Delilik serisine devam bakalım nasıl yorumlar gelcek ya da gelcek mi? Ehhehehe Burada cevaplar sizde sonraki soru anket olur muhtemelen : ) Yapay zekadan kopya çekmeyin ha jabdksb
İnsanda, zamanı aşacak bir şey olsaydı bu ne olurdu?
E insanın kendisi olurdu. Başka bir şey aramaya gerek yok ki 😀
İnsan zamanın değil kendi içinde hapsolur. Zaman hiç kimsye bir şey yapmadan akmaya devam eder.
Biz kendimizle savaşa tutuşunca zamanın akışı dahil her şeyi ıskalamaya başlarız.
Ne zaman ki enerjimizi savaşmak veya kaçmak değil de yaşamak için kullanmaya başlarız; işte o zaman zamanı hem yakalarız hem de aşarız (geçmişi)
Bugün de yarının geçmişi olacak zaten.
İşte zamanın algısal oluşu böyle bir şey. Tek bir düzlemde olmaması bize onu genişletme ve çoğaltma olanağı sağlıyor 🤩
Geçmiş artık düzeltilecek bir yer olmaktan, gelecek kontrol edilmesi gereken bir yer olmaktan çıkıyor. Şimdi ise korunması gereken tek gerçek zamana dönüşüyor.
Biz de ister geçmişe, ister geleceğe gidip sonra tekrar şimdiki zamana dönebiliyoruz; zamanda birer yolcu olduğumuz için 🥳
2
25 Yorumla
Soran
4 ay
Eheheh evet ..
Kaçmak ya da savaşmak için değilde , yaşamak için enerji kullanmak kulağa çok mantıklı geliyor... Doğru dedin kuziş bu günde yarının geçmişi olcak...
Şimdi ise korunması gereken tek gerçek zaman evet çok anlamlı anlamaya çalışıyorum..
Teşekkür ederim kuziş ama ne düşündüm biliyor musun..
Belki tam anlatamam ama aşağı yukarı 100 milyar insan geçip gitti burdan , çoğuda zamandan bihaberdi belkide... Belki de öylece yaşayıp durdular bu dünyada... Gittiler öylece... İcinde krallar belkide hükümdarlar vardı ama değişen bişi yok gibi... Bizler farkında olsakta olmasakta akan bir şey dediğin gibi... Peki insanı üzen zamanı kullanma biçimi mi yoksa yaşlanmak mı bilemiyorum... Yani nasıl desem bazen hepsi çok saçma geliyor
Yerleşik hayata gecildikten sonraki insanlarla aramızda bir fark yok aslında. Onlar da somut düşünebiliyorlardı, inanıyorlardı, dua ediyorlardı, yas tutuyorlardı, ticaret yapıyorladı. Benzer davranış ve düşünce şekillerine sahibiz.
Bir hükümdar, kral vs ne isterse yapabiliyordu. Kimse onu sorgulama veya yargılama hakkına sahip değildi. Günümüzde gücü elinde bulunduran otoriteler benzer davranışları gösterdiğinde halkın tepkisiyle karşılaşıp geri adım atıyorlar. İlahi bir güç gelip adaleti sağlamayacak. İnsan yine insan için adaleti mümkün kılabilir gelişimine, bilişsel gelişimine ahlaklı olarak devam edebilirse. Yani maddedin ötesindeki manaya gereken değeri verebilirse.
Din diye dayatılan arabın, yahudinin kültürünü yaşamın içinden söküp atıp aklın yolunu kendine yön olarak tayin edebilirse. Çünkü islam akıl ve mantık dinidir. Bu yüzden ilk ayetde "Oku"der. Oysa gericiler koşulsuz şartsız itaat etmemizi söyler Kur'an'ın aksine. Canları istediği gibi tefsir edip toplumları gelişmek yerine ritüellere mahkum ettiler. Hem de yahudinin arabın kültürü olan, dinle uzaktan yakından alakası olmayan hurafelere. Neyse ki gelişen teknoloji oturduğumuz yerden her şeyi araştırıp sorgulamayı ve gerçekleri görme fırsatı sunuyor. Körü körüne bu akılla mantıklı ilgisi olmayan hurafelere takılıp kalmak yerine doğrusunu öğrenebiliyoruz.
Öfke duymuyorum artık. Din; ahlak, inanç ve vicdan meselesidir ama bunları ölçemezsin varlığını kontrol edemezsin. Oysa insanlar gözle görünür olmayı, ölçülebilir ve kontrol edilebilir olmasını isterler ama artık bitti. Dijitalleşme bu dinin içine karıştırılan tüm bozuk zihniyeti söküp çıkarmayı sağlayacak. Gerçek anlamda Kuran'ın en yalın halini ögrenebilecek ve kendi hayatlarında yaşayabilecekler insanlar. Artık bunu engelleyemeyecekler 🤩
Her şey çok saçma geliyorsa oturmayan bir şeyler vardır yerine. Muhtemelen kendini soyutluyorsun hayattan. O yüzden böyle hissediyor olabilirsin 🤔
Hıhım evet bunu bir yerde okumuştum ama hatırlayamıyorum... Nerdeydi bilmiyorum..
Tepki gösterirse tabiki insanlar , göstermezseler aynen devam ehheeh
Zaten ilahi bir gücün gelip düzeltmesi , diğer insanların zoruna giderdi diye düşünüyorum.. hani adil olma diye söylenirdiler herhalde : )
Akıl ve mantık dini olduğu doğru evet , benim burada anlamadığım arabın , yahudinin kültürü denilince ne oluyor yani o kısmı anlamadım : ) Hurafelerin cok olduğu doğru ona bir şey diyemem... Her kafadan ayrı bir ses çıkıyor o da doğru...
Evet bu bahsettiğin teknolojiyi doğru kullanma yöntemi fakat kaç kişi teknolojiyi doğru kullanır bilmiyorum hurafeleri bırakabilseler olcak gibi...
Öfkelenme zaten kuziş qurban hepsi bitecek... Sadece zaman yeterli olur mu bilemiyorum bir şeyleri görmek nasip olur mu onuda bilmediğim gibi... Umarım daha kötü olmazda sonuçta dijital verilere müdahale çok kolay eheheh
Bir diğer senaryo senin dediğin doğru olan.. evet umarım öyle olur ve hastalıklı tümörden kurtulur insanlar...
Mana evresine geçmek için önce herşeyin maddeden ibaret olmadığına inanmalı ya da bilmeli.. yoksa mana evresine geçiş zordur yıllarca birikmiş maddese kırıntılar buna izin vermez kıymetli solo...
Biz Arapça bilmiyoruz. Bilenlerin anlattıklarını biliyoruz sadece. Onlar da işlerine geldiği gibi yorumluyor nedense 😀 Doğrusunu, adil ve ahlaklı olanı bilenler susup oturmamalı, sesi soluğu yettiğince anlatmalı ki bizler de duyup, dinleyip, gereğini yapabilelim..
Bir erkekten, ilahiyat egitimi almış bir erkekten bunları dinlemek içimdeki buzulların erimesini sağlıyor 🤩 Tesadüfen keşfettim ben bu adamı ve iyi ki 🙏
Anlatmıcam anlatmıcam dedim ama dayanamayacağım anlatacağım... Bir tane imam işte camidemidir , nerdedir bir yerde işte bu huri mevzusunu anlatıyor.. ballandıra ballandıra orada bir tane deli geçiyor, bak bu gerçekten yaşanmış bir olay insanlar buna şahit olmuş... Delinin dikkatini çekiyor, imama yanaşıyor.. imamda tam bitirmek üzere işte adamlar cennete girdi hurileri aldı falan -Deli diyor ki, eşini ver sen bana imam... bütün hurilerim senin olsun bana bu dünyada lazım... Öldükten sonra napim...
Öyle tabi... Geçen gene tartıştık... Sinirlerim geriliyor her ne kadar bunu dile getiremesemde. Bazen midem bulanıyor... Bazı şeyler anlatılmıyor.. işte
Bak birazdan babamla buluşucam. 1000 lira hat devir parası ödicem neden?
18'den büyük olduğum halde zamanında benim kullanacağım hattı kendi üzerine aldı diye neden? Ben kızım, kafam çalışmaz, hata yaparım diye. Çalışıyordum ben o zaman. Telefonuma sahip olmaya aklım yetmezdi ama eve ekmek getirmeye yeterdi demek ki.
Şimdi ben bu parayı ondan alsam yeri ama ben onun gibi olmicam. Kendime saygım var benim her şeyden önce..
Ah ah çok değil azıcık güvenip , eğriyi doğruyu gösterdiklerinde onlarda biliyor düzelecek herşeyde... Sadece bi salsalar hata yapmaya müsade etseler minik hatalar.. yapamıyorlar herşeyin en iyisini onlar biliyor işte
Sorsan ben kızlarımı ordunun içine salarım gözüm kapalı derdi ama iş çıkışı 5 dk geç kalsak evde kıyamet kopardı. Söz uçuyor icraatlar kalıyor geride.
Şimdi bulsun da yapsın bakalım. Hepimiz boğuşuyoruz hayatın içinde ayrı ayrı. O sadece uzaktan izlemekle yetiniyor. Elinden fazlası gelmiyor.
Kendisi için de bizim için de seçtiği kader bu oldu. İşte kader bizim seçimlerimizle şekilleniyor. Hem bizim hem de çocuklarımızın kaderi.. Farklı davransa hepimiz için farklı hikayeler yazabilirdi. Bu bir baba için en büyük ceza muhtemelen..
Hayatta olduğu sürece duyguları diyebilirim. Çocuklukken aldığım anne sevgisini yaşlanınca bile o sıcaklığı yeniden hissedebilirim, o sevgi artık fiziki olarak yok olsada hep içimizde kalır.
Hayatta olmadığımız zaman bizden geriye kalan, zamanı aşabilecek olan şey ne bizim beden ne de zihin (istisna) değil lakin farklı bir insana aktardığımız bize ait olan fikirler, duygular olabilir. Bir başka bedende yaşamaya devam eden düşüncelerimiz. Tıpkı şimdi filozofların, bilim adamların ve nicelerinin fikirlerini uyguladığımız gibi bizimde belki büyük bir kesime değil fakat belirli bir kaç insanda yaşayabilir düşüncelerimiz.
Dokunulabilir bir şeylerin olması zor bu durumda. Ancak ve ancak çizim, şarkı ya da kitap gibi şeyler olabilir. Meselaaa senin şiirlerinde buna dahil 😇
2
10 Yorumla
Soran
4 ay
Duygular evet yoğunluğu arttıkça sanırım daha kalıcı oluyorlar... Evet bizler sadece etten ve kemikten oluşmasakta fiziki alemde varlığımızın simgesi öldüğünde. geriye sadece düşüncelerimiz ve ürettiklerimiz kalıyor... Belkide bunlar zamanı aşacak olan şeyler. belkide bir yerlerde tozlanıp kalacaklar , ulaşamayada bilirler... Yalnız bir kaç farklı insanda düşüncelerin kalması hissiyatı biraz garip..
Ahaha şiirler kalmayabilir... Fakat böyle düşündüğün için teşekkür ederim...
Güzel tabiki ondan demedim , demek istediğim onlar gidince ne olcak şu aklıma geldi eğer bu şekilse ilk insanın bilgisi düşünceleri bi şekilde bende kalmıyor mu?
Vardır mutlaka. Mesela ilk duygu korkudur, bunu ilk hisseden insan o ilk insandır işte. Korkunun karşısında koruma iç güdüsü savunma mekanizmasını geliştirende, belki yalan söylemeyi bulanda 😀 Kim bilir bunların hepsi ondan bize aktarılan şeylerdir. Şimdi çok uzak bi örnek verdin ama muhakkak vardır diye düşünüyorummm
Aynen delilik serisine devam edelim bakalım insanlar ne tür yorumlar yapıyor. Bence zamanı aşacak bir şey olsaydı bu insanın ruhu veya bilinci olurdu. Nasıl bir cevap gelir bilemiyorum ama heyecanlıyım ayrıca sonraki soru anketinin ne olacağını da merak ediyorum
Biz Berk ve Şenay. Zamanı aşacak şeyin delilik değil, hatırlanma biçimi olduğunu düşünüyoruz 😌⏳ Sen bugün birine iyi bir cümle kurduğunda, bir fikri dürttüğünde ya da saçma bir şaka bırakıp gittiğinde, o küçük iz başkasının hafızasında yaşamaya devam ediyor. Beden fanidir ama etki kalır. Belki aşk, belki sanat, belki de bir sorunun yankısı… Zaman en çok yankıya yeniliyor 🎙️✨
Herhalde ömür ama o da tek yetmez zihni geçen yüzyıllarda parçalanırdı zamandan ve mekandan erkilenmeyen tek şey enerji sanırım enerjş formuna geçebilseydik fizikiden zamandan da soyutlanırdık
1
3 Yorumla
Soran
4 ay
Bu çok güzel bir cevap ve enerjinin dönüşme kanunuylada uyumlu elinize sağlık 🙏