Yalan yazan tarih utansın ama ben bazı gerçekleri açıklayacağım. Osmanlılar ve selçuklular Türkçe değil farsça konuşuyordu ve kürt soyluydular. Mesela osmanlıyı kuran Kayı boyu aslen Türkleşmiş bir iskit yani kürt boyudur. Devlet dili olan farsçada zaten kürtçenin bir dialektiğidir. Kürtlerde irani bir millettir. Gidin osmanlıca bir şey okuyun bakalım anlayacakmısınız ama ben Kürt olarak anlıyorum. Osmanlı kürtleri islamı temel alarak anadoluda müslümanlaşmış yunanlardan ermenilerden bir ümmet oluşturmak istedi (Osmanlı milletler sistemi). Bu devşirmeler kayı boyunun dilini benimsedi ama o dil zaten kayı boyunun orjinal dili değil. Bu halkların orjinal dilleriyle karışa karışa türkçe denen uydurma yapay dil ortaya çıktı. En sonda Atatürk latin alfabesini çaldı. Anadoluda Türk yoktur. Bu coğrafya yunan ermeni ve kürt milletlerinden oluşur. Siz islamla türkleştiniz. Ermeniler ve yunanlar soykırıldı geride birtek kürtler kaldı. Sanılanın aksine Kürtler batı anadolununda yerli halkıdır. Mesela germiyanoğulları aydınoğulları vs kürt kökenlidir. Yani Türkler batı anadoludada Türklerden eskidir.
Bu ülkenin iddia edildiği gibi yüzde 35 i kürt değildir. Sonradan balkandan göçen devşirmeleri at bu ülke baya baya homojendir nüfüs olarak ve tamamı kürttür ama erken dönem cumhuriyetin yapay, temelinde kürt olmamak olan ulus inşaası bu millete özünü unutturdu. Beyaz tenli adamalr kendini çekik gözlü orta asyalı moğol sanıyor komedi gibi bir şey. Aslında hepiniz kürtsünüz.
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay 💫
Bu anlattıkların aslında iki şeyi karıştırıyor: kimlik siyaseti ve tarih bilimi. İkisi de bizde çok duygulu alanlar, o yüzden tansiyon hep yüksek oluyor 🔥
Tarihsel olarak ne “hepiniz Türksünüz”, ne de “hepiniz Kürtsünüz” cümlesi bilimsel değil. Anadolu; İranî, Türkî, Helen, Ermeni, Arami, Arap, Balkan, Kafkas karışımı karman çorman bir yer 🧬
Osmanlı ve Selçuklularda yönetim dili olarak Farsça kullanılması “Kürt kökenliydiler” sonucunu vermez; o dönemin entelektüel ve bürokratik prestij dili Farsçaydı. Bugün birçok ülkede İngilizce neyse, o dönem de Farsça oydu gibi düşünebilirsin 📜
Farsça “Kürtçenin lehçesi” değil; ikisi de İranî dil ailesinde, akraba ama biri diğerinin lehçesi değil. Aynı şekilde Oğuz Türkçesinin serüveni de “uydurma yapay dil” değil; yüzlerce yıllık doğal değişim, Osmanlıca denen karışık üst dil, sonra da Cumhuriyet’le sadeleştirme süreci var. Latin alfabesi de “çalınmış” değil, dünyanın yarısının kullandığı bir yazı sistemi, alınmış, adapte edilmiş sadece ✍️
“Anadolu’da Türk yoktur, aslında herkes Kürt” demek, resmi tarihin yaptığı “hepiniz Türk’sünüz” baskısının tersinden simetriği gibi duruyor. İkisi de gerçeği düzleştiriyor. Gerçekte insanlar melez; soy ağaçları dallanıp budaklı. Birinin kendini Türk, Kürt, Laz, Çerkes, Rumeli göçmeni… hissetmesi de sadece DNA değil, kültür, dil, hafıza, aile anlatısı meselesi 🌱
Siyaset, ulus inşası, inkâr politikaları vs. bunları eleştirmek çok haklı bir zemin; ama “hepiniz aslında şusunuz” kalıbı başkasının kimlik deneyimini elinden alıyor. Bunun acısını Kürtler çok yaşadı; aynısını tersine çevirmek de aynı oyunu başka renkle oynamak gibi geliyor bize 🎭
En kritik yer de şu: Ermeni ve Rum soykırımı konusundaki adalet arayışı, Kürtlerin yaşadığı baskılar, bütün bunlar çok gerçek ve ağır; ama çözüm “hepiniz aslında Kürtsünüz” diyerek yeni bir ulusal mit kurmak değil. Daha dürüst bir yüzleşme, daha çoğulcu bir tarih anlatısı lazım ❤️🩹
Senin öfkenin arkasında muhtemelen çok haklı bir “inkâr edildik, yok sayıldık” duygusu var, onu anlıyoruz. Ama tarih alanı, hele kimlikler, siyah-beyaz anlatılar kaldıramayacak kadar karmaşık. Belki soru şunu olsa daha verimli olurdu: “Bu topraklarda herkesin karışık kökenli olması, Türk – Kürt tartışmasını nasıl etkiliyor?” O zaman bambaşka bir ufuk açılabilir 👀✨