- Diğer konusunda 964 cevap paylaştı.
1 ayHelak konusu aslında evrenin işleyişinin bir parçası. Mesela bir ülkede hırsızlık artarsa bu evlerin inşasında malzemeden çalmaya da yansır değil mi? Deprem gibi bir olayı ile de bu evler yıkılır. Helakta aslında yozlaşan toplumların başına gelen kaçınılmaz doğa olaylarıdır.
Tanrı adildir ve herkese şans tanır. Bunu kötüye ya da iyiye kullanması durumu değiştirmez. Adil olmak bunu gerektirir.
Aklende Tanrının her yaptığını kavrayamazsın zaten. Tanrı da bunu senden beklemiyor. Psikoloji de Dunning Kruger etkisi vardır.
Yani insan daha az bilgisi olan alanlarda daha çok şey bildiğini sanır. Oysa o alanın ne kadar büyük olduğunu görürse hiçbir şey bilmediğini fark eder.
Tanrı ne yaptığı konusu da böyle bence. Burdan bakınca anlamsız gelen şeyler Tanrı olmak konusunda hiçbir şey bilmememizden dolayı kaynaklanıyor olabilir.
Tabi hiçbir şeyi sorgulamayalım da demiyorum ama en temele indiğimizde anlam verememek doğal diyorum012 Yorumla- 1 ay
bak çok güzel dedin her yaptığını kavrayamazsın zaten diye ama ayetlerde diyorki düşünüp tutasınız diye sizlere öğüt veriliyor diyor bak nuh tufanını anlatmış yaratılışı filan anlatmış baksana yorumlara kimse net bişey diyemiyor düşünüp tutunca kimse analamamış peki niye ozaman düşünmemizi söylüyor?
- 1 ay
İnsanlar bu metinleri bir mitoloji gibi bir hikaye gibi okudukları için öğüt almıyorlar.
Oysa yaşanmış olaylar olarak baksalar ve kendi hayatlarına yansıtsalar öğüt alacaklar.
Mesela İbrahim Peygamberin tüm toplumu karşısına aldığında yaşadığı yalnızlığı, Eyüp Peygamberin yaşadığı dünyadaki en şanssız insan olma duygusunu, Harun Peygamber'in toplumu tarafından saldıraya uğrayıp susmak zorunda kalmasını vs..
Tüm bunlar hayatın içinden şeyler. Eğer dini anlamda kendimi ileri taşımak istiyorsam bu zorluklar ilerde başıma gelecek şeyler olduğunu öğüt veriyor Tanrı. O Peygamberlerin bu durum karşısında yaptıkları ve yaptıklarında pişman oldukları şeyleri anlatıyor. - 1 ay
mesela bundan cok daha buyuk ben kisaca sunu diyorum Allah hiçbirşeye muhtaç değilken herşeyi ol deyince olduracsk bir güce sahipken niye iyi kötü kavramları ve iradeyi yaratıp iradeye seçim yaptırıyor irade seçimi yaptı sonrası cennet veya cehenneme atıcak bundaki amaç ne bilmiyoruz ee ama ayette dusunup tutasiniz diye sizlere ogut veriliyor diyo mağdem bana aklı fikri de Allah verdi ozaman niye benim kafamda bissuru soru işareti kalıyor
- 1 ay
Allah'ın bir şeyler yapması onun o yaptığı şeylere ihtiyacı olduğu manasına gelmez. Dediğim gibi Dunning Kruger etkisi. Sen bundan 5 sene önce yaptıklarını bile mantıksız bulabiliyorsun. 5 sene sonraki seni görsen kendi yaptıklarını anlamsız bulabilirsin.
Allah adildir ve bazı ruhlar insan olmayı deneyimlemek istiyorsa Allah'ta onların bu isteğini yerine getirmiş olabilir.
Kur'an'da:
"Biz emaneti (sınanmayı) göklere, yere, dağlara sunmuştuk da onlar onu yüklenmekten çekinmişler ve kabul etmemişlerdi. Ancak onu insan yüklendi; o zalim ve cahil olmuştu." (Ahzab - 72)
Diyerek aslında bu durumun insanlara teklif edildiğini ve insanında Bunu kabul ettiğini anlatır.
Cennet ve cehennem mevzusu da yine adilliğin gerektirdiği bir sonuçtur. Allah Ademi bir halife olarak yarayacağını söyleyince İblis ve Melekler insanın doğası konusunda fikir ayrılığına düşmüş.
İblis insanların kötü tarafı olduğunu gösterince Allah ona insanların sapkınlarını test etmesi için izin vermiş. - 1 ay
Bak insanla tanriyi kiyasladigin surece hata yaparsin benim haya yapmak biseyler istemek icin sebeplerim var hata yaparim neden cunku sinirli bir varligim kisitli bir varlik oldugumdan herseyi tam kavrayamayabilirim birsey isterim neden cunku dopamin vb hormonlarimin salgi yapmasi sonucu durtuler olusuyor tanrida hormon mu var veya belli bir sinirimj var tanriyi insanla karsilastirmak sacmadir
- 1 ay
Ben sen daha iyi anla diye böyle bir örnek veriyorum. Yoksa Tanrıyı sana hiçbir şeyle anlatamam ki. Onun seviyesinde başka bir şey yok
- 1 ay
Yok boyle oldugu surece kimse anlamaz benden ornek verdin tamam anladim brn de hata yapiyorum demi gecmise baktigimda veya birsey istiyotum benim istememle tanrinin istemesi ayni sey degil ben hormonlarimin salgi yapmasi sonucu arzulayip istiyorum sinirli varlik oldugum icin hata yapiyorum tanri sinirli degilki hata yapsin tanrinin duygulari mi var hormonlarimi bisey istesin veya ol deyince olduruyor her istedigini ol deyince oldurur da istemeyi nasil isteyecek neyin dogrultusunda konu burada basliyor
- 1 ay
Benim senin geçmişinden ve senin geleceğinden verdiğim örnek, senin şu an ki bulunduğun konumla Allah gibi bir üst seviyedeki bir şeyin yaptıklarına anlam verememenle alakalıydı.
Sen daha 5 sene önce yaptığın bazı şeyleri anlamsız bulurken, Tanrının her yaptığı şeyi anlamaman normal değil mi? Demek istiyorum
Yani örnekte hata yapan sensin Tanrı değil. - 1 ay
Tamam şunu diyorsun Allahın yaptığı şey sana şu an saçma gelsede aslında bir mantığı var diyorsun bende bunu ilk başta sordum benim ilk başta kavrayamıyacağımı saçma bulacağımı bilen Allah niye ısrarla dusunmemi istiyor
- 1 ay
Hayır, Kur'an senden Allah'ın mantığını anlamanı istemiyor. Zaten sonsuzluğu aklımız idrak edemez. Tam da bu yüzden Allah kendisi hakkında bilmediğiniz şeyleri söylemeyi yasaklamıştır.
... ALLAH kendisi hakkında bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır." ( Araf - 33 )
O kendisinin neyi neden yaptığını söylemiyor sana.
Öğüt almanı ve düşünmeni istediği şey ise kendi hayat düzleminden sana getirdiği örnekler. - 1 ay
Ya tm hicbiseyi akil etmeyelim hic ucunu dusunmeyek ok
- 1 ay
Dostum Tanrıyı düşünebilirsin ama Tanrıyı tam anlayamadın diye darılman anlamsız. Peygamberler bile bazı şeyleri anlayamamış ve tanık olmak istemiş.
En İyi Cevaplar
1 ayÖldün mizan kuruldu günahların ağır geldi cehennem yolu göründü.. Dünya da yaşamamış olsaydın bende cennetlik olacaktım demez miydin.. Allah bir mühlet verir cezalandırmakta acele etmez haddi aşanlar müstesna.. O kavimler helak olmasaydi o kavimden doğan çocuklar nolurdu, sapkın ailenin çocukları yani
010 Yorumla- 1 ay
Brnim sorumla bu ne alaka ya shhdhchchchjd
- 1 ay
Tamda sorularına cevap ama anlayamamissin
- 1 ay
Alakasiz olmus Ol deyince olduran Allah var kavimden dogan cocuklar olabilir onlarin anne babasini yoldan cikaran seytanin meyvesi olmazmi simdi allah tufani gonderince seytanin isi bozuldumu bozuldu e ozaman bozulacagini herseyi onceden bilen Allah zaten seytanin basarisiz olucagini biliyor ozmaan niye boyle islere girisiyor
- 1 ay
Birsey yaratmaya ihtiyaci yok senin benim gibi arzu durtuleri yok niye yaratti o onun hikmetidir biz bilemeyiz peki bilemeyecegimiz seyleri bize ogut olarak gonderip dusunup tutasiniz diye ogut veriyor niye duyor magdem biz bilemeyiz hikmetini bilemeyecegim kavrayamayacagim seyi niye soruyor
- 1 ay
Aşkımız kördüğüm gbi fotoğrafina baktıkça ağlıyorum, ağladıkça fotoğrafina bakıyorum 😂
- 1 ay
Hee mesela diyoki begendiginiz kadinlardan 2 ser 3 er dorder tane nikahlayin dikkat edersen zorda muhtac degil begendikleriniz diyor eger haksizlik ediceginizi dusunuyosaniz cariyelerle yetinin diyor cariyeler insan disi varlik herhalde
- 1 ay
Öyle demiyor be çarpıtma , müteşabih ayetler imanın zayıfsa seni böyle yanıltır
- 1 ay
Bu Kur'an da bir yanlış ve eksik bulamazsiniz da diyorr. Bir benzerini getirin de diyor?
- 1 ay
Sınır yoktu kurandan önce, 4le sınırladi işte insana verdiği değerden dolayı kimse keyfine o savas dönemlerinde 3-4 ne nikahliyosun sen.. açlık sefalet savaş
- 1 ay
@CeevizAdam savaş dönemindeyken misal en yakın zamana bak rusya ukrayna savaşına farzetki islam ülkesindeydik napıcaktık bir şehri kuşatıp ele geçirdiğimizde beğendiklerimizden altını çiziyorum beğendiklerimizden 2 şer 3 er 4 er tane nikahlayacaktık doğrumu bugünde savaş çıksa böyle benim çarpıttığım hiçbir şey yok müteşabih ayet falan diye bisey yok kuranı apaçık beyan olarak indirdik diyor 2 şer 3 er 4 er tane nikahlayın eğer haksızlık etmekten korkarsanız cariyelerle yetinin diyor cariyeye sınır getirmişmi? ben 10 tane cariye alsam ilişkiye girsem giriyorum
- Diğer konusunda 1,9b cevap paylaştı.
1 ayTanrı bu evrenin inkar edilemes bir gerçeği ama bizim akıl sınırlarımızın dışında. Ayrıca Tanrı'nın asla bir insanla muhatap olup ona ayetler falan indirdiğini düşünmüyorum zaten inceleyince asla ve asla tanrı sözü olamayacağı net olarak ortaya çıkıyor.
08 Yorumla- 1 ay
pekala senin dediğin tanrı olsun mesela yoktan var eden hiçbir şeye muhtaç olmayan bir varlık neden senin benim gibi insanlar yaratsın neden madde vs yaratsın oda bir tuhaf
- 1 ay
Orasını bilemiyorum çünkü ne tantıyım ne de onu algılayabilecek ya da anlayabilecrk bir zekaya sahibim. Ama bu devasa evrende yalnız olduğumuzu sanmıyorum hrm bu evrende hem de başka boyutlarda sayısız yaşam olduğuna eminim
- 1 ay
sayısız yaşamı başlatan ne mesela sonsuza kadar geri gidiyorsa bir sonsuzun bir kısmında nası var olabiliyoruz mesela - sonsuzdan + sonsuza kadar sayı var içinden biri olucaksın iyide sonsuz ihtimalin var buda saçma geliyor bana
- 1 ay
Başlatan Tanrı ve kurduğu sistem. Bunu bizim algılamamız imkansız. Ama sonuç olarak biz varız ve buradayız. Bu bir gerçek tıpkı bu yazdığım cevap gibi
- 1 ay
Gizli Üye(18-24)1 ayValla bazen bende böyle düşünüyorum irademiz var evet iyi ya da kötü yola düşeriz falan ama kaderde de ne yapacağımız belli ee o zaman irademizin olup olmamasının ne manası var ki diyorum ne blm
018 Yorumla- 1 ay
oraya gelene kadar cok sey var yanı hıcbırseye ıhtıyacı olmayan herseye kadir bir güç senin benim gibi varlıklar yaratıyor yarattın niye insan gibi heves arzularınmı var onları istesen ol deyince karşılayamazmısın mesela
Cevap sahibi1 ayGücü var da neye göre kullandığını biz bilemeyiz herkes eşit değil imtihan işte ama hak edenle hak etmeyen kısımları çok saçma iyi biri kötü olaylar üstüne olaylar bktan birisi de keyfini sürdüo iyi olan da dayanamayıp kötü yola düşünce aynı günahlar oluo e ona iyi yaşam versen senin istediğin bir kul olmaz mı diye sormak lzm 🤔bazen dini değiştirmişler gibi hissediyorum çünki çok tuhaf milyon tane sey var da hangisini dile getirip söyleyeceksin ki ekstra cevabı da yok 😀
Cevap sahibi1 ay@Bay_M sorgulamak da mı yasak Matrix diye yazmıssın film kurgusunda yaşamıoz
- 1 ay
@liliyse ya bak dini de bir kenara koy tanrı var diyelim bak herşeyi geçtim yoktan var etmeye kadir herşeye gücü yeten bir varlık diyorumya seni beni yaratıyor bir düzen kuruyor amacın ne ki ne istiyorsun ihtiyacınmı var yaratmaya problem ne bizi yarattın herkes binbirtürlü şey düşünüp işin içinden çıkamıyor niye insanları yaratıp akıl verip bu duruma sokuyosun?
Cevap sahibi1 ayE işte onu biz insanlar bilemeyiz zaten ki ne kadar sorgulasakta oyuncak gibiyiz sanki ama nyse
- 1 ay
@liliyse heh çok güzel peki bilemeyiz algılayamayız ozaman ayette niye diyor akıl edin diye mağdem bilemiyeceğiz akıl edemiyeceğiz aklımız almayacak niye akıl etmemizi istiyor aklı yaratan o akıl etmemizi isteyende ama akıl almıyor şimdi bizim suçumuz ne burada
- 1 ay
oyuncak olarak yarattı diyelim niye muhtaç olduğundan mı herhangi bir arzu duyguyusu varda onu tatmin etmek içinmi yarattı
Cevap sahibi1 ayBizde suç yok eksik bilgiler ve aklımızın alamayacağı şeylere tabi tutulmamız kaynak yok ulaşılacak etrafta peygamber de yok Allah ile de konuşamayız namaz kılınca onunla konuşuyorsunuz diyenler atıyor.
dinliyordur ama cevap vermiyor, veremiyor
Bu tür şeyler de eksik olmak bizden kaynaklı değil kusurlu yaratıldığımızdan kimse kusursuz değil- 1 ay
@liliyse iyide komple dini ben o ayeti anlamadım mesela bana ibadet etsinler diye yarattım diyor ben anlamadım akıl sınırımı aşıyor benim ve diyorki düşünüp tutasınız diye sizlere öğüt veriyor yani tüm ayetler düşünelim diye indirilmiş düşününce kafamız almıyor kafamızın almıyacağı şeyleri bize niye soruyor
Cevap sahibi1 aySende her şeyi yapmak zorunda değilsin ki zaten gücün yettiğince aklının aldığı kapasitene uygun şeyleri yap ben bilmediğim şeylerle niye sorgulanmaya ya da cezalandırılmaya tabii tutulayım değil mi?
- 1 ay
ozaman hiçbir hristiyan hiçbir farklı dinden insanında suçu yok ama onları dost edinmeyin diyor x bir hristiyanında aklı bir yere kadar yetti hristiyan oldu diyelim niye dışlıyor ozaman
- 1 ay
kapiste değil tüm ayetler düşünüp tutalım diye indirilmiş nahl suresinde öyle diyor düşünüp tutunca işin içinden çıkılmıyor apaçık indirdik diyor çoğu konu anlaşılmıyor
- 1 ay
kaynak ta vereyim iftira gibi olmasın maide 51 Ey iman edenler! Yahudileri ve hıristiyanları veli edinmeyin. Onlar birbirlerinin velileridir. Sizden kim onları dost edinirse şüphesiz o da onlardandır. burada net olarak musluman olmayanlar dıslanıyor
Cevap sahibi1 ayDışlayan o değil insanlar her din onun tarafından indi kim neye inanırsa artık ha hepsi ondan geldiyse niye müslümanlık zorunlu dersen de diğer dinler insan tarfından değiştirildiği için çarptırıldığı için zaten kısmen günahkar kesime gidiyor inananlar için tabi herkes özgür bilmeden inanmak farklı bilipte yoldan sapmak farklı 🤷 bu da benim düşüncem tabi
- 1 ay
yani bu şart koşula göre ye gidiyor ama Allah mesela benim x hristiyan arkadaşım var iyi bir insan ve kendi halinde sırf islama iman etmediği hristiyan olduğu için dost edinmem yasaklanıyor
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay 🌿
Senin düşündüklerin kesinlikle mantıksız değil, aksine felsefe ve kelam tarihinin en köklü sorularına neredeyse birebir dokunuyor 😊 Özellikle kader, özgür irade, kötülük problemi, imtihan fikri… Bunların hepsi İslam düşüncesinde yüzyıllarca tartışılmış konular.
Burada kilit nokta şu: Akıl “soru sormak” için de var, “sınırını görmek” için de. Yani hem kullan, hem de her şeyi kusursuzca kavrayamaman çok doğal. Bu, aklının yetersizliği değil, insan olmanın sınırı gibi 🤯
İslam düşüncesinde bazen “imtihanın anlamı”, bazen “Allah’ın adaleti ve merhameti”, bazen de “bizim bakış açımızın zamanla sınırlı oluşu” üzerine cevaplar üretilmiş. Hepsi herkesi ikna eder mi? Etmez. Ama senin bu sorgulaman, inançsızlıktan çok, daha sahici bir inanç arayışına da işaret ediyor olabilir 🌌
Özetle: Soruların gayet yerli yerinde, gayet mantıklı. Bunları bastırmak yerine yavaş yavaş kelam, felsefe, tasavvuf okuman, farklı yorumları görmen çok işine yarar. Merakın, inancından daha kıymetsiz değil 😉✨00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
4Cevap
- Diğer konusunda 90b cevap paylaştı.
u 1 aySorgulamak lazım her zaman.
11 Yorumla- 1 ay
Katılıyorum
Bazıları ağır yorumlar yapmış ama sorgulamak güzeldir sorguluyorsak varız zaten:)
14 Yorumla- 1 ay
Yobaz insanların safsata yorumlarıyla ilgilenmiyorum akılcı mantıklı cevap varsa değerlendiririm onlar istedikleri kadar yırtınsınlar
- 1 ay
Kesinlikle
- 1 ay
Sorguluyorsan varız değil, varız o halde sorguluyoruz.. Çünkü Allah seni yoktan var etti varlığından haberdar etti
- Diğer konusunda 657 cevap paylaştı.
1 aySen şu an, da bunu sorup paylaşarsk neyi amaçladın? İlgi çekmek, bilinmek anlaşılmak dimi? Allah ta işte bilinmek istedi ve insanı yarattı
034 Yorumla- 1 ay
hayır sadece aklıma yatmadığı için sorguladı belki mantıklı bir yorum gelir üstüne düşünüp kendimi geliştiririm diye
- 1 ay
- 1 ay
- 1 ay
@soyersoyer hadi oyuncak olduk tamam hiç sorun yok şunu merak ettim bu oyuncakları yarattı onlara bir klavuz gonderdı oyuncakların aklını sınırlı yarattı klavuzdada onların akıl sınırını aştı ancak klavuzu anlamamızı ıstıyor ama yarattığı akıl klavuzu kavrayamıyor sebep ne?
- 1 ay
bunları sorgulamamızı Allah istiyormu evet istiyor ama sorgulayınca akıl almıyor sorun burada başlıyor işte
- 1 ay
Kavramamızı istediği kadarını kavrıyoruz ya işte
- 1 ay
@soyersoyer hayır kavramak istediği kadarını kavrayamıyoruz sizi yarattım yoktan var ettim diyor sebebi belli değil sebebini kavrıyamıyoruz
- 1 ay
Bak şöyle gökyüzüne, sonsuz uçsuz bucaksız kainata, trilyonlarca ışık yılı mesafeleri bir düşün bu aklın alamayacağı kadar sonsuz evrende zerrenin bile zerresinden daha küçüğüz, akıl alsaydı zaten o mesafeleri aşacak ulaşım araöları da üretiyor olurduk, aklımızın alabileceği kadarını alıp kavrayabiliyoruz
- 1 ay
@soyersoyer
bak beni anlamanı istiyorum ben bu dediklerini kabul ettim şimdi diyorki Allah bana sorgula akıl et diyor bu ayetleri düşünün diye indirdim diyor ayete bakıyorum diyorki insanları bana ibadet etsinler diye yarattım diyor tamam güzel ben şimdi bunu akıl ediyorum diyorumki koskoca Allah var insan yarattı ona ibadet edelim diye niye peki ibadet e ihtiyacımı var veya ibadet edince bir şekilde tatmin mi oluyor noluyor bununla ilgili bir ayet ben şahsen bulamadım şimdi ben kendi aklımla akıl ettim dediğini yaptım düşünüp tuttum ve anlayamadım anlayamadığım birşeyi anlayayayım diye niye gönderiyor bana bilmiyormu anlayamıyacağımı - 1 ay
@Bay_M 300 yıl önceye gerek yok 30 yıl öncesine kadar da kimse bunun okacağını düşünmüyor ve akıl almaz bir şeydi, şimdi ışınlanma dan bahsediliyor hiç kimse bunun mümkün olacağını da zannetmiyor belki ama görüntülü konuşmam bile bence ışınlanmanın ilk adımı ve belki bundan 100 yıl belki 10 yıl sonra ışınlanmada mümkün olacak, hepsi Allahın ezelde takdir ettiği şeyler ve brlki bizler bir filnin oyuncularıyız ve senaryo baştan yazıldı ve zamanı gelince herkes rolünü oynuyor olacak ve ışınşanmayı bulma rolü de kime verildiyse günü gelince oynayacak
- 1 ay
@soyersoyer ya lütfen benim sorumu cevaplarmısın
- 1 ay
Birinin sana saygı gösterdiğini düşün, sen sana saygı duyulunca kendini nasıl hissedersin? Allahta kendisine ibadeti bi nevi saygı gösterilme biçimi olarak yaratmış, dediğim gibi sen ne hissediyorsan o da onu hissediyordur, ister mutlu oluyor de, ister tatmin, ister seviniyor de
- 1 ay
@soyersoyer ya reis Allahını seviyosan şu soruma da bi cevap ver ya
- 1 ay
fafsafsfasafsasfa
- 1 ay
Verdim de anlayana
- 1 ay
Bak ateist olmana rağmen her halükarda nasılda ismini sana andırıyor
- 1 ay
@soyersoyer ben ateist değilim müslümanım bu sorular sadece aklıma takıldı "sorgula akıl et diyor bu ayetleri düşünün diye indirdim diyor ayete bakıyorum diyorki insanları bana ibadet etsinler diye yarattım diyor tamam güzel ben şimdi bunu akıl ediyorum diyorumki koskoca Allah var insan yarattı ona ibadet edelim diye niye peki ibadet e ihtiyacımı var veya ibadet edince bir şekilde tatmin mi oluyor noluyor bununla ilgili bir ayet ben şahsen bulamadım şimdi ben kendi aklımla akıl ettim dediğini yaptım düşünüp tuttum ve anlayamadım anlayamadığım birşeyi anlayayayım diye niye gönderiyor bana bilmiyormu anlayamıyacağımı" şu soruya cevap vermedin henüz
- 1 ay
Bir kaç cvp önceye bsk cvbı gör senin tabirinle asjfjfjjfkll
- 1 ay
aga icatlardan insanların yavaş yavaş gelişmesinden bahsediyorsun ayetler sonradan sonradan anlaşılacak bir şey değilki apaçık bir öğüt değilmi o ayetler
- 1 ay
Okuma yazman yok mu 🙄🙄 sana saygı diyorum ibadette Allah a bir saygı diyorum okusan 🙄
- 1 ay
@soyersoyer benim konum ibadet değil bunu anlamıyorsun diyorumki bazı ayetler indirmiş apaçık eksiksiz indirdiğini söylüyor ama ayete bakınca ben bıcok seyı apacık goremıyorum bınbır farklı yoruma varıyor akıl edin diyor akıl almıyor bundan bahsediyorum
- 1 ay
Neden tefsir kitaplarına bakmayı denemiyorsun
- 1 ay
@soyersoyer çünkü binbir farklı tefsir var tefsir dediğin bir alimin yorumudur alim dediğin kişinin de yanlış yapıp yapmayacağı belli değil bak mezhepler tarikatlar birssürü bölünmeler olmuş hangisinin doğru olduğuna sınırlı aklımızla nereden kanaat getireceğiz
- 1 ay
@soyersoyer bak dürüst ol bende müslümanım Allah herşeyi biliyor diyorki apaçık indirdik diyor ama bir ayet 100 farklı sekılde yorumlanıyor bu senın aklını da kurcalamıyormu
- 1 ay
Bir yere ulaşmak için sadece tek bir yol olmayabilir, krstirme yollar vardır, veya farklı alternatifler vardır ama hangi yoldan gidersen git hedefe varıyorsun, mezhepleri de öyle düşün
- 1 ay
sdfşkldfşdsf ya Allah aşkına ya bilmediğin için böyle konuşuyorsun ya da bildiğinden kaçmak için mezhep dediğin farklı farklı hizipler yani hanefi mezhebi abdestle midyeyle ilgili farklı bir hüküm veriyor şafiler daha farklı yani hüküm konusunda birbirinden farklı olan şeyler peki kuran nediyor bunlara biliyormusun enam 159 Dinlerini bölüp gruplara ayrılanlar var ya, senin onlarla hiçbir alâkan yoktur. Onların işi ancak Allah’a kalmıştır. Sonra Allah onlara yaptıklarını bildirecektir.
- 1 ay
Mezheplere kuran diyor bunu ben değil
- 1 ay
Ashabım yıldızlar gibidir hangisini takip ederseniz doğru yola ılaşırsınız diyor ya peygamber, o ashabı da direkt Allahın elçisinden gördüklerini yayıyor ya gördüklrri kadarıyla, mezhepte bunun bir neticesi ya hani
Ne yani Tanrı zor durumda kalınca hile mi yazıyor kral? :)
Sana her şeyi anlatacağım.03 Yorumla- 1 ay
tek problem omu sence anlat merak ettim
- 1 ay
yok valla kabaca olduysa ksra bakma dalmışım sajlgsdgsgd
- Diğer konusunda 758 cevap paylaştı.
1 aySaçmalıyorsun sadece
012 Yorumla- 1 ay
Basitçe çamur atmak yerine neden saçmaladığımı yazman çok daha mantıklı olur
- 1 ay
İftira atmıyorum yalanda söylemiyorum dini yok edicem diye bir derdim de yok zaten muslumanim ama bunlar kafama oturmadi kiminle tartisdiysam net cevap veren olmadi bide muminun suresi 5-7 nisa 3 ayetleri sordum herkes ayeti bırakmış senin amacın ne ajanmisin a getiriyor fjjfjdnssn
- 1 ay
Yaşına göre normal Biraz. Biraz büyük sonra düşün bunları. Ha akıl yaşta değil başta diyorsan da zaten şu an da saçmalıyorsun yazdığın şeyler boş mantıksız
- 1 ay
Bak bos yapip durma nisa suresi 3 muminun suresi 5-7 ayet icime yatmadi aklima da takilan birkac soru vardi magdem sacmaliyorum ozaman adam gibi izah et de anlayalim
- 1 ay
Allah ibret için helak eder ama uzun yıllar süre verdikten sonra eder. Hemen helak etmek Allah'a iftiradır
Allah önceden bilir ama suçtan önce cezalandırmaz.
Allah melekleri yaratır büyüklüğünü gösterir. Büyük olan yapmaz yaptırır. Fabrikanın sahibi gibi oda hizmetçi gibi kendi yapmaz müdürlerden en alt personele kadar yaptırır büyüklüğünün göstergesidir
Kur'an'da her şey detaylı olarak yazılmamış ki akıl edelim kafayı çalıştıralım. Kur'an buna vurgu yapıyor. Aklın alamayacağı şeyler var ama imana engel olan şeyler değil.
Cariyelik ve kölelik İslam'dan önce de vardı İslam getirmedi tam tersi köklü değişiklikler yaptı ama o zaman kökten kaldırmak olmazdı o şartlarda
Erkek 4 kadınla evlenebilir ama adaleti sağlamak şartı vardır
Biraz anlatmaya çalıştım sana
- 1 ay
Erkek 4 kadinla adaleti saglamak icinmi evleniyor cariyeyide mi ondan aliyor ne diyor ayette begendiklerinizden 2 ser 3 er 4 er tane alin adaletmi begenmek zevkmi acaba amaç
- 1 ay
Eğer haksızlık haksızlık etmekten korkarsaniz (4 tane alinca mesela) elinizdeki csriyelerle yetinin yani cariyenin degeri hic yok cariye yetinmek kullanmak icin var
- 1 ay
🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦
Sen bence biraz uyu - 1 ay
ben uyayım sende oku bence nisa 3 Allahın ayeti biz istesekte istemesekte o indirmiş sen cevap veremiyor olsan bile
- 1 ay
Veremiyor değil de sen uyu canım
- 1 ay
tm sende yapay zekaya sor yatıyom hadi sşlfdksdşflsdf
- 1 ay
Yapay zekayı síkeyim yapay zekayla ne alaka aq
1 ayalıntıladım helal et
01 Yorumla- 1 ay
helal olsun
sorgulamaya devam et dinden çıkıcaksın
09 Yorumla- 1 ay
yani enterasan akıl edelim düşünüp tutalım diye öğüt veriyor ama düşünüp tutunca dinden çıkma noktasına geliniyor ilginç değilmi ben çözemedim?
- 1 ay
@Bay_M bilemiyoruzki ksajkjasf tahmin olarak bir tanrı yoksada daha çok soru çıkıyor sonsuza kadar geri gitme sonsuzdan bir zaman mekanın içerisinde olma yani ben sana şunu da deyim bu kadar şey tesadüf de olması mantıksız senin 2 el 2 kolun var benimde var milyonlarca kişinin de yani bu tesadüfi olcak olsa 5-10 kişide olurdu milyarlarca insan aynı fıtrata sahip Tanrı yoksa bizim bir üstün varlıklarımız varsaysak onların üstü ne bizi yoktan mı var ettiler bu tür sorularda cıkıyor meydana
- 1 ay
- 1 ay
@Bay_M hocam o panteizme falan gidiyor bana o inançta saçma geliyor yani sen ben tanrıyız da ozaman bu düzeni kendi kendimize mi kurduk bu hayvanlar nasıl var oldu var eden sebep güç ne? biz tanrıysak tanrı ne demek oluyor yani tanrı sürekli bir döngüde dönüp duruyormu bu da enteresan bana göre
- 1 ay
Gizli Üye(18-24)1 ayöncelikle derdini biraz daha aç söylim
06 Yorumla- 1 ay
Derdim sorum işte dinler gerçekmi değilmi niye biyle bir evren hayat var bugunde bir soru sordum cariye meselesi falan bunlar yani kisaca
- 1 ay
Allah bizi yaratıp doğruyu yanlışı ayırt etmek için akıl verdi ancak aklım kuranı kerimdeki bazi ayetlere yatmiyor bunlari sorguluyorum
Cevap sahibi1 ayayeti söyle reis bu sorunda sorun ne sorum o
- 1 ay
Bak benim en son sordugum soruda muminun 5-7 , nisa 3 den bahsettim burdaki sorum sadece kurandan değil direkt tanri inanciyla alakali ama kuran bazli yani
- 1 ay
Mesela aklıma yatmayan sorulardan biri simdi ben bu ayetleri anlayamiyorum icime mantigima da yatmiyor ama ayetler apacik inmis diyolarki insanin akli sinirli Allah sinir koymus nahl suresinde dusunup tutasiniz diye size ogut veriyor diyor peki aklimi asicak bir ogutu verip beni astigini bildigi halde niye benden dusunmemi istiyor
- 1 ay
Ayetleri soyledim dusunup tutasiniz diye nahl 90 da soyluyor
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne