"Kırk katır mı kırk satır mı?" cümlesinin açıklamasını yapar mısınız? Kırk katır mı kırk satır mı ne demek?

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer "Kırk katır mı kırk satır mı?" cümlesinin açıklamasını yapar mısınız? Kırk katır mı kırk satır mı ne demek?

40 katır mı 40 satır mı cümlesini hepimiz mutlaka duymuşuzdur. Ancak anlamını bilmeyenler de var. Katır ne demek, satır ne demek diye özellikle kelimelerin anlamlarını öğrenmek için araştırma yapıyorlar. Bu sebeple duruma açıklık getirmek istiyorum :)
Kırk katır mı kırk satır mı Türk masallarında geçen öldürülme seçenekleridir. Kırk katır diyeni katırlara bağlayıp taşlı tarlalara sürdürürler, kırk satır diyeni parça pinçik olana kadar satırla doğrarlar. Masalların alt hikayesini göründüğünden daha kanlıdır her zaman, evet...
ewt amntıklı ve dogru gibi geldi +1
bi masal vardı padişah soruyodu kırk satır mı kırk katır mı yanı ıkı turlu de ölüyosun
ben sana anlamı nı sordum :)
40 katıra bağla sürüklesinler seni yaşarsan kurtulursun ki 40 ınında ayrı bir yere gittiğini düşünürsek pek içaçıcı ve kolay bir ölüm olmayacağı kanısındayım.
40 satırla daha çabuk ölürsün.
idam cezası seçme şekli gibi birşey işte.
güzel cevap +1
istenmeyen iki olayın aynı zamanlamayla yaşanması durumunda kullanılan , daha doğrusu artık nadiren kullanılan bir ifade. aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık tadında bir şey
Cevap
6Cevap
Merhaba,
Kırk katır mı, kırk satır mı? deyimi kısa açıklaması
Ölümlerden ölüm beğen, anlamında söylenir.
“Kırk katır mı kırk satır mı, demişler.”
“İşi başaramazsan, kırk katır mı, kırk satır mı sen söyleyeceksin.”
Kırk katır mı, kırk satır mı? deyim açıklaması ve anlamı kısacaKırk katır mı, kırk satır mı? ne demektir?
Kırk katır mı, kırk satır mı? Deyim ve Anlamı kısaca
“Kırk katır mı kırk satır mı, demişler.”
“İşi başaramazsan, kırk katır mı, kırk satır mı sen söyleyeceksin.”Deyim nedir?
Deyim nedir? Deyim, o dile ait kavramları, durumları hoşa giden anlatımlarla ya da özel bir yapı veya söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından farklı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümlelere deyim denir.
"Kırk katır mı kırk satır mı, demişler."
"İşi başaramazsan, kırk katır mı, kırk satır mı sen söyleyeceksin."
Ünlü masalı bilirsiniz:
Sultan büyük bir suç işlemiş olarak karşısına getirilen kişiye sormuş "Kırk katır mı istersin kırk satır mı?"
Kırk satır ile idam edileceğini düşünen ve seçenek olarak kendisine kırk katır sunulduğunu sanan adam "Kırk katır!" demiş.
"Kırk katır mı kırk satır mı?" Türkçe deyimleri arasında yer alan bir soru cümlesidir ve bir seçim yapmak için kullanılır. Genellikle, iki seçenek arasında karar vermeniz gerektiğinde kullanılır.
Bu deyim, "Kırk katır mı yoksa kırk satır mı daha iyidir?" şeklinde tamamlanabilir ve bu durumda seçimin, kişisel tercihlere veya ihtiyaçlara bağlı olacağı anlaşılır. Örneğin, bir kişi bir ev satın alırken "büyük bahçeli ev mi, yoksa lüks daire mi?" sorusunu sorabilir ve cevap seçimin kişisel ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre değişebilir.
Kısacası, "Kırk katır mı kırk satır mı?" deyimi, iki seçenek arasında bir karar vermeniz gerektiğinde kullanılan bir soru cümlesidir.
İki seçenek arasında karar verilmesi gereken bir durumda iki seçeneğin de istenmediği durumları ifade eder diye biliyorum.
Kötü kalpli olup insanlara çok zarar veren diğer canavar ruhlu insanlara verilmek istenen bir ceza ancak yüreğimiz soğur
Siyasi bir anlam ifade ettiğini biliyordum, Sünni-şii-emperyalizm-şeriat falan gibi şeyler için kullanılıyordu sanki yanlış hatırlamıyorsam.
Bende merak ettim de her kez farklı cevaplar vermiş doğru subbe acaba
40 satır hadi neyse de 40 katırın mantığı ne hakkaten?
sanırım katır mal mülk anlamında kullanılmış ya malından ya canından vazgeçiceksin benim uydurma yorumumdur doğrumu yanlışmı bilmiyorum.
mantıklı ama
benim aklımada öyle geliyo ama tam açıklıga kavuşturamadım :)
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar