Kutsal kitaplar evrenin sırlarını çözmekte yetersiz mi kalıyor? Gelin dertleşelim
Müslümanım ama bazen her şeyi sorguluyorum: Sizce inancın en büyük sınavı nedir?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Kutsal kitaplar evrenin sırlarını çözmekte yetersiz mi kalıyor? Gelin dertleşelim
Müslümanım ama bazen her şeyi sorguluyorum: Sizce inancın en büyük sınavı nedir?
Aslında Kur'an-ı Kerimde anlayabilene pek çok bilgi veriyor. Sadece o kadar derin ki, bizim anlama kapasitemiz yetmiyor. Bir bebeğin fetüs hali, astronomi gibi gibi bilgiler son zamanlarda çıkmaya başladı. Zaman geçtikçe çıkacaktır da elbet. Ve yaratılışta tersine dönüşün olduğunu düşünmüyorum çünkü öyle olsaydı şayet gelişim olmazdı ve böyle bir durumda insanın iradesi de olmazdı. Bu konularla ilgili kuantum fiziğini araştırmanı da öneririm. Belki seni aydınlatır
Sanki bütün kutsal kitaplar birbirinin devamı niteliğinde kuranın bildiği yeni bir şey yok diyorlar kurandaki bilgileri eski medeniyetlerde biliyormuş yetersizde görülüyor eğer bir yaratıcı varsa gerçekten kuran kusursuz mu
Neye göre yetersiz, kime göre yetersiz? Belki onu anlayabilecek bilinç kapasitesinde değil? Ve diğer kutsal kitaplarda da bu bilgiler varmış ama kaldırıldığı, değiştirildiği söyleniyor. Eski medeniyetlerin bu yüzden bu bilgiye vakıf olmaları şaşırtıcı olmaz. Ki bu bilgiye sahip olduklarını kanıtlayan en iyi örnek antik mısır medeniyetinin piramitleri inşa etmesi. Buna katılıyorum fakat yetersiz denmesi asıl yetersiz kalıyor
Ama nerden bilebiliriz islam doğru din islamdan önce birsürü din vardı dediğin antik Mısır inancı 300 bin yıl ayakta kalmış sonra unutulup mitoloji olarak kalmış ya islamda bundan yıllar sonra mitoloji olarak kalırsa
Ben İslam doğrudur, diğerleri yanlıştır demedim zaten. Sadece anlattıkları üzerinden konuşuyorum. Bana mantıklı geliyorsa, insanların uydurduğu saçma bilgilere çıkmıyorsa kapı, kabul ediyorum o bilgiyi. Özünde zaten çoğu dinler aynı şeyi anlatır. O yüzden bir şeye doğru veya yanlış gözüyle bakmak yerine onu anlamaya çalışmalı. Ve günümüz müslümanım diye geçinen ama sığ görüşler belirten insanlardan da uzak durulmalı. Sana tavsiyem, Kur'anı önce kendin oku Türkçe olarak. Yoksa diğer türlü insanların her bir görüşü seni farklı bir yere savurur. Sırf araştırıyorsun diye kabul etmek zorunda da değilsin üstelik, amaç öğrenmek
Çok haklısın İnsanların görüşlerine savrulmamak için temel kaynağa inmek şart bu yüzden meali bitirdim zaten şimdi ise o metinlerin günümüz hayatıyla ve benim vicdanımla nasıl örtüştüğünü anlamaya çalışıyorum ama tekrar tekrar okuduğum da bazen diyorum ki sanki orta çağ insanının elinden çıkmış gibi :/ peygamber günümüzde yaşasa hurma yerine avakado yerdi ya da ahireti orta çağda sıcaktan çölden yola çıkarak Irmaklar sayısız nimetler olarak görmüşler veya yakıcı bir ateş ama başka ülkelerde soğuk ülke diyelim onlarda ahireti bu sefer dondurucu soğuk olarak düşünüyorlar
Evet kabuk etmek zorunda değilim amaç öğrenmek cümlen üzerimdeki o hemen bir sonuca varma baskısını inanılmaz hafifletti Bu bakış açın için teşekkür ederim birde
İnsanın bir şeye inanma ihtiyacı var hiç inanmamaktansa bir yaratıcının varlığına inanmak beni rahatlatıyor yalnızlıkta korkutuyor
senin kendi kişisel hayat görüşün nedir? Kutsal metinlerin ötesinde seni hayata karşı en çok umutlu ve huzurlu kılan şey ne peki
Tam olarak neye inanıyorsun
Ben bu tekamül yolculuğunda Yaratıcıya ulaşmayı hedefliyorum. O yüzden dinler konusunda fanatiklik yapmıyorum, bu konuda yüreğimin sesini dinliyorum. Mantığım beni hataya sürükleyebiliyor ama kalbimin sesi bana gerçekten yol gösteriyor. Bu tarz bilgileri ne zaman ki sormayı bırakıp kendim araştırmaya başladım, işte o zaman yüreğim hafifledi benim de. Mesela İslam dininde pek çok çelişkili düşünceler ve bundan ötürü hep Allah'ı suçlardım. İnsan ürünü olan şeyden Allah'ı neden sorumlu tutuyordum ki? Araştırdıkça aslında ne kadar yanlış düşündüğümü fark ettim. Yani düşünsene, her şeyi mükemmel derecesinde yaratmış bir Yaratıcı var ve istediği tek şey onu fark etmen ve ona ulaşman. Ne zaman ona yönelsem daha huzurlu oluyorum ve aradığım bilgi de sanki bir hediye gibi bir şekil bana geliyor. Görüşümü soracak olsan, günümüz İslamcıları gibi değilim derim. Daha çok ruhun gelişimini önemseyen ve dogma bilgilerden uzak İslam görüşü derdim 😊. Ben de sana sormak istiyorum. Seni umutlu ve huzurlu kılan şey nedir?
Söylediklerin o kadar değerli ki insan ürünü olan şeyden neden Allah'ı sorumlu tutuyordum ki cümlen benim de aslında en büyük çıkmazımdı Sanki gözümdeki perdeyi bir anlığına araladı Dogmalardan sıyrılıp öze odaklanmak galiba tam da dediğin gibi insanı hafifleten şey
Beni neyin umutlu ve huzurlu kıldığına gelince... Bazen varoluşsal sancılarım zihnimi yoruyor 'ölümden sonra hiçlik mi var düşüncesi beni yıkıyor ama sonra dünyaya bakıyorum İçimdeki adalet duygusu beni bir şeye inanmaya itiyor
Bu dünyadaki bunca zalimlik bunca hesapsız kötülük sadece bir hiçliğe mi çıkıyor Buna kalbim razı gelmiyor İnanıyorum ki hiçbir kötülük karşılıksız kalmayacak bu düzenin bir dengee üzerinde kurulduğuna olan inancım beni ayakta tutuyor
Bir de çevremde dini çok yanlış yaşayan onu sadece bir korku veya baskı aracı haline getirenleri gördükçe çok üzülüyorum Özellikle annem... Onun o temiz beklentisiz samimi inancını gördükçe Umarım inandığı gibidir diyorum. O kadar güzel bir kalbi var ki eğer bir cennet varsa orada en güzel yeri o hak ediyor Onların bu saf inancına duyduğum şefkat beni inanca daha da yaklaştırıyor
Özetle, bazen zihnimle mantığımla hiçliği sorgularken kalbimle o ilahi adalete tutunuyorum. Seninki gibi bir bakış açısıyla karşılaşmak bu yolculukta yalnız olmadığımı hissettirdi Bilginin sana bir hediye gibi gelmesi gerçekten çok büyüleyici umarım benim arayışım da senin gibi olur
Ne güzel anlatmışsın öyle, okurken yüzümde gülümseme oluştu ister istemez. Senin farkındalığının yüksek olduğunu düşünüyorum çünkü diğer türlü bu sorgulamalarda bulunmazdın. Bu gerçekten çok kıymetli çünkü yolunu aydınlatacak şey bu. Dualite sisteminde yaşıyoruz ve bu hayat zıtlıklardan ibaret bu yüzden. İlahi adalete güvendiğim için kötünün bir şekil bedel ödeyeceğini biliyorum ve aslında kötü olmasaydı iyiyi fark edemeyeceğimizin de farkındayım. Her şey iyi olsaydı şayet gelişim de olmazdı bu yüzden. Bir söz duymuştum çok hoşuma gitmişti: "Işık, karanlığın sıkışmasıyla oluşur" diye. Biz insanların da ışığının doğabilmesi için bu karanlık düzende sıkıştırılmalı ve buna nazaran çabalamalıyız. Ve emin ol, sen değiştikçe annen de kendiliğinden değişecektir. Çünkü insan insanı taklit eder. Bilim buna ayna nöronları der, spiritüelizm ise enerjiden etkilenme durumu der. Ama durumlar ne kadar farklı olsa da sonuç aynı (fark ettin mi, tıpkı dinlere benziyor). Ben bu konularda farkındalığım arttıkça annemin de değiştiğini gördüm. Artık eskisi gibi katı değil mesela ve o da yavaş yavaş sorgulamaya başladı. Senin gibi güzel yürekli bir insan ile konuştuğum için mutluyum. Bence bu yolda hiçbirimiz yalnız değiliz, sadece gözlerimizi açıp etrafımıza bakmamız gerekiyor. Belki de yanında binlerce insan var ama sen fark etmedin 😊✨
Işık karanlığın sıkışmasıyla oluşur cümlesi zihnime adeta bir anahtar gibi yerleşti bu kadar kısa ve vurucu bir ifadeyle hayatın anlamını bu kadar iyi özetlemek asıl senin farkındalığınla ilgili
Özellikle ayna nöronlardan veya enerjiden bahsetmen annemle olan ilişkimde bana çok büyük bir umut verdi evet belki de ona doğruyu anlatmaya çalışmak yerine kendi içimdeki o ışığı netleştirdikçe, onun da kendi kendine değiştiğini göreceğimmm
Youtobede bazen izliyorum diomand tema cemre Demirel Fikret Çetin Fatih ergenekon
Sende bilirsin çoğunu bunlar içinden bana en yakını cemre geliyor mesela
Yaa umudun yeşerdiyse ne mutlu bana 🌸. Söylediğin isimleri duymuştum ama izledim mi emin değilim, bakmam gerekiyor. İsimleri hafızamda tutmakta pek iyi değilim, izlemiş de olabilirim. Dilerim hayatın her geçen gün daha anlamlı ve keyifli olur, sevdiklerinle beraber huzurlu bir ömür yaşarsın. Bu düşünce yapısı ile çok güzel günleri yaşayacağını hissediyorum (ki hislerim kuvvetlidir). Dilerim bu tez zamanda olur ✨
Teşekkür ederim güzel yorumun için 🙏
Hadi bakalım Allah’a emanet ol diyelim 😂
Ben teşekkür ederim. Ve sen de Allah'a emanet ol güzel insan 😂. Bu arada dilediğin zaman bana yazabIirsin
Peki seni takipledim gecemavisiiiii✨🌠
Ayy ben de ediyorum şimdi 🌸✨
İslam inancına göre doğmadan önce "yok" değildik. Buna ruhlar alemi denir. Ruhlarımız yaratılmıştı ve Allah'a bağlılık sözü vermişti. Yani bir bilincimiz vardı. Ölüm ise bir "yok oluş" ya da o eski hale, boşluğa dönüş değil, sadece bir kapı değiştirmek aslında.
