Kıyametten önce Kabir azabı diye bişey var madem peki bu zaman farkı nasıl dengelenecek?
Cevabın nedir?
Gizli Üye(30-35)+1 yılZaman izafîdir. Kabir hayatında zaman kavramı vardır; fakat dünyadaki zamandan çok farklılık arz eder. Bunu, iki saniyelik bir rüyada bazen bir günlük olayları görüp yaşadığımıza benzetebiliriz. Burada rüyanın, dünya zamanını yutup iki üç saniye içine sığdırdığını açıkça görüyoruz. Berzahta ise zaman daha bir farklı işler... Allah'u Teala dünya hayatında bir kişiye günlük 30 TL para kazandırırken diğer bir kişiye 30 milyon TL kazandırabiliyor. Yine aynı Allah'u Teala'nın kıyamete bir gün kala ölen bir insana bin yıllık azabı 1 günde yaşatabilir (kesin değildir)... Fakat, kabir azabı günahlara kefarettir... 1 günlük azab görenin günahları ona göre silinir, 1.000 yıllık azap görenin günahları ona göre silinir... yani burada bir haksızlık söz konusu değildir... Dişinizi islama geçireceğinize, bir kemik alıp ona geçirmenizi tavsiye ederim... Daha çok yakışacaktır... Keza islama olan bütün saldırılarınız böyle sonuçsuz bırakılacaktır...
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Zaman makinesiyle tabiki bu da soru mu simdi
11 Yorumla
Soran+1 yıl:D sen de haklısın kayış yerrinde değil
+1 yılBeyin yakan sorular vol 25353536.. öyle bişey yok dötünüzden bişeyler uydurup dini karalamayın
01 Yorumla
Soran+1 yılkaralamadım. açıkla
aaaaaaaaaaaaaaaaaa ewettttttttttttttttttttt
00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
7
Cevap
31Cevap
kuranda kabir azabı yazmaz ölen için ölmüştür ona artık işittiremezsin der ve tekrar diriltiğinde mahserde şaşkınlık içinde bulur kendisini böyle tasvirler vardır kuranda kabir azabı cekenler mahserde şaşırmazdı yoksa ya kuran yalan söylüyor ya da hadisler.. ya da hadisler uydurma sen düşün..
00 Yorumla- Diğer konusunda 681 cevap paylaştı.
+1 yılAllah'ın bunu dengelemeye güç yetiremeyeceğini mi sanıyorsun? Ah kardeşim ah birazcık yaratıcımızın vasıflarını daha doğru öğrenmeye çabala ki bu soruyu ondan sonra sor lütfen.
00 Yorumla
+1 yılee 1 gün ölende nerdeyse bir 1000 yıl bekliycek hattta daha uzun düşünsene 1000 yıl önce ölenlerden bir başlıyorlar sorguya en az 1000 yıl sürer bir ton insan var
00 YorumlaDiğer konusunda 5,4b cevap paylaştı. takıldığın sorulara bak :/ memelerini kurtlar kemircek bunu düşün.. kurt böyle dicek hmmm memiktolarda tombiktoymuş
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılKıyamet gününden 1 gün öncesinde
O zamanda günahlar en çok olduğu zaman olur, ve onlardan daha fazla yanar, sen Cehennem ile kabir azabı arasındaki farkı bilmiyor musun15 Yorumla
Soran+1 yılbimiyorum sen biliyor musun?
Cevap sahibi+1 yılGittiğinde görürsün !!
Cevap sahibi+1 yıl
Soran+1 yılokuyamam üşengecim
Cevap sahibi+1 yıl"De ki ruh, Rabbimin bildiği bir iştir. Size bu konuda pek az bilgi verilmiştir." (İsrâ, 17/85).
Herkes günahı kadar azaba düçar olur. Bir gün önce ölen kişiye Cenab-ı Hak bir anda 1000 yıl azap da verir dilerse. Kimseye zerre kadar haksızlık yapılmaz. Vesselam.
00 Yorumla
+1 yılKabir azabi diye bir sey yoktur. Cehennem azabi denilen bir sey vardir
05 Yorumla- +1 yıl
Soran+1 yıl:D ölümü gör.
- +1 yıl
gorsem soylerim:)))
- +1 yıl
Gizli Üye(25-29)+1 yılİnsan ölünce hemen cehenneme gitmez veya kabir azabı vs. görmez. Allah onları bekletiyor. Kıyamet gününde herkes birden çekecek cezasını. Yani herkes aynı günde başlayacak, gayet adaletli diye düşünüyorum.
