Arkadaşlar paralel evrenlerin varlığı ile ilgili bir soru var kafamda. Mesela ruhlarımız farklı bir boyut içinde yaratıldı sonra başka bir boyut olan dünyaya gönderildik ya şimdi eğer paralel evrenler varsa hani şu her farklı olasılığa bir evren! Birinde deli gibi adam öldürüyorsam, her türlü günahı işliyorsam ve bunlar sevaplarımdan fazlaysa ve o evrende kıyamet koptuysa (ki kıyamet tüm yaratılanlar için aynı anda meydana gelecek) oradaki zamana göre ben şu anda cehennemdeyim. Tersi durumun söz konusu olduğu bir evrende de cennetteyim hem cennette hem de cehennemdeyim bu da her türlü çürütülebilecek bir olasılık. O halde eğer hala paralel evrenler varsa ben bunlardan sadece birinde yaratılmışımdır ve benim yaşadığım ve yaşadıklarım ihtimallerden sadece biriydi ve bu da evrenlerin sadece birinde gerçekleşebilirdi ve ben şu anda ihtimallerden biri olan dünyadayım velhasıl paralel evren varsa bence en mantıklı açıklaması bu yani verilen tanıma pek uymuyor. Benim düşüncem bu siz ne düşünüyorsunuz?
Bir fizikçi olarak :) bende görüşümü paylaşmak istiyorum :) Paralel evrenin temelini Albert Einstein atmış gibi gözükür ama aslında paralel evren tanımını ilk kez amerikalı bir fizikçi tarafından ortaya atılmıştır paralel evren konusunu anlayabilmek için sicim teorisine bakmak gerekir sicim teorisi kuantum mekaniği ile Einsteinın genel görelilik kuramını birleştiren bir teoridir bu teorinin ortaya atılmasının en önemli nedeni Einsteinın teorilerinin büyük patlama ya da kara deliklerin içinde çökmesidir yani Einsteinın denklemlerini kullanarak büyük patlama ya da kara delikler hakkında bir yere ulaşamayız. Bu yüzden dolayı daha büyük bir teoriye ihtiyaç duyulması sicim teorisinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Sicim teorisi bize bizim evrenimiz gibi bir çok evrenden oluşan multivers denilen bir yapının olduğunu söyler işte bir çok evrenin olmasıda otomatikman paralel evrenler teorisini ortaya koyar :) Örnek ile anlatmak istiyorum hayatın her saniyesinde her yaptığımız olayda alınacak kararlardan binlerce seçim çıkarabiliriz ama sadece bir tanesini seçeriz. Önümüzde bir olay için 100 adet karar var ve alınan her karar sonrasında kalan diğer kararlar sırasıyla diğer paralel evrendeki bizler tarafından alınmakta ve kararlar bittiğindede başa dönülmekte tüm bu döngü ve her olayın karar sayısı farklı olduğundan dolayı tüm paralel evrenlerde alınan kararlar döngüsel şekilde değişmekte ve olaylar farklımı gelişmekte diye sorarız. Paralel evrenlerin bir çok modeli var en ünlüsü Max Tegmarkın ortaya attığı teoiridir. Paralel evrenleri 4 ayrı seviyede incelemek gerekir. 1. seviye paralel evren modelinde bizler nasıl bir evren içindeysek ve kendi evrenimizi gözlemleyebiliyorsak farklı yerlerde bizim evrenimiz gibi bir çok sonsuz evreninde olabileceğinin teorisidir 2. seviyede ise evrenimizde aynı uzay zaman içinde sonsuz sayıda bölgeler bulunabilir ancak birbirinden tamamen ayrılmış ve kopmuş durumda olan bu bölgelerde bizim bildiğimiz fizik kanunları geçerli değildir.
bak şimdi güzel arkadaşım. anladığım kadarıyla bu konular hakkında çok fazla bilgi birikimine sahip değilsin bu yüzden odtü fizik öğrencisi olarak sana elimden geldiğimce yardımcı olmaya çalışacağım. öncelikle senin dediğin cennet ve cehennem metafizikçilere göre ayrı bir evren olduğundan ahiret inancı burada dediğine göre yanlış kalıyor. sana verebileceğim en güzel örnek schrödingerin kedisi. bu deneye göre kedi kutuda iken kedinin canlı olup olmadığını öğrenebilmek için kedinin enerjisini görebilmek gerek. şu an bu konuda yorum yapabilmen için das kapitali okuman lazım kesinlikle önereceğim bir kitap bir de türlerin kökeni ikisi de charles darwinin ölümsüz eseridir ama hgiçbir yayınevi değerini bilmediğinden ancak internetten okuman lazım
1
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Teşekkür ederim okuyacağım. Kaç girişlisin ve kaç binle girdin odtü fiziğe bu arada?
İnternet & Teknoloji konusunda 2,3b cevap paylaştı.
Sonunda ilgi alanlarıma giren bir soru görebildim :) Öncelikle şunu bilmek lazım, paralel evrenler teorisine göre sınırsız sayıda evren ve sınırsız sayıda olasılık var. Yani dediğiniz gibi bir başka evrende bir cani olabilirsiniz. Ya da herkesin çok sevdiği biri. Herhangi basit biride olabilirsiniz. Hatta o evrenlerin birinde dinazorların yok olmasını sağlayan göktaşı dünyaya çarpmamış ve insanlık hala oluşmamış da olabilir. Veya bunun gibi insanlık oluşmuş, yok olmuş da olabilir. Bu konuda Prof. Wiseman ve meslektaşları şunu söylüyor:
- Bizim deneyimlediğimiz evren, çok sayıda evrenden sadece birisidir. Bazı paralel evrenler bizimkine benzerken büyük çoğunluğu bizimkinden oldukça farklı.
