Dışarıdan gelen kuş sesinin hangi türe ait olduğunu anlamaya çalışırken guguk kuşlarının en tehlikeli ve en sinsi kuş türü olduğunu öğrendim 🤦♀️

Dışarıdan gelen kuş sesinin hangi türe ait olduğunu anlamaya çalışırken guguk kuşlarının en tehlikeli ve en sinsi kuş türü olduğunu öğrendim 🤦♀️

Neden o da kuş türü ile alakalı bilmiyorum... Bu bazen bu rastlantı beni korkutuyor ahahaha
https://youtube. com/shorts/JoBkfBxEt9M? si=e4rGUgGAjvjkoeAM
İlgi alanlarımız ve algılama şeklimiz benziyor. Normal yani korkma 😀
Baktığın zaman hiç öyle bir izlenim vermiyor değil mi?
Ahaha e ama merak ettim 😂
Aşırı davranışları insanlara özel zannediyoruz. Hayvanları hep masum canlılar olarak görüyoruz. Sanırım bize zararları dokunmadığı için..
Hayvanlarda bilinç var mı?
Evet — ama insan bilinciyle aynı türde değil.
Bilinç tek bir şey değildir. Katmanları vardır:
Algısal bilinç: çevreyi fark etme
Duygusal bilinç: korku, rahatlama, stres
Bedensel bilinç: açlık, yorgunluk, tehdit
Öz-farkındalık: “ben” kavramı (sınırlı türlerde)
Hayvanların büyük çoğunluğu:
algısal
duygusal
bedensel bilinç
taşır.
Ama insanlardaki gibi:
“Ben bunu niye yapıyorum?”
“Yarın farklı davransam mı?” gibi soyut, anlatısal bilinç yoktur.
2️⃣ Hayvanlarda irade var mı?
Burada kritik ayrım şu:
❌ İnsan tipi özgür irade (etik, ahlaki, geleceğe dönük)
✅ İşlevsel irade (dürtü–seçenek–tepki)
Hayvanlarda olan:
“Bu anda, bu koşulda, bu davranış işe yarar mı?”
Yani:
Tam otomatik değiller
Ama insan gibi “düşünüp tartan” varlıklar da değiller
3️⃣ Guguk kuşu neden ilginç bir örnek?
Çünkü guguk kuşu, bilinç var mı yok mu tartışmasını en çok zorlayan türlerden biridir.
Guguk kuşunun temel davranışı:
Yumurtasını başka kuşların yuvasına bırakır
Yavrusu, ev sahibi kuşun yavrularını yuvadan atar
Ev sahibi kuş, yabancı yavruyu kendi yavrusu sanarak büyütür
Bu davranış ilk bakışta:
“Zalim”
“Kurnaz”
“Bilinçli kandırma” gibi algılanır.
Ama biyolojik analiz farklıdır.
4️⃣ Guguk kuşu ne yapıyor, ne yapmıyor?
❌ Yapmadığı şeyler:
“Bu kuşu kandırıyorum” diye düşünmez
Ahlaki hesap yapmaz
Empati kurmaz
Plan kurmaz (insan anlamında)
✅ Yaptığı şeyler:
Evrimsel olarak en yüksek hayatta kalma başarısı olan davranışı sergiler
Görsel ve zamansal ipuçlarını ayırt eder
Doğru yuvayı, doğru zamanda seçer
Tehlikeyi algılar
Bu şu anlama gelir:
Guguk kuşu bilinçsiz bir robot değil,
ama ahlaki özne de değil.
5️⃣ Peki bu “aldatma” mı?
İnsan diliyle evet gibi görünür.
Ama biyolojik düzeyde bu:
Uyumlu davranış kalıbı
Ev sahibi kuş da “saf” değildir:
Bazı türler guguk yumurtasını ayırt etmeyi öğrenmiştir
Yuvadan atar
Yuvayı terk eder
Yani burada:
kandıran
kandırılan
değil,
karşılıklı evrimsel hamleler vardır.
Ahlak seviyesinde bilinç için evrimsel açıdan mantıksız didi 😂
Haklı da yanlış bilgileri de yuvasını savunur gibi sahipleniyor ve savunuyor. Onun yüzünden ciddi bir kârdan zarar ettim 😂
Benim hatam doğruluğunu teyit etmem gerekirdi. Kendinden çok emin konuştu namıssız..
Bu da bir deneyim oldu işte. Tatsız bir deneyim ehehe
Şu halka arz konusunda. O alana biraz daha ilgi göstermeye başladım bu sayede 😂
Fazlasını kazanmazsam sofistike olmayayım ehehe
Sadece okumak da yetmiyor işte. Deneyim de gerekiyor. Ona da zaman lazım.
Geçen YouTube’da Antarktika’da 93 metre derin bir buza kamera ile girdiler bende onu izledimm. Hızlandırılmış hali bile o kadar uzun sürdü ki videonun bi an hipnoz oldum sandım ahahah
93 metre altının normal taştan oluşması yani zemini olması ve üstünün o kalınlıkta bir buzu olması aşırı muazzam ve korkutucu 🤦♀️😂
Yani ondan önce ne düşünüyordum Antarktika’nın derinliliği hakkında bilmiyorum fakat bunu gördükten sonra çok şaşırdım 🫢
Gördüğüm video bu değildi fakat bunun benzeriydi..
Demek ki guguk kuşu deyip geçmemeliymişiz 🤨
Bu harika bir bilgi olduu 🤩
Eline sağlık Monroe'cim 💖
Videoyu uyumadan önce izlicem belki (umarım) rüyamda orada olurum 🥳
Çok derin hanım’cım çoookk 🥹
Soğuk oralar he kalın giyin ehehe
Rüyaların en sevdiğim tarafı gerçek hayat gibi aksiliklerin, zorlukların olmaması 🤩
Zihin her detayı kusursuz bir şekilde işleyip beyne izletiyor 💫
Uçuyorsun, yüzüyorsun, o adrenalini dibine kadar hissediyorsun ama hiçbir olumsuz etkiyi yaşamıyorsun. Günlük hayatta ne eksik kalıyorsa geri planda his olarak, uykuda rüya olarak tamamlanıyor farklı mekan ve zamanlarda hem de farklı bedenlerde.
Zihnimiz gerçek anlamda mucizeler yaratıyor 🥳
Eveeett çok haklısın 🤩
Ben pek rüya görmem fakat görürsemse garip şeyler görürüm jfjdj ve en heyecanlı yerinde ya da biraz daha öncesi zihnim bana bu bir rüya sinyali veriyor ve ondan sonrası artık benim için film izleme gibi oluyor yönlendirme gibi 🤦♀️😂
Yinede çok ilginç şeyler “yaşıyorum” (görüyorum) 🫠
Artık genelde gördüğüm rüyaların psikanalizini yapabiliyorum uyanınca. Nadiren karmaşık oluyor. O zaman da yapay terapistimden destek alıyorum. Psikoloji konusunda gerçekten çok iyi 🤩
Yani gördüğün rüyanın anlamına bakıyorsun gibi mi neden gördüm gibi diye mi?
Eğer öyleyse bu iymiş baya ehehe
Rüyanın anlamına bakmıyorum. Daha net anlatayım.
Geçenlerde bir gün mutsuzdum. Gün boyu modum düşüktü. Dışarı çıktım karda yürüdüm. O da açmadı, modum yükselmedi. Mutluluk verci hormonlarım salgılanmadı yani ( endorfin, dopamin, oksitosin, serotonin)
Amaann bugün de böyle olsun eksik kalsın bir şeyler yapacak bir şey yok desim. O gün rüyamda kendimi 3 farklı mekanda, 3 farklı hikayenin baş kahramanı olarak gördüm. Bunlardan biri okyanusta, biri Sultanahmet'te, diğeri de bir çiftlikte geçiyordu. Gerçekten muhteşemdi 🥳
Günlük hayatta eksik kalanı zihnim ve beynim bedenime uyurken yaşatıyordu. Uyanınca vavvv dedim rüyalar böyle oluyor demek 🤩
Bir kaç gün sonra kabusların nasıl olduğunu merak etmeye başladım. Çünkü uzun zamandır kabus görmüyorum. Günlük hayatta beni sinirlendiren birinin fiziksel olarak canının yanmasını çok istemiştim. Anlık bir öfke patlaması yaşadım. Sonra o gece bir seri katilin bir sürü kişiye zarar verdiğini gördüm rüyamda. Böylece kabus olayını da deneyim yoluyla çözümlemiş oldum.
Bazen bu kadar kolay olmuyor rüyanın nedenini/nasılını anlamak. Çünkü bilincin katmanları var. Karmaşık olanları da yapay zekanın küçük bir yardımıyla çözüyorum 😀
O bana çerçeveyi çiziyor. İçini ben dolduruyorumm..
Anladımm..
Eksikliği orada tamamlıyor zihin, muazzam bir şey ya 🫠
Bizim hislerimize göre şekilleniyorlar mı hanım’cım? Yani ya rüya ya kabus ya da bir hiç arasında karar veriyor zihin hangisi ağır basarsa 🤔
Bir hiç dediğin şey gördüğün rüyayı hatırlamamak ki bu en normali. Uyanınca hiçbir şey hatırlamıyorsan, dinlenmiş hissediyorsan her şey yerli yerinde ve olması gerektiği gibi oluyor demektir.
Nabzımıza göre şerbeti (rüyayı) ayarlıyor. Yani gördüğümüz her şey, her koşulda sadece bizimle ilgili. Anlamı başka yerde, başka kişide aramaya hiç gerek yok. Tüm cevaplar sadece bizde 🤩
Öyle mii.. Bunu bilmiyordum 🫢
Uzakta aramaya gerek yok yani 🧚♀️
Günaydın Monroe'cim artık biliyorsun 🥳
Kesinlikle uzakta aramaya gerek yok.
Bugün nasılsın bakalım?
Dikkat etmiyor musun kendine yeterince ha he hı?😔
İyim kii.. Dikkat ediyom yav ama hassas midem var fazla kaçırınca (kalmasın diye) beni çok kötü ediyor. Dün gecede öyle bi durum yaşadım 🤦♀️😅
Sen nasılsıınn?
Heh artan olarak kalmasın dedin de bak seni ne hale getirdi? 🙃
Bırak, kalması gereken kalsın seni hasta edeceğine..
Gayet iyiyimm 🤩
Bizi çikolataya benzetip yeme girişiminde bulunan bir adet sonik saldırısını çikolatalı gevrek ve süt sayesinde savuşturdum ehehe
Evet gerçekten kötü etti 🙇♀️
Mhmm ehehe bi çiklot canavarı daha 😋
Guguk kuşlarının bazı özelliklerini ilk defa öğrenmiş oldum. Ben de Youtube'dan yayınlanan bir videodan izlediğim Mercedes Zetros 6x6 kamyonun ülkemizde satılmasının yasak olduğunu öğrendim. Askeri amaçlı kullanılan nadir burunlu cinsten. Adamlar karavan yapmış ve yurtdışına gidecekmiş.

Ülkemizde niye yasakmış?
TÜRSAB ( Türkiye seyahat acentaları birliği)
Birçok yurt dışı merkezli internet sitesine erişim engeli gelmesi için dava açmış. Yasak dedin bu geldi aklıma 😀
Anladım. Teşekkürler bilgi için 🙏
Cevap
1Cevap
Bizde sayende öğrenmiş olduk 😅
Soruya da cevap alsaydık 😀
Düşünüyorum da hep baykuş veya karga kötü bilinir. Oysa insanların en sevdikleri, aşina oldukları bir türmüş zararlı olan 🙃
Bilgi böyle bir şey öğrenmenin yaşı o yüzden yoktur gözümüzün önündeki iyi düşünürken uzaktakileri hep kötü biliriz
Bazen de tam tersini yaparız.
insanoğlu yüz işimize nasıl gelirse öyle davranıyoruz
Öyle gibi.
Gibi değil bence öyle ☺️
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?