00 YorumlaZaman goreceli bir kavramdır bknz kuantum fiziği zaman uzaması ve kısalması...😊
01 Yorumla
Soran+1 yılYımırtaya can veren rabbim kimisine de böyle zeka vermiş.
+1 yılya kıyametten 1 gün önce ölen ile 1000 yıl sonra ölen arasında bir fark yoksa o 1000 yıl ona 1 gün gibi geliyorsa?
05 Yorumla
Soran+1 yılateş seni de yakar beni de bu sabit.
- +1 yıl
kaderde varsa bla bla neye yarar üzülmek :D
- +1 yıl
Benim demek istedigim zaman kavramının olmadığını düşün
Soran+1 yılorada yok ama aklımızda var dünyada saate göre yaşadık çünkü asdfhjkl
- +1 yıl
istersen birazda dakikaya göre yaşa saat dinlensin ya :D
- Diğer konusunda 513 cevap paylaştı.
+1 yılSorun yok. Rahat ol. Herkesin eşit şekilde yargılanacağı bir düzende kimseye haksızlık olacağını sanmıyorum. Zaman kavramının olmadığı bir yerde 1 gün 1 saat 1 yıl hç bir şey ifade etmeyecektir. Sen yanmamaya bak ne yapacaksın gerisini :)
00 Yorumla
+1 yılGuzel yerden sormusun. Ama vardir bir aciklamasi oyle umuyorum.
00 YorumlaAradaki tek fark işlenen günah ve sevap farkıdır oda Allahın taktiri ne zaman oleceğimizi biz seçmiyoruz sonuçta
00 YorumlaKafandan yorum yapmak sana kalmamış araştır güvenilir kaynaktan sonra konus
00 Yorumlasenin gideceğin yerde zaman kavramı yok boşuna yorulma
11 Yorumla
Soran+1 yıltaş mı attık.
herkes yaptığından sorumlu.
işlenen günahlar kadar ceza var ve işlenen sevapların on katı ödül var.
kabir azabı kötülüğü olanadır olmayana sorun yok. allah herşeye güç yetirendir çok bağışlayandır00 Yorumla- Diğer konusunda 1,5b cevap paylaştı.
+1 yılBaşkasını bilmem de ben halay ekibi kuruyorum. Mahmut tuncer'in ölmesini bekliyorum. Mahmut tuncer liderliğinde ahirete kadar halayyyyyyyyyyyy. Yer var katılmak ister misin?
00 Yorumla Diğer konusunda 805 cevap paylaştı. Eveet islamda ki açığı bulan ablama bir alkış
16 Yorumla
Soran+1 yılgerek yok traşa
Soran+1 yılyok len tezahürat istemez diyorum görevimis
Soran+1 yılhahaha niye eksilediler la seni kimin tavuğuna kişt dedin
Orda zaman yok herkes ayni zamani yasayacak. cunki sen bile coktan öldün kabirdesin.
00 Yorumlatanrı katında zamanın dünyadaki zaman gibi işlediğini mi sanıyorsun? tanrı katında zaman daha değişik işliyor
049 Yorumla- +1 yıl
nerden biliyorsun?
- +1 yıl
bunu sana kim soyledi veya nerden okudun bir kaynak vere bilirmisin?
- +1 yıl
insan olunce Rabbin Katına gitmez sadece topragin altina gider sonra Kiyamet bittikden sonra buyuk olan Rabbimiz Katina gider
- +1 yıl
e peki nerde bekliyorsun arkadasim?
- +1 yıl
e peki sorguya cekiliyorsan Kiyamet gunude niye seni bir daha sorguya ceksinler? e zaten bir kere sorguya cekmisler ikinci sorguya ne gerek var?
- +1 yıl
ben okudum bence sende oku. Toplu sorgu da ne herkes kendi gunahlari icin sorgulanacak ve bu sorguda Kiyammet gununde olacak
- +1 yıl
bilip bilmeden konusmaya gerek yok bence arkadasim
- +1 yıl
soylesene kardes hangi ayetde toplu sorgu var diye bir sey yazilmis?
- +1 yıl
o ayeti bana goster bende cenemi kapatayim ama yok eyer gosteremiyorsan o zaman bence sen ceneni kapat guzel kardesim
- +1 yıl
eyvallah kardes bulunca lutfen mutlaka at belki de ben yanlis biliyorumdur senin sayende oyrenmis olurum:)))
- +1 yıl
Kardeş toplu sorgu diye birşey yok, Kuran'a göre herkes ahirette kendinden sorumlu olacak, kimse kimseyle beraber sorguya çekilemeyecek, kimse yanında bir şahit ya da suçlayarak günahlarını temize çıkaracak birini de bulamayacak. O gün Allah'ın huzurunda tek başına olacağız dünyada iken yaptığımız iyilik ve kötülüklerimizle.. Kuran'da bunla ilgili asıl tonla ayet var. Tabi bunu söyleyince "trilyonlarca belki de daha fazla yaşamış ölmüş insanlar tek tek nasıl sorguya çekilecek, uzun sürmez mi" vs. gibi soru soranlar oluyor ki kuran yine buna cevabı veriyor:
"Bugün herkese kazandığının karşılığı verilir, bugün hiçkimseye zulüm yoktur, şüphesiz Allah hesabı çabuk görendir (Mumin 17)"
Kabir'deki sorgu "kiramen kâtibin (yani kayıt tutan) melekler tarafından yapılacak bir ön sorgudur "Rabbin kim? Peygamberin Kim? Hangi Kitap ehlindensin?" Buna göre ahirette sorguya çekileceğin zaman müminler tarafında mı kâfirler tarafında mı hesaba çekileceğin orda sana bildirilmiş olacak. - +1 yıl
benim aklıma birde şu soru geliyor sürekli. Dünyanin 6 ( bazi kaynaklarda 8) günde yaratildigi soyleniyor.
"De ki: Siz dünyayı iki günde yaratan Allah’ın tek İlah olduğunu inkâr edip O’na birtakım eşler, ortaklar mı uyduruyorsunuz? Halbuki bütün bunları yapan, Rabbulâlemindir." (Fussilet, 41/9)
"O, yerin üstünde yüce dağlar yarattı, orayı bereketli kıldı ve orada arayıp soranlar için gıdalarını, bitkilerini ve ağaçlarını tam dört günde takdir etti, düzenledi." (Fussilet, 41/10)
"Derken, iki gün içinde, gökleri yedi kat olarak şekillendirdi ve her bir göğe kendisine ait işi vahyetti. Biz dünya semasını kandillerle, yıldızlarla süsledik, bozulup yıkılmaktan koruduk. İşte bu, azîz ve alîm (üstün kudret sahibi, her şeyi en mükemmel tarzda bilen) Allah’ın takdiridir." (Fussilet, 41/12)
Peki, Allah ol deyince herşey oluyorsa, neden yaradilis bu kadar uzun sürdü? - +1 yıl
* bazi kaynaklarda 8 gün
- +1 yıl
@abbasov_abbas ayni sekilde kafama takilan diger sorulardan biri: Allah ölümsüz degil mi? Evet. Allah en güçlü, herşeye gücü yeten degil mi? Evet. Peki Allah kendini yok edemez mi? Eger ederse bu Allah in en guclu oldugu ayetlerini çürütür. Eger yok edebilirse bu seferde Allahın ölümsüz oldugu ayetleri çürütür. Yanlis miyim?
- +1 yıl
@ahahahahano Eğer sen tanri olsaydin kendini yok edermiydin?
- +1 yıl
@Abbasov_Abbas yok edip etmeyecegim degil konu. Olmasinda olabilecek ihtimallerden bahsediyorum. İstese yapabilir değil mi, bu açıdan bak. Her istedigini yapabiliyorsa bunuda yapabilir demek. Bunu yapabilmeside otomatikmen sonsuz oldugu ile ilgili tum ayetleri çürütüyor
- +1 yıl
@ahahahahano Tanri yok olursa tum gezegen yok olur ve ayni sekilde gezegen ile birlikde biz canlilarda yok oluruz o zaman da bu adaletsizlik olur dimi? cunki deriz ki Tanri once bizi yaratdi sonrada kendi ile birlikde bizi de yok etdi. Bu da bir annenin cocugunu dogurup sonra ise oldurmesi ile ayni sey. yani Tanri bunu bize asla yapmaz yapamaz cunki sadik kullarina kiyamaz bu yuzden de asla Tanri kendini yok etmez ve bu yuzden de tanri olumsuzdur.