Şimdi sizin soruya gelirsek (dini boyuttan bakarak cevap vereceğim), her insan kendi yaptıklarından sorumlu. Eğer Allah bir değil de binlerce evren ve binlerce cukulletta (sizin nick) yarattıysa bunlarla orantılı olarak binlerce de cennet ve cehennem yaratmıştır. Yani cani olan cukulletta ile halk arasında "melek" olarak tabir edilen cukulletta aynı yere gitmeyecektir.
Ayrıca paralel evrenler teorisini araştırmak istiyorsanız şunları da önerebilirim:
Bu konuda şuana kadar okuduğum bir kitap yok maalesef. Elimdeki kitaplar bir türlü bitmediğinden yenilerine başlayamıyorum. Ama daha önce bir bilim sitesinde sorup da aldığım iki öneriyi vereyim sana da. Kitapların başlangıç-basit düzeyde olduğunu söylemişlerdi.
bu kadar yorum içinde benimkini okumaya kalkmican ama kısaca bahsedim :D. (çalışma masandan dini uzaklaştır önce) matematikte olasılıklar toplamı 1dir. işte o 1 paralel evrenlerin hepsinin toplamıdır. paralel evren klasik matematiksel kuralların sonucudur (sıradan) fizikle filan değil matematikle bulunmuş bir teoridir ve ben kendimce doğru kabul ederim. big bang başlangıcı ve evrenin sonuna kadar olan bütün evren olasılıkları birer paralel evrendir. yani yaklaşık olarak sonsuz sayıdadır :D paralel evrenler arasında 'ben acaba şu an orda napıyorum' diyemezsin senin bahsettiğin zaman bu evrende geçerli bir zamandır. var olan paralel evrenlerin katrilyonda 1inde bile sen ben yokuz. çoğunda dünya da yok samanyolu da yok diyebiliriz. hatta bu paralel evrenlerin çok daha fazlasında big bang ertesi genişleme hızının 1 mm/sn daha hızlı olacağını düşünürsen, bu paralel evrenlerin çok çok fazlasında her hangi bir yıldız veya gökcismi yok.. veya komple atom altı hatta proton nötron altı şeylerden ibaret tabiri uygunsa soğuk evrenlerdir. Big bang hızı şuankinden 1 mm/sn az olursa zaten big bang başladığı anda tekrar kendi içine çekilir (teorilere göre) ve yine evren oluşmaz. aşağıda bir arkadaşın paylaştığı 10 boyut videosu var onu izlersen baya bişe kaparsın zaten. sicim teorisini okumaya kalkma boşuna, o aşırı aşırı kompleks bişedir
İnternet & Teknoloji konusunda 306 cevap paylaştı.
Samanyolunda 5. boyut var ne gerek var paraler evrenlere :D Şaka maka bir yana ben şahsen inanmıyorum çünkü bunlar çok uçuk kaçık fikirler sen cehennemi cenneti de katmışsın işin içine konu apayrı bir boyut kazanmış. Ben ilk olarak paraler evrenlere geçmeden önce kendi bulunduğumuz evrene bir bakalım tabii teoriler doğrultusunda değil deneysel olarak ispatlanmış kanunlar doğrultusunda bakalım. Bunun için termodinamik yasalarına bakmak yeterli ki zaten bu formüller fizikçiler tarafından matematiksel olarak kanıtlanan yasalardır. En önemli yasa enerji vardan yok edilemez yoktan var edilemez ancak diğer formlaraa dönüştürülebilir. Bu dediğim bir teori değil kanundur, bunun üzerine big bang teorisi adı altında milayarlarca yıl önce küçücük çok yoğun enerji ve aşırı sıcaklıkta olan küçük bir proton zerreceğinin patalamasıyla evrenimizin bu hale geldiği yönünde herkesin bildiği bing bang teorisi var. Şimdi insanın aklına hani enerji yoktan var, vardan yok edilemezdi, yani o küçücük çok yüksek miktarda enerji içeren küçük zerrecik nerden geldi diye sorarsak, bu teoriden alacağımız cevap bu bir varsayım bir kabuldür o yüzden adı teoridir zaten ancak böyle bir teoriye o kadar çalışma deneyler yapılarak ispatlanan yasalarla çelişiyorsa bu teoriyi savunmak çok mantıklı olmasa gerek. İkincisi bizim şu an gözlemleyebildiğimiz evren uzayın çok ufak bir kısmı, yapılan çalışmalar sonucu uzayın genişlediğini ispatladı bilim adamlar ve bu genişleme uzayda yer alan galaksiler arasındaki mesafe arttıkça genişleme hızı ışık hızından büyük değerler alıyor dolayısıyla belli bir noktadan sonra biz teleskoplarla artık görüntü alamıyoruz mesela atıyorum 2 milyon ışık yılı uzaklığındaki bir galaksiden gelen şınlar aslında o galaksinin bize son görüntüleri yani yaydığı son ışınlar bize geliyor ve bize sonsuza kadar hoşça kal diyor aslında o yüzdendir ki belli bir mesefaden sonra kap karanlık bir boşluk görüyoruz. Ondan sonra yok paralel evrenmiş cartmış curtmuş hayalden öte kavramlar.
Yok öyle bişi ; Bu gözlerimiz, bir çok hikmete binaen, gaybî alemleri göremez. Çünkü, gaybî ilimlerin ve alemlerin gizli kalmasında; insanlar için sayısız faydalar vardır. Düşünün, bir insan Levh-i Mahfuz'da yazılı olan kendi ecelinin zamanını, kendisiyle birlikte candan sevdiği ailesinin onlarca ferdinin ölüm zamanını görse, öğrense, hayattan nasıl lezzet alabilir?
- Allah, insanların gözlerinde, cinleri görecek bir idrak, bir algılama kabiliyeti vermemiştir. Onun için insanlar onları göremiyorlar. Cinlerin gözlerinde ise, insanları görebilecek bir algılama kabiliyeti yaratmıştır. Bu sebeple cinler insanları görebiliyorlar.
- İnsanın hem maddi bir bedeni hem de manevi boyutu olan ruhu vardır. Maddi bedeni gördüğümüz halde manevi yönlerini göremiyoruz. Gözü, kulağı görüyoruz, ama görmeyi ve duymayı göremiyoruz. Bedeni görüyoruz ama, sevgi, endişe, öfke, merak gibi binlerce hissiyatımızı göremiyoruz. Fakat görmüyoruz veya göremiyoruz diye onların varlığını da inkar edemiyoruz. Bunun gibi kainatta iç içe olan o alemleri de göremeyişimiz, onların olmadığı anlamına gelmez.
Demek ki, kainatın da büyüklüğe göre, maddi ve manevi; görünen ve görülmeyen alemleri vardır. Bunu açıklarken kullandığımız ifadeler farklı bile olsa, işin özü aynı şeye dayanır. Aynı şeyden bahsedilir.
Geç oldu sanırım ama inanç ile bilimi özelliklede fiziği karıştırmasak daha iyi ikisindeki sorularda birbirini çürütücek cinsten ama madem konuya basladik bu sekilde devam etsin fikrim paralel evrenlerin varlığının yanlızca bir olasılık olduğu söyle düşün bir insanin basina ciddi bir kaza gelir suanda oldugumuzda kurtulduysak digerinde kurtulamadigimizi varsayalim kurtuldugumuz evrende yaptiklarimiz sevap ve günahları digerinde yapmamiz olucaz bizim yaptiklarimizdan sorumlu oldugumuz dusunulurse bizi sadece oldugumuz evrende yargilayabilirler ve eger diger dunyadaki ben diye birsey varsa onunda yargilanmasi gerekir onun yargilanmasi icinse farkli bir tanri cennet cehennem gerekir ayni cennette yahut cehennemde 2 farkli durumdan dolayi bulunan 2 ayni kisi ki sinirsiz sayida paralel evren oldugunu kabul ettigimiz taktirde durumu bir dusunun yani sinirsiz sayida tanri sinirsiz sayida evren demek bu da dinin temelinde tanrinin kayitsiz sartsiz tekligi söz konusuyken bu durum dine göre cok sacma ayni sekilde paralel evrene göre de din saçma kısaca her zaman bildigimiz bir matematik bilgisi var ' din yok ' veya ' paralel evren ' yok 3 durum cikar ortaya ya tanrinin varligi bir yalan ya paralel evrendiye zannettigimiz birsey yok ya da 2 si birden yok bu ne demek dinle fizik bilim birbiri ile karistirilmamalidir mantikli dusunmek istedik dusunduk bilmiyorum bir hata var mı mantigimda söylersiniz varsa. ve baska bir soru daha ufacik eger biz bir sekilde birinin varligini kanitlarsak bir sekilde digerinin olmadigini ispat etmiz olmazmiyiz :D bu kadar yeter :D
Geçen einsteinın sicim kuramını izledim youtubeda 1 2 3 tamam 4. boyut dahil yukarısını hiç anlamadım. Kafa çok karışıyor. 2 ile 3. boyutu çok iyi anlıyorsun videoda sonraki boyutlar da 2 ve 3 de ki kuralın aynısı geçerli ama düşünemiyorsun. Yamuluyorsun. Bunlar zaten sadece teori. Çok bunaltmaya hiç gerek yok. 18 bin alem var. Buna kafa yorcağına uzay ile ilgili konular çok daha çekici bence. Değmiyor çünkü. İstersen videoya bakılabilir.
öncelikle böyle bir soruyu gördüğüm için sevindim çünkü iyice bozdu site. paralel evren olayı bizim yaptığımız seçimlerle ilgili zaten. yani her zaman önüne seçenek sunar hayat ve sen birini seçmek zorundasındır. ama paralel evrende diğerini seçen bir sen daha olduğu söylenir. bundan ziyade bir sen daha yok ama o seçimi yapma ihtimalinde sonucunun ne olduğu olayı var. yani bir nevi kader. Allah sana bazı olaylarda seçim yapma hakkı tanıyor ve sen o seçimi yaparak kaderini belirliyorsun. diğerini seçseydin ne olurdu peki? senin kaderin o olurdu. seçmediğin seçeneğin sonucunu asla bilemezsin. her insan bir kere yaratılır. bu reenkarnasyon olayını da çürütür niteliktedir.
Doğduğumuz andan öleceğimiz ana kadar sahip olduğumuz bir kaderi yaşarız. Bu kader zaten bizim için seçilmiştir. Ancak burada bir takım yol ayrımı bulunur ve Allâh hepimize seçim yapabilme yeteneği vermiştir. Yani bizler seçtiğimiz yolun kaderini yaşarız. Benim şuanda normalde hiç sahip olamayacağım bir kardeşe şuanda sahip olmam bu güne kadar yaptığım seçimlerimin bir sonucu. Kısaca genç arkadaşımın bahsettiği olasılığın var olma ihtimali, kaderin varlığı ile doğru orantıda var olduğuna inanmak yanlış olmaz bence.
İnternet & Teknoloji konusunda 708 cevap paylaştı.
Benim bildiğim şey şu; bizim önce ruhumuz yaratıldı ve biz farklı bir boyutta bu dünyada şu anda ne yaşıyorsak o boyutta da ruhumuz yaşadı. Yani ruhumuzun doğumdan ölüme kadar yaşadığı ne varsa biz bu dünyada aynısını yaşıyoruz. Tabi bu paralel evren değil daha önceden yaşanmış bitmiş olan hayatı bedenimizle tekrar yaşamamızdır. Mesela bugün doğan bir çocuk için dün o evren vardı ama bizim için yok bizim orası ile bağlantımız kesildi. Doğruluğu yanlışlığı tartışılır. Ama bana mantıklı gelen budur.
Senle ya da benle ilgili yani bir birey ile ilgili şunu söylemek isterim sana. İnsanı insan yapan 3 şey vardır:Bilinç, ruh ve beden (İşin quantumuna girersen sadece bilinçden ibaretsin ruhun varlığı belli değil). Bilinç gelişen bir şey ve varlığı hakkında somut kanıtlar yok. Duşunup yaptığımız tum eylemleri bilinç olarak yaptığmızı yani farkında olarak yaptığımızı savunuruz. Bedenimiz çoğunluk olarak hidrojen atomlarından oluşur ve ölduğumuzde kalıcı olarak bu evrende barıncaz. Ruhunda bedeninle bir butundur paralel evrenlerde ruhunun olduğuna inanma. Zaten ruh-beden ve- zihin bir butundur. Tek soru beden son bulunca diğer 2 sine ne olacağı. Olanaklar ise; -Herşey zaten bilinçden ibaret ruh ve beden kavramı yok herşey dalga boyutu. -Bedensel ölum olunca ruh başka bir boyuta geçiyor ve bilinç ruhla beraber kalıcı oluyor. -Ve son olarak ise ruh yok beden ve zihin bir butundur. Beden ölunce zihinde ölur.
Fringe izlediğimde bende böyle devreleri yakmıştım :) Paralel evren varmıdır? Var ise yaşantılar ahireti nasıl etkiler bilmiyorum ama en azından evrenlerin bir tanesinde Walter'ın Peter'a olan sevgisi kadar saf ve çılgınca bir sevgiyle birinin bana bağlanmasını ve bu kadar güçlü bir sevgiyle birine bağlanmayı isterim.
Paralel evren teorisine inançsal olarak bakmak çok doğru değil Çünkü inanma şekilleri bile farklıyken ortada ki ihtimaller sonsuzluktan asla çıkmaz.
Paralel evren teorisinde öz dünya ve bunun birden çok yansıması vardır Tabi seçimler ve doğal oluşum farklılıkları her birini birbirinden ayırabiliyor ve her maddenin aynısından olma zorunluluğu yok Teorinin ispatlanması çok zor çünkü boyutsal ifadeler yer almakta ve kuantum gelişmedikçe anlamak daha zor olacak
Boşver sen bu dünyaya bak 😂 şimdi paralele evrenin mantığı, 2 yol varsa ve sen solu seçersen, paralel evrende sağ ı seçmiş olursun. Yani şu an sen kimsen, paralelin tam tersin. Lakin paralel evrenler birer teori, kanıtlanamadılar. Bilinen tek delil, herşeyin bir çifti olduğu. Bir atom yok edildiğinde başka yerde 2. Bir atomunda yok olduğu kanıtlandı. Yani buda paralel evrenin olabileceğini gösteriyor, fakat kesin birşey söylenemiyor
Bilimde paralel evrenin yerini bilmiyorum ama bence yok paralel evren, yabancı dizilerin bilim-kurgu filmlerinin ve değişik felsefecilerin etkisinden cıkarsak iyi olur.
Aksini savunan bir çok düşünür de var zaten :)
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Ben fringe izlemedim ama demek ki izlemeden de aynı şeyleri düşünebiliyoruz. Bu fizik dersi etkisi bende. Bence var bilmiyorum belki de yoktur
Konuya Hakim biri olarak vericeğim cevap : KESİNLİKLE YOKTUR.!! Parelel alem vardır Evren yoktur Akıl alınmıcak Galaksi vardır ama Kuranda geçen alemlerden bizim alemimizin dışında Madde aleminin dış hattında aklın almıcağı varlıklar vardır Sadece Cinlerin Denizde yaşayan derede banyoda dağlarda yaşanları vardır ve birbirlerinden çok farklıdırlar kimi aslana benzer rabbani olanlar kuş olarak gözükür bunların dışında Şeytanın soyundan İfrit ve demonlar var 72 demon vardır Manevi alemde izin verilmeyen isimleri bilinmeyen varlıkları görenler Astral Seyahat ile Kadim dünyanın 6cı katından sonra görmüşlerdir 3cü katında cinler vardır ve onlarda emin olun bizim gibi korkuyolar 6cı 7ci kattakilerden..
İnternet & Teknoloji konusunda 3,8b cevap paylaştı.
Hersey mümkün belki de yasadigimiz dejavular paralel evrenlerin ic ice gecmesinden dolayi kaynaklaniyor, bunu hareket halinde bir küp olarak düsünürsen bu ücsel/besgen boyutlar belli zamanlarda üst üste binior esitlenior olabilir ve iste o anlarda paralel yansimalardan dolayi biz deja vu yasadigimizi düsünüyor olabilirz.
Öyle diyince şu reklam geldim aklıma. "Diğer sinemalarda 3D bizde 4D." 4D ile filmi izlersin ama bizde ki 8D ile filmi yaşarsın" diyen avm sinemacıları :D
Paralel evren aslında tam olarak bu şekilde tanımlanmaz. bir kaç tane bilinen ve yaşanması muhtemel beklenilen paralel evren vardır şunlardır. Apocalyptic planet : Buna eski yeni dünya diyebiliriz şu şekilde açıklayayım bir dünya düşün teknoloji çok ilerlemiş ama kullanılan araçlar 1950 yılından kalma yani 1950 yılını 2050 yılında yaşamak diyebiliriz. nukleer felaket sonrası yaşanmadı beklenen bir olay.
Zaman unsuru: Eğer ışık hızına yakın bir hızda hareket edebilseydik zaman bizim için çok yavaş akardı. eğer ışık hızında hareket edebilseydik zaman unsuru bizim için kalkardı yani zaman dururdu. eğer ışık hızından daha yüksek bir hızda hareket etseydik bu sefer de zaman gelecekten geçmişe akar.
Paralel evren bu şekilde tanımlanır bunun dışındakiler sadece teoridir.
İnternet & Teknoloji konusunda 8,4b cevap paylaştı.
Başka bir boyutta bir tane daha ben fikri, inancıma ters.. Maserde ben cennetliksem, ama diğer ben cehennwmlikse ne olacak? İki farklı ruh gerekir.. iki farklı insan yanı.. Birebir aynı insanın da olmadı başka bir boyutta , bana mantıksız geliyor. paralel evrenler hatta canlılar olabilir.. ama bu dünyanın aynası olduğunu düşünmüyorum.
Merhaba bu konu hep ilgimi çekmiştir çok fazla bilgi sahibi değilim ama bildiğim kadarıyla kaç boyutlu bir evren olduğunu tam olarak kimse kesin olarak bilmiyor yalnız birbirine bağlantılı şekilde paralel evrenlere zaman yolculuğu yapmak mümkün gözüküyor geçmişe doğru sanırım gelecek değil
İnternet & Teknoloji konusunda 1,1b cevap paylaştı.
benimde hep merak ettiğim birşey tek tuaf düşünceli ben değilim demekki gerekli cevabı almışsın sana bir dizi tavsiye edicem izlemeyi seviyorsan Fringe 2. sezondan itibaren tamamen paralel evrenler üzerine bir film 5 sezonu 15 gnde bitirdim tavsiye ederim
epeyce fantastik bir konu olma ihtimali fizik bilimindeki gelişme ile aralanmıştır fakat var veya yok diye birşey söylenemez günümüzde daha yakınımızdaki gezegenlerin bile hepsine ayak basamamışken paralel evrenler konusunda kesin birşey söyleyemeyiz :D
paralel evrenler kesinlikle var. olaya lineer baktığın için sıkıntı yaşıyorsun. senin zamanınla paralel dünyanın/evrenin zamanı bir değil. bütün gerçeklikler bir anda var, bütün yaşam bir anda var. her an yeni paralel gerçeklikler oluşur, çünkü seçim yaparız. seçmediklerimiz olasılıklar olarak paralele dönüşür. ve şu bilincimizdeki bir değişiklik tüm diğer paralel bizleri etkiler. aslında bilinç tektir, sadece dağılmış gibi görünür. zaman bir yanılsamadır.
ağır bir şekilde tırlatmışsın dostum paralel evren saçmalığıyla :D tabi pelin çift bide habertürkteki o kızın prgramlarını izleye izleye yedi millet kafayı. Hee her olaslığa bir evren tabi canım. mesela sen bir olayın sonucuna giderken 5 ihtimalli bir yoldaysan 5 tane paralel evrende sen varsın hepsini deneyip sonuçlarının değişik olduğu yolların farklı gittiği bir evren. kimisinde tecavüzcü oluyosun kiminde 5 vakit namazlı. hepsinin hayatı sonlandığında o 5 evrenin günahları ve sevapları toplanıp ortalaması alınıyor. barajın altında kalırsan yallah cehennem. La senin gibi aklını bu kadar boş işlere yoran bir adam olmayı çok isterdim biliyor musun
Cennet veya cehennemi Muhammed'den başka gören olmuş mu; hayır. Neden görmüşçesine anlatıyorsun? Ruhlarımız farklı bir boyut içerisinde yaratıldı demişsin, yaratılırken orada mıydın? Dünyanın birçok yerinde üniversitelerden doçentlerin, profesörlerin ortaya attıkları teorileri 19 yaşında olan sen bilgisayarın karşısında 5-10 dakika düşünerek mi çürütmüş oluyorsun?
İnternet & Teknoloji konusunda 681 cevap paylaştı.
Imkansiz bir arguman. Paralel evren varsa şu an bu evrende kendi farkindaligini bilirken diger evrendeki farkindaligini neden bilemiyorsun ve var midir diye bir soru sorabiliyorsun? Diye bir sorun cikar ortaya. Ayrica kuran ile de bagdasmiyor, tabiki dogal olarak adalet kavramiyla da... Ayni kisinin farkli iki hayati olsa hangisinden sorguya cekilebilir?
Sen fiziğin en üst düzey karmaşasını fiziğin net bir şekilde kabul etmediği tanrının bir diniyle mi çürüttün? :D Biz bisikletle uzaya çıkacak milletiz de fırsat verilmiyor resmen, tarihin en büyük sırlarından biri nasıl da çürüyüp gitti gözümüzün önünde. :/
Howkins baba var diyorsa vardır. Geçiş yolları da solucan deliği dedikleri uzaysaal bir bükülme noktası. Tabi bu paralelden kasıt, diğer verenlerde de bir ben in olduğu anlamına gelmiyor. Uzay madde evren paralel evren olayına bir de cennet cehennemi eklersen içinden çıkılmaz bir hal alır. ;)
arkadaş bütün yorumları okudum da şu paralel evren olayını tek doğru düzgün bilen sensin sanırım ama sen de benim gibi kendinde anlatacak gücü bulamamışsın :D
İnternet & Teknoloji konusunda 498 cevap paylaştı.
Bence kıyametin kopma hadisesi, yakınlarımızda patlayacak bir süpernovanın evrende açtığı yırtılma (karadelik) sonucu karadeliğin bizi içine çekmesi yani paralel evren, ahiret. Çünkü dini kitaplarda ahirette zaman ve mekan kavramının olmadığı söyleniyor bu karadeliğin bizi yutması sonucu oluşacak hadiselerle aynı. Karadeliğin içi paralel evren olabilir ve orda zamanın ve mekanın hiç bir değeri yok, ışığı bile yutabilecek bir güç. bu sadece basit bir teori
paralel evren aslında böyle bişey degil. quantum fiziginin bir yan dali gibi bisey. uzay boslugunda ya da karadeliklerde zamanın kırılması ile meydana gelen bir olgu. zaman ve mekan kavramının anlamıni yitirmesi. ama bunu idrak etmek için çok üstünde durmak lazim anlamaktan çok tahayyul edebilme, yani hissedebilme gibi bişey. bende çok bilmiyorum hatta hic bilmiyorum diyebilirim 😊
Paralel evrene gore cennet veya cehennemde olamazsin cunku paralel evrenlerde sen dah olmedin. Ve paralel evren tam olarak oyle bir sey degil. Aslinda paralel evren senin bu dunyada yaptiklarini surekli tekrarlayan bsska evrenler yani aslinda sen sen olmaktan cikmiyorsun o yuxden birinde iyi birinde kotu olman mantiksiz. Ayrica paralel evrenin bir diger dusu ceside sanirim su an mesela uyuyorsun sabaha oluyorsun ama baska bir evrende bu dunyadan birtane daha oldugu icin sen uykudan uyanmis gibi devam ediyorsun yani aslinda cenneg ve cehennem kavrami da kalmiyor. Cunku sen hic olmemis oluyorsun sadece evrenler oluyor. Kim bilir belki bugun oldun ama su an farkinda degilsin. Belki bu gece tekrar uyuyacaksin ve bir evrende yine oleceksin amayarin uyandiginda tekrar devam ettigin icin bunun darkinda olmayacsin. Zaten paralel evren inanci olan birinin cennet ve cehenneme inanmasi da sacma.
İnternet & Teknoloji konusunda 959 cevap paylaştı.
Var ya da yok diyemeyiz çünkü teoriden öteye gidebilmesi için en ufak bir delil ya da kanıt yok. Şahsi kanaatim, bilim adamlarının paralel evren diyerek gösterdikleri bu teorinin yalnızca başka galaksilerden ibaret olduğudur. Bir yerlerde başka galaksiler, başka dünyalar ve yaşam formları olabilir ama bunlar bizim alternatif ya da paralel halimiz değil tamamen bizden farklı şeylerdir diye düşünüyorum.
İnternet & Teknoloji konusunda 676 cevap paylaştı.
Aslında bu tür konuları incelemek zevklidir. Araştırmak görmek bilgi sahibi olmak gerçekten bizi geliştirir. Ama paralel evren teorisinin ele alınıp incelenmesi için kuantumun gelişmesi gerekir. Yani teoriyi doğrularken bir yandan da sonsuzluğa gidiyorsun yani çıkmaza. Ben olabilir diyorum neden olmasın ama ispatlanması uzun sürecektir
işin içine dini argümanlar sokuyorsan paralel evren muhabbetlerine hiç girmemeni tavsiye ederim. Biri elma biri armut. paralel evren teorisi benım bıldığım kadarıyla fizik kanunlarına ters düşmüyor, bundan doalyı olabilme ihtimali olduğu için ve ilgi çekici bir konu olduğu için sürekli gündeme getiriliyor. Sürekli bu konunun gündeme gelmeside insanı sıkıyor...
Çürütebilicek diyerek verdiğin örnekler çok yetersiz. Özellikle bilim konusu tartışıcaksan dini olaya katmaman gerek.. Ne demek cehenneme gidermiyim , cennete gidermiyim? Bu nasıl bir mantıktır? Gerizekalımısın? Bide çürütebilicek bir olasılık demiş canımsın sen baya baya.. Dine inanan bir insan paralel evrenin varlığına nasıl inanabilir veya tartışabilir ki? Kendi için de ki çelişkiyi yen o din zırvalıklarından kurtul sonra bilim tartış.
İnternet & Teknoloji konusunda 396 cevap paylaştı.
paralel evrenler teorisi... ispatı mümkün olmayan algısal bir yanılgıdan ibaret... teorikte mümkün... pratikte yapılamaz... sana bir film... izle ve devreleri dahada yak olur mu? predestination filmin adı... hem kendin, hem kendinin annesi hemde babası olmak... bilmem anlatabildimmi?
metafizik iyidir kafa yorulasıdır fakat aynı zamanda aynı metafizik Allahın sınırsız kudret sahibi olduğunu gösterir. Ama sanmıyorumki senin yaşadığın hayat onun cehennemi ya da vs'si. olamaz. Eğer olsaydı sen diğer seni tanıyor olurdun. Rüyalarımızda dahi kendimiziz. Uzaktan seni görmüyorsun rüyanda sen ve yaptıkların oluyor.
Bazen benim de aklıma şu geliyor ve biraz paralel evrenle alakalı. Yarın bir gün öldüğümüzde hepimizin bir savunması olacak.. Kimisi diyecek daha zengin olsam iyi birisi olurdum, kimisi diyecek daha iyi bir ailem olsa günah işlemezdim bilmem ne... Belki diyorum paralel evrenlerde bizim bu öne süreceğimiz bütün bahanelerin bir kombinasyonu yaşıyodur.. Bir evrende Zengin, bir evrende iyi bir aile vs vs.
şimdi paralel evren dediğin olayda bağımsız olan kavram mekan değil zaman oluyor önce bunu kavramak lazım yani zaman kavramının üstüne çıkıp oradan bakmak lazım öyle oldumu da dün bugün yarın diye birşey kalmıyor yaşayacağın herşeyi tek bir sahnede yaşıyorsun aslında yaşamıyorsunda çünkü zaman yok sadece yaşayacağın herşeyi biliyorsun işte zaten biz buna kader diyoruz
Paralel evren die birşey yoktur zamanda yolculuğa inanıyorsan paralel evrenede inanırsın eğer inanmıyorsan paralel evrenede inanmazsın bunlar hep bilim kurgu film senaryosu fakat matrix filmi ilerde gerçek olabilir ve ozaman sanal bir paralel evren yaratılabilir. Ama gerçekte var olduğu anlamına gelmez
Eğer bir ahiret varsa, orada yargılanacağın şey bilincin dahilinde yaptıkların olacaktır. Paralel evrendekiler sana çok benzeyen, belki seninle tıpatıp aynı hayatı yaşayan insanlar olsalar da, onların yaptıkları için sorumlu tutulacağını sanmıyorum.
Bizim inancımızda anne rahminde Allah belli bir aydan sonra ruh gönderir ruhunun baska evrende yasaması gibi bir durum söz konusu degil ilk defa senin Bedenine can vermekle görevli öldukten sonra baska bir boyuta geçiş yapacak dogmadan once farklı bir evrende olması söz konusu degil Doğrusunu Allah bilir
paralel evren varsa, o evrendeki sen değilsin güzelim, yani seni ilgilendiren yalnızca bu evren. sonsuz sayıdaki evrende sonsuz sayıda sonsuz çeşitlilikte sen olurdun -ki kedi olman bile mümkün- böyle durumda bütün bilince sahip olman gerekirdi, ama hiç kimse buna sahip değil. belki de bu sonsuz sayıdaki alem paralel evrenleri temsil ediyordur, her varlık kendi davranışlarından sorumlu olacak nede olsa
Aferin kardeşim, helal. Paralel evrenler sadece olasılık düzeyinde ve varsayımsal olarak var olabilir. Realitede olamayacağını, olsa da bunları düşünmenin hiç bir mantığı olmadığını bir kaç cümlede anlatmışsın...
Artık inanmaya başladım. Hatta oraya bile gidebiliriz. Rüyalarla. Dün yattım her zaman aynı rüyaları görüyordum. Kafamı koyar koymaz benim bir kız arkadaşım var kankam yani, hep onun yanımda görürdüm kendimi. Ayrıca gerçekte maddi durumu normalken rüyalarımda aşırı şekilde zengindi onla birlikte hep bir bahçede konuşurduk. Bu rüyayı bir kaç kez gördüm lamin düne kadar. o yuzden burdayım. Rüyamda arkadaşımla konuşirken arkadan kendimin geldiğini gördüm. Sanki rüya gibi değildi herkes şaşkındı. Arkadaşım bir ona bide bana baktı ve sonrada bir anda uyandım. Ama bu gerçek bir uyanma değilmiş rüyamın icinde ruya görüyomuşum. Sonra yatağımın üzerinde bir poşet vardı poşeti açtım bir kaç hediye vardı ve bir not vardı. Geçit kapandı yazıyordu. Ve ondan sonra gerçek olarak tam şekilde uyandım. Kimseyede anlatma ihtiyacı duymadım taki bunu görene kadar. İnanmak size kalmış zaten bos bir ruyada olabilir. Uzun uazdım kb :)
İnterstalleri izle bu konu hakkında çok güzel bir film. bence yok çünkü Müslüman olduğum için ama kalbim var diyor bizim 6. hissimizi sanki bize onlar soyluyor gibi geliyor.2ihtimalde olabilir
paralel evren bir beyin yıkama yöntemidir naziler bu yöntemi genç bireyler üzerinde beyni yıkamak için kulanışlardır onlara bu tazr bilgiler vererek cıkmaza sokmuşlardır ınsanlar aşırı düşünmekden bağdışıtırma cabsından dolayı beyınlerı ıflas etmışlerdir böylelıkle beyınlerı daha basit gerçekleri kabulenmesş kolaylaşmıltır bu şekilde nazi ordsu sadakatı artırılmıştır bu tarz sorularını severek cevaplayabılırım cunku bu tazr şeyleri araştırmak ile hayatımı geçirdim :)
İnternet & Teknoloji konusunda 1,4b cevap paylaştı.
Evrende bir gözle görebildiğimiz bir de hiçbir duyu organımızla daha algılayamadığımız olarak 2 çeşit boyut var. Online oyunlarda sürekli bir boyuttan başka bir boyuta geçmek için "geçit" dediğimiz birçok şey kullanırız belki bilirsin. Gerçek yaşamda da bazı teknikler var. Astral seyahat, yoga, zihin, kontrol ve türevleri gibi. Tamamıyla yaşayamasan da hissedebiliyorsun.
ruhlar yer yüzüne gelmeden önce birbirleriyle karşılaşmış olabilermiş fıkıh tevsir dersi alan birinden duymuştum. ve dejavu dediğimiz olayın aslında bu yüzden yaşandığını söylemişti yani açıklamana benzer birşey varmış
walter reisi görünce heyecanlandım :) sen zaten şu anda hem cennettesin hem cehennemdesin hemde dünyadasın eğer cennet ve cehennem varsa bu yüzden bana öteki dünya saçma geliyor zaten bilimsel olarak imkansız
İnternet & Teknoloji konusunda 1,8b cevap paylaştı.
Ben bir tane paralel biliyorum :D Fetoraller :D (Sanmıyorum öyle paralel evren mevren olduğunu ya. Sen nelere dalmışın böyle. Yok öyle şeyler yahu. Sadece içinde yaşadığın AN vardır. Gerisi bitmiş ve olmamıştan ibarettir.)
İnternet & Teknoloji konusunda 6,3b cevap paylaştı.
Bununla ilgili bilimsel siteleri takip etmeni öneririm. Burada ki muhabbetler arasında böyle önemli şeyler kaybolur gider.
1
7 Yorumla
Soran
+1 yıl
Haklısın ama daha ilk dakikadan süper soru sormuşsun mesajı aldım 😊 vitrinde belki gerçekten bu işleri takip eden birisi görür de cevap verir. Ayrıca günün sorusu yaptım cevapları merakla bekliyorum 👯
Yaklaşık 1 ay önce drake denklemini bence olarak yazdım burada. Tam 3 saat sürdü düzenleme yazma yorumlama formülleme. Fakat bence yayınlanmadı. İşte o zaman anladım ki burası önemsiz bir site.
@Rankbuster bende günün sorusu yaptım yoksa bu kadar görüş gelmezdi :) gelen görüşlerde de saçma, boş falan diyenler çoğunlukta. Site değilde insanlar boş olabilir.
Post modern toplum teknolojide geliştikçe insanlarımız araştırma ihtiyacını yitirmeye başladı. Çağımızın hastalığı " okumamak/araştırmamak" üzülüyorum bu duruma.
Bence cok düşünüyorsun kafani yorma bir kahve ic, ama bence haklisinda belkide paralel evrenlede ayni evrendeyizdir sonucta evren daha kesfedilmedi degilmi?
Her paralel evrende farkli dunya varsa her paralel vrende neden cennet cehennem olmasin. Yani sen şu an kendi evre indeki cennete veya cehenneme gidicen onlarda kendi laralel evrenlerindeki cennet ve cehenneme gidicek gibi.
İnternet & Teknoloji konusunda 1,7b cevap paylaştı.
psikopat_hatun diyorki: eğer böyle birşey gerçekten varsa çok eğlneceli olmazmı :D :D kaldığın ikilemlerin birisini uygularken diğerini başka boyutunuz yapıyor KARARSIZLIKLARA SON :D
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
bence paralel evren var ya da yok diyemiyorum ama farkındaysan senin yazdıklarında inanç olayıda var ve olaylarıkendikurguna göre birleştiriyırsun. en basitinden kıyamet tüm yaratılanlar için aynı anda kopacak demen buna örnek. yani ben e çok dar kalıplarla düşünüyorsun biraz daha evrensel düşünsen işin içinden çıkabilirsin
Olamaz. Başka alemler var ama bu şekilde değil. Eğer öyle olsa bu ne demek biliyor musun , zamanda yolculuk yapmak mümkün olur o zaman. Böyle bir şey ise imkan dahilinde değil.
Bu çok farklı bir şey mümkün değil. Telefon başka bunlar teknolojik gelişme. Örneğin yakın gelecekte insanlar ışınlanarak seyahat edebilecek. Bugünkü telefonlar ilkel bir haberleşme cihazı olarak tarihe gömülecek. Ama bu olay bunlarla alakalı değil. Eğer öyle bir şey olsa biz şu anda burada değiliz demektir.
Evet işte belki burada değilizdir. İmkansız diyorsan bana kanıtla paralel evrenlerin olmadığını. Kanıtlayamazsın kesin var da diyemeyiz farklı işte belki biz öldükten sonra netleşir varlığı veya yokluğu kim bilir. Ama bunu boş iş olarak görmeyin. boş değil çünkü araştırmak, öğrenmek boşluk olamaz. hem belki birçok hastalığa çare bulunur belki başka bir sürü şeyler olur iyi veya kötü bunu ancak araştırırsak öğrenebiliriz.
En İyi Cevaplar