Önce kimin geçip, kimin kalacağına karar verip sonra da sınava sokan hocaya ne denir ?
Kaderimizde ne yaşayacağımız belli değil mi?
Önce kimin geçip, kimin kalacağına karar verip sonra da sınava sokan hocaya ne denir ?
Hayır kader önceden belirlenmiş olması değildir yaşayacaklarımızın. Bize kader'in tanımı yanlış yapıldı bu zamana kadar. Esasında islamın doğuş aşamasında kader anlayışı farklıydı. İnsanın özgür iradesiyle, sünnetullah'ın da etkisiyle başına geleceklerin zamanı gelince olmasıdır. Ancak daha sonra Muaviye'nin müslümanları öldürmesi kader anlayışına yeni bir yorum getirilmesini gerekli kıldı. Çünkü müslümanlar, müslüman kardeşlerinin öldürülmesine karşı çıkacaklardı. Bundan dolayı da kader anlayışı o dönemde ''Allah'ın önceden belirlemiş olduğu şeylerin zamanı geldiğinde olmasıdır'' şeklinde değiştirildi ve müslümanların öldürülmesine gerekçe hazırlanmış oldu. Kaderde o müslümanların ölmesi vardı, bizde onları öldürerek kaderi yerine getirdik' şeklinde bir anlayış çıkmasıydı amaç. Günümüze kadar da bu anlayış böyle süregeldi. Ancak asıl kader anlayışı bu değildir bununla ilgili bir ayet zikredeceğim. '' Başınıza gelenler elinizle yapıp ettiklerinizdendir'' mealinde bir ayet vardır ki bu esas kader anlayışının ne olduğu konusunda açıklayıcı nitelikte bir ayettir. Daha fazla bilgi için bana mesaj atabilirsiniz.
Aklım çok karışık :S
Kardeşim benim kafanın karışmasına gerek yok. Sana basite indirgeyerek anlattım. Gerçekten kader önceden belirlenseydi, Bir adamın kafasına silah dayıyarak onu öldüren katilin ne suçu olabilirdi ? eğer kader önceden yazılan birşey olsaydı bu katil sadece yazılan senaryoyu oynamış olacaktı ve sorumluluk yüklenmeyecekti. Ancak biz yaptıklarımızdan suale çekileceğiz. O zaman kader ''Önceden belirlenen, yazılan şey değil'' anlamı çıkar bundan. Ayetleri iyi incele, tanımı orada mevcut.
Peki , ALLAH o kişinin öyle yapacağını bilmiyor mu ?
Sonuç olarak kendi rızası ile ne zaman hangi suçu işleyecegini bilmiyor mu ?
Peki buna rağmen neden bizler imtihan ediliyoruz.
Sorun bilip bilmemek değil, sorun önceden belirlenip belirlenmediği. Allah'ın sıfatlarından bunları önceden bildiğini zikredebiliriz ancak sorunumuz bu değil Kader'de. Sorun önceden belirlenip belirlenmediği. Allah'ın kadere müdahalesi sünnetullah şeklindedir. Yani doğada, dünya'da bir takım kurallar vardır O'nun koyduğu buna sünnetullah denir, olacak olaylar bu kurallarla eşleşerek olabilir. Kader'e müdahalesi budur Allah'ın. Eğer önceden belirleseydi herşeyi, sorgu hakkı doğmazdı.
Allahü teala bütün canlı ve cansız varlıkların her halini elbette bilir. Bilmeseydi zaten O, Allah olmazdı. Ancak O biliyor, sen kendin on dakika sonrasını bilebiliyor musun ? Elbette hayır. Belki de öleceksin Allah bilir ? Eğer Allahü teala insanları yaratmadan direk cennete ya da cehenneme atsaydı ne cennetin ne de cehennemin anlamı olmazdı.
Sıkıntı çektikten sonra cennete giden adam, bunu hakettiğini düşünecek ve dünyadaki onca zorluktan sonra bunu ödül olarak alıp tadını çıkaracaktır. Belki cennete gidecekler itiraz etmezlerdi ama ya cehennemlikler ? .. Şimdi bile Müslüman olsun, Müslüman olmasın herkes Allah'ın adaletine isyan eder hale gelmiş. Kimse Allah'ın kusursuz varlık olduğuna inanmıyor ki ! Eğer cehenneme giden adam, "Sen ben imtihana bile sokmadın, direk cehenneme gönderiyorsun, ne biçim adalet " diyerekten isyan etmez miydi ? Hiçbir cehennemlik bunu kabul etmezdi ancak imtihandan sonra cehennem ehli, asla inkar edip haklı olduklarını söyleyemeyecektir ve cezalarını çekeceklerdir.
Öleceğimizi bildiğimiz halde yaşıyoruz biz de... Kaderimizde her şey yazmıyor. Her detay yani.. Şu gün şu saatte su içecek, acıkacak, tuvalete gidecek gibi şeyler elbette yazmıyor. Kaderinde belli başlı şeyler var işte. Evleneceğin kişi gibi. Nasıl hayırlı olacağın da belli değil. Kişiliğin kaderinle bağlantılı değil yani. Nereye gideceğin de belli değil dolayısıyla. Ne ekersen onu biçersin yani
Kader Allah ın olacakları önceden bilmesidir. Kaza ise bunların Allah ın izniyle gerçekleşmesidir. İnsanlar ve cinler özgür iradeye sahiptir. İmtihandan geçmeden cennete ve cehenneme gitmek olur muydu? O zaman kim neden oraya gittiğini bilemezdi.
Cevap
6Cevap
Yaptığınız açıklamaların birçoğu, birçok arkadaş için söylüyorum yetersiz kalıyor. Ben aşağıda olması gereken kader anlayışını yazdım, tarihe dayandırdım, ayete dayandırdım ancak sizler kafanızdan, kulaktan dolma bilgilerle tanım yapıyorsunuz. Yaptığınız açıklamalarla ilgili değil ayet, hadis bile gösteremezsiniz. O kadar ki mantıksız. Eğer varsa kanıtınız buyrunuz, dile getiriniz. Yorumuma eksi verilmiş, eksi veren arkadaşları yorum yapmaya düşüncelerini ileri sürmeye davet ediyorum. Ben ayet, hadis ve tarihi kaynakları baz alarak yorum yapıyor, yaptığım yorumun arkasında duruyorum. Alim olduğumu söylemek istemiyorum ancak insanların yanlış yönlendirmesinden korktuğum için böyle çıkışıyorum. Hodrimeydan.
-'leyen ben değilim , bilmiş ol.
1.Önce Şunu Diyeyim. Sana ait bir eşyayı nesneyi, canın istediği birine verince sana karışan kimse olurmu? sen ne dersin? Benim değilmi isteğime veririm.
2.Allah kullarını ister gönderir ister direk yollar, mülk o ise...
3.sen bu soruyu soruyorsun ama sorunun cevabı 1400 sene önce verilmiş cevabı. Senin gibi biri o zamanda neden beni attın; ateşe ben bunu haketmedim diye mazeret sunamayasın diye ve merhametinden... gönderilimiş oluyorsun.
4. Mesela Sen bu siteye kayıt olduğunda kişilere mesaj atma hakkını elde ediyorsun ve soru sormayı.
Şimdi sen site admini senin soru sorup cevab yazcagını bildiği içinmi yazıyorsun? sana verilen hakkı iradenle seçiyorsun yada secmiyorsun.
Kural ihlali yaparsan out olursun. teşbihte hata olmaz.
bunuda anlayabilirsen ne mutlu sana ..
daha detay ve uzun yazmıyorum. soru sorma usülü iç dünyanı ele veriyor diyebilirim.
Yani ; kısaca bir basit ilmihal okumuş olsan dahi bu sorularının cevabına zaten ulaşabilirsin...
Bu soruyu ben de sormuştum önceki nickimde ve ilginç cevaplar almıştım:)
Tatmin edici bir cevap bulamadım henüz :(
Ben de bulamamıştım. Süvari buralardaysa tatmin eder merak etme:)
Kendi açtığın konunun linkini atabilir misin ? orada ki cevapları incelesem bulabilirim belki
önceki nicte kaldı. kapatmıştım o hesabı. bulunabilirmi bilmiyorum.
Hmm , sağol.
Şimdi biri gelecek "öğretmen de hangi öğrencinin kalacağını bilir ama yine de sınava sokar" diyecek, onu bekliyorum.
cok beklettim mi panpa.
kjsaodkoaskdsklasd
Güncellemeye cevap: Çok basit, Ali Demir denir.
neden mi sınanıyoruz Allah zaten bizi dunyaya sınamak için yolladı elbette topraktan geldik topraga gidecegiz . asıl bence bu durumda onemli olan insanların ıyılık mı yoksa kotuluk mu yapmasını imtihan ediyor Allah buna karsıda obur dunyada ya cennet yada cehenneme gidecegiz . yanı kısacası buyuk bir imtihandan geciyoruz .
Tamam da benim sorduğum soru , bilinmesine rağmen neden bu imtihandan geçiyor olmamız ?
bence bilinmesine ragmen imtihandan gecilmemizin bir nedeni yok . ya cennet ya cehennem . herkes kendi kaderini yasıyacak ..
Kaderin esas anlamı Allah’ın, olmuş olacak her şeyi bilmesi demektir. Dikkat edersek insan iradesini yok saymıyor. Bilmek ayrı yapmak ayrıdır. Bilen Allah’tır, yapan kuldur.
Biz insanın kaderini,kendi çabasına bağlı kıldık(ayet-i kerime)..
Hayatın cüz-i ve külli iradeye göre şekilleniyor.Ama,yolunu seçen sensin.
Ne yaşayacağının birinin tarafından tayin edilmesi değil, bilinmesidir kader.
allah'ın bizimle the sims oynaması?
yok öyle bir şey bro. hayatımızı kendimiz şekillendiririz.
"öğretmen de hangi öğrencinin kalacağını bilir ama yine de sınava sokar"
Tam vaktinde geldin hafız ahahah
köpüğün dibisin
serefsiz hoca denir panpa
Sırf yorum olsun niyetine yorum atarak , seviyeni belli etmen cok üzücü.
hollandi bekletmedim.
Bahane bulabilsin diye seni cehenneme göndermeden önce ya da şöyle diyim.Biri kulunu bile bile niye cehennemde yakmak için doğmasını sağlar?
Böyle birşey yok , kimse hayatımızı önceden bilmiyor, biz kendimiz yaşayıp, görüyoruz. Hayatımız bizim elimizde, biz şekillendiriyoruz.
belli değil anlımızda yazmıyor ölecekmiyiz yaşayacakmıyız :D
Ben
Çok açıklayıcı olduğundan ötürü.
Olabilir
Olabilir , exper için mi soruyorum ?
Kaderde varsa duzulmek, neye yarar uzulmek.
Cenneti haketmen için.
belli takıl kafana göre.
He.
:D
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar