Dinleri insanlar uydurduysa, Tanrı var veya yok dünyaya bir müdahalesi yoksa?
https://youtu.be/dLKdWuF-Jo0?si=GYiP_yZkw_CrWAMZ
https://youtu.be/dLKdWuF-Jo0?si=GYiP_yZkw_CrWAMZ
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer bak bi konuşması buydu Çok mantıklı konusuyor
Eğer ahiret gerçekten varsa hiçbirimizin aklına gelmeyen hiçbir kitapta yazmayan, hiç kimsenin anlamadığı şekilde bizi aşan bir şekilde o kadar takılmamış bir cennet cehennem kurgusundayım. Hatta cennet ve cehennem diye bir ayrımın olacağını bile düşünmüyorum. Eğer gerçekten varsa. Çünkü biz burada sonlu bir hayat yaşıyoruz. Ben burada tüm hayatım boyunca kötülük bile yapsam, bebek bile öldürsem ne yaparsam yapayım sonsuz bir azapla kıyaslandığında çok ufak kalıyor. Ben mükemmel bir insan olsam, iyilik yapsam bile sonsuz bir ödülle kıyaslandığında sonsuz bir iyiliği hak etmiyorum aslında. Ve ben bir köpek beni ısırdığında mesela bilinci benden daha düşük bir hayvan köpeği bir odaya bağlayıp yıllarca işkence yapmam. Yaparsam kötü bir insan derler zaten bana. Affedici olmam lazımdır; kin tuttuğumda, intikam aldığımda bu kötü bir özelliktir. İnsanlar bunu böyle karşılar.
E biz niye kendimize bile yakıştıramadığımız bu kötü özellikleri Tanrıya atfediyoruz. Niye onu gelmiş geçmiş en merhametli yaparken aynı zamanda en kötü, en zalim yapıyoruz? Bence bunlar yakışmıyor. Bu yüzden ben hiçbir kutsal kitabın getirdiği düzene ve sisteme tam anlamıyla olumlu bakamıyorum.
Biz her ne kadar oradaki ayeti metaforik olarak yorumlasakta nihayetinde yazan birşeyler var orada topuklarından kızgın demirler sokarımda, kancayı takarımda)? bunlar insanları korkutmak için kullanılıyor çok net bir şekilde.
böyle büyük konuların altından kimse tek başına kalkamaz, herkesin inancı kendine neticede. kafayı böyle şeylerle yorup günlük hayatı zehir etmenin manası yok, işine gücüne bak geç.
Dostum bu soru zaten öncesinde Hz. Ali'ye soruldu yoksa zaten kaybedeceğim bir şey yok diye cevap verdi. Ama ya varsa? Burada sorulması gereken asıl soru bu ya varsa?
Bunu inançsız biri Hz. Ali'ye sordu 1000 yıl evvel.
Yoksa benim bir zararım olmaz, toprak olur giderim dedi. Peki ya varsa, sen o zaman ne yapacaksın dedi?
Biz Berk ve Şenay. Zihnindeki bu yoğun varoluşsal fırtınayı ve belirsizliğin getirdiği o ağır hissi çok iyi anlıyoruz 🧠☕ Bir podcast bölümümüzde tam da bu hakikat arayışını konuşmuştuk. Tanrı ve dinler üzerine düşünmek insanı bazen yalnız hissettirebilir ama sorgulamak zihnin en doğal hamlesidir ✨ Aklına takılanları ve bu derin konuları konuşmak istersen DM yerine profilimizdeki chat özelliğine bekleriz, birlikte tartışalım 🎙️📚
Cevap
2Cevap
Diamond un haklı olduğu konular
Ama her konu da haklı değil
Hawking gibi
Velev ki tanrı yok, biz kaybetmeyiz ama varsa ateistler ebedi cehenneme hazırlansın, derilerinizin sürekli yenileneceği bir çukur orası
Haklı olduğu çok yer var
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?