Kedi besleyen veya kedilerle ilgilenenler iyi bilir ki, onlarla yakınlaştığınız zaman ya da mayıştıkları an hırıltı sesi çıkarırlar. Biz böyle zamanlarda hırıltılarını duyduğumuz zaman, onların keyifli oldukları için bunu yaptıkları zannederiz ama her zaman da böyle değildir. Kediler sadece mutlu olduğu zaman hırıltı sesi çıkarmaz. Duyguları ve ihtiyaçları için de bu sesi yapabilirler.
Kediler neden hırlar?
kedi neden hırlar
Kedilerin hırlamasına karşı kesin bir bilgi yok. Bilim adamları bile kedilerin neden hırladığını çözebilmiş değil. Hırıltı seslerine dair birçok neden olabilir. Bazen rahatlama, bazen de mutluluk hırıltı sesine neden olurken, olumsuz şeylerden dolayı da olabilir. Aklıma gelen birkaç nedeni yazmak istiyorum.
Kediler neden gırgır ses çıkarır?
Yemek yeme vakti gelmiştir, karnı açtır.
Rahat ve mutludur.
Uykuya yamak kala mayışma moduna geçmiştir.
Herhangi bir yarası ya da acısı vardır.
Üşüdüğünden dolayı titriyordur.
Kendini stres altında buluyordur.
Kedi hırlamasının insanlara faydaları neler?
Kedi mırlaması insanlara faydalı mı?
Stresi azaltarak rahatlatıyor.
Kedi hırlaması, vücutta stresin azalmasını sağlayan bir hormon salgılayarak içinde olunan stresten uzaklaştırıyor ve insanı rahatlatıyor.
Nefes almayı kolaylaştırarak rahat bir yaşam sağlıyor.
Kedilerin hırlaması sırasında insanlara düzenli bir şekilde nefes almayı hatırlattığı öne sürülür. Bu sayede nefes darlığı çeken kedi sahipleri daha rahat nefes alırlar.
Kemikleri güçlendirerek daha sağlam yapıyor.
25-50 hertzlik kedi hırlaması frekanslarının kemik gelişimini olumlu yönde etkilediği biliniyor.
Tansiyonu dengeliyor.
Kedi hırlaması, stresi azaltmasının yanında tansiyon seviyesini de azaltıyor. Yüksek tansiyonun ne kadar zararlı olduğu düşündüğümüz zaman, kedi hırlaması aslında bizler için çok faydalı oluyor.
Kas ve lif yırtılmasına iyi geliyor.
Eklem yerindeki şişkinliklere ve iltihaplara iyi geliyor.
Kalp hastalık ve rahatsızlıklarına karşı iyi geliyor.
yok arkadaşlar yorumların çoğunu okudum nerdeyse herkes yazmış ki hasta olduğundan benimde 2 tane kedim var veterinere sordum neden sık sık hırlıyorlar dedim dediler ki mutlu olduğunda mırlarlar sevilmek istediğinde falan ama şu da var bazen de acı çekerken de mırlarlar mesela karnı ağrıyo olabilir hemen mırlamaya başlar ve vücudunu titreştirir öyle rahatlar :))
mırlama kedilerde bunun için ayrı bir ses teli vardır korktuklarında ve rahatladıklarında çıkarırlar henüz ne için olduğu tam bulunamadı ama bu ikisi kesin gibi
Mutlu, rahat ve güvende olduğunu belirten bir dışa vurumdur. Henüz tam olarak nasıl geliştiği bilinmese de teoriler vardır.
Bütün bunlara ek olarak, kedilerin hırıltılı mırlama esnasında yaydıkları titreşimin bir çok hastalığa karşı önleyici veya hastalığın semptomlarını azaltıcı olabileceği öne sürülmüştür. Ciddi akademik çevrelerin öne sürdüğü bu teori üstünde hala çalışmalar yapılmaktadır. Titreşimle tedavi yöntemleri de ayrı olarak irdeleniyor. Eski çağlarda kullanılan bu teknik bugün özellikle Almanya, Rusya, Japonya, Çin ve Amerika'daki çeşitli enstitüler tarafından yeniden ele alınarak teknolojik imkanlar dahilinde işleniyor.
Kedilerin bu titreşimsel özelliklerinin sadece verici değil aynı zamanda Dünya'nın sahip olduğu manyetik ''Ley Hatlarını'' da hassas olarak hissedebildiğinden alıcı konumunda da olduğu öne sürülmektedir. Bazı toplumlarda kedilerin bu özelliği halkın adet ve göreneklerine de, kedinin uyuduğu yere yatak konmaz gibi bir inanışla aslında çok çok uzun zamandır yer etmiştir. Bugün bu ve benzer bir çok inanışın aslında bazı bilimsel verilerle örtüştüğü görülmüştür.
Kast ettiğin olay mırıldanmaysa bu gayet normaldir bu bir nevi sevgi gösterisidir. Aynı insanların beğendiği kişiye övgü dolu sözler söylemesi gibidir.
Yok kast ettiğin mırıldanma şekli daha çok ince bir ses halinde olup sevildiğinde kasılmalar oluyorsa ve kalça kısmını çıkartıyorsa o zaman kızan olmuş demektir, çiftleşmek istiyor demektir.
EN MEŞAKKATLİ sürgün zamanlarında bile, etrafındaki, canlılarla alâkadar olan ve yakınında kedi eksik olmayan Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin Abdurrahim ismini takdığı bir de kedisi vardı.
Bakın, kedilerin “nankörlük” tabir edilen görünüşteki minnetsizlikleri, Üstad’ın bakış açısıyla nasıl bir hakikat dersine dönüyor ve kedi milletini haksız bir ithamdan kurtardığı gibi, bizlere de yine çok kıymetli ve hikmetli bir ders veriyor:
“Hatırıma geldi, “Nasıl bu vazifesiz canavarcıklara mübârek denilir?” Sonra gece yatmak için uzandım. Baktım, o kedilerden birisi geldi, yastığıma dayandı, ağzını kulağıma getirdi. Sarîh bir sûrette, “Yâ Rahîm, yâ Rahîm, yâ Rahîm, yâ Rahîm” diyerek, güyâ hatırıma gelen îtirazı ve tahkiri, tâifesi nâmına reddedip yüzüme çarptı.
Üstad’ın kedileri taltifi bununla da kalmaz. Çok az bir dünyalık ile, uzun zaman idare eden ve rahatla yaşayan Üstad, bu bereketin sırrını merak edenlere, şöyle bir izahda bulunur:
“... Bu bereketler, ya yanıma gelen hâlis dostlarıma ihsandır; veya hizmet-i Kur’âniyeye bir ikramdır; veya iktisadın bereketli bir menfaatidir; veyahut, “Yâ Rahîm, yâ Rahîm” ile zikreden ve yanımda bulunan dört kedinin rızıklarıdır ki, bereket sûretinde gelir, ben de ondan istifade ederim. Evet, hazin mırmırlarını dinlesen, “Yâ Rahîm, yâ Rahîm” çektiklerini anlarsın...”
Hz. Peygamberimiz kedisi Müezza'yı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Peygamberimizin giysisinin ucunda uyuya kalmış. Her kedi dostu gibi uyuyan bu güzelliğe kıyamayan Peygamberimiz, Müezza'yı uyandırmaktansa giysisinin ucunu usulca keserek kalkmayı tercih etmiş.
Hırıltıya gelince; Yapılan bazı araştırmalar kedi hırıltısınınkine yakın düşük frekanslı seslerin kemik yoğunluğunu artırdığını ve sağlık üzerinde olumlu etkiler yaptığını gösteriyor. Dolayısıyla bu özelliğin kedilerde bir çeşit kendi kendini iyileştirme mekanizması olarak gelişmiş olabileceği düşünülüyor.
huzurlu ve mutlu hissettikleri zaman çıkarırlar o şirin sesi, ve o sesin insan psikolojisi üzerinde çok olumlu etkileri olduğu bilinir, o ses insanı da rahatlatır. yani sen kedinin huzurlu hisettmesini sağlarsan o da sana huzur verir.
Tarih boyunca en yakın dostlarımız olmuşlardır kendileri, en az 20bin yıllık mağra resimlerinde kedi çizimleri vardır, tahminlere göre; hangi tarafın ilk yakınlaştığı bilinmemekle birlikte, kediler, henüz mağralarda yaşayan atalarımızın yanında yaşayarak, kendilerini ve yavrularını, büyük yırtıcı hayvanlardan korumuşlardır karşılığında ise, mağralarda ki böcek, fare, akrep gibi hastalık taşıma riski olan canlıları temizliyerek insanları zehirlenmeden ve bulaşıcı hastalıklardan korumuşlardır.
kedileri sevmiyorum ya bi' ara güvercin beslediğim için çatıya fare gelmesin diye yavruluktan 1 tane kedi almıştım bi' tanıdktan..
kedinin bana yaptırmadığı şey kalmadı.. salak havalandırma boşluğuna düştü. zor çıkardım, çatıdan aşağı atladı falan.. bi' daha da apartmandan içeri sokmadım hayvanı.. sonra pişman oldu hergün kapımınızın önünde bekliyodu ama nafile..
halinden memnun ise belli etme biçimi.. yani veterinerlik durum yok sevilmek ya da cinsellik isteği olduğu zaman yapar kucağına al 5 dk güvende olsun sessizlesir eğer kedi dişi ise eyvah her an azmislik gosterir erkeklerde mırıldama hitildama titreme gibi şeyler sade teşekkür belirtisi ama dişilerde azmislik belirtisi. .. kedi kaldırdı bana dayadı sonra oturup kaldırdığı şeyini yaladı ulan bize hallendi resmen.. gerçek bu.. boynunda deri var başının arkası orayı iki parmakla okşa rahatlar
Karşılıksız sevmeyi illa bir insanı sevmek ya da kötü bir şey olarak algılama. Mesela yağmuru seversin,tutku gibi ama. Yağmur yağmadığında kendini kötü hissedersin ama yağmuru getirmek için elinden bir şey gelmez. Sadece yağmur yağdığında ona minnettarlık duymak ve mutlu olmak gelir elinden ve sen buna şikayet etmezsin. Köpek sevenlerin genelde kendilerine muhtaç olunmasına ihtiyaç duyduklarını gözlemledim.
bayan siz kedi sevmeye devam edin olurmu ? :) apaci stayla bi kere o lafın gelişiydi gerizekalımısın sen hayvan sokağamı atılırlan ? dingil . ağzını topla skerim o ağzını senin. ayrıca faşistin anlamını öğren ondan sonra gel öküz.
Kedileri de hiç sevmediğimi her fırsatta söylüyorum kedi düşmanı mıyım neyim ben... ama onu seni sevdiği için senin onu sevmeni istediği için çıkardığını da biliyorum.
En İyi Cevaplar