25 yaşındayım 2 senedir çalışıyorum. Maaşım kendi evimi geçindirmeye yetiyor. Evlenip bir erkege yemek yapmak ya da arkasını toplamak istemiyorum. Çocuk hayalimde yok. Olursa evlat edinmeyi düsünürüm. Ama evlenmek falan istemiyorum. bir kadın bunu basarabilir mi? hayatı boyunca kendi ayakları üstünde durabilir mi?
Cevabın nedir?
+1 yılŞimdi elin agağın tutuyor kendi paranıda kazanıyorsun çok şükür ; birilerinin arkasını toplamak yerine , yemeğini yapmak yerine , birileriyle beraber evi topla yine aynı kişiyle mutfağa girmeyi dene olamaz mı? Bence mümkün, neden mi? Yaşlandığın zaman ne sevgili bulursun kendine, nede bir bakacak, saydıklarımı gerçekleştirdiğin bir eşe sahip olursan şayet bu dertlerin olmaz gelecekte , keşke dediğin gibi olsa sadece bu yaşta olsak da kendi kendimize yetsek , erkeğe bu gözle bakmayınız artık... Biraz daha yapıcı olun..
23 Yorumla
Soran+1 yılHayir :) kendi parami kazaniyorum cunku caliskanim. 60 yasina gelince emekli oluyorum para yine gelecek.
Asla bir erkege yemek yapmam. Hizmetcisi olmam- +1 yıl
60 yaşına geldin, kadınsın kemik erimesi romatizma vs bir sürü şey var , kadın dediğin canlı narin ; erkekten önce düşer, tek başına kim bakacak sana? Evine ekmek gtirecek bide böyle bak , her erkek üşengeç değildir, beraber yemek yaptığın , birlikte temizlik yaptığın erkeklerde var , bunları göz ardı etme
Soran+1 yılHayir kimseye yemek yapmam
En İyi Cevaplar
Durur tabi niye duramasın..
02 Yorumla
Soran+1 yılBencede durur. Tesekkür ederim
+1 yılaslında bende hiç evlenmemek istiyorum fakat ailemin 2 çocugu var bir kız bir erkek onlara bu duyguyu yasatmak ıstıyorum fakat asık olmazsam da yasatamıycam uzulerek
10 Yorumla
Aaa benim kafadan birini görmek ne hoş.
40 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
14
Cevap
51Cevap
+1 yılHayat anlayışının paraya döndüğü dünya da bu şekilde düşünmen gayet normal.. Her şey para değil.. Her erkek arkasını toplatmaz kimisi kendi toplar.. Hayatın boyunca kendi ayakların üstünde durabilirsin tabii ki de, neden duramayasın_? Evlilikte amaç parana para katmaksa hiç evlenmemek lazım.. Evlilik maddiyat üstüne kurulu olmamalı.. Cinsellik üzerine de kurulu olmamalı.. Her insan bir tamamlayıcı arayışındadır.. şu an gençsin o yüzden pek fark etmeyebilir.. Tabii ki karar senin.. Şunu yap bunu yap tarzında cümleler kuramam.. Sadece düşüncelerimi paylaştım..
06 Yorumla
Soran+1 yılBen kimsenin kölesi olmam. Asla hemde
- +1 yıl
evlilik kölelik değil ki.. evliliğinde köle olanları görünce evlilik kölelik sanmakta haklısın.. ama evlilik kölelik değil..
Soran+1 yılKocamin yemegini yapmam. Camasirini yikamam.
- +1 yıl
tamam canım evlen demiyom ki ben.. sadece bazı şeyleri çevrende yanlış görmüşsün.. evlilik kölelik sanmana üzüldüm.. yoksa ister evlen ister evlenme ne karışabilirim.. :)
Soran+1 yılEvlilik kadini hizmetci yapmaktir. Baska bisi degil. Batıda farkli tabi. Turkiyede kadına hayvan gibi davranirlar
- +1 yıl
yazık..
60 yaşına gelince görürüz seni buralarda
s6.postimage.org/.../...ahtina_flash_tv_kenbit.jpg03 Yorumla
Soran+1 yılHaha yok :) bu kadar rezil birsey olmaz
Soran+1 yılEvlilige bakiş açım bu :) kadın köle. Hizmetci bakici.
