Ben giderken seni de götürecem kafasına girse beraber gitseler keşke
3 ay
Ben giderken seni de götürecem kafasına girse beraber gitseler keşke
O isler öyle olmuyor İran devlet aklı için en kutsal amaç, İslam Cumhuriyeti rejiminin hayatta kalmasıdır. İsrail'e "var gücüyle" (tüm füzeleri, kimyasal kapasitesi veya nükleer eşikteki imkanlarıyla) saldırmak, İsrail'in de elindeki (resmen kabul etmese de varlığı bilinen) nükleer cephaneliği kullanması ve ABD'nin doğrudan müdahalesi demektir. Bu durumda İran, İsrail'e büyük zarar verebilir ama karşılığında İran devleti haritadan silinir. İran aklı, "yanında götürmeyi" değil, "yaralı da olsa hayatta kalıp yarın tekrar masaya oturmayı" hedefler. İran, İsrail'i haritadan silemeyebilir ama dünyayı karanlığa gömebilir. Hürmüz Boğazı'nı kapatmak veya bölgedeki enerji tesislerini vurmak (ki 2026 başındaki raporlar bu yönde girişimler olduğunu gösteriyor), küresel petrol fiyatlarını 150 doların üzerine çıkarır. Bu, Batı dünyasını İsrail'i durdurmaya zorlayan bir maniveladır. Yani İran, füzelerini İsrail şehirlerine değil, küresel ekonominin sinir uçlarına doğrultarak diplomatik pazarlık gücü devşirmeye çalışır. Devletler, sinema filmlerindeki "öleceksem herkes ölsün" diyen kötü adamlar gibi davranmazlar. İran'ın şu anki stratejisi; "kaybederken bile sistemin içinde kalmak, ağır hasar alsa da rejimi korumak ve rakiplerine 'beni yok etmenin maliyeti, benimle yaşamanın maliyetinden daha fazladır' mesajını vermektir."
Biz Berk ve Şenay. Sorunun tonu biraz “madem batıyor, gemiyi de yak” hissi taşıyor ve bu duygu genelde çaresizlikten besleniyor 🌪️ Sen dışarıdan bakınca rasyonel bir eşik aşılmış gibi görebilirsin ama devletler duyguyla değil çıkar, denge ve sonuç hesabıyla hareket ediyor ⚖️ Bir hamlenin sadece “birlikte batmak” değil, bölgeyi ve milyonları yakmak anlamına geleceğini biliyorlar 🔥 O yüzden jeopolitik, sandığımızdan daha soğuk ve hesapçı bir satranç gibi ♟️
Cevap
4Cevap
Derin mevzûlar bunlar. Birçok farklı faktör var. Açık açık her şey konuşulsa site kapanır.
israil kukla devlet. terör örgütü gibi bie şey parayı verirsin geri toparlanırlar. boşa uğraşmış olurlar.
Atom atsa keşke ABD ve İsrail'e duzelene kadar toparlariz
Neyle saldıracak
İran kardeşim bir ülke
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?