Minnoşum pisicim canım oğlum nezle olmuş. pisuvvf pisuuffv diye kedim hapşırıyor. çok komik oluyor evet lakin arada burnu tıkanıyor. kendisi insan olduğu için sırtüstü uyuyor. Kedilerin hapşırması neden oluyor ki? yazık garibime ya. veteriner sağ olsun insanı rakam söylemiyor. şimdi kedim sürekli hapşırıyor diye bu ufaklığa ne versem, yese de kendine gelse. böyle toparlasa.
gidip pencere kenarında uyursa böyle olur tabi. şimdi yaklaşmıyor bile. anladı nihayet. Kedi hapşırması nasıl geçecek ya?kedim hapşuruyor
Kedim hapşırıyor n'apsam, ne etsem? Ne versem yardımcı olsam? Nefes almakta zorlanıyor garibim :-(
Ayy kıyamam ben o kediyeeee, yattığı yer cok tüylü mü mesela yastığı vs? Kediler hiç bir tüyü sevmez kendi tüylerini de sevmezler, ya da üşüttü ona iyi bak 🌸🌸🌸
Kedi nezlesi kesinlikle ilgilenilmesi gereken ve sallanacak bir durum değil. Kedi nezlesi, solunum yolu hastalıkları arasında yer alıyor ve doğru bir bakım uygulanmadığı zaman da tüm vücuda yayılarak durumu ağırlaştırıyor. Ben şimdi bildiğim kadarıyla "kedim hapşırıyor" diyenlere bilgi vermeye çalışacağım.
"Kedim sürekli hapşırıyor" diyenlere, kedi nezlesi nasıl anlaşılır?
kedi hapşırıyor
Kedi nezlesi, üşütme ile olmaz. Kedi nezlesi virüs yüzünden olur ve bu hastalık yavru kedileri hayattan koparabilirken, yetişkin kedilerde de durumunun ağırlaşmasına neden olabilir. Kedi nezlesini nasıl anlarız?
Akan burun
Burun çekme
İştahsızlık
Depresyon belirtileri
Kas ve eklemlerde ağrı
Ağız yaraları
Hapşırma
Tahriş olmuş boğaz
Ateş
Sürekli yaş gelen gözler
Kedi gribi evde tedavi nasıl yapılır?
Hapşıran kediye ne verilir?
Eğer kediniz sürekli hapşırırsa ve kedi nezlesine yakalandıysa, nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini söyleyeceğim.
Öncelikle kedi gribi ve hapşırma için kullanılan yaygın bir ilaç olmadığını bilmelisiniz. Bu gibi durumlarda veteriner kontrolünde antibiyotik vermek faydalı olur. Kedi gribinin bariz bir tedavisi yoktur, o yüzden evde uygulanan bakım çok önemlidir. Kedinizin gözünden sürekli yaş geliyorsa, ılık bir havlu ile gözlerindeki yaşı alabilirsiniz. Çok fazla bastırmamaya dikkat etmelisiniz. Burun için damla ve mamalara karıştıracak ek vitaminler işe yarayacaktır, bunu da veterinere yazdırmalısınız. Kafanıza göre ilaç almamanız kesinlikle tavsiyem. Kediniz eğer gripse, iştahsızlık başlayabilir ve bu durumda su takviyesini eksik etmemelisiniz.
Eğer kedinizin ağzında ciddi bir yara varsa mama yerine süt kreması verilebilir. Bunun yanı sıra yarası olmayan kedilere, kızarmış tavuk ve balık gibi yiyecekler verilebilir.
Kedinizin gribi boyunca kesinlikle bol bol su içirmeli, burnunda ve gözünde oluşan yaş ve akıntıları temiz tutmalısınız.
1-Ne yazık ki kedi nezlesi virüsünü yok edecek bir ilaç yoktur. Tedavide ana gaye kedinin bağışıklık sistemini güçlendirmek üstüne kuruludur. Bu amaçla kedinin virüsle mücadelesini arttırmak için iyi besleme, vitamin ve iyi bakım gerekmektedir. Antibiyotikler ikincil bakteriyel enfeksiyonlarla mücadele için kulllanılırlar. Hastalığı ağır geçiren kedilerin daha özel bakım için hospitalize edilmeleri gerekebilir. Böyle kediler genellikle pnömoni tablosu gösterirler ve tedavisi yoğun bakım gerektirebilir.
2-Hastalık viral kaynaklı olduğu için net bir tedavisi olmamakla birlikte , hastaya yapılacak olan yoğun antibiyotik tedavisi , vitamin takviyesi yapılmaktadır.Bu sistemik tedavinin yanı sıra göz için pansuman ve antibiyotikli damla,ağızdaki yaralar için ağız antiseptiği,burun tıkanıklığı için burun içi solüsyonlar ve damlalar uygulanarak hastanın iyileşmesi sağlanır.Yemek yememe durumlarında hastaya damar yolu ile sıvı ve mineral takviyesi yapılmalıdır.Tedavi süresince hasta sıcak ve sessiz ortamda dinlendirilmelidir.
3- En iyi tedavi önleyici tedavi olup en doğrusu kedinizin bu hastalığa yakalanmadan kedi nezlesine karşı aşılanmış olmasıdır. Kedi nezlesine yakalandıktan sonra aşılama mümkün olmayıp hatta hastalık anında bilinçsizce yapılan aşılama kedi nezlesi üzerinde tam tersi bir etki doğurur. Kedi nezlesi şüphesi söz konusu ise mutlaka bir veteriner hekim ile görüşülmelidir. Tedavi temelde antibiyotikli ilaçlar üzerine kuruludur. Ayrıca göz ülseri söz konusu olduğunda hafif tuzlu su ve ılık çay ile günde 4-5 kez yapılacak göz banyosuna ilave olarak antibiyotikli kremler de kullanılmalıdır. Nezleli kedi evde sıcak ve temiz bir ortamda tutulmalı ve dışarı çıkmasına izin veriliyorsa tam iyileşme olana dek dışarı çıkmasına izin verilmemelidir.
Hapşırmakta sorun yok ama burnu tıkanıyorsa enfeksiyon olabilir. Bir de bildiğim kadarıyla senin kuzu daha ufak, enfeksiyon ciğerlere inerse fena :( Telaffuz etmek istemediğim kötü sonuçlar doğurabilir. Veterinere götür, bi bakıp ilaç versin...
Benimde kedim bugün biraz halsizdi. Sürekli uyudu. Bir iki kere de hapşurdu. İhsal olmuş birde. Burnu tıkanıyor nefes alamıyor. Senin kediş iyileşti mi? Ne yaptın kedişe?
Yahu onu koy kenara. dursun. güneş görmesi lazım zaten. Ben de 2-3 kere besledim hapsuruyor bazı zamanlarda evet. fakat güneş görmeli. Mevsim degişikliginden dolayı gayet normal bu.