- Diğer konusunda 822 cevap paylaştı.
+1 yılSadece kendini düşünüp egoist bir bakış açısı ile olaya bakıp tecrübe sahibi kişilerden hiç birşey dinlememiş gibi davranmandan, emeklilik hayatına yaklaştığında ve tek başına kaldığında yalnızlığını anlayıp pişman olacaksın belkide çünkü ne arkadaşın ne de ailen bir ömür boyu senin olurlar o yaşta kimse de senin sevgilin olmaz.
10 Yorumla
+1 yılDüşünceni beğendim. Tabiki bir kadın hayatını boyunca kendi ayaklarının üzerinde durabilir. Zaten bir kadın erkege kendi isteği haricinde yemek yapmamalı.
Mesela b bir kadına para vermek zorunda olmak çok saçma geliyor bana Aynı mantık. Sonuçta karşılıklı çıkar olmuş oluyor ilişki. Sen bana yemek getiriceksin ben sana para. E bari lokanta kuralım?
Aksini düşünen idda edende olabilir tabi. Bu tamamen özgürlüğe düşkünlük meselesi.00 YorumlaBen başardım sen de basarirsin :) yani ben erkeğim ama bence kadın erkek ayırım i diye birşey yoktur. Ikimiz de eşitiz.
10 Yorumla
+1 yılEn basit ornegi benim lise hocam şu an 65 yaslarında hic evlenmedi ve kendi ayaklarının üstünde duruyor
30 Yorumla
+1 yılDurabilir neden durmasin. Hem evlilik isteyip istememe değildir. Belkide daha ondan cocuk yapmak istiyecek , ona yemek yapmak isteyecek kisiyi bulamamissindir.
02 Yorumla
Soran+1 yılHayir asla kimseye köle olman. Asla yemek yapmam
Soran+1 yılOlmam*
Diğer konusunda 4,3b cevap paylaştı. tek başına bir yere kadar sıkılırsın evlenmeyi yuva kurmayı düşünmelisin bence ama çalışarak ta yapabilrisin sanki şu an ev toplamıyormusun yemek yapmıyormusun? yapıyorsun işte evliykend e çalışıp evin ekonomisine yardımcı olabilrisin
00 Yorumla- Diğer konusunda 2b cevap paylaştı.
+1 yılBaşarabilir vede kadın evlenmek zorunda değildir.. Ben de evlensem çocuk sahibi olmak istemiyorum.. Ancak tek başına yaşanır da yalnızlık insanı canından bezdirebilir.. Karşı cins sevgiye ihtiyacı var insanın..
00 Yorumla Diğer konusunda 1,2b cevap paylaştı. Durabilir ama bir süre sonra yalnızlık kafana vuracaktır.. Peki o zaman ne yapacaksın?
02 Yorumla
Soran+1 yılEvlenmicem dedim sevgili yapmicam ya da arkadasim yok demedim
Neden başarmasın. Herkes evlenicek diye bir şey yok. Kimse zorunlu değil canım.
Bende düşünmüyorum.20 Yorumladurabilirsin tabiki ama şu var çok sevdiğin biri çıkarsa evlenebilirsin..
07 Yorumla
SoranYok hayir hic bir erkege hizmetcilik yapmak istemiyorum.
Soran+1 yılHayir öyle erkek yok. Yinede asla yemek yapmam köle olmam
Soran+1 yılYalandır o. Kadın evlenince yemek yapar camasir yikar kariyerinden vazgecer cocuk bakar. Köle olur
- +1 yıl
Neden sürekli yemek yapmayı kölelik olarak vurguluyorsun. Senin annen sana yemek yapmadı mı? O halde annende sana kölelik yapmış oluyor bu mantıkla. Hatta sen kendine yemek yapıyorsan kendi ihtiyaçlarının kölesi olmuş oluyorsun. Bu zihniyetten bir an önce çıkmalısın. Evlenmek istememek farklı evlenmeyi kölelik olarak algılamak farklı. Yemek yapmak sadece evlenenlere özgü bir şey değil. Kendi hayatını devam ettirmek için hele bir de yalnız yaşıyorsan zaten yemek yapmak zorundasın. Evlenince sadece bu yaptığın yemeği eşinle paylaşmış oluyorsun. Hepsi bu. Köle değilsin.
+1 yılBu ülke şartlarında kendine güveniyorsan bal gibi de durursun. Yok mu sanki.
00 Yorumla
+1 yılEvlenen herkes aç , açıkta olduğundan bir adama beleş hizmetçilik yaparak yaşamak için evlenmiyor.
Ama yinede evlenmek istemiyorsan evlenmessin var 40-50 yaşlarında bekar ve yalnız kadın tanıdıklarım.
Ilk olmassın yani.210 Yorumla
Soran+1 yılHayal dünyasında yaşayan bir insan daha. Evlendikten sonra kadın ve erkegin birlikte yemek yaptigi bir evlilik göster?
Sizin evde yemekleri kim yapiyor?- +1 yıl
Benim annemde çalışan bir kadındi hala çalışır.
Yeri geldi babam yemek yaptı , ev süpürdü.
Bende evliyim ve üstelik çalışmıyorum buna rağmen evde niye yemek yoookk , niyee temizlemedin diye olay çıkartmıyor bazen kendi yapar bazen disardan bazen ikimiz.
Unutmadan dedemde eskiden aşciydi buyüzden babannem yerine dedemde yemek yapardı cokta güzel olurdu.
Dünya kendi mutsuzlugunuz ve kendi çevrenizin etrafında dönmüyor.
Soran+1 yılSenin aile ful batıdan göçme heralde. Turkiyede n rastgele bir aile al. Asla babanin yemek yaptigi bir aile olamaz asla. Benim babam suyunu bile ayagina isterdi
Soran+1 yılBana niye trip atiyorsunuz hanimefendi. Sankinyanliş bir sey sôyledim
Herseyi gectim. Su siteye iyi gözle bakin. Evlenip kocama yemek yapcaam evlencem. Yemek yapmayan kiz olur mu.
Bu tarz sorular benim iddalarimin kanıtıdir- +1 yıl
Iyide ben bütün evliliklerde erkek yemek yapar demedim. Tabiki yemek , temizliği kadın işi gören erkeklerde var. Sadece sen sanki bütün evlenenler eşine köleymiş gibi anlattığından kendimden örnek verdim.
Biz göçmeniz evet ama eşim karadenizli :)))) Onun babasıda hiçbiseye elini surmeyen cinsten ama eşim yemek yapiyor hiç gocunmaz..
Evleneceğin kişiyi seçmek senin elinde genellemelerle biryere varılmaz.
Ks'nin evlenilcek kız kriterlerine kalsaydı iş ben evde kalırdim ;)
Soran+1 yılHayir sen bana sanki çok sacma hayalo birsey söylemisim gibi davrandin. O yuzden kizdim.
50 milyon erkek kadini köle gibi davraniyorsa 10 tanesi senin kocan gibidir- +1 yıl
Yok saçma birsey söylüyorsun demedim. Ben istatistik kurumu degilim kaç erkek böyle kaç erkek şöyle saymadım bilmiyorum. Sadece genellemene itafen yazdım.
Önyargı yapmamak lazım kimbilir belki o az kısımdan biride senin kısmetindir belli olmaz.
Umarım mutlu olursun.
Soran+1 yılBen istatistik yapacak kadar evli erkek tanidim iş yerinden. Fabrikadaki tek muhendis kadin benim. En modern gorunen erkekler kadini köle olarak görüyor. Yani hepsi köle olarak goruyor diyebiliriz senin kocan 50 milyonda bir :) istedigin kadar inkar et.
Kadin kendini calismayarak ev hanimi olarak köle gösterdi zaten. Ben erkek olsam seni köle olarak gorurdum mesela. Eve para getirmiyosun baska ne ise yarayacaksin. Ev temizle bulasik yika baska ise yaramazsin.
Soran+1 yılYok bacım merak etme evlenmem ben. Asla hemde. kimsenin arkasini toplamak için okumadim. Kimsenin ev isini yapmam. Sevdigim adama sevgi veririm ev isiyle sevgi mi gösterilir.
Sana butun gun esra erol izlemenle iyi eglenceler diliyorum. Biz farkliyiz. Sen ev hanimisin beni anlayamazsin ben calisan bir bayanim gücluyum yani. Kocama rest cekebilirim
Ama sen cekemezsin. Hangi parayla bosanma davasi acabilirsin kocan seni dövse?- +1 yıl
Senin düşüncen o, benim eşim öyle görmüyor.
Ev işlerimiz evde olsamda ortaktır belirttığim gibi.
Calışıp calışmamak benim keyfime kalmış bir durum ister sabahtan aksama yatarım, istersem gezerim.
İstediğim seyleride alırım. Para hesabida sormaz.
Maddi olarak iyi durumdayiz zaten oyüzden "paşa gönlüm bilir"
Seven bir adam paraya göre muamele yapmaz.
Kadin parasına tamah edenler kendini sorgulasın. Daha fazla polemige girmek istemiyirum zira seviye düşüyor.
Diğer konusunda 568 cevap paylaştı. Yani yalnızlık çekmem diyosan daha iyi bile olur ama herkes sıcak bir sarılınış ister ( kelime bulamadım) nasıl rahat ediceksen
00 YorumlaHayat tek başına sırtlanabilecek bir yük değil. Bence hayatını sevebileceğin biriyle paylaşmayı düşün.
00 Yorumla
+1 yıldurabilir tabikide sen durmuşsun zaten maddi manevi bir erkeğe bağımlı hissetmiyorsun
11 Yorumla
Soran+1 yıl2 senedir babamdan 1 kuruş almadim. Teşekkur ederim
Yinede bir erkeğin omuzuna başını koyup dinlenmek istersin bazen
02 Yorumla
Soran+1 yılSevgili yaparım.
Yanlıs düşünüyorsun evlendigin zamanda ayaklarının üstünde durabilirsin ekomik olarak kocana baglı olmassın en önemlisi cocuk sevmiyomısun
05 Yorumla
Soran+1 yılHayir. Evlenince kocam yemek utu bulasik isticek asla yapmam. Köle degilim
Soran+1 yılFeminizm var evet :) ama kimseye yemek yapmam. Hatta bardaga kola bile doldurmam. Köle olmak icin 5 sene okumadim
Soran+1 yılBak iste köle olmak istemiyooorrruuum
Gizli Üye(30-35)+1 yılEvlenince kole mi olunuyo sirf ego dan baska bisey degil ustelik egitimli ve duzgun biri ise kendi isini kendi halledebilir evliligi ne sacma hale de getirmis insanoglu artik
04 Yorumla
Soran+1 yılKadin köle oluyo. Yemek yapip bulasik yikiyor. Bu da kocaya hizmetci olmak demek. Ve iggggreeeenc
Cevap sahibi+1 yılSen nasil mezun oldun acaba merak soz konusu? Tam sacmalik ve yetiskin insanin vermeyecegi cevap
Soran+1 yılİtüden mezunum. Cevabimda normal
Cevap sahibi+1 yılMezunum demen yeterli reklama gerek yok :D
Gizli Üye(30-35)+1 yılNeden durmasın yeter ki mesleği olsun ve güçlü olsun
00 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılevlenmeden; haramlardan kendini muhafaza edebilecek misin?
00 Yorumla
+1 yılYalnızlık allaha mahsus
Her canlı bir eş arar
Bir tek taşın kalbi yoktur
Onuda yosun sarar.00 Yorumla
+1 yıldurabilir. sigortalı çalış. emekliliği de düşün ileride
00 YorumlaDiğer konusunda 4,1b cevap paylaştı. Dur sana durma diyenmi oldu burada bize nispetmi yapıyorsun reelde yaparım geçekte yapamam dedigin şeyle
00 Yorumla
+1 yılSevgililer gununde de kendi kendine hediye alirsin artik
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılİllaki günün birinde vereceksin bari birine verde ev hanımı desinler genel evi yerine. Toplum bekar ve dulu bir sınırdan sonra dışlar hayat
09 Yorumla
Soran+1 yılBirine verdim diye genelevde mi calismiş olucam. Evet seks yaparim ama eskortluk yapmam.
Ev hanimi nedir yam ezik miyim ben
Soran+1 yılYa*
Cevap sahibi+1 yılNiye ev hanımları ezik mi annen ezik mi senin zaten önün açıkmış rahat ol
Soran+1 yılBenim annem calisiyorki.
Ev hanimlari ezik evet
Cevap sahibi+1 yılÇalışanlarda motor o zaman
Soran+1 yılKıskanma canim kiskanma :) kiskancligin yuzunden motor sıfatını kullanma
Cevap sahibi+1 yılYoo hiç te kıskanmıyorum çalışan ne kadar kız görsem motor evli olup çalışan da boynuz takıyordu onlardan biri de burada kalmış
Soran+1 yılHaha ben hayatimda kimseyi aldatmadim aldatmamda
Cevap sahibi+1 yılBüyük konuşma en çok senin gibiler meğilli zaten yol geçen hanı olmuş kapı
Diğer konusunda 484 cevap paylaştı. Eğer günaha girmeden durabileceksen bir mahsuru yok ama dersen ki sevgili yapar ihtiyaçlarımı onla karşılarım mahserde işin zor güzelim
02 Yorumla
Soran+1 yılGüzelim diyerek mi dindarlıgın belirtiyorsun. Ayh yazık sana
Tabikide Başarabilir.
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılmümkün tabi ki neden erkeğe muhtaçmıyız biz ailen olsun yeterli
00 Yorumlaİşte olmak istediğim kadın.
02 Yorumla
Soran+1 yılTeşekkur ederim...
+1 yılEvlat edinirsen cocuğuna kim bakacak?
00 Yorumlagününü gün eder rahat eder kafa dinler
00 Yorumla
+1 yılkasaba minnet etmem keser siqimi yerim :D
00 Yorumla
+1 yılGayette olur
10 YorumlaZorunda degilsin canim benim durursun tabi ki.
00 Yorumla
+1 yılcanlı bomba olur nolcak :))
00 Yorumlayalnızlık zor olmaz mı
00 Yorumla- Diğer konusunda 1,5b cevap paylaştı.
+1 yılEvlenmemiş olur, bişey olmaz.
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılEvlenme banada söylersin sonucu tatlım :)
01 Yorumla
Soran+1 yılNe zaman rapor edeyim :)
+1 yılHic evlenmemis olur 😹😹😹🔫
00 Yorumladene bakalım nereye kadar gidebileceksin
00 YorumlaPimi çekilmiş bomba misali.
00 YorumlaDiğer konusunda 314 cevap paylaştı. Hayır imkansız
04 Yorumla
SoranNeden?
- +1 yıl
Canım benim hayat ayakta durmayla kendi geçimini sağlamakla sürdürülebilir bir döngü değil. Biz İnsanız bir sürü kendi başımıza halledecemiyecegimiz eylemlerimiz var. Konuşma ihtiyacı seks aynı yastıkta uyanmak omzunda ağlamak gibi. Yani çok zor. Belli bir dönem sürdürülebilir sonu hüsran ama
Soran+1 yılSeks yapmak icin evlenmek gerekmiyor
Gizli Üye(36-45)+1 yılZaten seks te yapıyorsan sıkı tı yok
00 Yorumla
+1 yılO halde kocar.
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılOlur neden olmasın huzu evindede ölür giderr
02 Yorumla
Soran+1 yılHuzur evine niye gideyim :) kendi evim var
Cevap sahibi+1 yılYaşlanınca canın sıkılır
Diğer konusunda 2,8b cevap paylaştı. yaşlanınca yalnız kalırsın çok sıkıcı
01 Yorumla
Soran+1 yılYalniz degilim cok arkadasim var. Sırf yalniz olmamak icin bir erkegin kölesi olmak istemiyorum zaten
+1 yılabazalıktan ölür
00 Yorumla
+1 yıltr de zor gıbı
00 Yorumla- Diğer konusunda 5,6b cevap paylaştı.
+1 yılniye başaramasın ki.
00 Yorumla 1 ömür yalnız geçmez
03 Yorumla
Soran+1 yılArkadaşlarım var. Sevgili olurum
Dene görelim
00 Yorumla
+1 yılZor duurursun
00 Yorumla
+1 yıldurursun sorun yok
00 Yorumla
+1 yılDurar tabikide
00 Yorumlabence başaramaz
00 Yorumla
+1 yılbişi olmaz
00 YorumlaDiğer konusunda 8,8b cevap paylaştı. duramaz.
00 Yorumla
+1 yılEvde kalır
00 Yorumla- Devamını Gör (5)
Devamını Gör(50)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri