Ben çok duayı ibadeti seven bir insandım ama kuranı okuduğumdan beri Allahtan uzaklaştım. Birçok çeviri okudum ve çok korkuyorum. Sürekli işkenceler cehennem uyarıları var. Bazende merhamet iyi niyet cennet. Ama ben Allaha korkarak yaklaşan biri değilim. Cehennemden korktuğundan ibadet edecek iyi olacak değilim. Allahın gönderdiği kitap çok sert ve ben tekrar kafamda eskiden olulturduğum merhametli kucaklayan allahı oluşturamıyorum. Olulturunca kuran okumam yetiyor. Buna rağmen nasıl korkmadan yaklaşabilirim tekrar dinime?
Cevabın nedir?
+1 yılAllahtan korkmamak mı... kardeşim şeytanın vesvesesine gelme... yüce yaradan yarattiği mahlukları en iyi bilendir... biz insan oğlunun da nasıl sapıttığını sapıtacağını bildiği için uyarıcı örnekler vermiştir... mesela kanunda insan öldürmenin sonucunda herkes hapis yatacağını bilir... ama bir çok kişi hapis yatacağını bile bile cinayet işliyor... peki cinayetin karşılığı idam olsaydı... pek çok kişi korktuğu için vazgeçerdi... yani Allah diyor ki... her şey yalan tek gerçek benim... sen yalana uyar beni unutursan emir ve yasaklarımı çiğnersen şüphesiz apaçık bir azap ve işkence vardır diyor... ama bana uyarsan benden korkup bana itaat edersen ve bana secde edersen sana apaçık bir mükafat var diyor... kuranda cennet de anlatılıyor... sadece cehennem değil sen sadece görmek istediğin kısmı görüyorsun...
Kuranda Cennet kelimesi Toplam 78 kez geçer. “جنة”
Kuranda Cehennem kelimesi ise Toplam 77 kez geçer. جهن10 Yorumla
En İyi Cevaplar
- Diğer konusunda 482 cevap paylaştı.
+1 yılyanlış mealleri okuyorsun ve saçmalıyorsun haşa kuranın hükümleri sert değil, sana öyle geliyor doğru tefsir okuyamadığın için. Bence sohbet dinle yani kuranı iyi anlamış kişilerin sohbetlerini dinle zevk alırsın. Çantacı necmi yi öneririm eğer seviyen başlangıç ise.
23 Yorumla
Soran+1 yılDiyanet-yaşar Nuri- Muhammed esed-elmalılı çevirilerini okudum. Muhammed esed çevirisi en yumuşak çeviri ama çok fark yok aralarında. Sohbetler falan güzel ama ben Allahtan öğrenmek istiyorum dinimi. onceliğim bu, sohbetlerden çok hoşlanmıyorum katılmıyorum çopu şeye ama izlicm necmiyi;)
- +1 yıl
çantacı necminin samimiyetini ben garantileyebilirim bilgisi de iyi. Neşeli komik anlatıyor. meal bir kere Allah ın lafzı değildir, arapçasından onu meal edenlerin anladıklarının çevirisidir. Bu yüzden hatalı olabilir ki kuranda tek bir ayet yüzlerce şeyi açıklıyor olabilir tek çeviri yetersiz. HEp olumlu düşünüp iyi bakarsan hepsinde tüm hükümlerde bir hikmet olduğunu görürsün :)
Soran+1 yıl. d saol aslında olumlu bakmak lazım birazda, bakış açımı değiştirip duşunucm brzda;)
Gizli Üye(25-29)+1 yılYüce Rabb'imiz cok ama cok merhametlidir kesinlikle öyle düşünme bunlar hep şeytanın tuzağı. şeytanı sevindirme sakın. Tabikide cehennem de var cennette. O kadar insanları öldürenler, işkence yapanlar cennete mi gitsin? Her yaptığımız şeyde sevaplar vardır. Birisine gülümsemek bile sadakadır. Günahlar sayılabilir ama sevaplar sayılamayacak kadar coktur. Allah bize o kadar nimet vermiş göz vermiş kulak vermiş ayak vermiş. Bunlar o kadar büyük nimet ki. Bizde onun bizden istediklerini severek yerine getirmeliyiz. <3 <3 <3 Hayatta olmasını istediğimiz şeyler olmuyorsa da ya Allah daha iyisini bize vereceği içindir ya da o istediğimiz şey hayırlı olmadığı içindir :)
Belki konunun dışına çıktım biraz ama içimden geldi yazmak :)31 Yorumla- +1 yıl
Tabi onlar azap görsün peki neden namaz kilmadan yapilanlar savab sayilmiyor içki nədən haram?
Vesvese yapıyorsun. belliki seytan seni yolundan alıkoymak icin zayıf yön bunu bulmus. Allah ı zikret cunku kalbin ancak Allah ı anmakla mutmain olur arkadaşım :-)
10 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
10
Cevap
16Cevap
sen kötü olan sert noktaları ayırmışın kendine. bahsedilen günahlara yanaşmıyorsan zaten korkmana gerek yok. ha yapıyorsan Allah (cc) kul hakkı hariç tüm günahları affetme kadrindedir. Allah'a sığınacaksın. bu kdr korkma. Allah öcü değil öbür dünya da eziyet yeri değil.
26 Yorumla
Soran+1 yılAynen bu dediklerini diyorum Allah ocu değil, okuyorum tekrar, derileri yuzulecek alevlere atılacaklar yokılmak isteyecekler olmayacak. Kapatıyorum tekrar. Sanki herkes allahı farklı anlatıyor Allah kendini farklı anlatıyor gibi:/
- +1 yıl
hayır onlar Allah'ın gazapları , cehennem bile 7 kattan oluşup en az gazabı müslümanlar görücek ve rabbim bizi bu kdr düşünüyorken korkmak neden. en güzel Peygamberin müjdelediği kardeşleriyiz biz. fıkıh kitaplarında görürsün araştırırsan. Peygamber efendimiz bizim zamannımızı ve bu zamandaki müslümanları müjdelemiştir. bir Müslüman olarak korkmamız için hiçbir gerekçe yok
Soran+1 yılAslında oda doğru her şeyin seviyesi var, sağol bu dediğin rahatlattı. d
Soran+1 yılİnşallah:)
- +1 yıl
BENDE SENIN GIBI DUDUNUNUOYRUM😭
Allah diyor ki günah işlersen yapma dediklerimi yaparsan sonucu böyle olacak diye baştan uyarıyor.
He şunu da söyleyeyim.
Zümer Süresi 53 te şöyle buyuruyor
(Ey Muhammed! Kullarıma Benimadıma) bildir: Ey kendi aleyhlerine haddiaşan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz ki Allah, bütün günahları bağışlar. Muhakkak ki O, "Gafur'dur. Rahim'dir." Çok affeden ve çok merhamet edendir."*49 Yorumla
Soran+1 yılAh evet çok güzel ayetlerde var böyle. Ama bunu dedikten sonra tekrar cehennem uzuun uzun anlatılıyor. Sürekli anlatılıyor. Sürekli sonucu böyle olacak diye anlatıyor. Ben günah işlemekten korkmak istemiyorum. Zaten Allah sevgimden uzak duruyordun. Şuanda korku dini içine girdim. Merhamet tamam ama gazap olayıda çok fazla:/
Soran+1 yılAnlattıkların güzel tsrtışmak isterdim ama uslubundan dolayı geri adım atıyorum. İnşallah senin güzel dilli versiyonunla tartılırım by konuyuda yardımı dokunur bana :)
Soran+1 yılÇok yargılayıcı konuşuyorsun hangimizin kuranı daha iyi anlamış olduğunu ikimizde bilemeyiz. Benim hayatım sohbetlerde kuran kırslarında geçti neden gitmediğimi varsaydın onuda anlamadım:/ neden beni tanıdığını dulunuyorsun onuda anlamadım. Ama niyetin güzel teşekkür ederim o yuzden:)
Soran+1 yılPardon o zmn. d
- +1 yıl
nədən namaz kilmayanlarin sevaplari kabul olmuyor neden namaz kilmadan kapanmadan cənnətə düşmək olmuyor?:(Istəmədən yapilan şey kabul olurmuki onun için Allahdan korkuyorum
+1 yılSen kalpten ALLAH'a bağlı olduktan sonra Seni tek korkutan ALLAH korkusu şeytanın emellerine uyup seni bilerek & bilmeyerek ALLAH'a karşı getirmek olur... Cehennem Kur-ana göre amel etmeyen müşrik & münafik ve kafirler için Eğer gerçekten Tek Din kaynağın Kur-an ve Ona uyuyorsan
Bakara Suresi 38 (Dedik ki: “Hepiniz oradan inin. Size benden doğru yolu gösteren bir rehber geldiğinde, kim rehberime uyarsa, onlara hiçbir korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir”.)04 Yorumla
Soran+1 yıl:) evet öyle ama tamamen bilemiyorum ki doğru yoldamıyım, belkide değilim hiç emin olamıcm
- +1 yıl
Doğru yolda olup olmadığını Kur-anı okuyup ona göre yaşayıp yaşamadığını anlayarak farkedebilirsin?
Soran+1 yılDoğru yoldayım sanıyorum şu an ama bir peygamberimiz gibi değiliz hiçbirimiz bilmeden ne hatalar işliyoruzdur kimbilir:/
- +1 yıl
Enbiya Suresi 3 ( Kalpleri başka şeylerle oyalanarak haksızlık edenler, aralarında fısıldaşarak, “Bu da sizin gibi bir insandan başka bir şey değildir. Siz göre göre büyüyü mü kabul edip inanacaksınız?” derler.)
İsra suresi 74 (Eğer seni sebatkâr kılmasaydık yani engellemeseydik, gerçekten neredeyse onlara birazcık meyledecektin.)
Kardeişm oda bir insan oda kafirlere meyl ediyorud az kaldı?
+1 yılarkadaşım orada yüzlerce ayet var cenneti anlatan. hadisler var onlarca cenneti anlatan. sen gitmişsin sadece cehennemi okumuşsan sıkıntı sende
26 Yorumla
Soran+1 yılCehennem daha fazlaydı. Cennet için ırmaklar yemekler evler diyor. Sonra birden yuzulen dediler ateşler. Çok fark var aralarında. ayrıca ailede bile tek tokat korkmana sebep olur ebeveyninden, cenneti okuyuo rahatlayıp sonra cehennem tasvirlerini okuyunca rahat kalamıyorum
- +1 yıl
ee güzellikleri mükafatlandırması iyiyken, kötülükleri cezalandırması seni neden korkutuyor? Ben neden rahatım? Neyden korkuyorsun sen? Peki gerçekten korkuyorsan neden Allah'tan uzaklaştırıyor bu korku? Bana çelişkili geldi bu. Eğer gerçekten Allaha inanıyorsan ve korkuyorsan, ibadetlerini eksiksiz yaparsın. ve rahatlarsın.
Soran+1 yılYani korkudan kastım buyuk hordupun babadan korkmak var dayak yemekten kokruğun babanın korkusu var. Ben birinciyi istiyorum. Saygıyla karışık korku ama şimdi cehenneme gönderecek diye korkup ibadet etmek istemiyorum. İbadetleirmi yapsam bile cennetlik olduğumu kimse mujdeleyemez Allah bilir sadece. İşim kesin değilmi korkmayım
- +1 yıl
az bir korku olacak. bu normaldir. zaten sen ibadetlerini HAKKIYLA yerine getirdiğinde rahatlarsın. o korkuyu Allah senden alır götürür. İçine bir mutluluk gelir. Rahatlatır. Yani bu korku seni soğutmasın. Duygusal olarak değil de mantıklı karar ver. Madem yanmak var işin sonunda, yap ibadetlerini temiz temiz :)
Soran+1 yılTamam mantıkla bakıcm ben bu işe. d çok saoll
- +1 yıl
rica ederim :)
Ulan o kadar kalleşlik edip son nefesinde bir kere af dilesen bile affedecek kadar merhametli olan Rabbimizden nasıl korkuyorsunuz?
“Ey oğullarım! Gidin Yûsuf’u ve kardeşini araştırın. Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü kâfirler topluluğundan başkası Allah’ın rahmetinden ümidini kesmez.”
Yusuf 87..24 Yorumla- +1 yıl
bana troll soru gibi geldi. hani zaten yoldan çıkmış da böyle masum masum görünmeye çalışıyor...
Soran+1 yılBir kere af dilesen affedecek? Kimin yerine affediyorsun, affettikleri kadar affetmeyecekleride var bunu bilemeyiz. Çok güzel ayetlerde var yazdığın gibi. Onları okudukça rahatlıyorum zaten:) ama sonra yine cehennemli kısımlar geliyor. Sürekli ondan bahsediyor kuranda, korkarak imana gelmek istemiyorum. Severek uzak durdupum gunshlardan şimdi korkarak uzak duruyorum gibi oldu:/
Soran+1 yılTabiki çoğu kişi bu korkuyla dinine bağlanmış gorduğum kadarıyla:) çopunlukta işe yarayan bişey
+1 yılİyi bir mü'min Allah tan değil, onun emirlerini yerine getirmemekten korkar.
Ku'ânı kerim mucize bir kitaptır onu okuyan hangi niyetle okursa o kitap niyetine göre kişiye şekillenir.
Sen niyetini salih tut kitabi Allah teâla dan gelen bir mektup gibi ve onunla konuşuyor gibi severek oku. Daha güzel sonuç alacaksın10 Yorumlaher zaman söylerim siz müslüman türkiye türkleri kurana inanmıyorsunuz kendi aklınızda kafanızda yarattıgınız bir dine kurana islama inanıyorsunuz ama gerçek öyle değil kuran şiddet ve ayrımcılıgı teşvik eden müslüman olmayanları hor gören aşagılayan kurallarla dolu modası geçmiş bir kitaptır.
05 Yorumla- +1 yıl
Kuranı hiç okumadığınızdan böyle yazmışsınız. Bakınız ayetlere" Allah'ın saygıya layık kıldığı cana kıymayın. (Kur'an 17 İsra 33) burada herhangibr cana kıymayın diyor. Sürekli iyilikte bulunmayı ve kötülükten kaçınmayı emreder diğer ayetlerde. İnsanların buna uymaması kuran ı bağlamaz.
Gizli Üye(36-45)+1 yılkardesim turkce ceviriyi kuran diye okuma bir cok anlam bozulmasi var kurani boyle anlayamazsin. cehennemin var olmasinda da bir hikmet var insanlari tanirsan niye cehennem var anlarsin. Allah kimseye zerre kadar haksizlik etmez.
13 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılasaidakilerin yorumlarina da bakma onlar gerizekali insanlar :) burada kafani karistirirlar
Soran+1 yılYa çok katılıyorum çok anlam bozulması var tamamen doğru çeviri bulamadım. Gerizekalı demesen insanlara eic seçerdim ya. d
Cevap sahibi+1 yılsecme eig almis gibi oldum :)
Gizli Üye(36-45)+1 yılRahmet âyetlerinin sayısı,
Gazap âyetlerinin sayısından daha fazladır.
Bu bile yeterince ipucu veriyor.
Yolda gördüğümüz küçücuk sevimli bir kız çocuğuna merhametle yaklaşıyoruz değil mi?
Emin ol Rabbimizin merhameti bizim o küçük yavruya gösterdigimiz şefkatin kaç milyon katıdır...
Şeytanın vesvesesi bunlar. ..
Kalbini ferah tut sen.10 Yorumla
+1 yılSELAM BENDE DINI arastirinca Allahdan korkmaga başladım yalnız azap buldum Neden namaz kilmadan cənnətə girilmiyor namaz kilmdan edilən iylikler Kabul olmuyormus Bana göre Allah kaddar geldi okuduklarimdan Namaz kilmak istemiyordum hic istəmədim ama cəhənnəmdə ki azabi babam içki içiyor hic kimsəyə zararı yok neden günah ?
00 Yorumla
+1 yılUyarıları yoldan çıkmışlara senin korkmana gerek yok. İnsan ölmekten korkuyorsa o kişi dünya malına kendini kaptırmış nefissiz insandır.
01 Yorumla
Soran+1 yılAma bende kusursuz değilim belki benden yoldan çıktım tamamen bilemiyoruzki:/
Kardeşim defalarca geçmiyor mu Kuran-ı Kerimde "büyük günahları işlemeyin küçük günahlarınız ibadetinizle affolur" diye sen ibadetine bak Allah'u Tealadan korktuğun kadar günah ve haramlardan uzak dur ibadetini yap zor değil ki bunlar
13 Yorumla
Soran+1 yılEvet ama affedileceğimin de garantisi yokki. İbadetimi tam yapsam haramdan uzak dursam bile mujdeyelemezsin cenneti Allah bilir sadece. Kesin olmadığından o korku normal bnce:/
- +1 yıl
Geçen bir ayet okudum O zaman, Allah'tan bir rahmet sebebiyle onlara yumuşak davrandın. Ve eğer sen, kaba, katı yürekli olsaydın, mutlaka senin etrafından dağılırlardı. Artık onları affet ve onlar için mağfiret dile ve işler konusunda onlarla muşavere et (danış). Azmettiğin zaman, artık Allah'a tevekkül et. Muhakkak ki Allah, tevekkül edenleri (Allah’a güvenenleri) sever.
+1 yılAllahtan Korkmamak :D babababa cesarete bak. siz bu cesaretli hareketlerinizi erkek arkadfaşlarınızdan mı kuzenlerinizden mi yoksa babalarınızdan mı alıyorsunuz.
06 Yorumla
Soran+1 yılSevgi ve saygıyla karışık olan bir korku hep var. Ama benim bahsettiğim bu yeni korkum farklı :)
- +1 yıl
Seni seni neymiş bakiim yeni korkun :D
Soran+1 yılMesela baba korkusu gibi, birinde baban gozunde buyuktur evi yonetir saygı duyarsın korkarsın. Birde dayak yemekten, acı vermesinden korktuğun baban vardır. Ondaki korku apayrı
- +1 yıl
valla evde benden çok korkarlar. Babam bile benden çekinir ben bir Allahtan korkarım başkada korkmam. Dayakta olabilir ölümden öte köy yok.
Soran+1 yıl. d. d tamam sen doğru yoldasın. d
- +1 yıl
Geç yazma erken yaz gerizekalı
Fazla düşünme seytan boş durmuyor aklına türlü türlü şeyler getirir...
01 Yorumla
Soran+1 yılDüşünmeden sahip olunan inancı çok değerli bulmuyorum ama ben:)
- Diğer konusunda 820 cevap paylaştı.
+1 yılEğer ibadet etmezsen okuduğun şeyler gerçekleşecek bunları okuyup Allah'a daha da çok bağlanman gerekir
01 Yorumla
Soran+1 yılBen ibadeti allahı sevdiğim için ediyorum korktuğundan değil. Artık korkarak yapıyorum cehenneme gitmeyim diye ve hiç hoşuma gitmedi bu yeni halim
+1 yılQur'an okuyan Allah'a daha cok siginir sen aksine uzaklasiyorum diyorsun SubhanAllah seytan seni kandirmaya calisior
10 Yorumla
+1 yıltanıdklarım var çok düşünürsen aklın almaz bunalım süreci geçirirsin fazla ayrıntıya girme
01 Yorumla
Soran+1 yılAma araştırmadan incelemeden inanıncada içime sinmiyor, araştırıp oğrenerek inanmak istiyorum:(
+1 yılÇok okumak insanı korkutur yanlış yerlere yöneltebilir, sen bildiğin yoldan şaşma
00 YorumlaDiğer konusunda 317 cevap paylaştı. kuran da en tatlı ve zarif merhamette var iyice araştır o kısımlar ı oku sadece o kısımları
04 Yorumla
Soran+1 yılAma sadece o kısımları okumak allahı tam tanımamak olmazmı
Soran+1 yılBen zaten cenneti anlatan ksıımları bilerek büyüdüm. En baştan ilk defa okuyorum:(
- +1 yıl
ben Allahı ona zikretmiyib iyilikler yapanlari degerlendirmicek gibi okudum yalnız azap vardı.
...
+1 yılbir eşikten atlamışsın tamam. Sırada başka mealleri okumak var. Hadi bakalım kolay gelsin
00 YorumlaDiğer konusunda 7,6b cevap paylaştı. Korktuğun nedir Allah mı cehenneme gitmek mi?
00 Yorumla
+1 yılKuran okuyorsunuz bide tefsir oku derim
01 Yorumla
Soran+1 yılTefsirle beraber okudum zaten bazı noktalarda beni aydınlattı:)
Allahtan korkcan tabi
00 YorumlaKurduğun cümlede mantıksal tutarsızlıklar var...
00 Yorumla
+1 yılistihareye yat, Peygamber efendimize danış
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılHangi ayetler mesela
00 Yorumla
Devamını Gör(11)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!