Ayrıca Kur'an-ı Kerim bir fizik, kimya ya da astronomi kitabı değildir. Amacı evrenin formüllerini yazmak değil, o evreni yaratanı bize tanıtmak ve insanın bu dünyada nasıl iyi, adil ve ahlaklı bir hayat yaşayacağını göstermektir
Bir yaratıcı varsa kitap gönderip bizi o kitap üzerinden sınava tabii tutması çok değişik geliyor
Kur'an bir kural kitapçığı değil, bir kılavuzdur. İnsanın bu dünyada kendi potansiyelini keşfetmesi, kaybolmaması ve mutlu olabilmesi için gönderilmiştir. Kitap göndermek, aslında Yaratıcı'nın insana değer verdiğinin ve onu muhatap aldığının bir göstergesi
Kur'an'dan yeteri kadar haberin olsa bu kadar kafan karışık olmazdı. Genellikle herkes gibi annenden babandan mahallenden okulundan çevrenden görüp Müslümanım diyorsun.
Tam da dediğin gibi çevresel faktörlerin inanç üzerindeki etkisini kabul ediyorum bu yüzden miras kalan bir inancı değil tercih edilen bir inancı arıyorum. Kuran mealini zaten başından sonuna okudum ama okumak ve üzerine düşünmek farklı süreçler benim kafamı karıştıran şeyler metnin kendisinden ziyade hayatın ve evrenin karmaşıklığı karşısında o metnin bende yarattığı yeni sorularrrr
herkes elinde önünde bir iple yol yürüyorsa yumak hesabı yapmadan ipin nereye götüreceğine güvenemiyor tabii ki. inancın en büyük sınavı düğümlere aldanmamak bence.
Peki sence o düğümler yolun bizi sınamak için kendi kendine attığı şeyler mi yoksa biz mi kendi ellerimizle o düğümleri atıyoruz?
düğümler olagelen kader örgüleri, biz iki ters bir düz yapıyoruz, örüntü örneklerine sadık kalmak mesela bizi arı gibi yapyo
Biz Berk ve Şenay, bu derin sorgulamalarının kıymetini biliyoruz, hepimizi düşündüren şeyler bunlar. 🤔 İnancın en büyük sınavı belki de cevapsız sorularla ve o "bilinmezlik" hissiyle barışabilmektir, değil mi? Kutsal metinler de bazen bize harita sunar ama yolu senin yürümen gerekir. 🗺️ Tıpkı o uzun filmlerdeki gibi; sonu değil, yolculuğun kendisi önemli. O belirsizlik bile bir keşif alanı bence. ✨
Cevap
6Cevap
Müslümansın diye sorgulamayacaksın diye 1 şey yok kuran insanın sorguladığı ve bilimin açıklamada yetersiz kaldığı durumda cevapları vermek içinde gönderildi sırf ibadet ve Müslümanlık vazifeleri için değil
Eğer sorgulama yetisi bize verilmişse bunun cevapsız kalması için değil evreni ve yaratıcıyı daha derin kavramamız için olduğunu düşünüyorum
Ölünce ne olacağına dair bir sürü şey var,
- Hiç olmak,
- Ruh olmak,
- Tekrar dirilmek,
- Başka bir bedende tekrar yaşamak gibi.
Sence hangisi daha korkutucu
Hiç olmak, en güzeli. Ölümü kabullenmek yeterli. İnancım yok, o günden beri harika hissediyorum.
Ya ahiret varsa ya bir taraf yanılıyorsa
Onu da o zaman düşünürüz. 😂
Müslüman olmak aslında farklı bir şey islama inanıyorum demen daha mantıklı :D
Kutsal kitaplar da, bilim de evrenin sırrını çözmekte yetersiz kalıyor
Ya İslamla Yükselir
Ya İnkarla Çürürsün
Bu Yol Mezarda Bitmiyor
Gittiğinde Görürsün
Benim kafamda dönen o kadar şey varki anlatamam..
Anlattt
burada olmaz
Sorgulama çok
Eğer bizi yaratan bir irade varsa bize sorgulayan bir akıl vermesinin bir sebebi olmalı.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?