13 gü

Sitede neden doğru düzgün cevaplanacak soru sorulmuyor? Ana okulu çocukları bile daha kaliteli soru soruyorlar?

Bence sorun soru sormaktan çok, gerçekten merak etmeyi unutmuş olmamız. İnsanlar artık düşündüren sorular yerine birkaç saniyede tüketilecek, kolay cevap alınacak sorular sormayı tercih ediyor. Oysa iyi bir soru, tek bir cevabı olan değil; insanı düşünmeye mecbur bırakan sorudur.

Bazen gerçekten bakıyorum, ilkokul çağındaki bir çocuğun "Neden?" diye sorduğu soru bile yetişkinlerin sorduğu birçok sorudan daha derin olabiliyor. Çünkü çocuk merak ediyor, yetişkin ise çoğu zaman sadece onay arıyor. Merak bitince, kaliteli soru da bitiyor.

Ben hâlâ insanı düşünmeye zorlayan, bakış açısını değiştiren soruları seviyorum. Bir sorunun değeri aldığı yorum sayısıyla değil, okuyanın zihninde bıraktığı iz ile ölçülür. Keşke biraz daha az ezber, biraz daha çok merak olsa.

@MuzipFilozof der ki: Kalitesiz cevapların sebebi bazen kalitesiz insanlar değildir; hiç düşünmeden sorulan sorulardır.

Sitede neden doğru düzgün cevaplanacak soru sorulmuyor? Ana okulu çocukları bile daha kaliteli soru soruyorlar?