3 ay

Hadisleri tamamen reddetmek mi, körü körüne kabul etmek mi, ikisi de değilse ne yapmak lazım?

Bu konunun konuşulma yeri burası mı belki değildir ama içimdekileri paylaşırsam muhtemelen yargılanacağım o yüzden şimdilik burdan devam. Neyse konu :hadisler. Yeni nesil ben kuran meali okudum diyen mealist kurancılar sürekli bir şeyleri reddediyor şu anda da hadisleri reddediyorlar. Bu konuda kuranda hem hadisleri destekleyen hem de desteklemeyen ayet var. Kaynaklara baktığımızda evet ben de hadislere tamamen inanan biri değilim ama yok (kafamın içinde tartarak kalbimden ne geçiyorsa ona inanıyorum) diyemem. Çünkü hadislerin güvenilirliği hep tartışma konusu olmuş ve o dönemde kuran ile karışmasın diye hiçbiri yazıya geçirilmemiş 600 bin yazılan hadisten 7 bin kadarı doğrulanmış. Mealist kurancıların kanıt olarak gösterdiği ayetler Casiye Suresi 6“Allah’ın ayetlerinden sonra hangi hadise inanacaklar? , Nahl Suresi 89“Sana bu kitabı her şeyi açıklayan bir rehber olarak indirdik.” Hadisleri vb destekleyenler ise Nisa 59“Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, Peygamber’e itaat edin ve sizden olan yöneticilere de.”,,, Ahzab 21“Allah’ın Resulünde sizin için güzel bir örnek vardır.”,,, Haşr 7“Peygamber size ne verdiyse onu alın, size neyi yasakladıysa ondan sakının. Bu arada çok sorgulama dinden çıkarsın demeyin ben sorguladıkça iman gücümün kuvvetlendiğini kalpten hissediyorum. Özetle bence ne hadisleri reddedin ne de hadisleri bütünüyle kabul edin deniliyor şeklinde yorumluyorum ben. Sizin fikirleriniz neler beklemedeyim.

Hadisleri tamamen reddetmek mi, körü körüne kabul etmek mi, ikisi de değilse ne yapmak lazım?