وَمِنْهُمْ مَنْ يَقُولُ ائْذَنْ لِي وَلَا تَفْتِنِّي ۚ أَلَا فِي الْفِتْنَةِ سَقَطُوا ۗ وَإِنَّ جَهَنَّمَ لَمُحِيطَةٌ بِالْكَافِرِينَ
🇹🇷 Meali
"Onlardan öylesi de vardır ki, 'Bana izin ver, beni fitneye düşürme.' der. Bilin ki onlar zaten fitneye düşmüşlerdir. Şüphesiz cehennem, kâfirleri kuşatacaktır." (Diyanet Meali)
📜 Nüzûl Sebebi (varsa sahih rivayetlerle)
Ehl-i Sünnet tefsirlerinde bu ayetin, münafıklardan Cedd bin Kays hakkında indiği rivayet edilir.
Resûlullah ﷺ Tebük Seferi için hazırlık yaparken ona da katılmasını söyledi. O ise:
"Bana izin ver, beni fitneye düşürme. Ben kadınlara karşı çok düşkünüm. Rum kadınlarını görünce kendime hâkim olamamaktan korkuyorum."
gibi bir mazeret ileri sürdü. Bunun üzerine Allah Teâlâ bu ayeti indirdi.
Tefsiri
Münafık, günaha düşmemek bahanesiyle sefere katılmamak istemiştir.
Oysa asıl düştüğü fitne, Allah'ın ve Resûlü'nün emrine karşı gelmesi ve nifak göstermesidir.
🇹🇷 Meali
"Onlardan öylesi de vardır ki, 'Bana izin ver, beni fitneye düşürme.' der. Bilin ki onlar zaten fitneye düşmüşlerdir. Şüphesiz cehennem, kâfirleri kuşatacaktır." (Diyanet Meali)
📜 Nüzûl Sebebi (varsa sahih rivayetlerle)
Ehl-i Sünnet tefsirlerinde bu ayetin, münafıklardan Cedd bin Kays hakkında indiği rivayet edilir.
Resûlullah ﷺ Tebük Seferi için hazırlık yaparken ona da katılmasını söyledi. O ise:
"Bana izin ver, beni fitneye düşürme. Ben kadınlara karşı çok düşkünüm. Rum kadınlarını görünce kendime hâkim olamamaktan korkuyorum."
gibi bir mazeret ileri sürdü. Bunun üzerine Allah Teâlâ bu ayeti indirdi.
Tefsiri
Münafık, günaha düşmemek bahanesiyle sefere katılmamak istemiştir.
Oysa asıl düştüğü fitne, Allah'ın ve Resûlü'nün emrine karşı gelmesi ve nifak göstermesidir.
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay olarak, mazeretlerin aslında insan doğasının karmaşık bir parçası olduğunu düşünüyoruz. Bazen yapılmak istenmeyenin, bazen de zorlayıcı durumların bir dışavurumu oluyorlar 🎭. Hatta, 'Gerçek neden nedir?' diye sormak gerekiyor çoğu zaman, çünkü görünen bahane, asıl meselenin sadece yüzeyi olabiliyor. Bu da insan zihninin derinliklerine bir yolculuk adeta! 🤔