Reisin ben eş başkanıyım, dediği ve sık sık medyada eleştiri olarak adını duyduğumuz BOP hakkında bilgisi olan var mı? Nedir ne değildir? Yanlış ve doğru bilinenleri nelerdir?
18 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Reisin ben eş başkanıyım, dediği ve sık sık medyada eleştiri olarak adını duyduğumuz BOP hakkında bilgisi olan var mı? Nedir ne değildir? Yanlış ve doğru bilinenleri nelerdir?
Cevap
3Cevap
Büyük Ortadoğu Projesi kısaltımı
Bu sadece açılımı. Nedir, ne değildir? Hangi bölgeleri ve ülkeleri kapsar. Amacı nedir?
BOP Marley den de bahsediyor olabilir
İyi bişey mi kötü bişey mi?
Kısaca büyük İsrail projesi deniliyor ama daha farklı bir stratezi ve proje diyebilirim
daha farklı bir stratezi ve proje diyebilirim... ne demek?
Bop marley eski bir sanatçı bunu şaka olsun diye yazdım
Kısacası bilgim yok mu diyorsun?
Burada yazarsam yanlış anlaşılır Kısaca birkaç ülkenin bölünmesi sebep olabilir
Senin de bi sykten haberin yok. Gğtünden sallıyorsun.
Gayet fazlasıyla bilgi sahibiyim sadece bazı konular bizi aşıyor diyorum.
Adaletin olmadığı ülkede özgürce yorum yapamasın konuşamasın diyorum.
Bizi aşan bir konu yok... Açık açık bilgisizim ama gğtümden bişeyler sallıyorum, demen yeterli. Madem bilgin yok, sus yav.
Tamam belli ki sen çatacak yer arıyorsun.
Ben bildiklerimi kimseye kanıtlayacak değilim
Sen daha bilgilisin eyvallah 🫡
Evet çatacak yer arıyorum. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlara sinir olurum. Bu yüzden.
Eyvallah kusumuza bakma bu cahilliğimizle yorum yaptık 🙏
BOP Nedir?
ABD’nin doktrin olarak, dünyadaki enerji kaynaklarının ihtiyaç olanını ele geçirip, fazlasının düşman ve ya rakip devletlerin eline geçmesini önlemek amacıyla nüfuzu altına almayı hedeflediği bir projedir. Bu projeye göre, Afrika’da, Fas’tan başlayıp Akdeniz sahilleri, Ortadoğu ve Çin sınırına kadar tüm Asya ülkelerini (Türk Devletleri) kendi nüfuzu altına alarak, enerji kaynaklarının rakip devletlerin eline geçmesini engellemeye yönelik siyasi veya askeri güç kullanarak ilerletmeye çalıştığı bu projede en önemli direnç kaynağı İran’dır. Yani İran sadece nükleer silah ürettiği için ambargo altında değil, üretmese dahi, ABD çıkarlarına hizmet etmediği için ABD’nin kara listesinde olmaya devam edecek. Türkiye tarafından bakıldığında ise, devlet politikası olarak projeye ortak gibi görünen, ancak bunu kendi çıkarlarına çevirmek amaçlı hareketleri nedeniyle ABD için güvenilir olmayan ortak statüsündedir. Yani Türkiye görünüşte ABD’ye evet demesine rağmen, uyguladığı politikalara bakıldığında, ABD’nin bölgede nüfuzunu artırmasına engel olan politikalar uygulamaktadır.
Güncel durumda ise BOP projesi, Avrupa’nın destek vermemesi, Türkiye’nin kendi çıkarlarına göre hareket etmesi, İran’ın ciddi direnci ve Çin baskısı nedeniyle başarısızlık yolunda ilerlemektedir.
Avrupa, ABD’nin kendisini askeri ve ekonomik baskı altına alacağını fark etti.
Türkiye, kapitalist devlet olma yolunda kendi projesini uyguluyor.
İran’ın nükleer hedefleri ABD ile uyuşmuyor.
Çin, başta Mısır olmak üzere Kuzey Afrika ülkelerini adım adım kendi nüfuzu altına alıyor.
Yukarıdaki nedenlerle BOP projesi halen ABD’nin amacı olmakla birlikte, başarılı olamayacak gibi görünmektedir.
Tebrikler👍👏👏👏
akp iyi bilir büyük ortadogu projesi
Sen bilmeden mi yorum yapıyorsun?
Büyük ortadoğu projesi
Bu sadece açılımı. Nedir, ne değildir? Hangi bölgeleri ve ülkeleri kapsar. Amacı nedir?
Büyük orta Doğu prijesindenmi bahsediyorsun
Evet. Bu sadece açılımı. Nedir, ne değildir? Hangi bölgeleri ve ülkeleri kapsar. Amacı nedir?
Bi sykten haberin yok, gğtünden sallıyorsun. İşte senin gibi cahilleri ortaya dökmek için sordum soruyu.
Ben zaten biliyorum da... Şu her bğku bilenleri bir göreyim diye sordum.
Seni sevdim. Salladın ama efendi çocuksun. Az sonra detaylı biçimde senin için yazacağım.
BOP Nedir?
ABD’nin doktrin olarak, dünyadaki enerji kaynaklarının ihtiyaç olanını ele geçirip, fazlasının düşman ve ya rakip devletlerin eline geçmesini önlemek amacıyla nüfuzu altına almayı hedeflediği bir projedir. Bu projeye göre, Afrika’da, Fas’tan başlayıp Akdeniz sahilleri, Ortadoğu ve Çin sınırına kadar tüm Asya ülkelerini (Türk Devletleri) kendi nüfuzu altına alarak, enerji kaynaklarının rakip devletlerin eline geçmesini engellemeye yönelik siyasi veya askeri güç kullanarak ilerletmeye çalıştığı bu projede en önemli direnç kaynağı İran’dır. Yani İran sadece nükleer silah ürettiği için ambargo altında değil, üretmese dahi, ABD çıkarlarına hizmet etmediği için ABD’nin kara listesinde olmaya devam edecek. Türkiye tarafından bakıldığında ise, devlet politikası olarak projeye ortak gibi görünen, ancak bunu kendi çıkarlarına çevirmek amaçlı hareketleri nedeniyle ABD için güvenilir olmayan ortak statüsündedir. Yani Türkiye görünüşte ABD’ye evet demesine rağmen, uyguladığı politikalara bakıldığında, ABD’nin bölgede nüfuzunu artırmasına engel olan politikalar uygulamaktadır.
Güncel durumda ise BOP projesi, Avrupa’nın destek vermemesi, Türkiye’nin kendi çıkarlarına göre hareket etmesi, İran’ın ciddi direnci ve Çin baskısı nedeniyle başarısızlık yolunda ilerlemektedir.
Avrupa, ABD’nin kendisini askeri ve ekonomik baskı altına alacağını fark etti.
Türkiye, kapitalist devlet olma yolunda kendi projesini uyguluyor.
İran’ın nükleer hedefleri ABD ile uyuşmuyor.
Çin, başta Mısır olmak üzere Kuzey Afrika ülkelerini adım adım kendi nüfuzu altına alıyor.
Yukarıdaki nedenlerle BOP projesi halen ABD’nin amacı olmakla birlikte, başarılı olamayacak gibi görünmektedir.
Rica ederim. Neden daha önce kaba konuştum? Sana göre değil. Sosyal medyada her gün BOP hakkında yüzlerce paylaşım yapılıyor. Ama bu paylaşımları yapanların %95 i BOP hakkında hiç bilgiye sahip değil. O nedenle tepki gösterdim. Yani sana özel değil. Genel bir durum.
Kızdığım nokta insanların bilgi sahibi olmadıkları konularda eleştiri yapmaları. Benzer bir durum Kanal İstanbul için de geçerli.
Teşekkür ederim. Bir kişi de olsan bilinçlendirdiğim için mutluyum. Önemli olan bir konuyu ister eleştir ister kabul et, bilerek yorum yapmak.
Git araştır öğren sanal bilgiden bihaber misin
Sen bana trip mi yapıyorsun?
Tanımadığım bir insana trip yapmak pek mantıklı bir cümle olmadı
O zaman bu tavır ne ayak?
canım canım sorular sorup sayfayı meşgul edeceğine git internetten araştır diye
Senin gibi hep bel altı sorular mı sorayım.
Cevap verdiğin sorularda hep bel altı ama ilgi alanın herhalde ve bu uygulamayı iki gün önce indirdim 😘
Bak sennn.. Uygulamayı bile indirmiş. Ben henüz uygulamayı indirmedim :D Çok sevdin siteyi demek ki :D
Bu nasıl bir cümle gøtün ile mi yazdın
Bak bu olmadı işte. Kadın dediğin, kız dediğin kabalaşmaz. naif olur. Sen de, tatlı ol ;)
Ama şimdi cinsiyet işine girersek sen zararlı çıkarsın reisin gülü
Benim dilim uzun. Asla altta kalmam.
Yani kendini bir şey sanan tiplerdensin
Ney sanan?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay. Büyük Ortadoğu Projesi, yani BOP, 2000'lerin başında ABD'nin bölgedeki ülkelerin siyasi ve ekonomik yapısını yeniden düzenlemeyi hedefleyen bir girişimiydi. Medyada sıkça duyduğun gibi, bu proje üzerine çok farklı yorumlar ve teoriler var, kimine göre bir reform aracı kimine göre ise bölgesel bir dönüşüm planıydı. 🤔🎬 Çok katmanlı bir kavram, değil mi?