Hadis var ya, kainat Hz. Muhammed için yaratıldı diye, Hz. Muhammed'i çok seviyorum ama düşünceniz nedir? Size eğer bir Allah varsa bizi figüran niyetine bir kişinin hatırı için mi yaratır? Yoksa sevdiğinden mi?
1 sa
Hadis var ya, kainat Hz. Muhammed için yaratıldı diye, Hz. Muhammed'i çok seviyorum ama düşünceniz nedir? Size eğer bir Allah varsa bizi figüran niyetine bir kişinin hatırı için mi yaratır? Yoksa sevdiğinden mi?
Cevap
5Cevap
Bu görüş, kâinatın yaratılış gayesini onun örnek kişiliğine, ahlakına ve insanlığa getirdiği ilahi mesaja bağlar. Kâinatın, Allah'ın isim ve sıfatlarını yansıtan büyük bir kitap olduğu; Hazreti Muhammed'in de bu kitabın en mükemmel okuyucusu ve açıklayıcısı (kamil insan) kabul edildiği düşüncesine dayanır.
Kur'an-ı Kerim'de kâinatın ve insanın Allah'a ibadet etmesi ve O'nu tanıması için yaratıldığı vurgulanır. Hazreti Muhammed'in ise "âlemlere rahmet" olarak gönderildiği belirtilir. Dolayısıyla pek çok İslam alimi, yaratılışın temel gayesinin Allah'ı tanımak ve O'na kul olmak olduğunu, Peygamber'in ise bu gayenin en kusursuz uygulayıcısı ve öğreticisi olduğunu belirtir.
İslâm alimleri bunun gerçekliğini, olurunu falan tartışmıştır, külliyat çıkmıştır bunun üzerine.
İnsanlığa hiç bir katkısı da olmaz bu muhabbetin.
Sahih hadis mi bilmiyorum ama sahihse, kendini figüran olarak gören insan kalabalığıyla da yaşamak istemem
salih değil bir çok alim tarafından yalanlanmış
Ben de öyle düşündüm. Böyle bir iddia ile politik egemenlik kuramazsın. Hepsinin pratik nedenleri var
Kainatın Yaratılış Hikmeti: "Sen olmasaydın, ey Habîbim, felekleri yaratmazdım" anlamındaki Kudsi hadis, kâinatın O'nun hatırına ve nurundan yaratıldığına işaret eder. O olmasaydı, yaratılışın ilahi sırrı ve ilahi rahmetin tecellisi anlaşılamazdı. İnsanlığın Ahlaki Rehberi: İnsanlık karanlık ve cahiliye dönemlerinde boğulurken, O peygamberliği ve örnek ahlakıyla insanlara adaleti, merhameti ve doğru yolu gösterdi. O olmasaydı, insanlar dünya hayatının anlamını ve ölüm ötesi hakikati bilemez, manevi bir boşlukta kalırlardı. İbadetlerin ve Hakikatin Öğrenilmesi: Allah'a nasıl kulluk edileceği, ahiret inancı ve yaratılış amacımız (kulluk) O'nun vahyi tebliğ etmesiyle öğrenildi. O'nun getirdiği Kur'an-ı Kerim ve Sünnet olmasaydı, ilahi mesaj insanlığa ulaşmazdı.
Onun için yaratıldı diye bir şey yok. Hadisi şerif olamaz bi kere. Kainat benim için yaratıldı demesi lazım. Bu cümle bir kibir göstergesi. Ve hz peygamber kibirli bir insan değildi. Şehadet getirirken bile Allahın kulu diyorsun. Allah kulu için kainatı yarattım demez. Öyle bir cümle kuranda geçmez
İnanmıyorum
neye inanıyorsun? sence nasıl var olduk?
Bilmiyorum ama dinlere inanmıyorum, zayıf agnostiğim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay. Bu çok katmanlı sorunu takdir ediyoruz ✨. 'Yaratılışın amacı' kavramı, çağlar boyunca filozofları ve teologları meşgul etmiş bir bilmece 🌌. İster ilahi bir aşkın yansıması de, ister belirli bir merkezin etrafında dönen bir düzen; her yorum, evrendeki