var mı bilgili bı abimiz sorularıma adam akıllı cevaplar vercek felsefe yapmicak ama
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
4Cevap
Ne fark eder Rabbim kalbini mühürledikten sonra istediğimiz cevabı verelim inanmayacaksın
Rabbim kalbimi mühürliceğini bilmiyo muydu beni yaratırken?
İşte sonra kendini müslüman sanıyolar Allah'ın yap dediği herşeyin tersini yapıyolar bı soru sordum hemen mühürlenmiş e tamam bende kabullenip cehennemi bekliyim ozaman
İnanmazsan inanmayı istemezsen peygamber gelse fayda etmeyecek nasip sizler oluyor.
Nasipi veren de Allah değil mi bana inanmayı nasip etmesini istiyorum adam akıllı soru soruyorum kulları maşallah anca yargılasın
Belki de yanlış kişilere soruyorsundur bilgisi olmayan adam yargılar saygı duymani ister sadece
Sen yargiliyorsun şu an peygamber gelse fayda etmezmiş Allah'ın kulu değil misin bilgin yoksa konuşma ozaman
Genel konuştum
Sorular nedir merak ettim
Örnek vermek gerekirse basit bişey düşünüyorum öncelikle her insan eşit yaratilmali diyorum birine verilen imkanlar birinde yokken mesela Hz Havva ve adem ilk insanlar cennetten geldiler ve ne için cabalicaklarina sonsuz inanıyolar gördüler çünkü orayı biz görmeden inanmamız isteniyor soruya gelelim kader benim aklımı karıştıran en büyük şey bugün herşeyi bilen Allah şeytan daha yaratilmamişken bilmiyor muydu isyan edicek dünyaya kötülük için gönderilicek cehenneme gidicek ve bildiği halde merhamet edip düzeltmek yerine kötü olmasına boyun eğdi ve yarattı şimdi bu şeytanın suçu mu
İrademiz var kararları biz veriyoruz bunu unutma. Verdiğimiz kararlar hayatımızın akışını değiştiriyor
Bu akışı 1 milyon yıl sonrasına kadar bile biliyor Allah her noktasında biliyorsa biz atom bile değilken daha o yazmış olmuyor mu
Evet biz yokken her şey belliydi ama kararlarımıza karışmadı irademizi kullanmamıza izin verdi
Ozaman şu an bu mesaja yanıt vermenin bile manası olmaz çünkü yaşanmış bitmiş onun çapında ve şu an bile cenneti cehennemi hangisine layıksın biliyor o ne diye yanmayı veya güzellikler görmeyi bekliyoruz
Bilmiyor aslında. Yarattı ve irade verdi bize. Yolunuzu kendiniz belirleyin dedi ve müdahale etmedi.
Bilmiyor demek bu konuya çözüm getiriyor aslında ama Kur'an bilmiyor diyemiyor
Cennet mi cehennem mi kısmı bize bağlı seçimlere göre ne olacağını biliyor ama en başında ne olacak bilinmiyor
Ama bilinmiyor denmesi Allah'a şirk olur işte orada çelişki var
Bilinmeyen kısım senin kararların dostum şirk yok. Allah biliyor alacağın kararlara göre sonunu ama sana bırakıyor yolu.
Olsaydı din olmazdı knk
Beynim yandı kral nasıl yani
her şeyin cevabını veren bir din olur mu knk öbür tarafa da bir şeyler bırakması lazım bence
Tabi ki de ama bazı konularda net olsa çok daha iyi olurdu bence örnek verebilirim
olur
Mesela insanların eşit yaratilmayişindan örnek veriyim Hz Havva ve adem cenneti görüpte Allah'ın gücünü görüpte iman ederken bizden neden görmeden inanmamız bekleniyor keza tüm peygamberler de öyle onlar görürken biz görmeden neden inanmaliyiz
misal ben otizmliyim knk niye otizmliyim diye sormam mı gerekiyor? Eşit olsak din diye bir şey var olmazdı zaten. Dine gerek olmazdı, pratik olarak ateizmden bir farkı kalmazdı yaşamda
Bence günümüzde dine değil tanrıya inanca ve iyi insan olmaya gerek var ibadetler basit geliyo bana tanrı bu kadar basit düşünmezdi
ben buna katılmıyorum. iyi insan diye bir şey yok. şu otizmli halimle gördüğüm bu. bence mücadele gerekiyor. o mücadele de dinde var. iyi insan olmanın mücadele gerektirdiğini düşünmüyorum ki insanların hiçbir zaman böyle bir amacı da olmadı. insan hayata kaptırır kendini ve yaşar ancak. insan budur. insan basittir. nankördür.
İlla ki bir sınav mi olması gerekiyordu eğer olduysa da bu sınav engelleri aşarken görseydik son basamaktan sonra ne var daha net olmazmiydik
o zaman çok zor gelirdi bence. insan dediğin gibi çalışmıyor. soru bankasının başında olmak gibi bir sürü boş sayfa görüyorsun, bir süreden sonra aklını kaybedip kendini keserdin muhtemelen :d
şu an da tam olarak boş sayfa görüyorum aslında aklımı kaybetmek üzereyim haha yok kafamı kesmem ama gerçekten insan doğruyu görmek istiyor
Ben eğip bükmeden cevap verebilirim sor
Kaderde bazı değişmez şeyler varsa ölüm doğum gibi mesela şeytan bile yaratılmadan önce Allah biliyordu ki şeytan isyan edicek vs dünyaya göndericek şeytani kıyamete kadar falan Allah hepsini biliyordu bu durumda şeytan mı seçti kötülüğü kaderinde varmiydi zaten
Şeytanin iradesi vardı tövbe edebilirdi ama meydan okumayı seçti , neticede Allah onu yaratmadan önce isyan edeceğini ve cehennemlik olacağini bildiği halde yaratti bir nevi yakmak için yarattı insanları imtihan ederken de şeytani kullanmış oldu, zaten Kuran'da biz insanların ve cinlerin çoğunu cehennem için yarattık diyor acik açık , tanrı kendi isteğine uygun bir evren yarattı, bilinmek istedi insanlara irade verdi kötülük yapma kapasitesi verdi günah işlesin tövbe etsin falan , zaten bir hadiste de derki siz hiç günah islemeseydiniz sizi helak eder yerinize günah işleyen kavim yaratirdim ve zaten her şeyi önceden bildiği için günah işleyecek insanları da yarattı, peki asıl soru bu ; hiçbir şeye ihtiyacı olmayan bir tanrı neden bilinmek ve tapinilmak istedi , imtihan etmek istedi hadi bunları istedi diyelim her şeyi bilen biri için bunların ne tadı ve anlamı varki? İşte bunlar benim de cevabını bulamadiğim sorular, bazı soruların cevabı yoktur tanrı öyle istemiş demekki, tanrisiz bir evren dusunemediğim için tanrı bilir deyip geçmek benim için daha makul, elestirimi yaparım ama inanırım da
Kesinlikle tanrısız evren olamaz ama tanrı bu kadar basitte düşünmez diye düşünüyorum dindeki saçmalıklar ya eklenmiş yani din değiştirilmiş ya da sadece iyi insan olmak bize yeticek
Tanrı için iyilik-kötülük kendi egosundan daha değerli olsaydı evreni hiç yaratmazdi, bunca kötülük-iyilik mücadelesi savaşlar vb hepsi onun imtihan düzeni için yaratıldı o yüzden iyi olmakla kendimizi kandırmayalım günün sonunda inanmakta gerekiyor, tanrı bu kadar basit dusunmuyorsa iyilikle falan konuyu kapatmaz öyle olsa yaratilmanjn bir anlamı olmazdi
Tanrıyı nasıl anlayabiliriz ozaman bizden ne istediğini
Tanrı anlaşılmak istemiyor, tanrıyı anlayabilmemiz için tanrı olmamış gerekir o da kendine ortak istemez, ve tanrıyı insan halimizle anlayabilseydik tanrı basitlesirdi, kendisinden küçük varlık tarafından cozumlenebilen basit bir tanrı olurdu, o sadece kendisine itaat edilmesini istediğini söylüyor ama yarattiği evrende bunun mümkün olmayacağini kendi de biliyor kaos ortamı içinde itaat edebilenlere cennet vaadediyor, kaosun kaçınılmaz olması her daim var olmasından yola çıkarsak tanrı kaos istiyor diyebilirim, mesela kolu bacaği kopmuş yetim öksüz çocukların yardım dualarindan muaazzam şekilde hoslaniyordur, böyle bir ortamdaki çocukta cenneti hakediyordur deyip cennet vaadediliyor, onları bu hale sokanlara ise benim mülkümde yalnızca ben zulmederim dercesine cehennem tehditleri öne sürülüyor
Bu tanrıyı merhametsiz yapmazmi yaraticimiz kötü mü yani
İyilik-kotuluk bizim için konulmuş kurallardır kimse tanrıyı bir şeye iyi olmaya zorlayamaz ayrıca iyilik-kötülük nedir bunun ölçüsü nedir bunu belirleyecek olan da yine kendisidir, tanrı kendine merhametli der bunu inkar etmeyiz ama onun adalet ve merhamet algısı kendisine has bişey bizim anladiğimiz şekilde değil, tanrı insanlarin bir kısmını ödüllendirmek mehrhamet olarak anlatabilir ama kimseyi yaratmasaydi kimse cehenneik olmazdı kaldiki zaten yaratmadan önce kimin ne yapacağini biliyordu bile bile lades, bile bile cehennemlik birini yaratıp yatmak merhametli birinin işi olabilir mi, bir de her iyilik yapan cennetlik olmuyor bir insan ömür boyu iyilik yapıyor en son öyle bir hata yapiyorki tanrı ona sinir olup yoldan cikartiyor sapiyor veya tam tersi bir şey hoşuna gittiği için bir sürü kotuluğunu affedip cennete sokuyor buna ben adalet demem, tanrı bir de sürekli dilediğine hidayet vereceğini söylüyor falan filan işte ya, hadi tanrı bile bile yarattı konusunu geçelim eğer bilmeseydi bile yine adil olmazdı çünki eğer bu bir yarişsa milyarlarca insanın tamamının başarılı olması mümkün değil birileri illaki cehennemlik olacak, neden tanri sırf egosu için insanları böyle büyük bir kumarın içine sokuyor squid gameden farkı nedir, ayrıca kimse de eşit imkanlarla doğmuyor Afrika'da iki gün calismasa ailesi açlıktan ölecek insanlar var oturup bizim gibi burada felsefe yapacak imkanları da yok kaldiki biz yapıyoruz da ne oluyor bir ise yaradiği yok, bence sözün özü şu ; annemizi babamızı nasilki hatalarıyla kizginliklariyla kabul etmek zorundaysak inkar edemiyorsak tanriyi da olduğu gibi kabul etmek gerekiyor aklayip paklamaya da gerek yok
Muhteşem bı son söz olmuş tam olarak benim de aklımda hep olan şey tanrı kusursuz değil ama biz tanrıyı böyle kabul etmeliyiz
Evet, ama tanrı için bunlar bir kusur değil o zaten kendisinin tenzih edilmesini ister, kusurlu denmesini istemez ama bize göre kusur sayilacak şeyler yapar, kısaca oyunu kuralına göre oynamanızı ister ; kuralları oyunu kuran koyar bu da onun oyunu 😊