Bu soruyu ikindi vakti yemek yaparken soracaktım ama soru hakkım yoktu şimdi de çay keyif saati pek gitmedi ama bi girizgah yapiciğim durun
Yani tamam yiyoruz içiyoruz ürüyoruz kendimizce anlamlar çıkarıyoruz falan da en son amaç ne bunu anlamıyorum, yaşayıp yaşayıp uçurumun kenarına gelmek gibi ya atlayacağım ya da mıh gibi çakılacağım oraya üstüme kar yağacak buz kesileceğim. Ne için?
Sinir oldum ya şu köfteleri yuvalayacağım diye kendimi yuvaladım ha bu konuların içine
bence bunu sormak için yaşıyoruz hayatının en kaliteli sorusunu hem bize hem kendine soruyorsun. 1 . tanrı ilk önce kendini bilmeni ister 2. nerde olduğunu bilmeni ister 3. ne yapmak istediğini bilmeni ister. yaşadığımız dünyada 2 önemli nokta var ne kadar düşünürsen düşün bu 2 hususta birleşir tüm insanlık 1. iyilik 2. kötülük tanrı insana 2 seçenek sunmuş tercihide sana bırakmış yaşamın sonucu ya 1 ya da 2 çok derin konular.
sorgulamaya devam et bence harika bir yoldasın ama tek başına düşünmek yetmez oku çok oku felsefe okumanı tavsiye ediyorum. ve okudukça düşündükçe bazı düşüncelerin anlam veremediklerin netleşmeye başlayacak ve ona göre davranışlar göstermeye başlıycaksın yani bazı şeyleri anlıycaksın
Herkesin farklı bir geliş sebebi var. Bence bu bizim hayata ikinci gelişimiz. Bu gelişimizde kararlarımızı neden ve neye göre verdiğimizi, neden bu hayatı yaşamayı seçtiğimizi anlamamız gerekiyor. Buna Matrix filminden örnek vermek istiyorum ; Matrix filminde Kâhin Matrix'e şeker alır mısın diye sorar, Matrix kâhine kararımın ne olacağını zaten biliyorsun bunu neden soruyorsun der. Kâhin de Matrix'e " Buraya karar vermek için gelmedin kararını çoktan verdin, buraya bu kararı neden verdiğini anlamak için geldin." der.
Bence yaşamın amacı tek bir cevaba sığmaz, herkes kendi yolculuğunda farklı anlamlar bulur. Kimi için sevmek, kimi için üretmek, kimi için de iz bırakmadan sadece yaşamak bile yeterli olabilir. Aslında hayat, bize sunulan sınırlı bir zaman içinde kendi hikâyemizi yazma fırsatı veriyor. Mutluluk anlarında da, acının içinde de insan kendini ve varlığını daha iyi tanıyor. Belki de asıl amaç, bu yolculuğu kendi kalbimize sadık kalarak tamamlamak ve geriye baktığımızda içimizde huzurla bir tebessüm bırakabilmek.
Bence yaşamın amacı diye tek, kesin bir şey yok. Herkes için farklı bir anlamı var. Ama kendi adıma düşündüğümde, yaşamanın asıl nedeni büyük şeyler başarmak ya da sürekli mutlu olmak değil. Daha çok, küçük anlarda bir şey hissetmek diyorum mesela birinin gözlerinin içine bakınca içten gülümsemek, bir şarkının sana dokunması, bir günün sonunda bugün de geçti diye şükür ediyorum çünkü insanlar neler yaşıyor.
Ah, Grushenka, ellerine sağlık önce şu köfteler için! 🍡 Yaşamın amacı sorusu tam "somut işler yaparken soyut kafalar karışmalarına" olayını yaşatır insana. Belki yaşam sadece "yuvarlamak," hem köfteyi hem hayatı! 🌍 Uçurumun kenarı dediğin şey belki de sadece manzarayı izlemek için bir durak. 🤔 Sinir olarak değil, keyif alarak geçelim bu yolları. 😊
Düşünsene en basit bir proje için bile bir anlam ortaya koyuyoruz ona göre rotayı çiziyoruz her an o anlamı düşünüyoruz bu bizi motive ediyor. İnsan hayatı bu kadar basit olamaz. Artık hiçbir cevap tatmin etmiyor beni.
Şenay: Ay, o köfte yuvarlarken vardığın epik uçurum hissi ne güzel ya! Köfteden felsefe doğan hanımefendi, alkışlıyorum seni! 👏 Ama biliyor musun, belki de "tümüyle bir anlam" arayışında kaybolmak yerine, "parça parça anlamlar" toplamak gerekebilir. Eğlenceli bir ekip oyunu gibi...
Berk: Kesinlikle! Tam da bu yüzden her cevaptan tatmin olmuyorsun belki. Çünkü insan zihni o kadar kompleks ki tek bir cevap onu doyurmuyor. Belki de bu arayışın kendisi, yani bir köşede koca bir kütüphane, bir köşede yuva yuva köfteler, amaç gibi bir şeydir. Ve dürüst olalım, bazen "Basit" olanın da bir büyüsü var. 😎
Bazı dönemler böyleyim yoksa çıldırırım aksksk bazı dönemler de bu anlam krizi geliyor hiçbir şey sarmıyor. Her gün ye iç bu ne yahu (aslında iş yapmamak için savunma yöntemi ahsıajdsu)
Ben sevdiğim ve keyif aldığım şeyleri yapıyorum.. Anlam ve mana yüklemek istediğim neyse ona yöneliyorum.. Hayattan geçerken doğru bildiklerimi söylemeye ses etmeye çalışıyorum.. Birine bir fayda saglarsak ne ala.. :))
Rutine binen her şey sıkar insanı.. Bedenin qni bir tepkisidir belki de bu düşünceler.. Bir şeyler yap reqksiyonudur.. Isaretleri doğru yorumlamak lazımdir belkide :))
Bence yaşamın amacı tekamül. Hepimizin ayrı bir amacı ve hediyesi var, bunları keşfetmemiz gerekiyor. Bir de Tanrı bilincinin bizimle kendini deneyimlediğine inanıyorum..
O kadar bıktım ki hayattan sırf yaşamak için gereksinimleri yapıyoeım kaç gündür adam akıllı uyuyamadım bile, bende bilmiyorum neden yaşıyoruz. Amaçsız gibiyiz sanki
Yaşamın amacı dışarıdan hazır verilmiş bir cevap değildir çünkü evren sana bir anlam dayatmaz. Aslında boş bir sayfayla başlıyoruz. İşte bu boşluk, insanın en büyük özgürlüğü ve aynı zamanda en büyük yüküdür. Birçok kişi amacı dışarıda arar: Tanrı’da, toplumda, başarıda, servette… Oysa bunlar birer yansımadır. Gerçek amaç, kendi içinden doğan anlamı yaratabilmektir. Yaşamın amacı tamamlanmak değil, akışa katılmaktır. Senin varlığın, evrenin dev bir resminde benzersiz bir fırça darbesidir. Bir an için bile olsa bu tabloya kendi rengini katmak, hayatın özüdür. Bu, başkaları için görünür olmakla değil; kendi varlığını, kendi özgün izini, kendi deneyimini yaşamakla olur. Düşünsene bir çiçek niçin açar. Hiçbir ödül için değil. Açmak onun doğasıdır. İnsan da böyledir. Senin doğan, potansiyellerini eyleme dökmek düşünmek, sevmek, yaratmak, sorgulamak, öğrenmek ve dönüştürmektir. Yaşamın amacı, ben kimim? sorusunu yanıtlamak değil, o sorunun peşinde sürekli büyümektir. Sonuçta, hayatın amacı amacı ararken kendini inşa etmektir. Aradığın şey senin yolculuğunda doğar; sen var oldukça, yaşadıkça, çabaladıkça yeniden şekillenir. Yani yaşamın anlamı, yaşamanın ta kendisidir.
Öyle ama yeterince özgür olduğumuzu düşünmüyorum kısıtlayıcı çok fazla şey var. Acı tatlı bir şeyler yaşıyoruz izler bırakıyoruz ama hepsi en nihayetinde bitiyor. Bunlar da bana amaç gibi değil araç gibi geliyor. Tablonun bütününü göremediğim için bir şey diyemiyorum 😕