org/hz-ayse-ra-validemiz-peygamberimiz-asv-ile-evlendiginde-kac-yasindaydi buradan detaylı olarak bilgilenebilirsin.
Âişe Vâlidemiz, dokuz yaşında iken evlenmiş olsa bile o günkü toplum telakkilerine göre bu çok tabii ve doğal olmakla birlikte hadiseye daha genel bakıldığında onun, on yedi veya on sekiz yaşlarında iken ‘Mü’minlerin Annesi’ hüviyetini kazandığı anlaşılmaktadır.
Burada akla, "Madem öyle; bugüne kadar bu mesele niye bu şekilde gündeme gelmedi?" şeklinde bir soru gelmektedir. Başta da ifade edildiği gibi yakın zamana kadar bu hususta olumsuz hiçbir beyan serdedilmemiş; ne Ebû Cehil gibi her fırsatı aleyhte değerlendiren muannit bir firavundan ne de Abdullah ibn Übeyy ibn Selûl gibi olmadık yerden fitne ve iftira üreten nifakın adresi olmuş birisinden bu evliliğe herhangi bir itiraz söz konusu olmamış, olamamıştır. Çünkü ortada itiraz edilecek herhangi bir durum yoktur. O günkü telakkilere göre her iki durum için de tabii bir kabullenme söz konusudur ve muhtemelen bu durum, konuya farklı yaklaşıp yeni bir bakış açısı getirme ihtiyacını da netice vermemiş, dolayısıyla söz konusu haberlerin doğruluğu veya alternatif bilgilerin varlığı hususunda İslâm âlimlerinin farklı bir mütalaada bulunmaları da mümkün olmamıştır.01 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılErkek çocukların bile yoldan geri çevrildiği Uhud günü onun da cephede oluşu, ilmî meselelerdeki derinliği, İfk Hadisesi karşısında ortaya koymuş olduğu olgun tavır ve beyanları, Fâtıma Vâlidemiz’le arasındaki yaş farkı, hicret ve sonrasında yaşanan gelişmelere detaylarıyla birlikte vukûfiyeti, Medine’ye intikal ettikten sonra evlilik işinin, bizzat babası Hz. Ebû Bekir’in gündeme getirmesiyle ve mehir takdirinden sonra gerçekleşmiş olması,33 model bir şahsiyet olarak Efendimiz’in toplum önündeki rehberlik konumu, peygamberlik hassasiyeti ve baba şefkati, gelen ayetlerde evlilik yaşıyla ilgili olarak rüşd şartının getirilmiş olması, onun yaşı ve evliliğiyle ilgili rivayetlerin farklılık arz etmesi yönüyle kesinlik ifade etmiyor oluşu, o günkü yaşını ifade ederken bizzat Âişe Vâlidemiz’in, şüphe ifade eden "altı veya yedi" tabirini kullanması, o günün toplumlarında doğum ve ölüm tarihlerinin bugünkü kadar net tespit edilmiyor oluşu gibi bilgiler üzerinde durulabilir.
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılkardesim Hz aise validemiz ablasindan 10 ya kucuk idi ablasi esma Hani hicretin 73 vefeat ettigi icin kendisi 100 yasindaydi bu yas niyezinda ayse validemiz Hz muhammed s. a. v evlendiginde 17 yasina tekamul ediyor, hadi 2 oynasi 15 olsun :) yani 9 asla degildir...
lakin arap kulturunde regl olduktan sonra ki yas hesaplamasi kac sene kanama olarak oldugu icin 9 veya 6 bahsedilir bu bakima burdaki yalnisligin cogu ozaman o kitaplari cevirenlerin yalnisliklaridir... yani orda evlendigi yasi degil Kanama gecirdigi seneyi soylemektedir.. lakin bunu Şu an ki insanlara hele git beyinlere anlatmak biraz zor isi asli buduru yani hz aise validemi 17 yasi arasinda evlenmistir bu kesindir...13 Yorumla- +1 yıl
9, 15 ya da 17. 50 yaşındaki biriyle evlenmesi normal mi?
''Dört mezhep imamlarının da içinde bulunduğu alimlerin büyük çoğunluğuna göre, erginlik çağına girmemiş bir kız çocuğun uygun bir kimseyle evlendirilmesi caizdir.''
Cevap sahibi+1 yılkaristirdigin nokta var hz aise ergenlik cagina girmistir 9 yasinda da degildi. ikincisi
hesap ettiginde
-17 ile 19 cikmaktadir ben sana hadi 15 olsun dedim
- 18 yas uygulamasi 1870 ten sonra cikmistir ondan once normal karsilanirdi
- Hz muhammed s. a. v hz aiseyi zekasindan takvasindan dolayi evlenmistir diyebilirsin cunku. her nekadar ilim sahibi olsada ozamanda ev icinde olan olaylari tam bilemedikleri ilerde yalnis olmamasi mahiyetinde evlenmistir gorusude vardir cunku Evin icinde ne oldugu kadin haklari ve evlilik haklarinin evde uygulanacak islami kaidelerin cogunu hz Aise validemiz tarafindan ogrenmekteyiz..
en son nokta hz aıse valıdemızın cocugu yoktur.
yani bu gorus acisinda bakarsan tatmin olursun
en son nokta cesarda evlendiginde 13 yasinda idi mesela :) yani ozamanlar ergenlik cagina giren icin evelilik kotu beis karsilanmazdi kiminle evlenecegide bakilmazdi sunaki insalarin 18 yas dayatmasindan dolayi insanlarin psikolojik olarak algilayamadigi nokta burasidir...- +1 yıl
şu an ünlülerin kendinden 50yaş küçük metreslerine lafın yok ama... Evlenmesi normaldir bir kadın istiyor ise evlenebilir sen onun keyfinin kahyası mısın?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
23Cevap
+1 yılHz Aişe annemiz 9 yaşında mı evlendi evet
AMA
İslamiye öncesi arap yarımadasında kadınlar 2 sınıf insanlar sayılır ve bunların erkeklere göre söz söyleme ya da değer verilme hakları yoktu. Hatta kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü bir toplum idi. Arap geleneğinde kız çocuklarının yaşı akıl-baliğ olduktan sonra sayılırdı.
Ayrıca dönemin Arap geleneğine göre kız çocukları akıl-baliğ yaşlarına gelene kadar öldürülebilirdi. Ancak akıl-baliğ olduktan sonra öldürülemezlerdi. Eğer akıl-baliğ olduktan sonra öldürülürlerse, kız çocuğunun ailesi Dar’unnedve Mahkemesi’ne kan parası ödemek zorundaydılar.[1]
Bu sebeple kız çocukları buluğa ermeden hiçbir hakkı olmadığı gibi yaşı da sayılmamaktadır. Kız çocukları genelde 8-11 yaşında buluğa ererdi. Sıcak bölgelerde insanlar daha erken buluğa erer günümüzde de kız çocukları genelde Türkiye de 10 yaşından sonra buluğa erdiği görülmektedir.
Hz Aişe annemiz 6 yaşında Peygamber Efendim ile nişanlanmış (6+8 = 15) ve 9 yaşında ise yani hicretin 2. Yılı 624 yılında ise evlenmiştir. Yukarıdaki verdiğim bilgilere göre Hz Aişe annemiz 9 yaşında yani (9+8 = 17) yaşında evlendiği görülmektedir.
Hz. Aişe anlatıyor: “Ben altı -bir rivayette yedi- yaşında iken, Hz. Peygamber (a. s. m) benimle evlendi, dokuz yaşında da benimle birlikte oldu.” Hadisi, Buharî, Müslim, Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir.(bk. Neylu’l-Evtar, 6/120)
Bunun dışında Hz Muhammed Hz Hatice ile evlendikten 9-10 yıl sonra yani 34-35 yaşında iken Hz Fatma dünyaya gelmiştir. Hz Fatma annemiz kendisinin Hz Aişe’den 5 yaş büyük olduğunu söyler ve bu konuda da çeşitli bilgiler yer almaktadır. Yani Hz Fatma annemiz 604 yılında doğmuştur. Bu durumda Hz Aişe annemiz 609 yılında doğduğu ortaya çıkar. Evlendiğinde ise (624) 15-16 yaşında olduğu görünmektedir. Bu da onun yukarıda dediğimiz gibi çocuk yaşta evlenmediğini gösterir.
Hz Aişe annemizden nakledilen şu bilgi de "Ben Mekke’de oyun oynayan bir kız iken Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)’e, 'Doğrusu, onların asıl buluşma zamanları, kıyamet saatidir; kıyamet saatinin dehşeti ise, tarif edilemeyecek kadar müthiş ve ne acıdır!' (Kamer, 54/46) ayeti nâzil oldu." [2]
Burada anlayabileceğimiz gibi bir insanın bir olayı hatırlaması ve bu ayeti hatırlaması onun 5-6 yaşlarında olduğunu göstermektedir. Bu ayet Miladi 614 yılında indirildiğine göre ve bu olaydan 10 yıl sonra evlendiğine göre annemiz 16-17 yaşında olduğu görülmektedir.
Sevgili arkadaşlar özellikle dinimizi karalamak isteyen ve her zaman dinimize saldırmak isteyenlerin dayanağı olan 9 yaş buradan gelmektir. Kendileri o günün koşullarını ve etnik yapısını bilmeden bunları söylemekte ve kendilerince 14 asır öncesindeki bir evliliği karalamak derdine düşmüşlerdir. Sonuç olarak cahiliye dönemi yaş hesabı bilmeyenlerin elinde patlamış bir yalandır.
[1] bk. Musa Carullah, Hatun, s. 81, Kitabiyat Yay. Trc. Mehmet Görmez.
[2] bk. Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân 6, Tefsîru Sûre, (54) 6; Aynî, Bedruddîn Ebû Muhammed Mahmûd ibn Ahmed, Umdetü’l-Kârî Şerhu Sahîhi’l-Buhârî, Dâru İhyâi’t-Türâsi’l-Arabî, 20/21; Askalânî, Fethu’l-Bârî, 11/291.00 YorumlaAile & Toplum konusunda 371 cevap paylaştı. Araplarda regl olayından sonra yaş hesaplanır. kaynaga gerek yok bugün bile arabistanda bu durum devam etmektedir. çok kaynak ariyorsan günümüzde hala araplar bunu uygularlar. yanı hz Aişe annemiz regl olduktan sonra 9 yasında evlenmiştir. buda yaklaşık 18 veya 19 yaşına tekabül ediyor. peygambere karşı olan kin ve nefretini bu yolla tatmin etmek istediğini de biliyorum ama yanlış yoldasin. hatirlatirim. o kucum semek istediğin insan küçük çocukları diri diri toprağa gömülmekten kurtardı. o yüzden boşuna uğraşma. sen ve senin gibi ler yüzyıllardır peygambere kin ve nefret kustular. sonuç hepsinin hali harap oldu. sende ısrar edersen olacağın o
04 Yorumla- +1 yıl
ben neden nefret edeyim ondan? araştırıyorum
- +1 yıl
erken ergenliğe girildiği gibi menopoza da erken giriliyormuş. o zaman hz. hatice de hz. muhammed'le evlendiğinde en az 49 yaşında demektir. ve o yaşlarda 6 tane çocuk doğurmuş demek oluyor
- +1 yıl
kaynağa gerek var. bu sözle sana inanmam saçma olmaz mı?
- +1 yıl
Evet zaten hz haticenin yaşı 40 civarlariydi. kaynagi sana söyledim ya kardeşim. arap kültüründe günümüzde bile hala var dedim ya. illa kitapta mi olması lazım. istiyorsan kağıda yazipta vereyim. boşuna uğraşma hz Aişe nin yaşı 18 di. regl yaşından itibaren hesapla. kaynak günümüzdeki arap toplumunun hala devam ettirdiği gelenektir. yeterli oldumu. daha net nasıl anlatayım. anlamak isteyene bir söz yeter. anlamayana kütüphaneler dolusu kitap koysan anlamaz.
+1 yılArap kültüründe kızların yaşı regl olduktan sonra hesaplanmaz. Arap tanıdıklarım var, saf, katıksız Bağdat'lı adamlar.
Arap kültüründe 12-13 yaşında kızlarla evlenilebilir. Bizim bildiğimiz anlamda, orta okula giden kızlarla yani.
Dötünüz başınız oynamasın bir kere de kabul edin gerçekleri.81 YorumlaHz. Ayşe’nin evlendiği zaman yaşının büyük olduğunu, ablası Esma’nın biyografisinden kesin olarak anlıyoruz. Eski biyografi kitapları Esma’dan bahsederken diyorlar ki: “Esma yüz yaşındayken, Hicretin 73. Yılında vefat etmiştir. Hicret vaktinde yirmi yedi yaşındaydı. Hz. Ayşe ablasından on yaş küçük olduğuna göre, onun da hicrette tam on yedi yaşında olması icap eder. Ayrıca Hz. Ayşe, Hz. Peygamber’den önce Cübeyr’le nişanlanmıştı. Demek evlenecek çağda bir kızdı.” (Hatemü’l Enbiya Hz. Muhammed ve Hayatı, Ali Himmet Berki, Osman Keskioğlu, s. 210)
18 Yorumla- +1 yıl
''Kendisi on sekiz yaşındayken Hz. Peygamber (a. s. m) vefat etmiştir.'' bunu sorularla islamiyet sitesinden aldım
- +1 yıl
''Dört mezhep imamlarının da içinde bulunduğu alimlerin büyük çoğunluğuna göre, erginlik çağına girmemiş bir kız çocuğun uygun bir kimseyle evlendirilmesi caizdir.''
- +1 yıl
www.resulullah.org/hz-ayse-ra-validemiz-peygamberimiz-asv-ile-evlendiginde-kac-yasindaydi
buradan okumanı tavsiye ederim dinimize girmiş bir çok bidat gibi senin okuduğun sitelerde yanlış bilgi aktarmakta - +1 yıl
islam dünyasında tartışmasız sağlam olarak kabul edilen hadis kitapları vardır. buhari de bunlardan biridir.
attığın linke bakıcam - +1 yıl
- +1 yıl
buhari ye göre de benim dediğim gibi bu linkte de buhari kaynaklarından alınmış okuyabilrisin www.herkul.org/.../
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılkızarda regl yaşı 10 gibi başlar
belki 9 gibi
kafadan sallayan arkadaşlar var hala ya
bir parca araştırsanız ne güzel olacak ama yok nerde
reşit olma yaşı ile regl yaşını karıştırmayın
18 diyerek regl i karıştıracaksanız konuya girmeyin
ayrıca rakamları hesaplamadan anlamayan da biraz toplama cıkarma yapmalı
eliyle hesaplamalı falan en azından ya da kagıt kalemle
regl en erken 9 gibi başlar
bilemedin 10
araştırabilirsiniz
istisnası 8 falandır
ama ortalama 10 gibidir
ayrıca o zamanlarda elimizde tam anlamıyla bir kaynak var mı? şu yaşta bu yaşta diye? sadece rivayetler var. ve hangisi dogru bilemedigimiz zaman kafadan sallamayla günaha girmiş sayılmaz mısınız?
daha yaş kesinligiyle ilgili karışıklık var iken ve o devirde yaşamadıgınızı bile bile yaş söylemek şu yaş demek sizce dogru mu05 Yorumla- +1 yıl
ben kaynağı yazdım
Cevap sahibi+1 yıltek kaynak?
tek kaynak sence yeterli mi?
tırmizi neden bulmadın? daha bir sürü var
kaşılaştırmak lazım
sadece buhari mi?
yeterli olsa hep buhariden gidilirdi.- +1 yıl
-"Ma era rabbeke illa yüsariu hevake" (Bkz. Buhari, e's-Sahih, Kitabu't-Tefsir/33/7, Kitabu'n-Nikah/29;Diyanet yayınlarından Tecrid, hadis no:1721;Müslim, e's-Sahih, Kitabu'r-Rıda/49, hadis no:1464;İbn Mace Sünen, Kitabu'No:-Nikah/57, hadis No: 200; Ahmed İbn Hanbel,6/134,158)
Nedir bu sözün Türkçesi?
"Vallahi Rabbinin, senin arzunu hemen yerine getirdiğini görüyorum." (Ahmed Davudoğlu, Sahih-i Müslim Terceme ve Şerhi. 7/402)
"Rabbin Teala (kadınlarının değil) ancak senin arzunun tahakkuna müsaraat ediyor. (Çeviri: Kamil Miras, Diyanet Yayınlarından)
Cevap sahibi+1 yılyanlışşlıkla bana attın diye düşünüyoırum
- +1 yıl
hayır. bir de bir sürü kaynağı olan bir söz atmayı düşündüm
hz. ayşe'nin yaşını araştırmaya devam edicem
turan-dursun.blogspot.com.tr/.../...l-hayat-1.html şuraya bir bakar mısın
+1 yılİlk reglden sonra yaş hesaplanır. Yani ortalama 18-19 yaşlarındaydı Hz. Aişe. Ayrıca siz bununla neden ilgileniyorsunuz? Arap kültüründe bu vardır, ayrıca herkesin razı olduğu birşeydir. Baskı ve zorlama yoktur. Herkes hoşnuttur. Siz onların hayata bakış açısını okuyacağınıza kaç yaşında evlendiklerine bakıyorsunuz.
07 Yorumla- +1 yıl
kaynağını yaz
- +1 yıl
Kaynağı falan boşver.
9-10 yaşındaki kız çocuklarının 50-60 yaşlarında dedelerle evlendirilmesinin nasıl hoşnut bulabiliyorsun? Nasıl bir miden var!
Bu bir.
Hadi sizin dediğiniz gibi olsun. 18 yaşında evlenmiş olsun. 50 yaşındaki bir adamın 18 yaşındaki bir kızla evlenmesinin neresi normal? Ya arkadaşım sitede bile görüyoruz 18 yaşında kız 25 yaşında erkek ilişkileri bile problemli geliyor insanlara. Sen burada gelip herkes hoşnut diyorsun.
Bu da 2.
Şunu da bil, 10 yaşındaki kızını köydeki 50 yaşındaki herifle evlendirip düğününde halay çekmezsen de adam DEĞİLSİN.
Burası da Arabistan değil, Arap kültürü bizi bağlamaz. Burası Türkiye.
Bu da 3. - +1 yıl
Öncelikle seninle düzgün konuşmayı yeğlerim. Biz Türk kültüründe yaşıyoruz, evet. Benim açımdan da bu devirde yaşı büyük bir insanın küçük bir insan ile evlenmesi yanlış. Olayı bireysel olarak algılama, bana hakaret ediyorsun. Ben burası Arabistan da demedim. Arap kültüründe bu vardır, o devirde yaşı küçük kişiler evlendirilirdi. Ben 10 yaşındaki kızımı ne diye bir köyün 50 yaşındaki herifine vereyim? Evlendirmek için çok erken. Ayrıca Peygamber Efendimiz'i (s. a. v) sıradan bir insanla karşılaştırma! İnsanların düşünce tarzları devirden devire göre değişir. O zamanlar kişilerle, hanedanlıklarla yahut ülkelerle aradaki bağı kuvvetlendirmek için insanlar kızlarını evlendirirmiş. Bu o kız çocuğunu ezmek değil. Ayrıca 8-9 yaşındaki küçük bir çocuk evlendirilemez, bunu ben de yanlış buluyorum. Ancak aklı başında olan birisinin tercihlerini sorgulamakta bizim haddimize düşmez. Arapların kültüründe kadınların yaşı ilk regl döneminden itibaren başladığını da biliyoruz.
- +1 yıl
Düşmanlığınız o kadar çirkin ki anlatamam. Peygamber Efendimiz (s. a. v) birçok kişi ile evlendi. Özellikle küçükleri seçti, derseniz bu hakarete girer. İlk eşi Hz. Hatice biliyoruz ki kendisinden büyüktü. Rivayete göre 40'ına yakındı, kendisi de 25 yaşındaydı. Bunlar olabilir, yani insanların akılları başında, kendi tercihleri. İş zorla olsaydı o zaman yanlış olurdu ama burada zoraki bir iş yok. Keza dokuz-on yaşlarında, aklı başında tam yerinde olmayan insanları evlendirmek tamamen yanlış, insanlığa aykırı bir harekettir. Biz burada biliyoruz ki Peygamberimiz (s. a. v) Hz. Aişe ile onun aklı başındayken, kendi kararlarını verecek yaşta iken evlendi. En iyi dostu Hz. Ebu Bekir ile arasındaki bağ kuvvetlendi. Bu belki bizim kültürümüze uymayabilir ama uymuyor diye de yanlış diyemeyiz. Ben şahsen kızımın çok büyük yaşlarda olan biriyle evlenmesine razı olmazdım.
- +1 yıl
İşte sorun da bu.
Bunu bir tarihsel olay olarak değerlendirirsek, o dönem için Arapların 9-10 yaşlarındaki kızları evlendirmeleri "kendi içlerinde, o dönem için " normal olarak kabul edilebilir.
Ancak, bu kültürü evrensel ve sonsuz olduğu iddiasında bulunan bir din benimsediği zaman, "O dönemin şartları" şeklinde kesip atamayız. - +1 yıl
Ben Türk kültüründe doğdum ve öyle büyüdüm, benim kültürüm bana doğru gelir. Diğer kültürlerde olan bir şey için bana yanlış gelir ama biz yanlış olduğunu bilemeyiz, onların yaşantısı böyle. Araştırırsan Asya'nın bir kültüründe bir kadın iki kişiyle evlenirmiş, bize itici gelir ama onlara göre bir sorun yoktur. Ancak onlar öyle yapıyor diye biz onları kötü diye damgalayamayız. Ve de senin sorun olarak gördüğün şeye ben de katılıyorum. Arap kültürü onlar için geçerlidir ancak biz Peygamberimiz (s. a. v) Arap kültüründe doğdu diye Arap kültürünü benimseyemeyiz, bu yozlaşma olur. Onun hayata bakış açısını kendimize uygulamamız lazım."Kimseyi hor görmeyin, anneye babaya sadık olun, akrabalarla iyi anlaşın, komşun açken tok yatma, yardımsever ol, tebessüm et." gibi tavsiyelerini uygulamak yanlış olmaz, değil mi? Ancak Araplar şu kıyafeti giyiyorlar diye onu doğru kabul edip aynı biçime bürünmek bana göre yanlıştır, ancak insanların yaşam tarzıdır, karışamam.
+1 yılhttps://www.youtube.com/watch?v=5wkImlF7Y28https://www.youtube.com/watch?v=LRbfc9IuUJI
Ana dili Arapça olan rahip Zekeriya Butorstan dinleyin bizzat İslam kaynaklarından alıntı yaparak nasılda gerçekleri anlatıyor00 Yorumla
+1 yıl9 yaşında da olsa, 18 yaşında da olsa bu yaştaki bir kız çocuğunun bir dedeyle evlenmesi kutuplarda da, ekvatorda da uzayda da TİKSİNÇTİR.
72 Yorumla- +1 yıl
Hala savunanlar var. Yazık
- Aile & Toplum konusunda 3,4b cevap paylaştı.
+1 yılYok artik..
Araplarin subyanciliklarini yasallandirmak icin uydurulan bir hikayeden baska bise deildir..216 Yorumla- +1 yıl
En sağlam hadis-i şerif kaynaklarından birinde yazıyor
- +1 yıl
Ben hadisci değil kuranciyim..
Aklin aliyormu peygamberimiz 9 yasinda kizi alcana. Su arablar islam dusmani resmen.. kendi cikarlarina gore yonlendiriyorlar..
Hadis diyorsun ama Allah bize akil verdi.. biraz kullanalim lutfen.. - +1 yıl
Namazın nasıl kılınacağını nerden öğrendin
- +1 yıl
Ben sana ne dedim.. kendi aklimizi da kullanmaliyiz.. hadis var mantikli gelir hadis var mantiksiz..
Bir hadise gore peygamberimiz namaz kilarken onunden kopek gecti diye kopegi oldurun diye emir vermis..
Diger bir hadiste bir kedi peygamberimizin giydigi elbisenin uzerine uyudugunu diyor ve kedi rahatsiz olmasin diye peygamberimiz elbisesini kesiyor..
Yani canlilari bukadar seven bir peygamber kopegi oldurun diye emir vermis olabilirmi?
Bu senin mantigina yatiyomu?
Bu yuzden hadis dir diye her hadisi kabullenmem.. - +1 yıl
@siyah-incii
Anlamadığın nokta şu. Doğru, özellikle Emeviler döneminde İslam'a uydurma hadis üretimi çok fazladır.
Ancak,
Gel gelelim Hz Ayşe'nin yaşı ile ilgili hadisin kaynağı: Buhari'dir.
Namazın hangi şekilde kılınacağı da Kuran'da değil, Buhari kaynaklarından öğrenilir.
Yani, sen bir Müslüman olarak Buhari'yi uydurma dersen, namazı nasıl kılacağını da bilemezsin. - +1 yıl
@ViktorBaskov
Buhariye oyle yazmis belki ama anlamida oylemi?
Her kafadan bir ses cikiyor.. biri diyo yok arab sayisi baska biri diyor adet donemi biri oyle biri boyle..
Sence eger muslumansan peygamerimiz nasil biri oldunuda biliyorsun..
Sence o 9 yasinda bir yavru ile evlilik yaparmi..
Peygamberimizi resmen subyanci yaptiklarini gormuyormusun?
Ben buhari yapti demiyorum orda yazilan dogru olabilir ama hesaplama yi nasi yapti kimse bilmiyor.. ben buni diyorum - +1 yıl
Sen bana şunu söyle. Kendin bir dişi olarak, 9 yaşında da olsan, 18 yaşında da olsan; köydeki 50 yaşındaki dede ile kendi rızan ile evlenir misin ya da kız çocuğunu böyle bir adamla evlendirir misin?
- +1 yıl
@ViktorBaskov hayir ben evlendirmem.. evlenmemde.. ama asirlar once kizlar farkli dusuncelerde olabilir tabi bilemem..
Bilmiyom ya ben inanmiyorum aise nin 9 13 veya 15 oldugunu evlenince.. - +1 yıl
Bunu bir tarihsel olay olarak değerlendirirsek, o dönem için Arapların 9-10 yaşlarındaki kızları evlendirmeleri "kendi içlerinde, o dönem için " normal olarak kabul edilebilir.
Ancak, bu kültürü evrensel ve sonsuz olduğu iddiasında bulunan bir din benimsediği zaman, "O dönemin şartları" şeklinde kesip atamayız. - +1 yıl
@ViktorBaskov
O donemin sarti ne olursa olsun.. ben sana az once dedim.. ben inanmiyorum 9 yasinda ki bu yavruyu aldigina.
Inanmiyorum.. benim aklim mantigim bunu alamaz.. biz peygamberimizden bahsediyoruz.. o ki zorla evlilige bile karsi olan.. - +1 yıl
Bazı gerçekler ne yazık ki acıdır.
- +1 yıl
@ViktorBaskov
:)
Allah akil vermis.. kullan derim..
Peygamberimizin hayatinda gercekler aci olamaz cunku o ornek bir insan..
Ha musluman deilsen o ayri.. istedini dusunebilirsin.. sorun değil - +1 yıl
- +1 yıl
yani namazın nasıl kılınacağını söyleyenler de ''caiz'' diyor. inanmıyorsan söyledikleri hiçbir şeye de inanmaman gerekir. işine gelene 'doğru', işine gelmeyene 'yanlış' diyemezsin
- +1 yıl
Sanami sorcam sanami kaldi neye ve nasil inanmam gerektigini.. sen kendini ne saniyorsun.. sen kimsinki? :)
- +1 yıl
Laftan anlamadigin icin ve ne yapip yapmacigim neye inanip inanmicagim.. sana kalmadigi icin engelledim..
Hem sen saldiri yapiyorsun diyorsu oysa saldiran sensin!
+1 yılAraplarda var öyle kültür küçük yaştaki kızlarla evlenme ama şuda bir gerçek ki Küçük yaştaki kızla cinsellik yaşamak için evlendiğini düşünmüyorum Hz. Muhammed (s. a. v) diye düşünüyorum...
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 11,7b cevap paylaştı. Müslümanlara sormak lazım.. Hangisi kızını bu yaşta birine çocukken eş diye verir? Koruma , kollama hikayesini bana kimse anlatmasın.. Dediğim gibi hikayedir zira.
20 Yorumla
+1 yılEvlenme sebebi cinsellik degil. Zateb Hz Hatuce vardi. Sebebu Arap Kabilelerindr olan catismayi bolunmeyi engellemektir. Arap devletinde kabile catusmasi cok gorulur. Prof. dr. zakir naik. Youtubede izleyebikirsin var cevabi
014 Yorumla- +1 yıl
Alakasi yok aise zaten en yakin arkadasinin kizi, severek evlendigi 2. kisidir hadislerdede sevdigi icin evlendigi gecer.
- +1 yıl
@evrendurmazz sever fakat temel sebep kabile savaslarinin da biterek toplumda barisin yayilmasifif. Adam 4 kutsal. kitabin hafizi tip profosoru alakasi yok. diyorsun yahu bu adami alt eden. kimse cikmadi. Ben sevmiyor demedim. Bir sebebi de bu dedim..
- +1 yıl
Muhammed'in kadın seçimi, cinsel alandaki isteği, hadisteki sözcüğü ile hevası, adalete baskın geliyor ve sıra Muhammed'in isteği doğrultusunda, ayetle bozuluyor. Ahzap suresinin 51. Ayeti şu sözlerle başlıyor:
-"(Ey Muhammed!) Onlardan (yani karılarından) dilediğini geriye bırakır, dilediğini öne alabilirsin..."
Ne demek bu?
Hadis ve yorumlara göre şu demek:
-"Ey Muhammed! Artık nöbet, sıra zorunlu değil senin için. Nöbeti, sırası gelse bile, dilediğin karınla cinsel birleşmeyi erteleyebilir, ondan önce dilediğin karınla yatabilirsin."
Sözün özü: Kuran'ın tanrısı, Muhammed'in, karılarıyla olan cinsel ilişki düzenindeki işini kolaylaştırıyor. İlişkiyi sıraya koyma zorunluğunu kaldırıyor. "Hangi karınla ne zaman yatmak istersen özgürsün" diyor. - +1 yıl
Muhammed'in şehveti ve "tanrı"sı
Nedir bu sözün Türkçesi?
Aişe'nin sözü dilimize şöyle de çevrilebilir:
"Bakıyorum da, senin Efendi Tanrın , yalnızca senin şeyinin keyfini (hevanı) yerine getirmek için koşuyor."
Hadiste, efendi tanrının yalnızca Muhammed'in hevası için koştuğu açıkça belirtiliyor. - +1 yıl
Bunlarin. uydurma oldugunu nereden bilmeyecegim. Ulan peygamber oyle biri olsa kimse gitmezdi arkasindan. Arzusu derken baska bir anlam olabikir bunu carpitmis olabilirler. İslamda cinsellik on planda degildir ki.
- +1 yıl
kaynağı yazdım
- +1 yıl
''ya cehennem varsa?'' diye korkudan ateist, deist ya da herhangi bir şey olmayan bir sürü insan var
- +1 yıl
Kardesim. Altina buhari. muhari sallayip duran da var. Tefsircimisin ayet yorumluyorsun. Hadislerin ne manada kullanildigini nereden biliyorsun. Karsit karalama amacli oldugun belli.
- +1 yıl
ayeti yorumlayan ben değilim alıntı yapıyorum.
sorularla islamiyet sitesinde hz. muhammed vefat ettiğinde hz. ayşenin 18 yaşında olduğu yazıyor
turan-dursun.blogspot.com.tr/.../...l-hayat-1.html şu site de var. adam kafadan mı uydurmuş bunları? sanmıyorum
www.hristiyanforum.com/.../attachment.php bu da fotoğraf - +1 yıl
Bazi hadislerde de Aise nin evlendiginde ablasindan 10 yas kucuk oldugu ve ablasinin 29 yasinda oldugu yaziyormus. 9 sene peygamberin yaninda medine de ayse nin kaldigi yaziyor.
- +1 yıl
islam dünyasında tartışmasız sağlam kabul edilen hadis kitapları vardır. bunlardan biri de buhari'dir.
neye inanacağımı şaşırdım. sanırım bundan sonra hadisi şeriflere değil de tamamen ayetlere bakıcam. - +1 yıl
Bu konu, daha detaylı bir şekilde Mevlana Şibli’ nin “Asr-ı Saadet” kitabında geçer. (İst. 1928. 2/ 997)
Hz. Ayşe’nin evlendiği zaman yaşının büyük olduğunu, ablası Esma’nın biyografisinden kesin olarak anlıyoruz. Eski biyografi kitapları Esma’dan bahsederken diyorlar ki: “Esma yüz yaşındayken, Hicretin 73. Yılında vefat etmiştir. Hicret vaktinde yirmi yedi yaşındaydı. Hz. Ayşe ablasından on yaş küçük olduğuna göre, onun da hicrette tam on yedi yaşında olması icap eder. Ayrıca Hz. Ayşe, Hz. Peygamber’den önce Cübeyr’le nişanlanmıştı. Demek evlenecek çağda bir kızdı.” (Hatemü’l Enbiya Hz. Muhammed ve Hayatı, Ali Himmet Berki, Osman Keskioğlu, s. 210)
Bazilari ayetlerin kesin dogrukugu ixin Kur an ve hadislerin karsilastirilmasi gerektigini ileri surer. Bir kizin Kur an da evlenmesi icin Miras birakacak yasa gelmesi sarttir. Kendi aklini kullanma yasina gelmesi sarttir. Hz. Ayse nisanliymis ve Nisan bozulmus. Ve hadislerde bazilarinda 7 6 9 gbi rakamlar geciyor. - +1 yıl
Nihat Hatipogluda 19 yasinda diyor.
- +1 yıl
17 18 19 yas civari
o zaman kızlar ergenliğe girene kadar 0 yaşında sayılırmış.. yani hz Aişe ergenliğe girdikten 6 yıl sonra hz Muhammed ile nişanlanmış oluyo
17 Yorumla- +1 yıl
kaynak söyler misin
- +1 yıl
o yaşlarda salıncakta kız arkadaşlarıyla mı oynuyordu?
- +1 yıl
ya şöyle düşün mesela bizde ergenliğe girme yaşı 13-14 oralarda bizden biraz daha erken 9-10 yaş.. ama o zamanlar ergenliğe girene kadar kızlar 0 sayılıyo.. bizim deyimimizle 10 yaşında ergenliğe girdiğini varsayarsak normal hesapla 16 yaşında nişanlanmış oluyo.. çocukken değil yani
- +1 yıl
16 yaş çocuk sayılmıyor mu yani?
o zaman hz. hatice 40 değil 50 yaşındaydı hz. muhammedle evlenirken
bunları nasıl normal karşılayabiliyorsunuz anlamıyorum - +1 yıl
“Arabistan malum çok sıcak bir memleket, o yüzden oradaki kızlar erken büluğa eriyor”…
''Sıcak iklimlerde yaşayan yerlerde bayanlar, erken büluğa erdikleri gibi, menopoza da erken girerler…''
ergenlikten itibaren sayılmaya başlıyorsa, hz. hatice en az 49 yaşında demektir. ve 6 tane de çocuk doğurmuştur?
Ha burda 11 yaşında mast. yapıyordum diyen kızlar, 18 yaşındayım 5 senelik ilişkim var diyen kızlar dolu, onlar normal, bir bu mu zoruna gitti?
34 Yorumla- +1 yıl
11 yaşında masturbasyon yapması kızın evlilik çağında olduğunu göstermez. 18 yaşındaki kızın da
- +1 yıl
olmuyormuş
Iste bu tespit yanilticiiii
toplumvetarih.blogcu.com/.../344533702 Yorumla- +1 yıl
İslam dünyasında bazı kaynaklar tartışmasız sağlam olarak kabul edilir
''Bu altı kitaptan ilk beşi Buhari ve Müslim'in sahihleri, Nesai, Ebu Davud ve Tirmizi'nin sünenleridir.'' (www.sorularlaislamiyet.com/.../...ir-misiniz.html)
Gizli Üye(36-45)+1 yıl9 13 15. 3 farkli gorus var
Bana gore ne olursa olsun 60 yasindaki birinin 15 yasinda bir kizla evlenmeye hakki yoktur.
Birde peygamber aise yi cok seviyordu derler herhalde 50 yasindaki kadini cok sevecek degil.30 Yorumla6 yasinda Nisan 9 yasinda evlilik olmus islam alimleri bile kabul ediyor..
12 Yorumla- +1 yıl
bunlar neden 17-18 diyor zorla?
Gizli Üye(36-45)+1 yılarap kültüründe kızların yaşları ilk regl oldugu tarihten sonra hesaplanır
34 Yorumla- +1 yıl
kaynağını yaz
Cevap sahibi+1 yılaraştırma yaparsan bulursun ayrıca Hz ayşenin yaşını hicret tarihi ile ablası ile bulabilirsin
- +1 yıl
şu an bakıyorum ama kaynağını bulamıyorum
- +1 yıl
ayrıca o yaşlarda salıncakta kız arkadaşlarıyla mı oynuyordu?
+1 yılÇeşitli rivayetler var ben 17-18-19 olduğu rivayetlerine daha yakınım görüş olarak.
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 5,3b cevap paylaştı. 9 yaşında olduğu kesin bir bilgi değil ki bazı kaynaklara göre 17-18 bazılarına göre de 20 olduğu iddia ediliyor.
01 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılu l a n ahmak turan dursunun sitesinden alıntı yapıp insanları yanlış yönlendirme
00 Yorumla
+1 yıl6 yaşında evlenip 9 yaşında gerdeğe girdiler.
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 6,8b cevap paylaştı.
+1 yılÇeşitli rivayetler olduğu için birine inanmak zor.
00 Yorumla Aile & Toplum konusunda 43,8b cevap paylaştı. yani 9 diyorlar da bilemiyorum
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 6,3b cevap paylaştı.
+1 yılçöl ikliminde insanlar çabuk gelişiyor.
08 Yorumla- +1 yıl
erken ergenliğe giriyorsa erken de menopoza giriyorlar demektir ama 40 yaşındaki hz. hatice 6 çocuk doğurmuş?
- +1 yıl
@_psycho bluğ yaşına gelmişse, dedende süper bir evliya ise olur, neden olmasın :)
zıpır bir adama yaşıtı bir kız bile verilmez. - +1 yıl
yeni insanların yeniği şeylerle, eski insanların yediği şeyleri karşılaştırılamaz.
sahabelerin cübbelerinin uzunluğuna bak. Şimdiki arap erkeklerin boyuna bak.
şimdi bile 60 yaşında doğuran insanlar var. Ve 60 yaşında doğuran kadınlar 15 yaşında evlenmiş insanlardır. - +1 yıl
@_psycho bu yazdığın alakasız bir yorum oldu.
kanun şöyle ; bluğ çağına erenler evlenebilir.
senin yazdığın alakasız bir yorum. - +1 yıl
@_psycho isterse evlenir :)
her şey onun istemesine bağlı :)
zorla birine evet dedirtir isen o evlilik olmaz.
+1 yılBu hadise inanmıyorum
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 3,1b cevap paylaştı.
+1 yılVallahi kafam allak pullak
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılya ehli sünnetmiş sadece peygamberi karalıyorlar
00 Yorumla13 yaş
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası