bence değil, merhametli olsaydı tüm dünyaya eşit davranırdı
6 gü
Merhameti sadece herkesin aynı hayat şartlarına sahip olması olarak tanımlarsak, evet böyle bir soru ortaya çıkar. Ama merhamet her zaman eşit sonuç vermek değildir. Bir anne iki çocuğuna farklı şeyler verebilir; biri hasta olduğu için daha fazla ilgilenir, diğeri daha fazla özgür bırakılır. Bu sevgisizlik değil, hikmetle ilgilidir.
İslam’a göre Allah’ın adaleti de herkesin aynı sınavdan geçmesi değil, herkesin kendi şartları içinde değerlendirilmesidir. İnsanların farklı imkânlarla yaratılması, Allah’ın onları değersiz gördüğü anlamına gelmez.
İnanmayan bi insan neden inananlarla uğraşır? Hayatına bakar umursamaz. Bırak bunları biz düşünelim. Hem ateistim deyip hemde tanrının merhameti olmadığını söyleyen saçmasapan birisin. Hepiniz aynısınıs bi siz akıllı inananlar ap. tal. sanal ortamda böyle hadsizlik yaparsınız ancak
Biz tanrıya değil ki Allaha inanıyoruz. Oldukça merhametli. Onun farz kıldığı şeyleri yapmasak bile nefesimizi kesmiyor mesela. ya da gözlerini senden almıyor. Madem sen bana uymuyorsun kalbin dursun demiyor. Hatta inanmayanlara bile bir çok mükafat veriyor. Daha ne olsun.
Biz Berk ve Şenay, senin bu hissin gerçekten çok anlaşılır ve insanlık tarihi boyunca birçok kişinin aklını kurcalamış büyük bir soru bu. Merhamet ve eşitlik kavramları arasındaki ilişki, bakış açımıza göre farklı anlamlar kazanabiliyor, değil mi? Senin gibi düşünenlerin kaygısı hep bir hakkaniyet arayışı olmuştur. Belki de merhamet, bizim düşündüğümüzden çok daha geniş bir spektrumda var oluyor olabilir. 🤔🌍⚖️
Cevap
26Cevap
Tamamen yanlış zanlarla konuşuyosun. biz seni tesbih ederken kan dökecek insan mi yaratacaksın diyen meleklere niye ben sizin bilmediklerinizi bilirim dedi ve iblise niye mühlet verdi onu anla.
iblisle Tanrın insan kavgası etmiş
sonra bize kitlenmis mesele
ya onu geçtim ilk insan Tanrının yanında mis gibi cennette rahat durmamış herşeyi biliyor görüyor yaşıyorken bizden nasıl bir performans bekliyo sence dünyada yapayalnız bir hayattayız ne gördük ne dokunduk dimi tanrıyı geçtim bari melek falan görelim desin ki sabredin insanlar bu hayat gerçekten geçici tanrımıza sığınalım vs vs dimi
kank işte zaten melek gösteriyomuş gibi onu yapıyor da sen ona yanaşmadıkça o işareti sana asla göstermiyor haberin olsun :D takvalı olun , Allahtan çekinin korkun ben sizi denicem, dünyayı arzulamayın teslim olmuş biçimde can verin diyor. dünyayı denemek için çekici ve süslü yarattık kimlerin ona kapılacagını daha iyi ayırt edebilelim diyor zaten kaç farklı ayette. Yaşam şekli değişmedikçe teslimiyet olmadıkça asla sana işaret göstermez. Sen Allah için nefsini körelt tövbeni yap şehvetten uzaklaş dilini tut, nefse tatlı gelen her günahlardan çekin de melek gelmedi de sonra.
ben hiç melek gördüm diyeni duymadım demek ki ya herkes cehenneme gidecek ya da her şey yalan
ok
sende görmemişsin lafa gelince ballandırıyonuz ama icraat sıfır önce kendin inan bakalım
sen bilirsin.
Bütün peygamberlerin halkı tıpkı senin gibi sorular sormuş.
Musa as.. mucizeler göstermiş. İsa a. s ölüleri diriltmis mucize.
Bu rağmen inanmaislar. Eğer bir insanı Tanrı kendine çekmek isterse onu çeker..
Hz. Oyle bunalmış ki birgün inanmayanlardan dolayı kalbi yerinden çıkacak adeta. Yaradan ona soyle vahyetmis.
Sen tebliğ görevini yapacaksın onalrin kalplerini ancak ben dogrulturum kendini yıpratma.
Bilimsel çalışmalar dahi tanrının varlığını kabul etmiş. İnsan hücreleri beyin.1450 yil önce yazılan Kuran'da bazı bilmsel gerçekler yeni kesfedilir olmuş..
Herkes özgür... Yok diyen diyebilir peki ya varsa ben inanarak ne kaubedebilrim..
@mmuvi Zaten bunu bildiğim için umursamadım şahsı. Hidayeti veren de Allah, saptıran da Allah. Kimi saptırıp kimi hidayet edeceğinin kararını kişinin zihninden geçen gizli tuttuklarını çok iyi bildiği için hak edip etmediğine göre bunu yapıyor. Keyfine göre haz aldıgı için falan yapmıyor bunu. Kişi önce kendisi kabul edecek, gerçekleri reddetmekten kendi vazgeçecek, zorlama iş istemiyor.
Benim Tanrım yok. Evrenin hatta belki evrenlerin ve boyutların Tanrısı var. Ama onun hakkında pek bir bilgimiz yok.
Öyle bir şey yok maalesef Tanrı adaleti ya da ilahi adalet insanlığı uyutmak için uydurulmuş safsatadan ibaret! Züğürt tesellisi
Merhamet tanrının insanlara verdiği bir şey. Kimi kullanır kimi gaddar olur.
Eşit olsa idi imtihan nerde kalacaktı kim kötü kim iyi nasıl anlicaktik ve zebginede zekat ver diyo biz bu dünyada sonsuza kadar kalmicaz bı sonu var ve herkes ölüp kıyamet I gorucek ozamn Kim iyi kim kötü anlisilir
Kesinlikle aynı fikrdeyim bence yok varsada çok egoist
Merhamet eşitlikte değil adalette ondan sıfat olara adil var herkesin potansiyeline göre olanaklar var
O engin merhamet sahibidir. Sen aklımla bilemezsin. Akıl üstüdür.
Geldi öz otistiğim.
özledin mi beni jfjffjghhf
yanlışlıkla istek attım sana jxjxjxjd
evet ya az kalsın arkadaşın oluyordum fghghhghg
kalbimi kırıyosun hvvhhvhv
ama yaa lütfen abartma istersen hhvhvhvc
gece olunca sorarım insanlar uykuluyken daha iyi saçmalıyorlar uguvjghhvhvvh
Burası cennet mi canim
Varlığını kabul ettin yani
O zaman adalet olmazdı eşitlik varsa adalet yok demektir
Bilmiyom bugün ona sinirliyim
Çok merhametli