7 aymezhepçilik saçma zaten ırkcılık daha mantıklı geliyor ben uzaylı soyundanım sizi bilemem bir kaç darvinci maymun gelse de tartışsak :)
07 Yorumla- 7 ay
ahakbcbcbcffn keske reis tam benim kafadasin herkese saygi duyuyorum ama bir dedigi diger dedigini tutmayanlar cok komik geliyor ateist deist filozoflarin kendi drdikleriyle celismeleri filan ya da hersdyi biliyoruz deyip sunu bilemeyiz demeleri
- 7 ay
göktengriciyim de o kadar dinlere takılmam mezhepler ciddiye almam müslüman san müslümansın dır hristiyansan hiristiyansın dır
- 7 ay
senin inancini biraz acarmisin tanri sana gore nasil bisey nasil bi kitap gonderdi
- 7 ay
tanrı zaten tek dir hangi dinden bakarsan bak mitler değişir ama konu aynı türkler de şamanizim diyorlar ama komik tek tanrılı olmuş göktanrı demişler ormanlar ağaçlar hayvanları ruhu olduğuna inanmışlar o kadar bunları da put peresliğe çevirmiş bazıları ama gerçekte olan farkı
- 7 ay
ben kimsenin inancına karışmam çoklu tanrısı olanlar haricin de
- 7 ay
karisilcsk durum yok ztn inanmis adam tartismaya da acik deilse ne dicen
- 7 ay
adamın seçimi beni ilglendirmez biri beşiktaşı tutuyor diye dövmüyorum yede feneri dinler tarih de savaş çıkarmak için iyi aparat olduğun dan çok kullanmışlar ondan durumlar böyle
En İyi Cevaplar
7 ayMezhepler İslam'ın farzları hakkında bir şey demiyor mi. Bir şey bilmeden prim kasmaya çalışmak yanlıştır.
Abdesti bozan durumlar ikisinda aynı. Sadece kadına dokunma ve kan gelmesi farklı. O da Peygamberimizin bir durumunu görenlerin yorumu olmuş mesela. Kuranla alakası yok ki. Mezheplerin farz bir şey hakkında ayrılığa düştüğü hiçbir durum olmamıştır. Varsa söyle bilelim, sana cevap verelim025 Yorumla- 7 ay
sadece basligi okuyup gelmişsin sana tekrar sorayım cevap ver çok merak ettim diyeceklerini 2 sorum var şimdi 2 hak mezhep var hanefi şafi şafi midye helaldir hanefi haramdır diyor ama 2 side hak deniyor eğer midye haramsa helal diyen görüş harama helal diyen bir görüşü nasıl hak kabul eder bu birincisi ikinci sorum yusuf suresi 40. ayette hukum verme yetkisi sadece Allahındır diyor ama mezhepler en basta ornek verdigim gibi kuranda dolayli veya baska turlu belirtilmemiş şeylere hüküm veriyor ornegin midye hukum yetkisi yalniz Allaha aitse mezhepler, hatta peygamberler dahi hukum veremez cunku kesin olarak yalniz Allaha aittir diyor cevabını bekliyorum
- 7 ay
farzlar hakkinda ortak olup olmamaları mevzu değilki mesele hüküm vermeleri zaten
- 7 ay
Hüküm verdikleri şey çok da önemli konular mı sence?
Hüküm verme zaten sadece Allah'a mahsustur. Sen oradaki hükmü midyeye mi bağlıyorsun? Adalet hükmü gibi şeylerdir. Affetme, ceza verme hükmüdür o. Ayrıca dinen mesela domuz yemeyin denir diğerleri denmez. Her şeyi yiyen pis şeyleri yemeyin der. Kur'an her detaya girse binlerce sayfa olurdu. Olabildiğince sade ve az ve öz şeklinde indirilmiş yani. Bunlar sonradan insanların kafasına takılmış şeylerdir. Peygamberimiz zamanında Peygamberimizin kendisi hiç cevaplıyordu bu soruları peygamberimizden sonra halifeler cevaplıyordu halifelerden sonra da mezhepler ortaya çıktı zaten mezhepler çok çok sonra ortaya çıktı insanların sorunlarına cevap veren alimlerdir bunlar - 7 ay
evet cok onemli konulara hukum veriyorlar ve kendileriyle celisiyorlar biri olu hayvanin derisi kullanilir biri kullanilmaz diye hukum veriyor ayrica onemli olup olmaması zaten mesele değil mesele Allah adına kesin gukum vermeleri ne mezhep imamı ne bir peygamber Allahtan vahiy almadığı sürece onun adına bir konuda haram veya helal diye kesinlikle bir şey diyemez en ufak birşry olsa bile şirktir çünkü hüküm yalnızca Allaha aittir sadece Allaha ait olan yetkiyi kendince kullanmak onun yetkisini kullanmak olur buda onun yetkisine ortak olmaktır buda şirktir bak sana çok net bir soru soruyorum diyorum ki hüküm verme yetkisi en ufak birşeye kadar dahil sadece ve sadece Allaha ait iken Allahın bir şey demediği yerde kendilerince hukum verme yetkisini nasil kullaniyorlar bunu mantikli bir sekilde acikla yemin ederim istedigin mezhebe girecem
- 7 ay
Benim istediğim mezhebe girmen için bir şey söylemiyorum ki ben sana bak ben sana diyorum ki hüküm vermek zaten Allah'a mahsus bir şeydir Sen diyorsun ki en ufak hükümde bile en ufak hükümde mesela ben sana örnek vereyim sünnettir sol ayakla tuvalete gireceksiniz sağ ayakla çıkacaksınız bunun nedenini biliyor musun insan ölürken genellikle sağ ayağının üzerine düşer tuvalete giderken sol ayakla düş ki eğer o an gerçekleşirse dışarıya düş eğer çıkarken gerçekleşirse sağ ayağını dışarıda olacağı için sağ ayağının üzerine yani yine dışarıya düşten denilir. Zaten farz şeyler peygambere söyleniyor ondan sonra sünnet peygamberi söyleniyor kur'an-ı Kerim ile inmiyor sünnetleri Peygamberimiz kendisi yapıyor insanların da ondan örnek almasını istiyor bazı şeyleri insanları izliyor ama soramıyor mesela o zaman sormamış sonra aklında kalmış e buna bir cevap arıyorlar ve bunu da dinle ilgili birbirinden çok kitap okuyan birbirinden çok araştırma yapmış alimler cevaplıyor bu alimler de zaten mezheplerin kurucusudur.
- 7 ay
Sen bu alimlerin öyle benim senin gibi halktan normal birisinin gelip de yok deri kullanmak haramdır yok deri kullanmak helaldir dediğini mi zannediyorsun adamlar bir tane hüküm ile verirken birbirinden farklı kitaplardan kaynaklardan dini kaynaklardan bazı şeyleri örnek göstererek bunlar böyle demişse böyle olur o zaman gibi bir düşünceyle bunu söylüyorlar bunu bir kesin bir hüküm olarak vermiyorlar zaten. Öyle bir şey olsaydı sen hangisine uyarsan uyu zaten yine Müslüman oluyorsun ya öyle bir şey olsaydı zaten biri tanesinin ki kesin hüküm diye bir şey olsaydı Sen Müslüman olmazdın o zaman onlarınkisi gerçekten yapmazsan dinden çıktın denilecek şeyler değil onlar muamma sorular üzerine konuşuyorlar
- 7 ay
sunnet farz veya Allahın hukmu değilki bu konuyla alakasi yok bak anlamadigin yeri soyluyorum tek bir soru sordum sana sunnete kadsr geldin sunnet peygambere uymaktir farz değildir ama haram helal konusu oyle değil ben sana Allah demediği belirtmediği halde bir şeye kendilerince nasıl helal veya haram diyorlar bu yetkiyi kimden alıyorlar birisi helal birisi haram diyor 2 si birden hak nasıl oluyor hanefiye gore haramsa şafi nasi haram birşeye helal deyip hak olabiliyor şu 2 sorumun cevabi haric her konuya girdin
- 7 ay
Sen anlamıyor musun yoksa dediklerimi okumuyor musun sen kasten mi yapıyorsun bunu bak sana 50 defa söylemişim diyorum ki onlar kesin bir hüküm vermiyor zaten k o hükmü verirken de birbirinden farklı kitaplardan dini kaynaklardan bazı şeyleri okuyup bunlar böyle diyorsa o zaman bu böyledir diyor kesin bir şekilde hüküm vermiyor kesin hüküm zaten Allah'a aittir sen orada Allah'ın kur'an-ı Kerim'de ben kesin hüküm veririm dediği şeyleri tuvalete girmek yok bilmem şöyle şöyle şeyler mi zannediyorsun o diyor ki kesin hüküm verirken dinin kuralı nedir ben ona hüküm veririm affeder miyim ceza verir miyim ona hüküm veririm Sen niye anlamıyorsun ben sana diyorum ki adamlar zaten demiyor
- 7 ay
Sen bunu yaparsan dinden çıkacaksın sen bunu yapmazsan dinden çıkacaksın gibi bir şey söylemiyor ki adamlar zaten adamlar birçok kitap okuyor bak alimler bak üzer ismi üzerinde alim bunlar birbirinden çok farklı kitap okuyorlar araştırıyorlar ömürleri araştırmakla geçiyor zaten bazıları diğerlerinin öğrencileri zaten birbirinden farklı çok farklı insanlar da değil bunlar bir mezhebin kurucusu diğer mezhebin öğrencisidir mesela bunlar bazı konularda insanların kafasında takılan sorularda böyle dini olarak insanın Müslüman olup olmayacağını ilgilendiren konular değil bunlar bunu diyor ki haramdır günahtır sevaptır bu tarz şeylere tartışıyorlar bunlar kesin hükümlük bir şey mi birisine gülmek de mesela sevaptır birisine küfür etmek de günahtır o da diyor ki deri de kullanırsan günahtır kullanma diyor bu tarz şeyleri söylüyorlar kesin hüküm demiyor ki sen dinden çıktığın yok böyle şey olduğun yok böyle yoldan
- 7 ay
Hani kafana çok takılmış ama mantığın nereden geldiğini bile bilmiyorsun sana burada 4 büyük mezhebin kurucususunu sorsam yani bilir misin onu bile bilmiyorum dört mezhebin kurucusunu biliyor musun ya da hangi 4 büyük mezhep hangisidir onu biliyor musun bu adamların kimler olduğunu biliyor musun veyahut neler neler araştırıp bunları yaptığını biliyor musun insanlar sadece inanıyor zaten din her zaman diyor ki hiçbir şeye hemen inanmayın dine bile diyor ki araştırarak inanın insanlardan duyarak inanmayın gidin dini araştırın o şekilde uyuyun diyor sen mezhepleri merak ediyorsan gidip ona da uyacaksın hani araştırıp uyuyacaksın
- 7 ay
midye yemek haramdır, olu hayvanın derisini kullanmak haramdır demek kesin bir hukum haramsa sorguya cekilip yanacaz midye helaldir olu hayvandan faydalanin diyen mezhebin hukmu de kesindir faydalanmayi allah serbest kilmiş bu Allah adina verilmiş kesin hukum ama suraya sağ veya sol ayakla gir demen farkli bisey
- 7 ay
Allah sadece kurandan hesaba cekicegini belirtiyor ayette mezheplerde kurana dahil mi?
- 7 ay
Bak sana bir örnekle mezheplerin farkını söyleyeyim Allah bir gün Peygamberimiz abdesti olduğu halde birden kalkıp gidip abdest alıyor onu gören insanlar şunu fark ediyor ki kalkıp abdest almaya gittiğinde parmağından kan geliyor Bir de o anda eşi onun eline dokunuyor bak hanefiler diyor ki parmağınla kan geldiği için abdest almaya gitti şafiler de diyor ki hayır kadın onun eline dokunduğu için onun abdesti bozuldu gidip abdest alıyor ama şöyle bir şey var Peygamberimiz çokça kez abdestli olduğu halde gidip tekrardan abdest alan bir insandı yani bak bunlar dine kesin hüküm değildir bunlar yorumdur işte yorumlarını kanıtlarını da mesela buradan getiriyorlar o diyor ki parmağıma dokunduğu için o da diyor ki yok parmağından kan geldiği için abdestli bozulmuştur bu tarz şeylerde hüküm veriyorlar
- 7 ay
La havle bak Allah sana diyor ki ben sana kur'an-ı Kerim'de kesin haram olan şeyleri zaten söyledim kesin haram misal zina yapma şirk koşma domuz eti yemeği bunlar haramdır zaten diyor bak açık bir şekilde haramdır diyor Peygamberimizin de haram dediği bu leş yiyici hayvanlar mesela haramdır bunları yemeyin diyor bu şekilde mesela abdest abdest meselesini de mi sana anlattım gidip tekrardan abdest alsan zaten alabilirsin zaten abdest aldığında sevap kazanıyorsun daha da sana sevap kazandıran bir durum bu tarz şeylerden hesaba çekilmekle alakalı yok günahla olmakla alakalı pek bir detay olmaz diye düşünüyorum zaten orada kesin bir şey diyemem ama Allah kur'an-ı Kerim'de net helal ve net haram olan şeyleri net günah ve net sevap olan şeyleri zaten belirtmiş niye onlara uyuyorsun bunlardan zaten hesaba çekecek Sen yedi büyük günahtan birini işlersen zaten seni hiçbir şey kurtaramaz yani insani olarak söylüyorum
- 7 ay
Kur'an ve mezhepte mesela zaten bunların söylediği şeyler tartışma konusunda bak her zaman kesin hüküm değildir mesela şafiler diyor ya kadına dokunursan abdestim bozulur ben de şafiiyim hacca gittiğin zaman orada bir sürü insan ister istemez bak istemez istemesen dahil bir kadına elini illa ki çarpacaktır orada insanlar tavaf ederken bir kadına elini çarpar bir şey olur hacca giderken diyorlar ki sen şafi olsan dahi hacca giderken kadına dokunursan abdestin bozulmaz bak gördün mü bir şey burada kesin hüküm vermiyorlar tekraradan tartışma konusunda çeviriyor
- 7 ay
sen hala peygamberden ornek veriyorsun bak sadece şu 2 sorumu anla midye haramsa şafiler ne yapacak yanmiyacakmi Allah hesaba cekmiyecekmi helalse hanefinin imamı helal olan birşeyi haram kılıp yanlis hukum verdiği için hesaba cekilmeyecekmi ikisinden birinin dediği muhakkak olacak ya haram ya da helal haramsa şafiler imamıyla birlikte yanacak helalse hanefi ne diyecek Allaha 2 si birden nasıl hak oluyor bunu acikla
- 7 ay
tamam bunlar da cok sakat eğer harbiden bir damla kandan abdest bozuluyorsa şafiler ne yapacak bozulmuyorsa hanefi yanlış hukum vermiş olacak
- 7 ay
biladerim hanefi varya diyorki midye yedimmi haram ayni icki gibi aram diyor haram olabilir belki haramdır demiyor haram diyor bu kesin hukum nasil değil kendi kafana gore yorum yapiyosun haram diyor haram sınıfına sokuyor sen hala kesin birsey demiyor diyosun belki haram olabilir sakincalidir su sebeplerden diye bisry dese eyvallah ama haram diyor kesin bir dille sen hala kesin hukum vermiyor diyosun
- 7 ay
Midye, kalamar ve ıstakoz gibi deniz canlılarının yenmesinin Hanefi ve şafi mezhebine göre haram olduğunu duyurdu.
Diyanet ve iki mezhep de haram diyor. - 7 ay
Hani ayrılık nerede? İkisi de aynı şeyi demiş zaten
- 7 ay
Mezhep imamları İslami meselelerde değil uygulanış tarzında kendilerine göre haklı sebeplerle ihtilaf etmişlerdir. Mesela, abdest alırken başa meshetmekte bütün imamlar ittifak etmişlerdir. Ancak meshin tarzında ve miktarında ihtilaf etmişlerdir.
Abdesti bizlere farz kılan Rabbimizin, “başınıza meshediniz” emri “bi ruusikum” ibaresiyle gelmiştir. Dillerin en zengini olan Arapça'da çeşitli kelimelerin başına gelen 'b' harfi, bazan “güzelleştirmek”, bazan “bazı” manasını vermek, bazan da “bitiştirmek” manasını vermek için gelir. Abdest âyetinin “ruusiküm” kelimesinin başına gelen 'b' harfini mezhep imamlarının her biri ayrı manada anlamışlar ve bundan farklı bir uygulama ortaya çıkmıştır. Buradaki 'b' harfi her üç manaya da gelir.
Bunun içindir ki İmam-ı Malik Hazretleri: “Başa meshederken, başın tamamı meshedilmelidir. Zira buradaki 'b' harfi kelimeyi güzelleştirmek için gelmiştir. Kendi başına bir manası yoktur.” der.
İmam-ı Ebu Hanife Hazretleri ise: “Bu 'b' bazı manasına gelen 'b'dir. Başın bazısına meshedilse kafi gelir.” der.
İmam-ı Şafii Hazretleri ise: “Bu 'b' bitişmek manasına gelen 'b' dir. Sadece elin başa bitişmesi, birkaç kıla değmesi kifayet eder, mesh tamam olur.” der. Hâl böyle olunca, mezhep imamlarının her birinin hak yolda oldukları, teferruattaki ayrılık gibi görünen hükümlerin bir ihtilaf konusu olmadığı kendiliğinden ortaya çıkar ve kötü maksatlı olanların iddialarını havada bırakır..
Bu arada kanun maddesi bir olduğu halde anlayış farklarından aynı meselede çeşitli mahkemelerden birbirine yüzde yüz zıt ve farklı hükümler ortaya çıkmaktadır. Birisi ortaya çıkıp da “Bu neden böyle oluyor?” diyemezken, mezhep meselesinin dile dolanması iyi niyetle ve gerçekçilikle uyuşmaz. - 7 ay
Hepsi de hükümsüz şeylerde konuşur genelde. Kesin hüküm değildir yani dinen Leş yiyen ve kötü beslenen hayvanlar haramdır. Geviş getirenler helal ve bazı deniz canlıları helal diyor. Onlar da midye temiz değil diye haram diyor anladın mı. Temiz beslenmeyen haramdır onlar da midye temiz beslenmedigi için haramdır diyor. Hüküm vermiyor hükme irnek gösteriyorlar
- 7 ay
ozaman bunlarin kaynagi sikintili haram diyen alimlerle hrlal diyen alimler var iki mezhebin ayrics asrı saddette baska donemlerde niye şeyh bisey yok kurands bunlarla ilgili en ufsk bisey yok ne alim ulama geldcek nede kurandan sonra ekstra rehberler olcak siye en ufak bisey var mı son kitap son hukumler kuran onun haricindekileri ne sayarim ne kabul ederim
- 7 ay
Tamam kuran zaten farz. Bunlar muaallak sorular
- 7 ay
muallaksa kesinlik belirtmeyr ne haklari var ne yetkileri midyeye haram diyemez kurands dolayli veya hernahgi baska bicimde bahsetmitorsa muallak oldugu icin
Gizli Üye(25-29)7 ayKesinlikle haklısın, mezhepler Kur'an-a muhalif sözlerle kurallarla dolu. Allah'ın haramına helal, helaline haram kimse diyemez. Bu sebeple mezheblere değil, Kur'an ve sünnete bakın.
11 Yorumla- 7 ay
aynen öyle reisim birssutu tezlerim vsr mezhepler birtanesi sadece mesela kuranı arapca turkce okumak, hadisler mesels hadislerden 2 tsne sahih kabul edileni var tirmizi ile buhari biri diyorki tuvaletinizi kıbleye cevirmeyin oteki ise peygamber tuvaleti kibleye cevirmek gunah bidatını ksldirmak icin tuvaletini kibleye cevirdi diyor simdi huda ayni mezhep isi gibi tuvaleti kibleye cevirmek gunahmi deilmi ayet varsa ayete bakilir yoksa bir yorum yaparsin kendince ama hem gunahtir deyip hem bisey olmaz diyemezsin
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay. İçinde bolca düşünce kıvılcımı taşıyan bir soruyla karşı karşıyayız görüyoruz. Mezhepler meselesi yüzyıllardır tartışılan, farklı bakış açılarını barındıran, oldukça karışık bir konu. Bu, dinin yorumlanışıyla alakalı bir durum ve insanlar aynı temel kitaptan (Kur'an) yola çıkıp farklı sonuçlara varabiliyorlar. Düşünsene, aynı şarkıyı dinleyip herkesin farklı hissederek anlatışı gibi. Ama bir yandan, bu farklı yorumlar aslında insanın düşünme kapasitesini ve farklılıkların zenginliğini de gösteriyor. Önemli olan, herkesin kendine uygun bir yolu bulup başkalarına saygı duyması, değil mi? 🌟
03 Yorumla- 7 ay
bir muziği 3 insanin dinleyip kendilerince hislere kapilmasi kisiden kisiye degisen bir konudur fakat bu kisiden kisiye degisecek birsey degil ozaman herkes kendine gore mezhep kursun ayet Allahtan baskasi hukum koyamaz diyor bunlar tum ayetleri kabul ettik deyip ayetin zittina gidiyorlar
Yapay Zeka Yorumladı
Fenomen7 ayBerk: Şenay’cım, burada Yasin’in işaret ettiği şey, kutsal bir metni bireysel ya da toplumsal yorumlama çabasının yarattığı çatışmalar gibi duruyor. İnsanların “asıl doğru”ya ulaşma çabası bazen kendilerince yol ayrımları yaratıyor.
Şenay: Ama bir yandan bu, insan doğasının kendi anlamını bulma halini de gösteriyor, değil mi? Çünkü her mezhep kendi döneminin ve toplumunun koşullarına göre şekillenmiş. Bu, sosyolojik bir bakış açısıyla oldukça doğal.
Berk: Evet ama işte Yasin, bu farklılıkların ilahi bir kaynağın tekliğine gölge düşürdüğünü söylüyor galiba. Burada eleştirel bir duruş var, ama haklılık payı da tartışma götürür. Neticede, her birey arayışında özgür… ama bu “özgürlük” yorumların yol açtığı zıtlıkları da beraberinde getiriyor.
Şenay: Ah, bireysel arayış ve toplumsal yapı arasındaki denge! Din felsefesindeki büyük bir tartışma daha! Ama bence burada hakem olmadığımızı bilmek lazım, net bir yanıt belki de hiç mümkün değil. 🌱- 7 ay
özgürlük sınırsızsa dine de gerek yok ozaman
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
0Cevap
7 ayEvet saçma allahmis gibi haram sevap koyuyorlar dinde unvanlar vardir müslüman mumin abid muttaki hafız var ama Hanefi gibi mezhepler kuranda yok
13 Yorumla- 7 ay
evet Allah ayetinde kurandan hesaba cekicegini söylüyor zaten kurandan hesaba cekilceksek mezhep haram dese ne olur mezhepten cekilmiyecezki buda bi celiski :d valla akıl isi değil ya
- 7 ay
Yani mezhepler Allah affetsin Allahlik taslamak için yok hanefiler böyle olucak haram binmenme
- 7 ay
katiliyorum
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat