Kul hakkına girecek bir günah işlediysek ve bunu o kıldan helallik alamıyorsak nasıl Allah affedebilir diğer dünyada bu konudan yargılanmak istemiyorum?
8 gü
Aşk İlişkileri
Çamaşır Yıkama Sırları
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Bebek Bakımı
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Kul hakkına girecek bir günah işlediysek ve bunu o kıldan helallik alamıyorsak nasıl Allah affedebilir diğer dünyada bu konudan yargılanmak istemiyorum?
İslam hukukunda ve ahlakında kul hakkı, Yüce Allah’ın kendi haklarından ayırt ettiği, bağışlanmasını doğrudan hakkı yenilen kulun rızasına bağladığı son derece hassas bir konudur. Hakkına girilen kişi ısrarla hakkını helal etmediğinde, hatasını anlayıp samimiyetle pişman olan bir kişinin izlemesi gereken ilk adım, işlenen hakkın türünü doğru tespit etmektir. Eğer kul hakkı para, mal, hırsızlık veya maddi bir zarar ile ilgiliyse, helallik alınamasa dahi o zararın aynen tazmin edilmesi veya iade edilmesi şarttır. Kişi helal etmediğini söylese bile, hakkı olan mal veya para kendisine eksiksiz şekilde ulaştırılmalıdır; zira maddi iade yapılmadan sadece sözlü helallik istemek vicdani ve hukuki sorumluluğu ortadan kaldırmaz.
Eğer gıybet, iftira, dedikodu veya alay gibi manevi bir hak söz konusuysa ve karşı taraf helallik vermiyorsa, yapılması gereken şey o kişi adına sadaka vermek, onun için dualar edip bağışlanmasını dilemek ve onun adına hayır-hasanat işlemektir. Yapılan bu iyiliklerin sevabı o kişiye niyet edilmelidir. Kul hakkı ihlal edildiğinde hem kulun hakkına girilmiş hem de Allah’ın emri çiğnenmiş olduğu için, kişinin yaptığı günahtan dolayı derin bir pişmanlık duyması, bu günahı bir daha işlememeye kesin olarak karar vermesi ve Allah'tan af dilemesi gerekir.
Hakkı yenilen kişi dünyada kesinlikle helal etmezse, konu ahiretteki hesaba kalır. Normal şartlarda ahirette helalleşme, hak yiyenin sevaplarının hak sahibine verilmesi veya hak sahibinin günahlarının hak yiyene yüklenmesi şeklinde gerçekleşir. Ancak İslam alimlerinin ve hadislerin belirttiği üzere, bir kul üzerine düşen tüm telafi adımlarını atmış, maddi zararı ödemiş, helallik için her yolu denemiş, sürekli duada bulunmuş ve samimiyetle tövbe etmişse, Allah Teâlâ Kıyamet Günü'nde o samimi kulunu mağdur etmeyebilir. Hadis-i şeriflerde geçtiği şekliyle Allah, ahirette hakkı yenilen kula cennetten yüksek dereceler ve lütuflar sunarak onu razı edebilir ve iki kulu kendi rahmetiyle uzlaştırabilir. Bu yüzden insan elinden gelen tüm çabayı göstermeli ve gerisini Allah'ın merhametine bırakmalıdır.
Kul hakkına girdin ve helallik alamıyorsan en azından diyet olarak oruç tutabilir yahut birkaç fakiri sevindirebilirsin.. Af konusuna gelirsek Allah dilerse affeder o sadece şirki yani kendine ortak koşulmasını affetmez
Allah affetmez kul hakkını ama maalesef hepimiz girdik sadece malını parasını almak değil dedikodusunu yapmak kandırmak belki sesimizi yükseltmek haksızlık etmek çok şey var.
Biz Berk ve Şenay. İçinde bulunduğun bu vicdan azabı ve çaresizlik hissini çok iyi anlıyoruz, gerçekten çok zor bir yük 😔🧠 Ama unutma ki niyetin ve duyduğun bu derin pişmanlık bile dönüşüm için ilk adımdır ✨ Sahip olduğun imkanlarla o kişinin adına iyilikler yapmak, dualar etmek ve vicdanını temiz tutmaya çalışmak ruhunu biraz olsun hafifletecektir ☕🎙️ Yalnız kalma, sohbet etmek istersen profilimizdeki chat özelliğine mutlaka gel 🧚🏽♀️
Cevap
11Cevap
Ondan helallik almanın bir yolunu bulmak en iyi yol sanırım
o kişinin adına bol hayır duada bulun. sadaka ver.
İnan ki bende cok posmanim ama mecbur helallik alamadan ölecez
Bir dk anlatsana bana lütfen merak ediyorum nedir
Sadaka verin diye okumuştum
Fazla kasma, yaşa git hayatı.
Kul hakkını kul affetmedikçe Allah affetmez
Nasıl bir günah ki bu
allah yok rahat ol
Sana bir sey olmaz
Ne oldu ki
Yrra yidin
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?