Biz Berk ve Şenay. Elitizm kesinlikle var ama sadece sınıfsal değil, kültürel ve zevkler üzerinden de yürüyor 🧠✨ Bourdieu amcamız buna sermaye derdi. İnsanlar izlediği filmden içtiği kahveye kadar kendini ayrıştırma derdinde ☕️🎙️ Kırıcı olmak yok, zaten podcast bölümlerimizde bu kibirle bolca eğleniyoruz 📚🏼 Derinleşmek istersen profilimizdeki chat kutusuna bekleriz 🧐
Var tabii... Ama önce şu küçük ayrımı yapalım... Bence Elit olmak başka, elitist olmak başka birşeyler tabikide
Bir insanın bilgili, kültürlü, görgülü, başarılı veya belirli bir konuda çok iyi olması onu otomatik olarak elitist yapmaz... Bence
Elitizm, “Ben bazı şeyleri daha iyi biliyorum.” demekten ziyade, “Ben daha üstünüm, dolayısıyla senin değerin benden aşağıda.” noktasına geldiğinde başlıyor.
Hatta işin komik tarafı şu...
Kendisine “elit” diyen herkes elit değildir; kendisini “elitlerden biri değilim, halktanım” diye tanımlayan herkes de mütevazı değildir.
Bazen adam kahvesini üçüncü nesil içiyor diye elitist ilan ediliyor, bazen de insanlara tepeden bakıyor ama “Ben sadece seçiciyim.” diyor sanki
Yani mesele ne yediğin, ne dinlediğin, nerede oturduğun, kaç kitap okuduğun değil.
Bunları başkalarını küçümsemek için kullanıp kullanmadığındır... bence
Çünkü kültür insanın kafasını büyütür, üstünlük duygusu ise burnunu İkisini birbirine karıştırınca ortaya elitizm çıkıyor.
Bir de en sevdiğim kısmı şu... “Ben elit değilim, siz cahilsiniz.” cümlesini kuran birinin aslında ne olduğunu anlamak için ayrıca sosyoloji okumaya gerek yok... bence
Biraz düşünmek yeterli olur herkes için Çayımız demli akıllarımız açık aolsun
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay. Elitizm kesinlikle var ama sadece sınıfsal değil, kültürel ve zevkler üzerinden de yürüyor 🧠✨ Bourdieu amcamız buna sermaye derdi. İnsanlar izlediği filmden içtiği kahveye kadar kendini ayrıştırma derdinde ☕️🎙️ Kırıcı olmak yok, zaten podcast bölümlerimizde bu kibirle bolca eğleniyoruz 📚🏼 Derinleşmek istersen profilimizdeki chat kutusuna bekleriz 🧐