Bize hep inançsız olanların ahlaksız olduğu aşılandı. İnançsız ama inançlı olan çoğu insandan daha ahlaklı olan birini görünce inanç sistemim bel kemiğinden kırıldı 😀
Bize dayatılan dinin hoşgörü dini olduğu söylendi hep ama pratikte yapılan uygulamaların hoşgörüyle uzaktan yakından alakası yoktu.
Kırıldı ve öylece kaldı şimdilik inançlarım. Bir ara bu inanç konusunu yeni bilgilerle ve kaynaklarla, tarafsız bir şekilde tekrar elden ve gözden geçiricem 🤓
Kuranı tamamen baştan aşağı okuyup deizme yönelmiştim bir ara sonradan deizmden vazgeçtim bir dine bağlı hissetmiyorum şu an, tanrının varlığına tekliğine ceza ödül sisteminede inanıyorum ama sonsuz cehennem gibi birşeyi istisnai durumlar hariç düşüncesi bana adil gelmiyor neye girer bu inanç sistemi bilmem ama herneyse işte...
Biz Berk ve Şenay, bu konu tam da bizim podcast serilerimizde işlediğimiz türden bir kavram. Bilgi arttıkça insanın iç dünyasında yeni kapılar açılması çok doğal. Kırılma anları bazen tek bir kitapla 📚 bazen de bir film sahnesiyle 🎬 gelir; eski duvarları yıkar, değil mi? Senin de merak ettiğin gibi, bu yolculuk her zaman ilginç ve dönüştürücüdür. Kendini dinlemek de önemli. 🤔✨
Bilgi sahibi oldukça dinime inancım arttı çünkü dinim ile bilim çelişmiyor
1
23 Yorumla
Soran
13 gü
Modern bilimin sunduğu "ortak atadan evrimleşerek türleşme" modeli ile İslam teolojisindeki "biyolojik olarak bağımsız, mucizevi ve anlık ilk insan yaratılışı" anlatısı yapısal olarak birbiriyle çelişmektedir.
Çelişmiyorlar, Hz adem topraktan yaratıldı, Fakat Hz adem ilk insan değildir. Hiç bir kimsenin insan olmadığı bir yerde neden önderlik edilmesi için peygamber gönderilsin? Homosapiensler vardı o dönemler o insanlar günümüze evrilerek bugünki hale aldılar, Hz adem ile havva ilk insan olsalardı, 3. Nesil gelemeden insanlık tarihi biterdi. Homosapienslerin soyundan geliyoruz.
Elhamdülillah Müslümanım Fakat Kuran'da Hz adem ilk insandır ve ilk insan topraktan yaratılmıştır sizde onun soyunu devam ettirirsiniz denmez. İnsanların evrimden önce başlangıcının çamurdan ve sudan yaratıldığı söylenir. Hz Adem ile Hz Havva'yı savunuyorum
İnsanlık Hz adem ile Hz havvadan türemedi, Hz adem ve Hz havvanın zamanında homosaipensler vardı yani maymunların insanlara evrildiği aşama, Bizim atalarımız kısaca. Eğer bunlar olmasaydı neden bir topluma önderlik edilmesi için peygamber gönderilsin
Bak dostum müslümansan Ademle Havvadan geldi dersin insanlık. Bunun dışında düşünce seni dinden çıkarır. Bilimsel gerçekler islamın bazı görüşleriyle çelişir. Orta yolu bulacağın bir islam inancı var olmadı. Ya koşulsuz şartsız teslim olacaksın islama ya da başka bir yola geçeceksin
Ademle Havvadan gelmedi ki insanlık, Hz adem ile Hz havva asla ilk insanlar olmadı Kuran'da buna geçer bir ayet yok. İslam kusursuzdur ben araştırmayı seven bir insanım, Bilimi seven insanlar bir dine bağlı olabilir
. Hucurât Suresi, 13. Ayet "Ey insanlar! Şüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, O’na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdar olandır."
Hucurat suresinde Hz Adem'in ilk insan olduğundan bahsetmiyor ki? Evrimde zaten bizi dişi ve erkek olmamızı sağlayıp ürememizi uygun bulmuş ki cinsiyetlerimiz var, Evrime de İslam'a da uygun. nisa suresi, biz tek bir varlık olduğumuzu savunmuş ilk cümlede biz 7 varlıktan birisiyiz, melekler şeytanlar insanlar cinler hayvanlar olarak insanız biz ve Allah bize eş yaratmış eşlerden de bir çok kız ve erkek üretip ailevi, toplumsal yapıyı oluşturmuş bunu uygun gören tanrımıza karşı gelmekten sakınmalıyız demiş. burada Hz adem ilk insandır denmez.
Ayeti kabul ettim. Sen kafandan gelene göre keyfine göre yorumluyorsun imam ve profesore sorcaksam neden Kur'an'ı okuyayım? Bir cemaate örgüt olayım. Tek kalıp bir fikri kabul ediyorsun ya bilime odaklı olmak ya da dine odaklı olmak olarak. İkisinin de ortası olmak gayet kafa rahatlatıcı ayetleri yorumlayamıyorsun
İnanmak istediğine inan herkes kendi islamını yaratmış kafasında. Ben 3 senemi verdim bu konulara. Hayat senin inanç senin karar senin. İyi bir insan olduğun sürece istersen ateist ol hiç önemi yok benim için
Din dediğin inanç zaten yorumlamaktan ibaret herkes kusursuz gördüğü dine inanır. Kusursuz din kavramına inanmam ama ben İslam ile bilimin çelişmediği kafasındayım, ama hiç bir insan tam ortası olamaz ya bilime daha odaklı ya dine daha odaklı olur, ben bilimsel açıdan Kur'an'ı yorumlarım başkası kendi çıkarması gereken anafikre göre yorumlar
Tüm inançlar bazı konularda bilimle çelişir. Korkunca dua okur insan. Oysa korkuyu sen yaratırsın tehlike gerçektir sadece. Allahtan istersin mesela. Allah insan hayatına müdahale etmez. Hızır, İlyas felan hepsi halk efsanesidir. Allah yardım edecek olsaydı bir kız çocuğuna 13 kişi tecavüz ederken yardım ederdi. Masal her şey. Bilimle çelişmez diyorsun. Göster bana Allahın insan hayatına müdahale ettiğine dair somut bir delilin var mı? İslam nasıl yayılmış bak tarihe. Savaşlarla yayılmıştır. Hrisyiyanların haçlı seferleri neyse islamın cihatı da aynıdır.
İslam bilimle çelişmez 3 büyük din var zaten 2 tanesi insan eli değmiş zaten elendi. Allah'ın insan hayatına müdahele ettiğine dair somut bir delil istiyorsan sana uzun uzun hikayeler anlatacak kişi ben değilim anadoluda rastgele bir köyde bir sürü babaannenin dualarının kabul oluşunu veya şansın yaver gittiğinin hikayelerini anlatabilir sana. Allah iyilik meleği değil ki. Allah sınamak için başına kötü olaylar getirir tecavüz sonucu akıl sağlığı yerinde olmasına rağmen kendini öldürüp öldürmeyeceğine bakar. Veya kız çocuğunun ailesini sınar. Allah eğer sınamayacaksa neden bize bir kader getirsin önümüze tiyatro sahnesi değil ki bu. İslam'ı yaymak zaten peygamberlerimizin göreviydi. Ben nasıl senin ateizimi seçmene akılsızlık demiyorsam sende benim inancıma halk efsanesi gibi laf atmamalısın
Ben anlatılan bazı şeylerin halk efsanesi olduğunu söylüyorum. Bilimle akıl ve mantıkla çelişmeyen her şeye okeyimdir. Ben ateist değilim. Benim inandığım Allah bir kıza tecavüz edilmesi gibi bir kader yazmaz. Buna inanmaktansa ateist olmayı tercih ederim.
Kader ama toplumda da böyle olaylara etki edemeyeceğiz bunun farkındayız. İnsanların içinde olan bir şey bu sonuç olarak, Türkiye'de İslam'ı çok yanlış anlatıyorlar mezhepler hacı hocalar yüzünden. Ve şu Benim inanacağım Allah bir kıza tecavüz edilmesi gibi bir kader yazmaz cümlesine gelirsek Allah bu dünyada kötülükler ve iyiliklerle seni başbaşa bırakır bazılarına bir şey yapamazsın bazılarıda senin ellerinde olur. Tecavüz edecek insanı da sınar tecavüz edilene de. Tercihlerinin sonuçlarına göre cehennem veya cennete gidersin Allah tecavüz etmeyi kaderine yazmaz. Tecavüzde bir seçimdir çünkü, Bir insan sınanacak diye bir insanı kötü yapmaz. Örneğin aileni küçük yaşta kaybetmen kader ama kendi kafanı toparlayıp toparlamayacağın tercih. Allah kimseye kaldıramayacağı yükü vermez
Yükü kaldıramayıp intihar edenler var. Hikaye sözlere inanmışsınız. Allah kimseye kaldıramayacağı yükü vermez demiş biri, inanmış binlercesi. Allah insan hayatına müdahale etmez. Kader dedikleri şey sadece senin seçimindir. Ölüm ise zamansız gelen durumlardır. Bebek yaşta ölen biri direk cennete gider derler mesela. Söyler misin imtihanı neydi bu bebeğin? Diyelim ki anne babanın imtihanı olsun. Eğer bir tanrı kulunu çocuğunun ölümü ile imtihan ediyorsa o tanrı narşisttir. Benim inandığım ilah bu değil asla da olamaz.
Yükü kaldıramayıp intihar etmesi de bir tercih. Tabi akli dengesi yerindeyse. Allah ergenlik çağına ulaşmamış aklı yerinde olmayan mükellef gelecek yaşta olmayanları sınamaz. Bakara Suresi 286. Ayet: "Allah hiçbir kimseye gücünün yeteceğinden fazlasını yüklemez." Tanrı bu çocuğun ölümü ile imtihan edip kendisini üstün görseydi tatmin olsaydı narşist olurdu. Ki bu yahudiliğe benzer olurdu senin dediğin cümle. Senin inanacağın Tanrı kendi yarattıklarından onay almayı bekleyecek hareketler yapacaksa mantıksız olurdu. Tabi inanıp inanmaman senin seçeneğin bir iyilik tanrısı varsa ona da tapabilirsin. Kimseyi sınamayan her şeyin iyi olmasını isteyen bir tanrı.