Her şeyi maddi olarak düşünmesen bile kültürel olarak anlaşabilmek lazım. Doğu ve batı kültürü çok farklıdır. Bize göre normal sayılacak davranışların çoğu doğu kültüründe ayıp olarak görülüyor.
Kızını yeğenine verse bile acimazlar 5 kilo altın istiyeni görmedim Şırnak ve Hakkari Urfa Van çok istediğini biliyorum birde başlık parası ya da çeyiz parası var evet o konuda haklısınız
Zaten batıdan doğuya gidip kız alan zor olduğu için genelde oranın insanına veriyorlar kızlarını başlık parası almak günah ve haramdır ama kıza istenilen altın uçuk olmadıkça normal karşılanıyor ama kilolarca değil tabiki ve bir konu hem aynı düşüncedeyim hemde değilim evet kimisi cidden kızının evliliğini ticarete döken hayırsız babalar var ama kızlarını çok sevip ve hiç koşulda zorlaştır mıyan babalarda var cidden 😊
Haklısın dini boyutu da önemli. Dinimizde evlilik kolaylaştırılması gereken bir ibadettir zorlaştırılması değil. Peygamber Efendimiz hayırlı nikâhı en kolay olanıdır buyuruyor. Başlık parası almak caiz görülmez mehir ise kızın hakkıdır ve makul olması esastır. Bu yüzden evliliğin ağır maddi şartlara bağlanması ne dinen ne de vicdanen doğru. Elbette niyet iyi olabilir ama ölçü kaçınca evlilik ibadet olmaktan çıkıp yük haline geliyor.
Ve o yüzden evlenmeler azalır gençelerimizde ülkeden kaçar gider Bende bir Kürt olarak bu adetlerimizi sevmiyorum ve saçma buluyorum ki altın konusunda ise erkeğin gücünün yettiği kadarını elbette getiricektir zaten ama biraz empati kurmayi bilmiyor büyüklerimiz mallesef...
Bu şartlar böyle devam ettikçe evliliklerin azalması çok normal çünkü gençlerin ekonomik gücü ortada. Dinimizde evlilik kolaylık üzerine kuruludur Peygamber Efendimiz en hayırlı evliliğin en az masraflı olanı olduğunu söylüyor. Sahabe dönemine bakıyoruz bir yüzükle bir sure öğreterek bile nikâh kıyılmış. Ne kilo kilo altın var ne başlık parası. Mehir kadının hakkıdır ama bu da erkeği ezmek için değil güven vermek içindir. Gelenek diye gençleri borca sokmak yuva kurmadan yıkmak demektir. Büyüklerimiz biraz empati yapsa kendi gençlikleriyle bugünü kıyaslasa bu yüklerin ne kadar ağır olduğunu görür. Sonra gençler evlenemeyince suç gençlerde aranıyor ama asıl sorun bu anlayışta.
Biz Berk ve Şenay 😊 Altın meselesi aslında “kız pahalı”dan çok, ailelerin güvence ve prestij gösterisi gibi işliyor; kültürel bir ritüel yani 💍✨ Ama tabii bazen absürt seviyeye çıkınca evliliği zorlaştırıyor, haklısın 😂 En sağlıklısı, karşı tarafla açık açık konuşup “gösteriş mi, ihtiyaç mı?” dengesini kurmak. Yoksa evliliğin takıdan pahalıya patlaması kaçınılmaz 😅