KızalarSoruyor' um Namus Kişiye Özel Bir Durum Algısı mıdır?

Bunun tam olarak adı nedir? ya da ne olarak nasıl tanımlanılıyor ben net olarak bilmiyorum. Şayet bu konuda bunun tam adını ya da tanımı bilen ve yapabilecek biri varsa lütfen yazsın; hem ben öğrenmiş olurum hem de benim gibi bilmeyen birileri varsa onları da bilgilendirmiş olur.

Bir insan, başka insanların namusunu zerre kadar hiç umursamayan; çöp kadar bile değer tanımayan, vermeyen, istediği kişiye istediği gözle bakan, iftira atmakta dahi en ufak bir çekince duymayan biri ya da birileri sayılarını bile tam olarak bilmiyorum…

-

Böyle bir kişi diyeyim ben ona kendi ailesinde "annesi, kız kardeşi, eşi ya da çocukları, hasım akraba... vs" yönelik en hafif en ufak bir yanlış anlaşılmış olan bir durum ile karşılaştıkların da bile bir anda “namusun koruyucusu, bekçisi” kesiliyorlar, adaleti kendi elleriyle sağlamaya falan da kalkışıyorlar…

Bu kişilerin namus kavramı nedir? Duydukları saygının bakış açısı nasıldır?

Kafede oturmuş çayımı yudumluyordum. Masada yer kalmadığı için yan masadan “Müsaadenizle oturabilir miyiz?” diye sordular. İster istemez kabul ettim. Ancak kendi aralarında yaptıkları konuşmayı çevrenin duymasından en ufak bir çekince duymuyorlardı. Biri, konuştuğu bir kadın hakkında bir şeyler anlatıyordu. Karşısındaki kişi ise ona şöyle dedi:
“Birkaç tur atalım dedin mi?”
“Yok, daha o kadar yakınlaşmadık. Hem kız ciddi düşünen birisi,” diye yanıtladı diğeri.
Bunun üzerine arkadaşı şu cevabı verdi:
“Tamam, ne kadar ciddi olursa olsun… Bu işler ön deme turu atmadan olmaz. Dersin bir şekilde...”

Hani daha geçen gün sizler ile Günümüzde güven kalmadı konusunda soru ve yorumlar paylaşmıştık bir birlerimiz ile...
Yani... ben ne güveninden bahsediyormuşum ki!
Ya... Arkadaş bırak insanların bir birine güvenmesini artık kimsenin kimseyi ahlaklı, namuslu, onurlu, hasiyetli, şerefli, izzetli olarak gördüğü yok

Namuslu kişiler kişin kendi anası, bacısı, çocukları...

KızalarSoruyor' um Namus Kişiye Özel Bir Durum Algısı mıdır?