- +1 yıl
@Abbasov_Abbas yok olursa demiyorum farkettiysen. Yok edebilme ihtimalinde bile ölümsüzlüğü çelişkiden ibaret hale geliyor. Hadi neyse bunu geç, alti gün hakkinda ne dusunuyorsun?
- +1 yıl
@DesignerGFX aynen kardesim cok guzel anlatdin e zaten bu yuzden de kabir azbi diye bir sey yoktur sadece cehennem azabi denilen bir sey var. kabirdeki sorgu sadece bizim muminmi yoksa kafirmi oldugumuz ortaya cikariyor sadece bu kadar yani
- +1 yıl
@ahahahahano alti gun derken?
- +1 yıl
@Abbasov_Abbas bir iki üste bak, goreceksin
- +1 yıl
@ahahahahano her seyin kusursuz olmasi icin ALLAH dunyayi hadi dunya ol deyerek yaratmadi bizim icin daha iyi olmasi icin 6 gunde yaratdi
- +1 yıl
yani senin anlayacagin her sey ol diyince olmuyor:)))
- +1 yıl
@ahahahahano malesef bu konuda benimde pek fazla bir bilgim bu konuyu daha iyi bilen birine sormak lazim bence. ama biz yinede en iyisini Allah bilir diyelim:))))))
- +1 yıl
@Abbasov_Abbas Arkadaşım Allah herşeyi dileseydi bir "an" içinde de yaratabilirdi. Onun yaratılışlar için bir süreç belirlemesi ha'şa acziyetinden değil, ilerde insanlara örnek ve delil olsun diye ve Allah'ın sanatını inceleyebilmemiz için bir yol. Zamandan bahsederken şunu unutuyorsunuz ki "zaman" da bir boyut ve varlıktır, zamanı da yaratan Allah'tır. Allah katında zaten "zaman" sözkonusu değil, zaman bir çizelgedir ve bu çizelgeyi de var eden Allah'tır. Cennetle ilgili ayetlerde mesela Kuran meallerinde "sonsuz" diye translate edilir, aslında kelimenin doğrusu sonsuz değil "süresiz"dir. Biz zamanın dışına çıkabilen varlıklar olmadığımız için herşeyi zaman algısı ile çözmeye çalışıyoruz ki orada insan aklı kilitlenir. Allah O ki, zamanı "yani çizelgeleri" dahi farklı farklı yaratmıştır, ki Dünyada bizim için zaman farklı akarken bir X gezegeninde zaman çok farklı akar. PART-2 aşağıda >>>
- +1 yıl
PART-2
Bizim görecelik dediğimiz bu antoloji Kuran'da "Bizim katımızda bir evre, sizin saydığınız bin yıl gibidir ayeti ile tasvir edilir. Orada Allah zaten bize bir rakam vermez "gibidir" sözü ile bizim olayı anlamamız için bir benzetme yapar. Allah'ın bizim için "6 günde yarattık" sözü belki Allah için zaman kavramını içermez, onun için o evre belki sadece "OL" denilecek kadar bir "AN"dır sadece. Bizim için ise belki milyarlarca yıl demek bu. Zaman boyutu içinde var edilmiş varlıklar biziz. Allah için bir "zaman" kavramı olmadığı için Allah'ın bir evveliyatı (yani öncesi ya da sonrası) diye birşey yoktur. Bu yüzden Allah ezelidir, yani kısaca: "Allah zamandan münezzehtir"... Yani Evren ve Zamanın içinde değildir, bunları yaratan zaten Allah'tır
Göklerde ve yerde ne varsa tümü Allah'ındır. Allah herşeyi kuşatandır.(Nisa Suresi 126)
Gökler kelimesi bizim "atmosferin içindeki gökyüzü" anlamına gelmez, yine Türkçe meal kusurudur. Gökler = bizim evren (uzay) dediğimiz herşeyi kapsar - +1 yıl
PART-3
Kısacası : Allah'ın "yeryüzünü 6 günde yarattık" ifadesi, insanlar için geçerli olan bir zaman tasviridir. ve bizim "zamana bağlı" bir varlık olduğumuzu da "bizim katımızda bir gün sizin saymakta olduğunuz bin yıl gibidir" ayetiyle de durağan olmayan, göreceli bir zaman içerisinde var olduğumuz bilgisini bize verir. Ki Einstein'in keşfettiği "zamanın evren içindeki göreceliği" de zaten aynen budur. Örneğin bir ayette de : "Melekler ve Rûh (Cebrail), oraya, miktarı (dünya senesi ile) ellibin yıl olan bir günde yükselip çıkar. (Mearic / 4) buyrulur. Şimdi burada bir beyin fırtınası yapın. Cebrail A. S 50.000 senede Allah katına çıkıyor ve tekrar 50.000 senede yeryüzüne gelebiliyor idiyse nasıl ki hergün Peygamberimiz S. A. V'e vahiy getirebiliyordu? Bu, kuran-ı inkâr eden ve mantıksız bulan bazı sivri zekalı arkadaşlarımızın sözde Kuran'ın çelişkili olduğuna dair bir kanıt onlara göre... Ama aslında tam aksine Kuran'ın Allah'ın sözü olduğuna bir delildir.. Şöyle ki; PART-4 Aşağıda >> - +1 yıl
PART-4
Cebrail A. S'ın Dünya'dan ayrılıp, 50.000 yıl yol gitmesi, sonra tekrar 50.000 yıl yol kat edip geri dönmesi ve vahiy getirmesi, Resulullah'ın ise Onu hergün görmesi şudur;
Zamanı başta dediğim gibi bir çizelge olarak düşünün; Bu çizeldeki X1 noktasını da 610 yılı Ramazan 1. günü, X2 noktasını da Ramazan 2. günü olarak düşünün. Cebrail 610 yılından ayrılarak evrende 50.000 yıl yol gittiğinde ve geri döndüğünde çizelgedeki X2 noktasına gönderildiğinde 100.000 yıl yol kat etmiş olur evet, ama X2'e gönderildiği için dünyadaki insanlar için yalnızca 1 gün geçmiş olur. Bunu gözlemleyen bir insan olsanız "Cebrail dün gitti bugün geri geldi" dersiniz. Oysa O 100.000 yıl yol kat etmiştir. Bilimsel araştırmaları inceleyenler de bunu bilirler, hatta bir zamanların popüler sinema filmi "Geleceğe Dönüş" kısmen bu bilimsel mantığa değinilerek çekilmiş bir filmdir. - +1 yıl
PART-5 Allah ise bu çizelgelerin içinde bir varlık değil, bu zaman çizelgelerini bizzat yaratandır. Dolayısı ile onun katında zaman kavramı yoktur. Dediğim gibi bunu anlamak için mantığınızı über boyutta zorlamanız gerekiyor. Bizim yeryüzü ve evren içerisindeki "bilinen form, element, matematik ve olguların" haricinde bilmediğimiz birçok olgu var. Algımız 5 duyu ve zamana bağlı, hesap ve veri yeteneğimiz de kısıtlı. Sonsuz ilme sahip Rabbimizin sadece bizim kapasitemize verdiği kadarını bilebiliyoruz. Örnek vereyim mesela "meleklerin formu" konusunda hiçbir bilgiye sahip değiliz. Kuran'da onların sadece "nurdan" yaratıldıkları buyrulur, başka bir bilgi verilmez. Biz o "nur" diye tasvir edilen olguyu doğal olarak bilmiyoruz çünkü gözümüzle görebileceğimiz formatta değiller. Var oldukları halde gözlerimiz onları algılayacak kapasiteye sahip değil. Bir başka deyişle, bu kapasite ile yaratılmadı vs. gibi
- +1 yıl
@DesignerGFX vay be kardesim helal olsun tum ayetleri dokmussun buraya bilgilendirdigin icin tesekkurler ama yine de dediyim gibi en dogrusunu ve en iyisini yuce Allah bilir ve bizede bunu sorgulamak dusmez
- +1 yıl
@DesignerGFX kaldi ki yaratma mevzusuna yuce Allah gezegenimizi yaratirken hic birimiz yaninda diyildik bu yuzden de tam olarak gezegenin yaranma vaktini ve zamanini bilemeyiz sadece Kurani Kerime esaslanarak yaranma vaktinin 6 gun oldugunu soyleyebiliriz ama yine de dediyim gibi bu yaranma vaktini ve zamanini en iyi yuce Allah bilir
- +1 yıl
@Abbasov_Abbas Tabiki kardeşim. En doğrusunu Allah bilir. Aslında "sorgulamak" demeyelim de araştırmak diyelim buna. Zira Allah Kuran-ı Kerimde bize ayetlerle öğütler verirken birçok ayetin sonunda "Şüphesiz düşünen bir topluluk için gerçekten bunda bir ibretli bilgiler vardır." diye buyurur. Yani bize şunu buyurur Allah "ayetleri ot gibi okumayın, sırf inandım demek için inandım demeyin, ayette buyrulanı araştırın, bilgiyi edinin ki hem ilminiz olsun hem de inancınız pekişsin.." Yani mesela orada "yeryüzünü 6 günde yarattık" diye buyururken bir başka ayette "gün diye tasvir ettiğim sizin için bin sene gibi süreçlere tekabul eder" diye buyurur. Yani burdan da aslında bize öğrettiği şu: Allah'ın gün dediği süreç, bizim zaman dilimimizle algıladığımız gün değil, aslında çok daha farklı bir süreç. Tabiki bu sürenin ne kadar olduğunu NET olarak en doğrusunu Allah bilir, bize de öğretiyor aslında. Allah Kuran'da bazı gayb bilgilerini açıklamış bizler için >>>devamı aşağıda>>>
- +1 yıl
@DesignerGFX asagida nerde?
- +1 yıl
Gayb bilgisi demek "sadece Allah'ın bildiği ya da henüz gerçekleşmemiş olan gelecekle ilgili bilgiler" demek.
"De ki: Göklerde ve yerde, Allah'tan başka kimse gaybı bilmez. Ve onlar ne zaman diriltileceklerini de bilmezler. (Neml / 65)"
“Gaybın anahtarları O’nun Katındadır, O’ndan başka hiç kimse gaybı bilmez...” (Enam Suresi, 59)
Ama Kuran'ın diğer ilahi kitaplardan farklı bir özelliği vardır ki, Allah'ın kullarına gönderdiği bu son kitapta bir jestidir bu aynı zamanda, o da Kuran'da bazı gayb bilgilerinin açıklanmış olması, ki insanlar düşünüp ibret alsınlar diye. Örneğin;
(Ey Muhammed!) Bunlar sana vahyettiğimiz gayb haberlerindendir. Meryem'i kim himayesine alıp koruyacak diye kalemlerini (kur'a için) atarlarken sen yanlarında değildin. (Bu konuda) tartışırlarken de yanlarında değildin.
>>>devamı aşağıda>>> - +1 yıl
Örneğin;
Roma yenilgiye uğradı. Dünya’nın en alçak yerinde. Ama onlar, yenilgilerinden sonra yeneceklerdir. Birkaç yıl içinde. Bundan önce de, sonra da emir Allah’ındır. Ve o gün müminler sevineceklerdir. Allah’ın yardımıyla...” (Rum Suresi, 2-5)
Rum, arapçada "Roma" demektir, Roma o dönem hristiyanlığı kabul etmiş bir imparatorluktur ve putperest persler ile savaş halindedir. Bu ayet indiğinde Roma Pers'lerden ağır mağlubiyet almıştır ve o tarihlerde hiçkimse Roma'nın toparlanarak persleri yeneceğine ve "birkaç yıl içinde tekrar persleri yenebileceğine" inanmıyordu. Ama tam da ayette buyrulduğu gibi birkaç yıl sonra Roma orduları putperest persleri ağır bir yenilgiye uğratmışlar ve bunun sonucunda müslümanlar kuzeyde rahatlamışlardır. Hristiyanlarla müslümanlar arasında henüz husumet olmayan dönemdir ve tek tanrıya inanan hristiyanların putperestleri yenmesi müslümanlar için de sevindirici olmuştur. Bu da o dönem gelecekle ilgili bir gayb bilgisi içeren ayettir. - +1 yıl
Kuranın kıyamete kadar güncel kalacak olmasının anlamı da burada saklıdır. 2300 yılına da gelinse ve henüz kıyamet kopmamış olsa, Kuran o dönemle ilgili de bilgiler içermektedir. Kuran'ın Allah'ın sözü olduğuna dair en önemli ispatlardan biri de bu özelliğidir. Örneğin bir insanın yazdığı kitabın içindeki düşünceler, bir süre sonra zaman ve çağın özellikleri değiştiğinde eskiyecektir. Misal, Plotinus'un yazdığı bir kitabı araştırıp analiz ettiğinizde tam net bir tarih edinemeseniz dahi o kitabın Roma döneminde yazıldığını rahatça çözebilirsiniz. Ancak Kuran'ı Kerim'i analiz ettiğinizde "Kuran şu çdönemde yazılmıştır, şu döneme ait bilgiler içeriyor" diye bir kanıya asla varamazsınız, isteyen deneyebilir... Bu da Kuran'ın Allah'ın sözü olduğunun delillerinden biridir. Hiçbir insan yazıtı kitap böyle bir özelliğe sahip değildir. imkansız, daha 1980'lerde yazılmış ilmi kitaplar bile fikren ve içerik olarak günümüze göre çağdışı kalmış, ilmin ilerlemesiyle demode olmuştur.
- +1 yıl
Kuran ayrıca bilimsel verilere de sahiptir ki içeriğindeki bazı bilgiler yeni keşfedilmiştir. Örneğin;
"Göğe ve Tarık'a andolsun, Tarık'ın ne olduğunu sana bildiren nedir? (Karanlığı) Delen yıldızdır. (Tarık Suresi, 1-3)"
Tarık kelimesinin arapça kelime kökeni "tark" kelime kökünden oluşan bir kelimedir (vuruşlu, şiddetle vuran anlamına gelir)
"Karanlığı delen yıldız" (PULSAR?)
Pulsar (atarca) "kalp gibi atan" anlamına gelmektedir. İngilizcede "kalbin atması" anlamına gelen "pulsate" kelimesinden türetilmiştir. Pulsarlar, içinde bulundukları nebulaların çekirdeği ve kalbi hükmünde oldukları kadar, kalp atışları gibi muntazam fasıllarla (ritimlerle) uzaya radyo dalgaları gönderen nötron yıldızlarıdır. (Kaynak = Vikipedi : https://tr.wikipedia.org/wiki/Pulsar ) - +1 yıl
Veya benim bir zaman üzerinde çok düşündüğüm Tekvir Suresi'nin bir ayeti: (Tekvir Suresi 29 ayet, tamamı kıyamet günü olacaklarla ilgili, birkaç ayetini yazayım, ondan sonra düşündüğüm kısma geleceğim)
1. Güneş dürüldüğünde,
2. Yıldızlar kararıp döküldüğünde,
3. Dağlar sallanıp yürütüldüğünde,
4. Gebe develer salıverildiğinde,
5. Vahşî hayvanlar toplanıp bir araya getirildiğinde,
6. Denizler kaynatıldığında,
7. Ruhlar bedenlerle birleştirildiğinde,
8. Diri diri toprağa gömülen kıza, sorulduğunda,
9. “Hangi günah sebebiyle öldürüldü? diye.
10. (Amellerin yazılı olduğu) defterler açıldığında,
11. Gök yırtılıp alındığında,
(Tekvir 1-11)
burada bir çentik atalım;
"Gök yırtılıp alındığında"
Benzer bir ayet te:
"Gök yırtıldığı zaman (Infitar / 1)"
Göğün yırtılması ne demek?
Devamı aşağıda >>> - +1 yıl
Allah kıyamet günü olacaklar ile ilgili bilgi verdiği bu ayetlerde "göğün yırtılarak yıldızların döküleceğini" buyuruyor. Peki nedir göğün yırtılıp alınması?
Yüzyıllardır insanoğlu, hatta günümüze çok yakın modern bilim döneminde dahi göğün, yani uzayın bir boşluk olduğu, gezegenlerin de bu boşlukta asılı durduğuna inanılıyordu, hatta bazı görüşlere göre tüm gök cisimleri inanılmaz bir hızla biz farketmeden boşluğa düşmekten çekimleri sayesinde korunduklarını düşünüyorlardı. Oysa modern bilimde yeni keşfedilen birşey vardır ki, o da göğün aslında bir boşluk olmadığı, bizim gözle göremediğimiz ancak kütlesi ve hacmi olan eğilebilir ve yırtılabilir bir varlık olduğu tespit edildi. Ki gezegenlerin ağırlıkları göğü eğerek çevrelerindeki diğer gezegenleri kendilerine çekerler, misal; bir branda üzerine belli ağırlıkta toplar koyduğunuzu düşünün, branda topların ağırlığına göre eğilecektir ve en ağır top çevresindeki topları kendine çekcektir.. >>> devamı aşağıda - +1 yıl
>>> örneğin güneşi de uzayı eğen ağır top olarak düşünürseniz, çevrelerindeki gezegenleri bu eğim içinde yuvarlamaktadır, bu gezegenlerin güneşe doğru düşmesini ve çarpmasını engelleyen ise gezegenlerin kendine has çekim güçleridir, bu sayede güneşin etrafında veya gezegenler diğer gezegenler etrafında dönerler, buna "uzayın eğilmesi" denir. Hatta bazı yıldızlar ömürlerini tamamladıklarında kendi içinde büzüşerek inanılmaz bir çekim kuvvetine ve kütleye sahip olurlar ki sonunda uzayı delerek düşerler ve çevrelerindeki herşeyi "ışığı bile" bu deliğe çekerler, buna da bilimde "kara delik" diyoruz.
Kıyametle ilgili ayetlerde "gök yırtılıp alındığı zaman, yıldızların saçılıp dökülmesi" ifadesi size de bu bağlamda tanıdık gelmiyor mu? ;)
Allah "göğün bir boşluk değil, yırtılabilecek kıvamda bir varlık olduğunu" bize buyuruyor. Modern bilim de aynı şeyi söylüyor değil mi?
İşte Allah'ın "ayetleri düşünüp araştırın" sözüyle bu ayetleri araştırdığımız zaman gerçekten insanın imanı pekişiyor - +1 yıl
Sende sürekli her dini konunun içine girip ne biliyosun nerden duydun bilmem ne amma armut biri ciktin la sen böyle, okumasını ögren aslanım @Abbasov_Abbas
- +1 yıl
@azambilgin lan sen kac kere kuran okudun zibidi? ben bir sey biliyorumda konusuyorum yoksa senin gibi her seye oyledir diyip gecmiyorum her kes dini konularda bilib bilmeden atip tutuyor sanki kurani acip da okudular ben sadece bildiyimi soyluyorum bilmediyimede eyvallah diyip susuyorum
+1 yılöyle bir haksızlık yoktur saçma saçma konuşma allah en iyisini bilir...
10 Yorumla
+1 yılO zaman ahirette haşr olduktan sonra azabları ona göre verilir diye düşünüyorum
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılneden haksızlık kıyamette ölenler direk cehenneme ve yaptıkları ibadette iyiliklerde kabul olmayacağı söylendi
00 YorumlaAllah'ın adaleti şaşmaz.
52 Yorumla
Soran+1 yılterazisi sdfghj
Diğer konusunda 511 cevap paylaştı. bkz: allah yok, din yalan.
00 Yorumla- Diğer konusunda 5,3b cevap paylaştı.
+1 yılBurada berzah kavramı işin içine giriyor
04 Yorumla
Soran+1 yılyani?
- +1 yıl
Ölen bir insanın ölümünden ahirette sorguya çekileceği ana kadar uykudaymışçasına, hiçbir şeyin farkına varmadan hiçbir şey hissetmeden geçirdiği süre
Soran+1 yılyazık kıyamam onlara
- +1 yıl
Ateistsin sanırım?
- Diğer konusunda 2,6b cevap paylaştı.
+1 yılnasılını bilmem ama merak etme dengelenmiştir o
00 Yorumla - Diğer konusunda 14b cevap paylaştı.
+1 yılYok anasının gözü ya.
00 Yorumla
+1 yılObur taraftaki cezasini hafifletir belki
00 Yorumla
+1 yılZaman sadece bu boyuta mahsus
00 Yorumla- Diğer konusunda 5,9b cevap paylaştı.
+1 yılsoru güzel cevaplayın bakalım :)
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılRabbim adaletlilerin en adaletlisidir
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılTrolleyeceğine git araştır 😏
04 Yorumla
Soran+1 yıltrolü mü araştirim :D
Cevap sahibi+1 yılKes
Soran+1 yılşikayet ettim sağol :D
Cevap sahibi+1 yılBen gülüyormuyum
Diğer konusunda 5,3b cevap paylaştı. Mahşerde beklemek durumu eşitler
00 Yorumlabir de :b
03 Yorumla
Soran+1 yılaçıkla açıkla
Soran+1 yılanlıyorum seni site yönetimi adına ben telafi edicem en iyi görüş seçerim belkisi :P
Diğer konusunda 6,7b cevap paylaştı. Fark yok
01 Yorumla
Soran+1 yıleyv.
Diğer konusunda 2,7b cevap paylaştı. güzel soru
00 YorumlaAl bir deli daha
00 Yorumla
Devamını Gör(23)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi